Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 829
  • 117
  •   1
Отговори
# 15
Момичето пише,че ще е самотна майка-това означава,че бащата едва ли ще припознае детето и по закон то ще носи нейното име и фамилия.Що се отнася до това,че хората ще имат едно наум-едва ли...все пак сме в 21век,а не по времето на "копелетата"А и в крайна сметка стамата винаги може да заведе едно дело за доказване на бащинство и по този начин детето ще носи напълно нормално презиме и фамилия. Peace

# 16
stamata, кажи как се казваш, за да не гадаем само тука, пък и бихме могли да измислим удачен вариант за презиме, произлязло от твоето собствено.

# 17
Тъй. Сега се информирах по точно.
Става въпрос за закона за гражданската регистрация.

Според него детето може да бъде записано или на името на майката или на името на дядото по майчина линия.
Като презимето се образува от името на майката или от корена на името й плюс окончание ов или ев.

Точно и изчерпателно.  Peace
Мисля, че ако презимето е това на дядото, то той трябва да попълни нотар.заверена декларация, че е съгласен внука му да носи неговото презиме.
Това са опциите, ако бащата не признае детето - тоест в акта за ражд. "баща неизвестен"

А  имената са подробност. Презимето се пише само на документи, не се споменава всеки ден.
  Peace

А и в крайна сметка стамата винаги може да заведе едно дело за доказване на бащинство и по този начин детето ще носи напълно нормално презиме и фамилия.
А струва ли си?  newsm78
Ако е само заради едното "благозвучие" на презимето... ? Това е нож с две остриета..

Всъщност stamata не е казала нищо  за отношенията си с бащата.

# 18
Мерси за отговорите.
Няма да имам отношения с бащата. Моят въпрос беше чисто правен, не емоционален Simple Smile
Фамилията е ясна, с мойта ще е , тя е достатъчно разпространена. Единствено не ми харесва презимето. Но ако няма друга опция, ще е на дядото.
И още един може би безумен въпрос. Може ли бабата да си даде името (Фамилия и презиме) вместо дядото, защото нейното име го има и в мъжки вариант ?

# 19
  • София
Най-добре предварително отиди в  общината, отдел ЕСГРАОН и попитай какви са възможностите. Все пак те съставят акта за раждане и удостоверението и знаят най-добре кое - как.

# 20
Мерси за отговорите.
Няма да имам отношения с бащата. Моят въпрос беше чисто правен, не емоционален Simple Smile
Фамилията е ясна, с мойта ще е , тя е достатъчно разпространена. Единствено не ми харесва презимето. Но ако няма друга опция, ще е на дядото.
И още един може би безумен въпрос. Може ли бабата да си даде името (Фамилия и презиме) вместо дядото, защото нейното име го има и в мъжки вариант ?

не не може.
спри се до корена на името. първите 3-4 букви - от там -ов или -ин - все тая.
това да е дерт.
пиши го както ти зву4и на теб от ли4ните ти варианти - на твоето име - пък ако в общината променят презимето - луд скандал, и обратно в гражданското да го оправят и да направят нов акт за раждане.
ако ти се опре скандала - кажи - ш ти помогна. аз тоя филм ве4е съм го играла.

# 21
А защо не заведеш един иск за бащинство? Може и да не се разбирате сега с бащата, но един ден детето може да го потърси, все пак с времето нещата се променят. Мисля че е добре да има поне някаква връзка и един ден като порасне детето ще може само да прецени дали иска да познава и да се вижда с баща си.  В момента предполагам ти се е насъбрало срещу него, но преди това нали е имало някакви по-топли чувства помежду ви?

# 22
Не не съм насъбрала. Просто не се става родител на сила. Няма смисъл да го признава ако няма да бъде истински баща. Пък и това припознаване не ми носи никакви плюсове а само минуси (чисто административно и правно). А ако баща му иска да се виждат то тогава припознаването пак няма смисъл.

# 23
Нана, ти добре цитираш закона тук. Но чиновничките в общините не го признават. Имат си някаква наредба, според нея името трябва да завършва на -ин/Надин - напр./.
Когато отидох в р-н Лозенец със валидно съдебно решение презимето на дъщеря ми да е производно от моето с окончание -ова закудкудякаха в хор, че така при тях не става. Закона и съдебното решение не ги вълнуват и трябва да стане -ина. пътеводна светлина им била някаква наредба.

Не зная от кога е тази случка, но аз лично не съм се сблъскала с този проблем. В родилния дом казах, че дъщеря ми ще бъде Емилова и никой не ми е твърдял, че трябва да бъде Емилиина / аз се казвам Емилия/. Нито пък в районната общ на съм имала проблем за това.

# 24
  • София
Отиди първо в общината, преди да родиш и поговори със служителките. Обикновено са любезни и разбрани.
Ако предварително си се разбрала с тях, няма да имаш проблеми.
Моето дете щеше да бъде вписано с бащино име - името на баща ми, но таткото изяви желание да го припознае.
Аз не съм щастлива, че има права над детето ми и съм много притеснена, че в бъдеще може да ни създава проблеми.

# 25
Отвратителен е този закон, детето непременно да носи презимето на баща си, че и проблеми се правят. Моето дете е родено в чужбина и не носи презимето на баща си. Също така изкаран му е БГ акт за раждане, в който не е вписано презимето на баща му. Интересно ми е как децата родени в чужбина, в БГ акт за раждане се вписват без презимето на бащата, а тези родени в БГ, в същия този акт за раждане са задължени да имат такова.  Close

# 26
Отвратителен е този закон, детето непременно да носи презимето на баща си, че и проблеми се правят. Моето дете е родено в чужбина и не носи презимето на баща си. Също така изкаран му е БГ акт за раждане, в който не е вписано презимето на баща му. Интересно ми е как децата родени в чужбина, в БГ акт за раждане се вписват без презимето на бащата, а тези родени в БГ, в същия този акт за раждане са задължени да имат такова.  Close

не са.
записват с презиме името на майката.
няма нищо за интересно.
навсякъде е едно и също.

# 27
  • София
Ами има връзка, разбира се.
Моето име е Надежда. Как ще звучи Надеждов?  Sick

Има и по-зле. Аз съм Лили  hahaha

Проучвах наскоро въпроса по друг повод и е точно, както го казваш.

# 28
  • Горна Оряховица
Пак може Лилиев или Лилиева(Лилов/а),а аз какво да кажа като съм Галя(по едно време ми беше минало на ума да не се обвързвам с бащата по никакъв начин,но накрая все пак го направих,макар и сега да сме разведени окончателно).

# 29
  • София
Галев/а. Има доста известни българи с такава фамилия. Един даже наскоро го гръмнаха  hahaha hahaha hahaha

Общи условия

Активация на акаунт