4-та тема на чакащите

• 116 519
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, с много голям интерес прочетох поне половината от написаното по тази тема и установих, че не за първи път има голямо разминаване в практиката на социалните служби и съдилищата.
Включвам се, за да бъда от помощ, ако мога, на някои от бъдещите родители, поне що се отнася до съдебната фаза.
Що се отнася до съда и исковите молби. При условията на пълно осиновяване, всяка една молба се подава задължително чрез социалните служби, ако се касае до пълно осиновяване. В нашия град молбите се изготвят от социалните служби и никога досега страните не са се явявали с адвокати. Заплаща се държавна такса от 25 лв. и при постъпване на делото в съда то следва да се насрочи и разгледа в 14 дневен срок. Зависи от графика на съдията, но в малките съдилища, какъвто е и моят, това става максимум до 10 дни. Никакви изключения няма и не следва да има около съдебната ваканция. Защото прочетох и такива абсурди за София, че ми настръхва косата. Аз, ако имам възможност и такава за осиновителите, дори и в 3 дн. срок го правя. Съдът се произнася веднага и в заседанието, в което приключва делото, а то по принцип е само едно. Изготвя се писмено в рамките на същия ден или най-много до 7 дни какъвто е и срокът за обжалване. След влизане в сила на решението - 7 дни след заседанието, ако то не е било обжалвано, то се изпраща служебно на службите по гражданско състояние по местоживеенето на родителите.
За биологичните родители/Ако са известни/. С измененията на СК се даде възможност да бъдат вписвани в регистрите за пълно осиновяване деца, чиито родители най-общо казано в определен период от време не са полагали грижи за тях, изоставили са ги в социална институция и те са настанени там със съдебно решение. Когато този срок е изминал, социалните обикновено канят родителите да си вземат децата и ако те не го направят в определените срокове - издава се заповед за вписването на детето в регистрите за пълно осиновяване. Заповедта се съобщава на родителите или на единия, ако бащата е неизвестен и това съобщаване трябва да е редовно - връчване лично, чрез писмо с обартна разписка също. Именно тук може да възникнат проблемите, но това е силно казано. Съдиите в тези случаи гледат най-вече това- процедурата по вписване на децата да е изрядна. Ако всичко е наред и детето се випсва в регистъра, не се призовават родителите на детето.  Ако има съгласие за осиновяване, нещата са по-прости.
Към настоящия момент много рядко има случаи на призоваване на биологичните родители, защото това не е нужно съгласно СК в описаните случаи.
Ако социалните са си свършили работата добре, нямате нужда от адвокат. Просто е необходимо да бъдете искрени и с няколко думи да кажете, че наистина искате детето и какво точно ви е мотивирало да го направите. Съдиите също сме хора и имаме деца, така че пределно ясно е, че винаги има трудности при отглеждането им и всички семейства са различни. Както и във всяка работа и тук винаги има възможност за грешки, но те винаги са поправими.
След всичко, което осиновителите преживяват по време на проучването и чакането мисля, че точно от съдебната процедура не трябва да се притесняват.  Аз лично все не мога да се сдържа да пророня по една сълза докато съобщавам решението.
    Вече стана доста късно, затова ако имам време и съответно въпроси, ще гледам утре да се включа.
   Sunglasses

# 601
  • Плевен
Темида Благодаря! Беше много изчерпателно и ясно. Тук четат много момичета, на които им предстои съдебно дело и имат хиляди въпроси.

Аз все още си чакам обаждане или писмо и съм доста далече от съдебна процедура, но  не губя надежда, всеки мой ден започва с мисълта, че ще е щастливия ден, в който ще ми се обадят!

# 602
  • Колибите
Темида, наистана полезна информация. даже и не знаех, че има съдебна процедура, от форума научих Hug.

Снежи, аз съм съвсем пък в началото - следващата седмица съм на първото събеседване, после разговорите вкъщи и проверката на дома, училището за осиновители...

Но и аз като теб, първата ми мисъл сутрин е за детенцето Two Hearts Flowers Four Leaf Clover.

# 603
момичета как сте аз само броя дните кога ще минат тези 14 дена за да има дело другата седмица ще е големият ден някой ден от другата седмица ще долети призовката,много се вълнувам нямам търпение всичко да мине и да си я пребера в вкъщи малката Мария

# 604
  • Вън от пространство и време
А вие за всеки случай се обадете и в РДСП да питате за делото. При нас делото за второто дете бе насрочено за много скоро и призовка въобще не получихме. После се оказа, че призовкарите объркали адреса, ама ако не бяха ни съобщили юристите на социалните щеше да си изпуснем делото ей така.

# 605
  • Плевен
Трайкова, мъничко остава, вашето момиченце ще ви изчака търпеливо. Отдай се на покупки и украсата на детската стая, по-бързо минава времето като си намираш работа.

Розмариня, браво, това са хубави трепети. Училището за родители - аз говорих с нашите обучители като ни предложат детенце да го мина обучението пак като слушател само. Май всичко забравих от обучението. Дано всичко при теб бъде наред и след като сте вписани бързо ви се обадят за вашето детенце.
Аз мисля, че ще ни се обадят когато нашето дете ни избере за негови родители.

# 606
  • Колибите
Снежи, благодаря ти. Аз съм сама мама, така че вписаната съм аз. Права си, вероятно и при мен нещата ще се случат, когото дъщеря ми реши да дойде при мен Two Hearts .

А пък си поръчах книги за възпитание и отглеждане на дете, следващата седмица чакам да ми ги доставят. И вие ще се справите  thumbsup, ще видиш.

Трайкова, всичко ще е наред Hug, хайде, пожелавам ти скорошно отписване от темата.

# 607
  • Плевен
Розмариня, то аз не е като да не съм подготвена теоретично, но нали знаеш на практика теорията е далеч от истината  Wink

Сподели кои книги си поръча?

# 608
  • Колибите
"Сподели кои книги си поръча?"

А сега де Joy?

В понеделник четях безразборно из форума, попаднах на линкове препоръчани от момичетата и веднага си ги поръчах - е, от служебния комп Twisted Evil.

Вече цяла седмица обаче съм си вкъщи, с ужасен грип, та не мога да си вляза в служебната поща. А сега пак посърфирах, но не можах да открия въпросните линкове.

Така ще чакам до другата седмица, вторник - сряда евeнтуално, тогава ще ми ги доставят (надявам се).
Веднага ще напиша заглавията, ако междувременно някое момиче не се смили  Hugи не ги постне преди мене.

Пак ще търся animal037, дано намеря съответния постинг.

А тук е направо цяла академия, браво, добре, че ви има всички bouquet.

# 609
  • Колибите
Първата книга пристигна  newsm10 - "Разрешително за родители - как да осиновим дете в България, стъпка по стъпка" от Фани Давидова-Пенева, издателство "Сиела"

Очаквам до края на деня и другите две.

Пристигнаха newsm44: "Изкуството да бъдеш родител" от д-р Фицхю Додсън и "Как да общуваме с детето" от Юлия Гипенрейтер

Последна редакция: пн, 24 окт 2011, 16:09 от Розмариня

# 610
  • Варна/UK
Първата книга пристигна  newsm10 - "Разрешително за родители - как да осиновим дете в България, стъпка по стъпка" от Фани Давидова-Пенева, издателство "Сиела"

newsm10

# 611
  • Плевен
"Как да общуваме с детето" от Юлия Гипенрейтер
само тази нямам и не ми е попадала. Ще чакам отзивите ти!

# 612
момичета къде отидохте,да ви кажа само в понеделник-24 се обаждах в социалното в велико търново и ми казаха че нашти социални от пловдив са забавили около 5 дена доклада но вече всичко е в съда и чакам тази седмица призовка

# 613
Само да кажа за пореден път, че ти като страна по делото имаш право да видиш всички документи по делото в деловодството на съда и да си снимаш каквото те интересува - данните на биологичните родители, ЕГН-та, номера на лични карти, всякаква информация, каквато ще ти трябва ако един ден детето ти реши да търси. Пък и социалните спестяват някои неща, там е и социалния доклад за детето, който предполагам, че не са ти дали да прочетеш. Но това - преди делото, когато му назначат дата.

# 614
  • у дома
да,ама в тоя съд не дават
резулираха ми молбата ,че 'информацията е  Конфиденциална" #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт