Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 824
  • 117
  •   1
Отговори
# 105
И аз имам въпрос.Смятам да запиша детето с моето презиме, т.е баща ми ще даде съгласието и и.т.н. Но след време ако искам детето да е припознато от бащата и съответно и бащата иска, нали винаги може да го припознае и да му вземе имената или греша?Случая е малко по-особен.
     Съвсем обичаен случай си е. Когато бащата припознае детето (може да е на 2, 5, 10... години), ще му бъде съставен нов акт за раждане, в който ще бъде вписано с имената на бащата. Ще издадат и ново удостоверение за раждане. Процедурата е същата като при новородено, но с уговорката, че ще ти връчат съобщение и може би ще изчакат три месеца дали ще възразиш срещу припознаването. Едва след това ще пристъпят към съставяне на акта за раждане и издаване на съответното удостоверение. 

# 106
Да, благодаря.Поразчетох се доста и се осведмих.А има ли вариант детето да носи имената на баща си, но той да няма права.Т.е предполагам трябва да го припознае първо, а след това да се откаже от правата си?Дали е възможно?

# 107
А има ли вариант детето да носи имената на баща си, но той да няма права.Т.е предполагам трябва да го припознае първо, а след това да се откаже от правата си?Дали е възможно?
Не, каквито ще документи да напише доброволно, не може да се откаже валидно от права, нито от задължения.

# 108
Да, благодаря.Поразчетох се доста и се осведмих.А има ли вариант детето да носи имената на баща си, но той да няма права.Т.е предполагам трябва да го припознае първо, а след това да се откаже от правата си?Дали е възможно?

А каква е идеята да припознае детето, пък после да се откаже от права?
И от какви права ще се откаже?

# 109
Има вариант. Стягаш си багажа и заминаваш да родиш в чужбина. (Важно е да отидеш в такава държава, която ще зачете твоята воля какви да са имената на детето, като се роди!). Там ти правят акт за раждане. (естествено - без данни за бащата.) И после в България на база на този акт съставят Български акт без да променят нищо в имената, нито да добавят име на бащата (ако все така никой мъж не е е появил да заяви припознаване). Просто са длъжни да направят препис на оригинала. Това е. Пробвано!... Въпросът е да проучиш в коя страна да отидеш и да може да си го позволиш финансово.

# 110
...
Мечтая си за деня, когато Второто име на българите няма да се нарича "Бащино", а "Родителско", и ще произлиза от името на бащата или на майката по тяхно взаимно съгласие. Така на света ще е ясно чий е по-големия принос за раждането на детето... А когато бащата изобщо липсва, дилема няма и да има...

В момента, такъв, какъвто е закона за Българските имена е крещящо дискриминационен на сексистка основа! От него произлизат и подигравките - масово явление сред народа!

Поздрави!

# 111
      Не си разбрала въпроса на момичето. То иска детето да бъде припознато и да носи имената на баща си, но пък бащата да няма родителски права. Без припознаване, няма нужда да ходи в чужбина, и тук ще съставят акт за раждане само с нейните имена. А дори да отиде в чужбина, детето се ражда български гражданин и ако таткото реши да го припознае, няма никакво значение къде е съставен първия акт. Пак ще съставят нов след припознаването и ще го впишат като баща. Информацията за раждането ще бъде достъпна, защото ако майката иска да живее в България, нищо не може да направи, ако не изпълни процедурата, която ти си описала. 

# 112
Благодаря за отговорите.Предполагам не звучи логично,но не ми се обяснява.Лека вечер

# 113
      Не си разбрала въпроса на момичето. То иска детето да бъде припознато и да носи имената на баща си, но пък бащата да няма родителски права. Без припознаване, няма нужда да ходи в чужбина, и тук ще съставят акт за раждане само с нейните имена. А дори да отиде в чужбина, детето се ражда български гражданин и ако таткото реши да го припознае, няма никакво значение къде е съставен първия акт. Пак ще съставят нов след припознаването и ще го впишат като баща. Информацията за раждането ще бъде достъпна, защото ако майката иска да живее в България, нищо не може да направи, ако не изпълни процедурата, която ти си описала. 

Благодаря, че си изчела постинга ми! Но, не мисля, че не съм разбрала въпроса! Ето отново цитатите на rainbowgirl:

"♥0 пт, 20 ное 2015, 10:36 #104
И аз имам въпрос.Смятам да запиша детето с моето презиме, т.е баща ми ще даде съгласието и и.т.н. Но след време ако искам детето да е припознато от бащата и съответно и бащата иска, нали винаги може да го припознае и да му вземе имената или греша?Случая е малко по-особен.

♥0 пт, 20 ное 2015, 20:57 #106
Да, благодаря.Поразчетох се доста и се осведмих.А има ли вариант детето да носи имената на баща си, но той да няма права.Т.е предполагам трябва да го припознае първо, а след това да се откаже от правата си?Дали е възможно?"

Припознаването на детето по настоящем е само хипотетично и то за в бъдеще (виж червеното.). А, моят коментар-идея касае зеленото питане. В тъсене на решение тя предполага необходимост от припознаване и "разприпознаване" (образно написано), ако законът го позволява, което за съжаление няма да мине. Тук ще спомена, че между редовете подразбирам, че целта е детето от раждането да носи истинското бащино име (както би било ако е родено в брак межу майката и бащата), но да не е припознато от бащата. И след време, ако се стигне до припознаване, да не се налага смяна на имената на детето. Така би се избегнал психологическия проблем от смяната на имена.

Във всеки случай, раждането в чужбина (определени страни) на дете без баща дава възможност на майката да се спаси от правилото за бащино и фамилно име на детето си по българския закон. Стига бременната да има тази възможност - това си е напълно легален начин да си реши проблема какви да са имената на детето й от самото му раждане, не да чака години и да иска промени през съда (който все пак може и да не ги позволи).

Припознаването от бащата впоследствие е нещо съвсем отделно.

Simple Smile

# 114
Здравейте, как би се получило презимето на дете с моето име - Венера? Какви са ми другите опции, освен на дядото и т. н.

Венев/а? Евентуално дали е вариант?

# 115
  • София
Здравейте, как би се получило презимето на дете с моето име - Венера? Какви са ми другите опции, освен на дядото и т. н.

Венев/а? Евентуално дали е вариант?
Да, вариант е, защото презимето се образува от корена на името на майката.

когато детето е записано с презимето и фамилията на майката, то тя може да заведе дело за бащинство до навършване на 3 г. на детето или то да направо това само до 2 год. след навършване на пълнолетието си.
А тук е написано
     Съвсем обичаен случай си е. Когато бащата припознае детето (може да е на 2, 5, 10... години), ще му бъде съставен нов акт за раждане, в който ще бъде вписано с имената на бащата. Ще издадат и ново удостоверение за раждане.
Значи ли това,че бащата (ако прояви желание) може да заведе дело за бащинство по всяко време (т.е. от раждането му до навършване на 18 г.)?
Това не е ли противоречие на/в закона! Моля, да коментирате това  Praynig

# 116
Значи ли това,че бащата (ако прояви желание) може да заведе дело за бащинство по всяко време (т.е. от раждането му до навършване на 18 г.)?
     Аз не говоря за дело за бащинство, а за припознаване на дете с неустановен произход от бащата. То не е ограничено със срок и става с една декларация, която се подава пред длъжностното лице по гражданско състояние. Може да се случи само ако детето не е осиновено или припознато от друг, дори след пълнолетие.

# 117
  • София
     Аз не говоря за дело за бащинство, а за припознаване на дете с неустановен произход от бащата. То не е ограничено със срок и става с една декларация, която се подава пред длъжностното лице по гражданско състояние. Може да се случи само ако детето не е осиновено или припознато от друг, дори след пълнолетие.
Да, сега разбирам, благодаря ви за разяснението  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт