Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 853
  • 117
  •   1
Отговори
# 45
Личностния мотив се състои само в това, че правилото е, моето име да е презиме само на моите деца.

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 13:18 от Хърмаяни

# 46
  • София
Аз само да попитам . а ако дядото е починал, това значи, че няма никакъв начин детето да вземе за презиме първото име на дядото? newsm78 Винаги съм се чудела дали е възможно...чисто теоретично питам....не съм тръгнала да снасям второ...(щото веднъж се лъже моето дупе да влезе в ада и повече не искам)

# 47
  • София
И аз предстои да ставам самотна майка, и ако бащата в крайна сметка не го признае (уж твърди че ще го направи), аз съм Събина, вариант Събинов ми е ужасен  Confused . А  баща ми едва ли ще си даде презимето, бебето ще е мулатче, а той си пада расист. Дано бащата да го признае.

На дъщеря ми презимето е Събинова, защото баща й се казва Събин  Rolling Eyes .
А по темата, според мен няма никакво значение, как ще е презимето на детето. От това какво ще кажат хората, сме си патили много, много и ще патим, ако не си го избием от главата. Все пак най-важното е ние да сме добре, а не какво говорят хората за нас.

# 48
  • София
И аз предстои да ставам самотна майка, и ако бащата в крайна сметка не го признае (уж твърди че ще го направи), аз съм Събина, вариант Събинов ми е ужасен  Confused . А  баща ми едва ли ще си даде презимето, бебето ще е мулатче, а той си пада расист. Дано бащата да го признае.
Презимето може да бъде и Събев, нали е производно.  А и каквото и да е второто име - няма значение.Недейте заради мисълта "какво ще кажат хората" да се връзвате с някого само и само детето да има баща. После този човек такива проблеми може да създаде и на майката и на детето само защото се води баща.
Нищо страшно няма в графата - баща неизвестен. Поклюкарстваха малко в училище, но те там са си клюкарки. Ако не беше за това, щеше да е за облекло, за поведение, за приятели. Просто даскалите при нас си нямаха друга работа освен да обсъждат учениците и семействата им. Като им показахме с дъщерята, че сме над тези неща и няма да им даваме обяснения - млъкнаха. Забравиха ни и се отдадоха на други актуални клюки.

# 49
  • Сопот, Пловдив
Рози , аз вероятно го възприемам така, защото го свързвам с моето име, не с мъжкия му вариант и продължава да не ми звучи добре. Относно какво ще кажат хората - аз така или иначе ще живея сама с детето, дали ще има бащината фамилия или не, все тая, ще е очевадно, че нямам мъж. А и ние с бащата засега сме на мнение детето да се роди в Испания, не в България и той няма да го признава, за да  вземе детето испанско поданство, защото въпреки, че ще е наполовина от Бразилия, наполовина от България, трета държава ще го подпомогне много повече, отколкото родните му. Та испанците не слагат бащини имена и затова поне няма да мисля Simple Smile .

# 50
И аз предстои да ставам самотна майка, и ако бащата в крайна сметка не го признае (уж твърди че ще го направи), аз съм Събина, вариант Събинов ми е ужасен  Confused . А  баща ми едва ли ще си даде презимето, бебето ще е мулатче, а той си пада расист. Дано бащата да го признае.

Събин

Събин

# 51
и аз имах този проблем преди 2 години накрая записах дащеря си на името на баща и макар че не исках знаех си че ако му разреша да я признае ще ми създаеа проблеми и така и стана, но в болницата като я родих ме убедиха другите майки и акушерките да не носи моето име тя се казва Мария, а аз Магдалена много ми стана тежко тогава предполагам че знаете какво е след родилната депресия а и всички в болницата се постараха да ме разревават постоянно на тази тема накрая се предадох

# 52
Наде, ставаше въпрос, че няма значение дали бебето е момче или момиче - НадеждовА също не звучи кой знае как Simple Smile
Иначе според мен трябва първо да се види законово какво е позволено и какво не и после да се мисли. Има ли някакъв закон за имената или нещо такова?

Тъй. Сега се информирах по точно.
Става въпрос за закона за гражданската регистрация.

Според него детето може да бъде записано или на името на майката или на името на дядото по майчина линия.
Като презимето се образува от името на майката или от корена на името й плюс окончание ов или ев.

Т.е при мен примерно би трябвало да се получи някаква гавра от сорта на Надев/а

И мен силно ме вълнува този въпрос! Значи детето ми може да носи моето собствено като презиме и фамилията на майка ми, така ли е? Защото аз искам точно така, не искам моята фамилия, а тази на майка! Кажете ми, моля ви!

# 53
Това което исках да кажа е - представи си че се казваш Сузана, Александър Сузанов е някак си смешно. Повечето женско имена с добавено ОВ звучат смешмо Simple Smile
Ако си кръщавахте децата с български имена, това сега нямаше да е смешно! Wink

# 54
Моля ви, кажете ми, бебето ми може ли да носи фамилията на майка ми след като са разведени с баща ми? Или да попитам в общината? И как така се договарям предварително там, след като доколкото ми е известно служителки идват в родилното и го записват или греша?

# 55
Моля ви, кажете ми, бебето ми може ли да носи фамилията на майка ми след като са разведени с баща ми? Или да попитам в общината? И как така се договарям предварително там, след като доколкото ми е известно служителки идват в родилното и го записват или греша?
Не може. Фамилно име на бебето, ако не е припознато, е или твоето бащино, или твоето фамилно име.

# 56
Не може. Фамилно име на бебето, ако не е припознато, е или твоето бащино, или твоето фамилно име.
Еее много съм разочарована! Има ли някаква поне малко вероятност, ако им се помоля например, да носи фамилията на майка ми?

# 57
Съжалявам, никаква законна възможност няма.

# 58
А може ли да носи презимето на баща си а моята фамилия?

# 59
Не. Освен ако фамилиите ви не са еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт