Малко трудна тема...за болестта - РАК!!!

• 912 552
  • 3 925
  •   1
Отговори
# 3 195
След източване на водата де слага талк да не се насъбере отново още по-бързо

# 3 196
Lilah, стискам палци за днес! Под 'няма страшно' сигурно имат предвид, че не е от най-агресивните ракове. В днешно време разсейките се лекуват.

# 3 197
  • София
Е то ясно, че не е агресивен щом 10 години по-късно се появява. Дано извади късмет, че повечето в семейството си умряха млади и набързо Confounded тя си е правила скенер преди операцията на таза и не е имало нищо та би трябвало и ПЕТ скенера да е чист то като няма близки разсейки едва ли ще има далечни Sad

# 3 198
  • София
Камалия , благодаря ти за питането и разяснението, но нямам представа дали са го правили, утре ще ги питам.
Laila, стискам палци всичко да е ок при леля ти.
Спешно се нуждая от добри новини, защото съвсем се обезнадеждавам.

# 3 199
Здравейте. Някой може ли да ме ориентира сигнал за какво е кървяща перианална фистула? Според мен се случва нещо сериозно, но ...кой да ме чуе

# 3 200
Роси, операция или лъче наоколо правени ли са? Може да е страничен от лъчето или усложнение след операцията.

# 3 201
  • София
Роси дай повече инфо. Кървяща перианална фистула, колко кърви ако пуска по-малко не е драма, казват че така се чистела... Иначе перианална фистули са досадни, но не са страшни поне. Sad

# 3 202
Благодаря Ви, момичета за бързото включване. Слава богу нямаме диагноза, но въпроса е, че тази фистула е от може би 10 години и не е лекувана. До сега си отделяше секретите както си му е реда през определено време. Но за две  седмици  на три пъти през два три дни кърви тази фистула, като единия ден беше пълна цялата ежедневна превръзка само с кръв.

# 3 203
Ако не е лекувана и изследвана, е добре да се види от специалист, възможно е да се развие рак от фистула или да е симптом на колоректален.

# 3 204
Мили момичета,....и аз да споделя...
В началото на май майка ми бе оперирана ,диагнозата -рак на дебело черво-възходящото и транзверзалното рамо са премахнати,Т2,без далечни метастазиМ0,N0.Превантивно са премахнати 9 лимфни възли.Сега обаче десния крак започна да се подува в глезена и 10 см над него и е зачервен.Консултирахме я вчера със съдов хирург.Изследването с доплер показа ,че вената е проходима от ингвиналната гънка до ходилото,обаче има кухини пълни с лимфа.....даааа,...естествено е след като липсват толкова  възли, лимфоотокът да е нарушен...Изписаха и взеха мерки за ластичен чорап за целия крак ,включващ и бедрото.Целта е компресия,и лимфата да си създаде каналчета за отток.Носене постоянно/без престоя в баня/,и кракът на 2 възглавници.За укрепване на вените-Флебодия по 1 табл.Теоритично -има логика,но...дали ще се случи....Ако  някой  е имал сходна история,моля да сподели...

# 3 205
adi-ko, подуването постоянно ли е, или при определени ситуации? И какво - голямо и плътно (като натиснеш с пръст бавно се запълва кратерчето), или меко и не толкова? Само от страната на подуването ли са махнати лимфни? Как е физическата активност на майка ти?

Жегите не ни понасят добре, гледай да е на по-хладно. Повдигането би трябвало да помогне, компресивни не съм ползвала и нямам мнение.  Вариант е да я заведеш на физиотерапия - масаж за дрениране на лимфата, да покажат каква гимнастика да прави.

# 3 206
adi-ko, подуването постоянно ли е, или при определени ситуации? И какво - голямо и плътно (като натиснеш с пръст бавно се запълва кратерчето), или меко и не толкова? Само от страната на подуването ли са махнати лимфни? Как е физическата активност на майка ти?

Жегите не ни понасят добре, гледай да е на по-хладно. Повдигането би трябвало да помогне, компресивни не съм ползвала и нямам мнение.  Вариант е да я заведеш на физиотерапия - масаж за дрениране на лимфата, да покажат каква гимнастика да прави.

Подуването се появи преди половин месец и остана постоянно,това е 2 м и половина след операцията,не е в определени ситуации.Сега пробвах -бързо се запълва .Забелязвам,че изглежда по-добре откак го вдига на такава височина,зачервеното е с по-малък интензитет.Когато я регистрирах в онкодиспансера,питах доктора да очакваме ли лимфедем,той ми отговори НЕ,защото не било в малкия таз...обаче както е видно се случи.Съдовият хирург каза,че подуването има връзка с операцията,в тази област вдясно/възходящото рамо / е богато на л. възли,а те в
момента липсват....????Дано са оставили все пак някой друг,че как ще става този дренаж????...Това с гимнастиката и масажа ми се вижда надеждно...Благодаря! имате ли опит ?Вероятно и в къщи може да се прави този масаж от някой близък....Физически е активна,да,засега...Не и липсва апетит,на общ хр. режим ,без такива,които образуват газове.
/На моя позната ,при такава операция в ПИРОГОВ са и назначили веднага да надява такива чорапи за 2 месеца./

# 3 207
Лимфата си намира пътища, спокойно. При мен са махнати 20+ от ингвиналните. Отокът беше в областта на бедра и слабини първите месеци след операцията, сега е само от време на време. Подувам се когато седя или лежа по-дълго, ако дневната ми разходка е под 5 километра,  или се преуморя. Основно от страната с повече махнати лимфни отича. В началото ме притесняваше, защото при моя рак едностранен оток е един от симптомите за рецидив, но откакто се възстанових и си спазвам двигателния режим съм ОК - т.е. подуване или няма, или само вечер, когато се преуморя, се появява. Когато спрях да куцам толкова, разлика между двете страни почти липсва. Затова попитах и колко е активна, при мен от това се влияе МНОГО (примерно един ден мързел в къщи и бухвам, особено в жегите).

Ластични на някои места слагат на всички, моят доктор каза, че нямам нужда. Да избягва тесни дрехи, колани, бельо  
Скрит текст:
вкъщи съм предимно по нощница без бельо Laughing
за да не затруднява пътя на лимфата. Два пъти бях на рехабилитация след операцията, основно гимнастика правя - казаха да мърдам повече, мускулите помагат за изтласкването. Предложиха ми и масаж, но отказах. Може да погледнете в youtube "manual lymphatic drainage", но препоръчвам да си отидете на физиотерапевт да го направи професионалист, тъкмо ще покаже тънкостите, ще видите точно как се прави и има ли ефект при нея. С направление имате 20 безплатни процедури - ако назначат масаж и ЛФК (повечето други са ни противопоказни), ще ходи 10 дни за по около час с чакането. Във всяха по-голяма болница има отделение.

Сетих се да добавя - горещо и студено трябва да избягва, всякакви порязвания, кола маска, драскотини, ухапвания (от комари), гъбички по краката, врастнали нокти - всяко едно може да предизвика оток.

# 3 208
  • София
здравейте,

за съжаление моята мама я приеха в болница за палиативни грижи. Днес излязоха резултатите от изледванията на течността след пункцията и се оказа че е чиста без следи от каквито и да е вредни клетки. Получила се е от притискането. А притискането е от лезиите в черния дроб, които са нараснали, което означава че химията изобщо не е повлияла на рака. Днес имахме среща с гастроентеролог , за евентуална пункция в коремната кухина, но след прегледа с ехографа - той каза, че всичко идва от лезиите. И така сега колкото издържи организма. Толкова се надявах , че ще има ефект от химиотерапията, но уви не е така. Сега поне я обезболяват и грижат адекватно, а не като ние да се лутаме у нас и да я гледаме и да не можем нищо да направим. В понеделник ще и преливат кръв, защото хемоглобина и е паднал на 70, а преди три седмици беше 110. Много бързо и рязко се влоши. А тя си е гладна, адекватна.

# 3 209
datura,МНООООГО благодаря....с надежда съм!.....Желая ти здраве!

Общи условия

Активация на акаунт