Отговори
# 195
Момичета благодаря ви за подкрепата! ами седалищното ме притесни защото (аз съм 28 наистина но по термин, по размер на корема може да кажеш че съм 38  Mr. Green) и точно това ме притесни че ако му е тясно няма да може да се врътка много много... но ще почакаме ще видим и гледам линковете...

Вчера бях на лекция - въпроси и отговори към един АГ от Майчин Дом (предварително ми казаха че е много добър) аз нали се ровя в предното ми раждане, защото всеки вика - какви са били причините за секциото? и искам да си изясня работата и взех че му разказах накратко как е направена моята индукция и той като се изцепи - добре че не съм била получила незнам си какво (един медицински термин който дори не можах да запиша, не е руптура!)

Видях че Зозима е пуснала линк за индукцията, ще го прочета и него, но като цяло съмненията ми почнаха от листовката на окситоцина на първа страница.

Както знаете, бебето вървеше едро по ехограф и с голяма глава, а плацентата ми беше последна степен още в началото на деветия месец според моята доки и после като ходих на ехото в ТК при Янокова на 11 септ тя каза - вече можело да раждам (терминът ми беше 28).
И понеже по едно време спря да мърда яко се бяхме притеснили (въпреки че се разбра после че аз не го усещам а не че то не мърда).
И така една седмица преди термин, в събота (много удобен ден за всички като се замислиш) доки насрочи предизвикването - трябваше да изпия по един простагландин в 5 и после в 7 часа сутринта и да не ям и да не пия цяла нощ (може да е било и по половин не помня - хапчетата тя ми ги даде, дори не знам как са се казвали).
Изпих ги и в 8 както беше казала се появих в приемния кабинет без никакви контракции (поне аз не усещах). А забравих да ви кажа до тогава избощо не усещах контракции.
И тя ми отлепи мехура за да ми помогне. Разкритие нямах - 1см. Шийката не помня вече. Тапа не ми беше падала.
Тогава влезе и другата лекарка и само като ме видя каза че нямало да стане - бебето било огромно, таза ми тесен - не можело да излезе да почвали да ме режат. Тя също ме прегледа и каза че главата не е ангажирана!
После ме пратиха в тоалетната и там почнаха много силни контракции, но се търпяха, просто бяха толкова на често че трябваше да ставам от тоалетната към 5 пъти (без часовник но мисля че са били на 2-3 мин макс). Това да е било 8:30. Дойдоха да ме търсят в тоалетната че с тези контракции се позабавих.
И после в родилната ми боднаха веднага окситоцина (да е било 9 часа някъде) и почнаха да ръчкат нещо апарата за тонове че не искаше да печати. Това към 15 мин докато го оправят и ми обърнат внимание на мене. И почнаха доста болезнени и силни контракции. И никакво разкритие.
Пукнаха ми мехура защото пречел отпреде на бебето да излиза.
И после почнаха адските контракции без интервал за които всички знаете от темата с окситоцина, не знам дали ме болеше толкова, колкото не можех да дишам, но нали ми казаха че е нормално от контракциите и не съм протестирала. По едно време повръщах в кошчето - нямаше кой знае какво но хапчетата все пак ги бях пила с вода.
Сто пъти ме преглеждаха за разкритие и накрая другата лекарка надделя и каза че понеже разкритието е само 3см и главата изобщо не е слязла в малкия таз, отиваме в операционната.
Не съм протестирала, само казах - тогава защо не ми сперте тоя окситоцин, отговориха ми че си имало стандартна схема и трябвало да си изтече.
В операционната влязох в 11 часа, там вече нямах контракции, само започнах да треперя и това стана много силно и по време на операцията съвсем се задуших, казаха ми че симулирам, но за всеки случаи щели да ми сложат нещо.
След операцията лохиите ми бяха много силни и не намаляха докато бях в болница, но казаха че това било нормално, защото ми била голяма плацентата. Когато излязоха кръвните изследвания се оказа че хемоглобинът ми е 78 и почнаха да ми дават желязо, но моята каза че е ок защото ми бил нисък и преди, не съм спорила, но преди не ми е бил нисък - когато 2 седмици преди това се оказа 101 почнах желязото.
В епикризата ми пише причина за секциото ПФД.

Това ви го казвам само за да знаете фактите, подчертала съм тези неща които открих в листовката на окситоцина че не се препоръчват или са странични ефекти или предозиране.
Подозирам (както го потвърди и лекарят вчера) че супер неправилно са ми направили индукцията. АГ-то вчера каза че простагландини през устата не трябвало да се дават, защото не можело да се контролира какво и кога става, а ако са вагинални оксътоцинът трябва да е най-рано 6 часа след прилагането им....

Имам още да ви казвам какво прочетох но много дълго стана. Ако имате коментари и идеи  Laughing са добре дошли.
Аз лично искам да си изясня какво е станало, преди не исках защото не планирах повече бремености, но сега ми е важно.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 18:30 от Мунка

# 196
Мунка, много е жалко това, което описваш, попаднала си на поредните груби и некадърни доктори от нашенските болници и затова така се е получило! Много ме хваща яд като чета такива истории! Този път обаче няма да им се дадеш и всичко ще е както трябва! Hug

# 197
Мунка, направо ми настръхва косата като те чета. Само като си спомня зверските болки от моята индукция с простагландини, напълно разбирам какво си изпитала. Кошмар!!!
Аз все се надявам този път нещата да тръгнат от само себе си, но се настройвам и за индукция, че толкова искам вече да си гушна бебчето....

# 198
    Попадна ми от една стара тема за
предизвикване на раждането с Цитотек:
Цитат
Ето сравнение между 3-те медикаментозни методи за предизвикване на раждане*:

1. Простаглендин (ПГЕ 2; Цервидил или Препидил)

•Плюсове: в известна степен намалява риска от цезарово сечение в сравнение с чистия окситоцин. Цервидилът може да бъде прекъснат, ако предизвиква проблеми.
•Минуси: Може да доведе до прекомерна стимулация на матката, както и до стрес за бебето. В някои случай този стрес може да стане причина за цезарово сечение. Действието на Препидила не може да се прекъсне, ако препаратът вече е приложен. Често се налага допълнитело приложение на окситоцин. Увеличен риск от стрептококова инфекция.

2. Мизопростол (цитотек)

•Плюсове: Може да бъде по-ефективен за узряване на шийката при предизвикано раждане в сравнение с ПГЕ 2 или окситоцин. Много по-евтин, отколкото ПГЕ 2.
•Минуси: По-голяма вероятност за прекомерна стимулация на матката в сравнение с ПГЕ 2. Това води и до неравномерен сърдечен ритъм при бебето. Има случаи на разкъсване на маточната шийка. Веднъж приложен, действието на препарата не може да бъде прекратено. Изследванията не са установили безопасна и ефективна доза. Мизопростолът не е създаден за предизвикване на раждане и не е одобрен от американската агенция по храните и лекарствата.

3. Окситоцин:

•Плюсове: Ефективен агент за предизвикване на раждане. Може да се спре, ако предизвиква неблагоприятни ефекти.
•Минуси: Раждането е по-болезнено. Нужно е поставянето на система и електронно наблюдение на плода, което само по себе си е свързано с вредно влияние върху бебето. Често предизвиква прекомерна стимулация на матката и стрес за плода. Увеличава двойно вероятността от раждане на бебе в лошо състояние. Също така води до увеличена кръвозагъба след раждането и до по-тежка форма на жълтеница при бебето. Увеличаване рисковете от цезарово сечение.

*извадки от книгата The Thinking Woman's Guide to a Better Birth от Henci Goer[/list]

За индукция при VBAC: http://www.ican-online.org/vbac/vbac-and-pharmaceutical-inductio … help-or-hindrance

Мунка, лекарят да не е говорил за "амниотична емболия"?
След като са те натъпкали с простагландини, как може толкова скоро след това да те включат на окситоцин (два часа след това, доколкото разбирам)?! Мерзавци!
Просто е трябвало да изчакат раждането да си тръгне нормално, защо, по дяволите, им е било да бързат така?

Цитат
Тогава влезе и другата лекарка и само като ме видя каза че нямало да стане

Ето такива изказвания ме побъркват! Те просто са си решили да те отрежат...

Ама много се ядосах!

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 00:01 от zozima

# 199
Здравейте и от мен на новодошлите    bouquet, Зозима само 10-ти и 14-ти или между двете дати може да е срещата, питам защото много искам да дойде таткото а точно вторник и събота са му работни дневни смени, разбира се не се съобразявайте с мен. Капучино и аз съм с термин ноември, но 21 -ви, да ти кажа на никой не съм казала, че искамда раждам вагинално че и вкъщи, имам предвид на родителите си, само близки по разбирания са ми събеседници.
Транси пожелавам ти успех сигурно ти е много трудно сега, знам че всички стискаме палци да мине добре раждането и да гушкаш бебчето  Hug

# 200
Зози, Транзи, Звездичка  Hug

Зози благодаря за инфото  Hug още не съм разгледала линковете...
Терминът който използва беше от две думи и втората беше нещо като "плацентарен", може да е било "утероплацентарна хипоперфузия" поне прилича, нищо пак ще питам, просто досега не съм знаела какво точно да питам и не сме се съмнявали че нещо не е наред.
Иначе мисля че "увеличена кръвозагъба след раждането" се дължи именно на това, но те я минаха като "нормална".

Защо се ровя - всеки ме пита каква е била причината за предишното ми секцио.
Четох и че в зависимост от това има различни шансове за успешно VBAC - по спомени - заради разположението на плода е най-голям шансът за VBAC, заради ненапредване на раждането и ПФД малко по-малък и то причината е до голяма степен психологическа - жената губи увереност...

На практика аз не знам каква е причината за предишното ми секцио.
В епикризата пише ПФД и до сега вярвах че е така. Но там пише какви ли не глупости и нищо не се споменава за предизвикване, а уж съм била постъпила с нерегулярна родова дейност.
Забравих да кажа че секциото го обясниха с това че иначе щяло да се наложи форцепс. Което го приемам повече като заплаха от колкото нещо смислено предвид че главата изобщо не беше слязла и нямаше изгледи. Тогава как да вярвам че ПФД е истинската причина и че изобщо някой си е направил труда да погледне таза ми дори след като са ме срязали. Защото до тогава доводът беше че никой не можело да го види от вътре, та бяха само съмнения. След като са ти направили такава тежка операция да ти отворят корема аз очаквам да извлекат максимална информация от там. Обаче не.

И последно, само да ви споделя за пълнота от листовката на окситоцина нещата които при мене не бяха спазени:
- (4.2.)Инфузия с Окситоцин не трябва да се започва в рамките на 6 часа след приложение на вагинални простагландини.
- (4.3.Противопоказания)
... значително несъответствие между големината на плода и таза... -
те поне така твърдяха
... маточен хипертонус...
- (4.4) С изключение на необичайни обстоятелства, окситоцин не трябва да се прилага при следните условия:
... гранична пелви-фетална диспропорция...
В случай на възникване на маточна свръхактивност окситоциновата инфузия трябва да се прекрати незабавно.
- Окситоцинът е противопоказан при пациентки с предшестваща свръхчувствителност към него.
- значи това трябва да се установи, дали някой някога е установил такова нещо?!
- (4.8 )
Предозиране или свръхчувствителност към лекарството може да доведе до маточна хипертония, спазъм, тетанични контракции ...
Прилагането на окситоцин би могло да доведе до следродови кръвотечения; този ефект се дължи на установена окситоцин-индуцирана тромбоцитопения...

Тетаничните контракции трябва да се виждат на записа, а причината за следродови кръвотечения ако е тромбоцитопения - в кръвните резултати - поискайте си ги при изписването.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 09:40 от Мунка

# 201
Мунка, поздравявам те, че не се примиряваш и задоволяваш с обясненията на лекарите за секциото ти. Факт е, че  е било напълно по вина на лекарите, това всеки може да го види.  Пиша в чужди форуми и там страшно много жени са като теб. Описват каскадата от интервенции, която в крайна сметкаа има като кулминация една напълно ненужна на първо място операция.  Sad Много се учудвам, че жени в твоята ситуация тук се примиряват и смятат, че лекарите са направили всичко по силите си да помогнат, а телата им са дефектни. Напротив, телата ни са създадени да раждат деца, просто не са създадени да понесат такива вмешателства.
ПФД е най-удобната и недоказуема диагноза. Не че не са погледнали таза ти, просто са нямали доблестта да ти кажат, че всичко му е наред и не е трябвало да бързат с индукцията.
Шансовете за VBAC зависят най-вече от вътрешната мотивация. В книжката, която ти дадох пише, че жените, които сами са взели решение да родят нормално след секцио имат 90% успеваемост.  Sunglasses

# 202
  • ул. "Мечтание"
Транси, стискам палци и се моля мъничката самичка да си тръгне и да удържиш!  Praynig С теб сме!

Мунка, ужасно са се изгаврили с теб. Sad Много мъчно ми стана, като прочетох. За мен най-точния отговор на въпроса защо си стигнала до секцио е лекарска некадърност! Прегръщам те!  Hug

# 203
Шансовете за VBAC зависят най-вече от вътрешната мотивация. В книжката, която ти дадох пише, че жените, които сами са взели решение да родят нормално след секцио имат 90% успеваемост.  Sunglasses
Сигруно е така, защото осъзнавам колко ми е трудно да взема това решение.

Транзи, как е при тебе, аз заех тука пространството с моите терзания  Embarassed Да знаеш че си мисля за тебе и ти стискам палци.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 16:44 от Мунка

# 204
Благодаря ви за подкрепата, момичета Hug
Аз утре съм на тонове и ту си мисля, дали във вторник да не предизвикаме раждане, ту не ми се ще и се настройвам да изчакам поне до петък Rolling Eyes Бебка няма намерение все още да излиза, а напрежението в мен все повече расте. Днес например, така се шашнах, че не мърда, направо се изпотих от страх... За щастие, не съм имала основание за притеснения Simple Smile

# 205
transi1 ,Миличка,не мога да си представя колко ти е тежко това чакане Hug И тез дилеми...
Радвам се все пак,че успяваш да овладееш страховете си и да мислиш трезво. Hug
Изчакай още малко,и се опитай да бъдеш максимално спокойна,абстрахирай се от лошите мисли(знам,че е трудно)Но поне опитай Peace
Знам,че всичко ще е наред и то скоро Wink

# 206
transi1 , вземай ананасче и яж до насита!
Пресният ананас съдържа бромелин (Bromelain), който може да омекоти маточната шийка в големи количества. Някои жени споделят, че не са имали проблеми след консумация на сок от ананас или пресен плод по време на бременността си, докато други твърдят, че това ги е довело до раждане.

# 207
Момичета, аз ви следя, защото много се кефя на упоритостта и смелостта ви. А и като привърженик на естественото раждане ми е много полезна информацията, която споделяте, за да я използвам при разговори с бъдещи майки.

Транзи, от сърце ти желая да дочакаш развитието тогава, когато бебенцето е решило. Разбирам ситуацията ти, нетърпението и страховете. Но съм сигурна, че, ако нещо не е наред, ТИ ЩЕ ЗНАЕШ, а засега изглежда всичко е наред.

Мунка, тялото ти е създадено, за да ражда деца. ПФД наистина е най-мъглявата и лесна диагноза, която си е направо срамна, ако е поставена дори в началото на раждането, защото в процеса на раждане тазът се разтваря. А реално бебе, което не пасва на майката, е някаква много рядка ситуация. Имаш време, решението ще дойде, когато трябва, но съм уверена, че имаш необходимото, за да родиш детето си по начина, опредлен от природата.

# 208
Милуш, благодаря ти  Hug

И аз четох това за ПФД да го постна да не го забравя  Mr. Green
It is a vague concept because the fit between a baby and a mother's pelvis depends to a great extent on the exact position of the head and how the head is moulding during labour.

# 209
На мен не са ми поставяли диагноза "тесен таз",щото съм с възголемичко дупе,но след вагиналното раждане тазът ми трябваше да се понамести за седмица някъде.Намести се от самосебе си-не съм ходила на специален масаж.Всъщност има масажни движения,които облекчават таза по време на контракциите,та тези за облекчаване на таз след раждането са същите,но в обратната посока.
Всичко много зависи според мен от позата,която жената заема по време на раждането-тазът се разширява достатъчно ако не му се пречи.

Общи условия

Активация на акаунт