Уред за кисело мляко

• 178 336
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Колкото повече време се държи млякото в машинката, толкова по-кисело става то.
Аз чета темата с надежда някой да сподели опит за успешно направено кисело мляко от купено прясно мляко и купено кисело мляко за закваска.
Нямам откъде да взема домашно прясно мляко, нито закваска.
вземи та прежали 150-200 мл  купешко пр.мляко , сложи го в бурканчето , добави 1 ч.л. кис.мляко (също купено) и пробвай.  за какво ти е някой да сподели опит  newsm78
ако не се получи млякото няма да иде дзян. може да го използваш в тесто или просто да го изпиеш с малко мастичка.

# 571
  • София
С риск да се повторя, но предполагам, че ще е полезно на закупилите машинки от Лидъл. Най-добре ми стана млякото с домашно мляко, закваска елби (3,6% не знам дали е от значение) и квасене 8ч. от студено мляко. Не понасям каймак и млякото го подквасих, сварено и прецедено. Готовото кисело мляко стана гладко изглежда така все едно като обърна буркана няма да се разлее, лъжицата стои права, няма видима вода, като купешко мляко от 3,6%.

Аз да попитам студено имаш предвид от хладилника ли или стайна температура? Какво количество закваска сложи?
Аз един опит имам с машината от Лидл, с домашно прясно мляко на стайна Т и за всичките бурканчета около 100 мл закваска от домашно овче кисело мляко за около 6 часа. Не се получи добре, вкусно беше, но не много гъсто и с доста вода, та ще правя още опити Simple Smile Струва ми се, че тая машинка грее повече, отколкото е необходимо и май наистина млякото трябва да е студено като се слага.

# 572
  • София
С риск да се повторя, но предполагам, че ще е полезно на закупилите машинки от Лидъл. Най-добре ми стана млякото с домашно мляко, закваска елби (3,6% не знам дали е от значение) и квасене 8ч. от студено мляко. Не понасям каймак и млякото го подквасих, сварено и прецедено. Готовото кисело мляко стана гладко изглежда така все едно като обърна буркана няма да се разлее, лъжицата стои права, няма видима вода, като купешко мляко от 3,6%.

Аз да попитам студено имаш предвид от хладилника ли или стайна температура? Какво количество закваска сложи?
Аз един опит имам с машината от Лидл, с домашно прясно мляко на стайна Т и за всичките бурканчета около 100 мл закваска от домашно овче кисело мляко за около 6 часа. Не се получи добре, вкусно беше, но не много гъсто и с доста вода, та ще правя още опити Simple Smile Струва ми се, че тая машинка грее повече, отколкото е необходимо и май наистина млякото трябва да е студено като се слага.

Млякото беше току що извадено от хладилника. Сложих 7 чаени лъжички закваска.

# 573
Сложих 7 чаени лъжички закваска.
в едно бурканче ли ?

# 574
Здравейте!Наскоро купих уреда на Тефал.Пробвах няколко пъти по стандартния начин, но два пъти стана добре, а два пъти стана едно лигаво, точеше се.Прочетох тук-там неща и реших да взема уред.В понеделник ще има домашно мляко, а сега правя проби с купешко.Става такова, каквото го помня отпреди, в стъклените бурканчета, което продаваха.С домашно ще е по-хубаво и пълномаслено, но и така не е лошо.Четох в темата, че уреда няма терморегулатор и видях за подложка, та направих и аз.Ето какво измислих, за да събира 3-4 ( и повече ) нормални буркана.Няма вид, но може да се доизмисли.Така че, ако някой иска, може да пробва подобно нещо.Повдигнах капака с 10см.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 15:52 от plm_79

# 575
plm_79 , благодаря за идеята! Hug Аз съм квасила в различни съдове от оригиналните кутии, но все такива, които да се събират - обикновено купички, чаши, в някой съм слагала мед, плодове..

# 576
Забелязах нещо, което, ако е така и при други хора с този уред, би ме навело на мисълта, че уреда все пак регулира температурата, макар и без терморегулатор, което няма да е толкова точно, но все пак ще е нещо.Вече няколко пъти го ползвам и слагам на 6ч., защото няма по-малко.Веднага след третия час започва да издава шум, цъкане, през интервал от време.Звукът е такъв, кйто се чува, когато се включва или спира.Предполагам, ако това не е нещо дефект или друго, че през първата половина на програмата работи постоянно, а през втората включва и изключва през зададен период от време, например 6мин. загрява, а 2 не, без изобщо да се измерва температурата, а просто по зададена от производителя програма.Ако това, което си мисля е вярно, може би е най-удачно млякото да се сложи студено или съвсем леко затоплено отначало и да се държи около 5ч. горе-долу.Ако някой има този уред и му е направило впечатление това, за което пиша, би било полезно да го сподели.Мерси!

-------------------------

Измерих със секундарника на часовника какви са интервалите.Единият е 20с, а другия 40с.При положение, че не варират, а са точни времената, предполагам че не е дефект, а зададено време от производителя, с цел да се поддържа горе-долу една температура и да не прегрява млякото.Предполагам, че този режим е направен за техните млека и понякога при нас може да се получи по-висока температура, поради това, че през първата половина загрява без да спира, но с проби всеки може да постигне резултат, който го удовлетворява.При всички положения смятам, че си е добра покупката на такъв уред, поне за мен е така.

Последна редакция: ср, 08 окт 2014, 21:04 от plm_79

# 577
Точно така го правя и аз- слагам студено мляко за 6 часа с една малка силиконова подложка под кутиите и се получава идеално, но си ползвам кутиите от машината, защото ми е лесно да го цедя после.

# 578
  • Балчик
Да, точно така, поддържа се една температура. Иначе ще загрее до 100 градуса за 8-9 часа, ако не се изключва, нали се сещаш. Но няма възможност да нагласяш тази температура, тя е една и е зададена в машината, което на мен не ми харесва, тъй като искам да я намалявам моята през лятото, когато вътре в бурканчетата става 53 градуса. ooooh! А може и да не е зададена температура а да е часовник, който включва и изключва реотана през определен интервал от време. Те, има термореле, но няма терморегулатор - това са две различни неща.

# 579
Здравейте момичета и Бонго,
Изчетох цялата тема 2 пъти. Решила съм да си взема като коледен подарък такъв уред. Засега съм се спряла на уреда на Тефал, заради възможността да се изцежда по-лесно млякото.
Но имам няколко въпроса, на които се надявам да намеря отговорите:
1. Има ли в БГ уред, с който да мога да правя и кисело мляко, и да се изцежда и сирене да се прави?
2. Уредите, с които се прави и сирене, напълно автоматизирани ли са, в смисъл - слагам всичко необходимо, и след определено време вадя. Или има допълнителни процедури, както при правенето на сирене по традиционната технология?
3. Ако някой има уред, с който може да се правят и трите неща /кисело мляко, цедено мляко и сирене/, моля да сподели марка и място на закупуване /поръчване/.

# 580
  • Балчик
А Тефал как изцежда млякото? П.П А, намерих инфо.
Сиренето в машината се прави като се слага закваската и като минат определени часове се изцежда.

# 581
  • Плевен/Пловдив
Здравейте,
Виждам, че темичката малко е замряла, но ако някой я следи нека да сподели. Подариха ми машина за подквасване на кис.мляко Clatronic JM-3344. Чета инструкциите и там пише, че млякото трябва да е 42 градуса и се оставя за 8 часа. Струва ми се ,че за това време ще се получи доста кисило newsm78. Ако някой има опит моля да сподели. Благодаря Ви !!!

# 582
назад в темата е коментирано - напълни всичките бурканчета. настрой машината на 8 ч. първото извади след 2-я час , второто - след третия  и т.н.   после опитваш поотделно и което ти  най-харесва така го прави занапред.

# 583
  • Плевен/Пловдив
назад в темата е коментирано - напълни всичките бурканчета. настрой машината на 8 ч. първото извади след 2-я час , второто - след третия  и т.н.   после опитваш поотделно и което ти  най-харесва така го прави занапред.

Ок започвам с пробите. Благодаря за бързия отговор  bouquet

# 584
по-добре започни с четенето.  все ще намериш и други идеи предложени в темата.

Общи условия

Активация на акаунт