Уред за кисело мляко

• 178 245
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • have faith and be patient ..
моето става идеално ,използвам домашно прясно мляко 1 л , заквасвам с 5-6 лъжички  купешко кисело - родопея най-чето , или чета етикета - без консерванти , със двете бактерии и т.н. , държа в уреда 12 часа  .. забелязала съм ,че ако използвам кисело мляко за закваска от това което аз съм си направила нещо не ми се получава като друг път .. не знам защо , пак става за ядене , но е по-воднисто май .. и киселее повече  Peace

# 661
  • Балчик
А млякото студено ли е, защото 12 часа са ужасно много за топло мляко?

# 662
някой път ми е студено да , ако е леко топло намалям на 9-10 часа

# 663
  • Балчик
 Peace

# 664
Аз не квася с машина, а в буркани, не е от млякото, нито от закваската, защото съм ползвала различно видове и резултатът винаги е по-рядко мляко, с малко вода. Обикновено квася вечер на 40-42 градуса, увивам в поларено одеяло и оставям до сутринта. Сега като чета темата, допускам, че проблемът е във времето, което стои увито.
Машините за квасене на друг принцип ли са?

# 665
  • София
С вода става ако ми е било по-горещо.
И аз за големи количества вечер го слагам с одеало.
За детето обаче пълня машината с малките бурканчета, там го държа 4-5 часа и после в хладилника.

# 666
  • Балчик
Машините държат еднаква температурата, което одеалото не го може.

# 667
Аз си слагам канче с литър прясно мляко и подкваса на 44 градуса във фурната. Снощи за 2,5 ч. бе готово и го преместих в хладилника.Използвам кисело мляко Ситово и прясно мляко от млекомат. Тъй като прясното мляко е воднисто, слагам повече подкваса. Пак става.
Уредът на Лидъл не го харесвам, заради малките му бурканчета. Миенето не е проблем, имам съдомиялна. Ако нямах, не бих и помислила да квася мляко.

# 668
температура над 40 градуса не убива ли бактериите ?

# 669
температура над 40 градуса не убива ли бактериите ?

Не ги убива, става си млякото.

# 670
  • Балчик
Млякото се подквасква при 43 градуса, няма да ги убие. Peace

# 671
Аз си слагам канче с литър прясно мляко и подкваса на 44 градуса във фурната. Снощи за 2,5 ч. бе готово и го преместих в хладилника.Използвам кисело мляко Ситово и прясно мляко от млекомат. Тъй като прясното мляко е воднисто, слагам повече подкваса. Пак става.
Уредът на Лидъл не го харесвам, заради малките му бурканчета. Миенето не е проблем, имам съдомиялна. Ако нямах, не бих и помислила да квася мляко.
На колко градуса ти е включена фурната? Колко кисело мляко слагаш на 1 стъклен буркан?

# 672
На колко градуса ти е включена фурната? Колко кисело мляко слагаш на 1 стъклен буркан?

Фурната е включена на 44 градуса през цялото време горен и долен реотан.
Ползвам буркани 720 мл. Слагам 2-3-4 супени лъжици кисело мляко, малко на око. Може някой да каже, че е много, но не съм сигурна в жизнеспособността на Лактобацилуса сред консервантите в киселото мляко. Разбърквам добре с лъжица, после сипвам по малко от прясното, което е охладено до същата температура, като бъркам отново.

# 673
Имам машинката за кис. мляко от Лидъл- много съм доволна. Правя кисело мляко с пълномаслено прясно мляко УХТ от магазина (т.е.. между 3% и 3,6% според марката) и за закваска използвам кисело мляко от магазина 3,6% или 4,5%, каквото успея да намеря по-гъстичко и без добавки. Живея в чужбина и тук за хубаво домашно кисело мляко използвам 125 гр. закваска и машинката работи 8-10 часа, при много студено време е работила и по 11-12 часа без да се вкисне (в България със същата машинка, но с бг прясно мляко от магазина и закваска Верея над 3% или 4,5% слагам по-малко количество закваска и машинката работи по-малко часове). Обяснявам си го с това, че киселите млека тук като цяло са по-малко кисели от тези в БГ. Но ми се получава доста хубаво (и нерядко) домашно кисело мляко и ако използвам прясно мляко 1% или 1,5%. Използвам машината с подложки, за да не се нагряват прекалено бурканчетата- слагам кухненска хартия или силиконова подложка, парче плат също съм използвала. Наистина в упътването на машинката пише да не се добавя нищо към млякото, но и аз съм слагала на дъното течен шоколад, какао и захар, сладко, овесени ядки или плод и си е ставало хубаво мляко със съответния вкус. Simple Smile Понякога добавям и капсула пробиотик в киселото мляко. За мен машинката за кисело мляко си е един много полезен уред. Peace

# 674
Някой квасил ли е с пробиотичното на Бор Чвор?

Общи условия

Активация на акаунт