Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 938
  • 117
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мисля, че и сега може да промениш бащиното име на детето, стига да занесеш нотариално заверена декларация от баща ти. Освен това би могла да го запишеш и "Борянин" или "Борин". Зависи най-вече от служителите от ЕСГРАОН.

Заради много силен натиск от майка ми се поддадох и записах дъщеря си с имената на БНД.
"Детето трябва да си има баща!"
Не е минал и ден, през който да не съм съжалила.
Малката щеше да има същите бащино и фамилно име като моите. А те са хубави и благозвучни.
Сега носи имена, които са ми най-малкото неприятни.
Дори, мисля, че й баща й не си харесва собственото име. Когато се запознахме ме беше излъгал как се казва и много време мина преди да науча истинското му име.

Намирам тази част от закона за изключително дискриминационнна. Дано по-скоро го променят, като заменят бащиното име с презиме. 

# 91
О да и сега мога знам,нооо и знам колко е сложно-трябва да наема адвокат,да заведа дело и  #Crazy #Crazy #Crazy какво да ти кажа ужас-не си заслужава просто целия този кошмар,а и тези 240лв ,с които живеем аз и детето,питай ме ,кога ще ми стигнат за подобно нещо.И така си е добре... Аз не съжалявам,за добро или лошо така е трябвало така е станало  Wink

# 92
  • София
А питала ли си в общината дали може да занесеш декларация от баща ти и те да променят името и акта за раждане без да се водят дела.
Щом като може БНД да отиде да запише детето на свое име и да се променят имената му и акта за раждане, би трябвало и с декларация от твоя баща да може да му промениш името.

# 93
Ми точно от общината получих този отговор и на мига се отказах да сменям каквото и да е име

# 94
Ми точно от общината получих този отговор и на мига се отказах да сменям каквото и да е име

Не се кахъри толкова за името, то може да се смени и след години по съдебен ред- когато /дай, Боже/ ще сте по-добре финансово и изобщо обстоятелствата ще бъдат други. Засега не е толкова трагично наличието на "женско" презиме, ако то продължава да те притеснява, когато синът ти тръгне на училище, или пък навлезе в пубертета...ами съдът пак ще си е там.
Бъдете здрави!

# 95
О да ,така е.Мен да ти кажа хич не ме безпокои този факт.Някой ден,ако детето както казваш навлезе в пубертета и името за него е проблем,тогава да-съдът наистина пак ще си е там  Wink

# 96
А има ли възможност за презиме да бъде записано мъжки вариант на моето собствено име, без наставка ов/ев накрая? Знам, че това се допуска при деца с известни бащи, но възможно ли е за деца, които са с неизвестен баща и взимат за презиме собственото на майката?

Да, възможно е. Имената на турците, ромите и арменците в Бг са без наставки ов и ев например.
В наше време ГРАО записва презимена без ОВ, например Димитър Борислав Иванов. Съпругата може също да се запише Катрина "едикоя си" Иванов. Преди години това беше недопустимо и сменяхме имената на родените в чужбина деца от бг родители по съдебен ред.

# 97
А какво толкова значение има бащиното име всъщност? Имам чувството, че почти никъде не се използва освен в официалните документи. А и честно казано, какво му е толкова на ''Борянов'', със сигурност има мъже, които се казват Борян. Да не говорим, че децата се подиграват на имена, които асоциират с животни, предмети или подобни неща. А случаят съвсем не е такъв.

# 98
Да има мъже с това име Борян и аз познавам един  Wink

# 99
Аз само да попитам . а ако дядото е починал, това значи, че няма никакъв начин детето да вземе за презиме първото име на дядото? newsm78 Винаги съм се чудела дали е възможно...чисто теоретично питам....не съм тръгнала да снасям второ...(щото веднъж се лъже моето дупе да влезе в ада и повече не искам)

newsm78 newsm78 newsm78
Аз пък не искам детето ми да носи имената на партньора ми. Да го запиша на себе си?! - Герганов/а за презиме е ужасно! Баща ми е покойник. Искам бебето да носи презимето на баща си (което е също като моето) и моята фамилия.

Дали е възможно?  newsm78

# 100
Аз пък не искам детето ми да носи имената на партньора ми. Да го запиша на себе си?! - Герганов/а за презиме е ужасно! Баща ми е покойник. Искам бебето да носи презимето на баща си (което е също като моето) и моята фамилия.
Дали е възможно?  newsm78
Не.

# 101
Явно при всички варианти опираме до въпрос на добро желание служителите  в ГРАО да уважат волята на родителя или родителите какви имена ще запишат в акта за раждане  на детето-аз в болницата като ме питаха казах как искам да е записан.Отивам няколко дни след изписването ми да взема акта за раждане и там ми казват -не може така .Веднага опонирам ама при турците и арменците няма -ов няма -ев.Благодаря няма да взема този документ.И тези като почнаха ама защо така сега правите.какви са тези нови имена и т.н. А ние какво толкова сложно искахме-детето да се запише Яни Януш Петров а не Яни ЯНУШОВ Петров.Само да отбележа че това се случва преди 17 години при родители български граждани семейство със сключен брак.Накрая стана на моето-значи можело.

# 102
Искам да попитам, каква е процедурата, ако аз запиша детето си на мен или моят баща му даде името си.. В случай, че се появи биологичния му баща (който се знае, просто, аз не искам детето ми да носи неговите имена...) Какво следва ?

# 103
С кое точно какво следва?!?

# 104
И аз имам въпрос.Смятам да запиша детето с моето презиме, т.е баща ми ще даде съгласието и и.т.н. Но след време ако искам детето да е припознато от бащата и съответно и бащата иска, нали винаги може да го припознае и да му вземе имената или греша?Случая е малко по-особен.

Общи условия

Активация на акаунт