Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 827
  • 117
  •   1
Отговори
# 75
Не знам по какви закони ще бъде записано детето, но изхождайки от процедурата (болницата съобщава на общината, общината - на външно министерство, а външно министерство - на общината в София, където ми е постоянният адрес), май ще бъде по местните. А тук определено не питат - всички момиченца са с фамилия -ов/-ев, като бащите си. А иначе поне засега ще си имаме неизвестен татко.

Но ще видим - могат да ми се паднат другите 50 % и да е момиче  Grinning.

Когато му дойде времето, ще разбера. Засега това са само разсъждения.

Весели празници на всички!

# 76
  • Сопот, Пловдив
Момичета, помня, че преди време май писах в тази тема, но не помня разискваше ли се този въпрос: Има ли някаква възможност дете с неизвестен баща, родено в България, с майка българка, да бъде записано без бащино име? Например с две първи имена и фамилията на майката (ако детето е момче става въпрос)?

# 77
Първото собствено, второто на баща ти и третото фамилията ти/ със съгласието на баща ти и негова декларация/.
Втори начин: собствено, второто твоето лично и третото- фамилията ти.

# 78
Първото собствено, второто на баща ти и третото фамилията ти/ със съгласието на баща ти и негова декларация/.
Втори начин: собствено, второто твоето лично и третото- фамилията ти.
Simple Smile
Трети начин: първото - собствено, второто- твоето лично, и третото- твоето бащино.

При лиса на съгласие от баща ти /или липса на желание от теб/, дали детето да бъде записано по втори или трети начин, ще решиш ти.

# 79
  • Сопот, Пловдив
Мерси за инфото, момичета!  Hug
Ами баща ми би дал съгласие, но на мен не ми харесва този вариант, незнам, все пак баща ми е мой родител, на дететос ие дядо, а и не ми харесва идеята аз и детето да имаме еднакви презиме и фамилия. Да разбирам, че няма вариант да няма презиме. А има ли вариант, както е позволено да се записват бащини имена без окончание ев/ов, да се запише за презиме моето име в някакъв мъжки вариант, без тези окончания?

# 80
Rois, няма възможност дете, родено в България, да бъде записано без бащино име.

# 81
  • Сопот, Пловдив
А има ли възможност за презиме да бъде записано мъжки вариант на моето собствено име, без наставка ов/ев накрая? Знам, че това се допуска при деца с известни бащи, но възможно ли е за деца, които са с неизвестен баща и взимат за презиме собственото на майката?

# 82
Доколкото ми е известно - няма. Въпреки това, не пречи да питаш в ГРАО.

# 83
Когато се роди моята дъщеричка въобще не се замислих как ще звучат имената ,толкова бях щастлива че я имам,сега обаче като изчетох темата се замислих и  ми стана смешно а после и  тъпо за това ,че може децата да и се смеят когато стане на 7 ThinkingНо връщане назад няма.Слънчицето ми се казва Дилара Виктория Мирелова Иванова. Моето име е ясно.Но пък и как по друг начин е можело да стене ,може би Мирова ?

# 84
Mira, какво му е на името? Rolling Eyes Shocked

# 85
  • Сопот, Пловдив
Когато се роди моята дъщеричка въобще не се замислих как ще звучат имената ,толкова бях щастлива че я имам,сега обаче като изчетох темата се замислих и  ми стана смешно а после и  тъпо за това ,че може децата да и се смеят когато стане на 7 ThinkingНо връщане назад няма.Слънчицето ми се казва Дилара Виктория Мирелова Иванова. Моето име е ясно.Но пък и как по друг начин е можело да стене ,може би Мирова ?

Много ми харесва името, и то точно като съчетание. Все ще има някой за нещо да я закачи, ама и да не беше Мирелова, да беше и презиме, на което не личи, че е взето от майката, все щеше да се разбере, че е без баща и някое дете да каже нещо по въпроса. Децата могат да бъдат наистина жестоки. Така че, не го мисли, аз и наистина не се сещам, кой е евнтуалния мъжки вариант на Мирела. Моето име пък е Събина и Събинов просто не ми звучи, Събин ми е по-добре за презиме. Ама няма да ми разрешат явно, пък и знам ли вече и аз кое звучи по-добре.  newsm78  #Crazy

# 86
  • София
Мира, не се обиждай, но по-скоро децата биха я закачали за име като "Дилара" - аз досега не го бях чувала....Знаеш, че ако името е по-странно винаги се намира начин да му се лепне прякор. Може би като стане първи клас да бъде за децата просто Вики - никой няма да гледа презимето, вярвай ми!

# 87

Много ми харесва името, и то точно като съчетание. Все ще има някой за нещо да я закачи, ама и да не беше Мирелова, да беше и презиме, на което не личи, че е взето от майката, все щеше да се разбере, че е без баща и някое дете да каже нещо по въпроса. Децата могат да бъдат наистина жестоки. Така че, не го мисли, аз и наистина не се сещам, кой е евнтуалния мъжки вариант на Мирела. Моето име пък е Събина и Събинов просто не ми звучи, Събин ми е по-добре за презиме. Ама няма да ми разрешат явно, пък и знам ли вече и аз кое звучи по-добре.  newsm78  #Crazy

напиши си имената на детето както желаеш - Име Събин Фамилия

те или ще го напишат както си задала ти или не.
в слу4ай, 4е те направят своеволни промени, първо се налага да се разправиш в общината, по-после понеже не е в тяхно правомощие да изправят, ще те изпратят в ритуална зала (е не точно, но там където се сключва граждански брак) за вписване гражданско състояние, и на място ще изправи служителката гражданско състояние имената както ги поискаш.
за 10 мин.
въпросът е да настояваш.

# 88
Не знам дали на авторката на темата проблема с името е още актуален, но за всички други чудещи се мога да споделя моя опит. Раждах знаеща, че детето ми ще е с баща неизвестен (скарахме се окончателно като бях в 7 месец) , но моето собствено име няма никакъв вариант да стане на нормално презиме, дори съкратено. Бях говорила с баща ми да даде неговото име за второ на момчето ми и той бе съгласен. Но в родилното нямах писмено съгласие (родителите ми живеят в друг град). Като мина сестрата с формулярите за ГРАО, аз си казах имената както бях решила. Тя просто ги записа, без да ми иска никакви документи.
След няколко дена ходих до общината за акта за раждане. Бях подготвена да им се моля за второто име, защото баща ми още не бе дошъл и нямах документ от него. Но за мое учудване просто ми дадоха акта с имената , които бях съобщила без никакви проблеми и без никакви допълнителни съгласия от дядото.
Явно  зависи от конкретните служители, така че която се чувства по-смела, може да се пробва като мен  Peace

# 89
Да ама не винаги е така .Моя син трябваше да е с имената на баща ми,но когато стана време да записват децата,баща ми беше на 400км и нямаше как да стане.Е записаха го с второ име ,мое първо,като ми казаха ,че  след час трябва да занеса лична карта за справка... Ми сина ми сега е Денислав Борянов,никак ,ама никак не ми се харесваше в началото,ама да ви кажа вече не ми и пука.. Да не съм само аз самотна майка я.... Името не е най-важното,а детето .....

Общи условия

Активация на акаунт