Бъдеща самотна майка и презимето на бебето

• 38 842
  • 117
  •   1
Отговори
# 30
  • Горна Оряховица
Галев/а. Има доста известни българи с такава фамилия. Един даже наскоро го гръмнаха  hahaha hahaha hahaha

Да,ама мен малко тъпо тъпо ми звучи нещо въпреки всичко,особено имайки предвид и съчетанието му с фамилията ми  hahaha

# 31
Тъй като гледам, май моя вариант за презиме е най-лош- Мая.Айде измислете ми нормално звучащо презиме, ако можете Joy.
На мен ми предстои дело за оспорване на бащинството и за махане на името на бившия ми съпруг.Има големи шансове бащата да признае детето, но ако не стане, съм решила да вземе имената на баща ми.Разбира се, той няма нищо против.Аз мисля, че ако името на майката наистина ще звучи грозно като презиме, по-добре да е на дядото.И аз като stamata не искам насила да взимам името на бащата на детето,ако той не го пожелае.

# 32
Не мога да издържа да не се включа - направо ще припадна от този БГ закон...Детето ми е родено в чужбина и си има второ име, а не презиме! Какво значение има бащино ли е или небащино името. В страната на неограничените възможности никой не ти поставя условия как ще кръстиш детето си (стига само да не е нещо вулгарно) - детето ти ако е Алекс Бил Милер , където "Бил" не е непременно името на бащата, а второто име на момчето, защото след време то може да не харесва първото си име да пожелае всички да го наричат на второто. Ако е момиче може да е Сара Джесика Паркър (като Джесика не е името на майката).
Така и моето дете - има си две имена - второто си е нейно, а не на бащата или мое - и в БГ акт за раждане е написана с преименувано с "ова" второто й име без никой да създава проблем "ама защо" "ама как".
Та не мога да разбера не отмина ли вече безумицата тук с тези "закони" - какъв дядо, какво хвърчило, какви пет лева????Не може ли да се кръсти детето както майката си реши???? newsm78

# 33
Така и моето дете - има си две имена - второто си е нейно, а не на бащата или мое - и в БГ акт за раждане е написана с преименувано с "ова" второто й име без никой да създава проблем "ама защо" "ама как".
Та не мога да разбера не отмина ли вече безумицата тук с тези "закони" - какъв дядо, какво хвърчило, какви пет лева????Не може ли да се кръсти детето както майката си реши???? newsm78

Моят син, който е роден в Щатите си има две имена, които нямат нищо общо с името на баща му. И в българския акт за раждане имената му са написани точно както и в американския, с единствената разлика разбира се, че са написани на кирилица. Абсолютно никакви окончания като -ов или -ев не са прибавени към имената му в българския му акт за раждане.

# 34
Отвратителен е този закон, детето непременно да носи презимето на баща си, че и проблеми се правят. Моето дете е родено в чужбина и не носи презимето на баща си. Също така изкаран му е БГ акт за раждане, в който не е вписано презимето на баща му. Интересно ми е как децата родени в чужбина, в БГ акт за раждане се вписват без презимето на бащата, а тези родени в БГ, в същия този акт за раждане са задължени да имат такова.  Close

не са.
записват с презиме името на майката.
няма нищо за интересно.
навсякъде е едно и също.

Ами не точно не са. Ако впиша бащата в акта за раждане, тогава детето е задължено да носи имената на баща си. Когато вече бащата се води неизвестен, тогава се минава вариант майка. Защо в БГ не мога да дам на детето си второ име, което няма нищо общо с моето или на бащата името, както е в по - напредналите страни по света....

# 35
  • София
А защо не заведеш един иск за бащинство? Може и да не се разбирате сега с бащата, но един ден детето може да го потърси, все пак с времето нещата се променят. Мисля че е добре да има поне някаква връзка и един ден като порасне детето ще може само да прецени дали иска да познава и да се вижда с баща си.  В момента предполагам ти се е насъбрало срещу него, но преди това нали е имало някакви по-топли чувства помежду ви?

Съвет - това не го прави в никой случай! После за всяко нещо около детото ще трябва да търсиш бащата! Паспорт, излизане в чужбина и какво ли още не! Аз до някъде имах късмет със сговоричв БНД, та взимам лесно документите.....но какви безумия съм чувала - даваш ми еди колко си пари и ти давам разрешения за избизане в чужбина! Не се подавай на "данък обществено мнение" - името ми не звучи добле, давай бащата да го припознае....мен още ме е яд, че разреших припознаване....

# 36
Ами има връзка, разбира се.
Моето име е Надежда. Как ще звучи Надеждов?  Sick

Има и по-зле. Аз съм Лили  hahaha

Проучвах наскоро въпроса по друг повод и е точно, както го казваш.

Хахахах, вие майтапите ли се? Зле е когото се казвате Теменужка/като мен/.
 hahaha Теменужков  Mr. Green

# 37
Ами има връзка, разбира се.
Моето име е Надежда. Как ще звучи Надеждов?  Sick

Има и по-зле. Аз съм Лили  hahaha

Проучвах наскоро въпроса по друг повод и е точно, както го казваш.

Хахахах, вие майтапите ли се? Зле е когото се казвате Теменужка/като мен/.

hahaha Теменужков  Mr. Green
Ха , същата  работа ако се казаваш Стела ... Mr. Green

# 38
  • Сопот, Пловдив
И аз предстои да ставам самотна майка, и ако бащата в крайна сметка не го признае (уж твърди че ще го направи), аз съм Събина, вариант Събинов ми е ужасен  Confused . А  баща ми едва ли ще си даде презимето, бебето ще е мулатче, а той си пада расист. Дано бащата да го признае.

# 39
  • София
Мисля, че можеш да пребориш лелите в общината да бъде името Събев/а, а не Събинов/ Пробвай . от опит глава не боли. Колкото за признаването на детето - имай едно наум ако башата е чужденец - даваш му 50% права за всичко....и помисли как ще го дириш когато ти трябват документи....или ако той реши да вземе детето със себе си в своята си страна...

# 40
Бащата на авторката не може ли поне да даде декларация, че е съгласен да носи второто му име.
На мен също не ми е ясно защо го изискват след като това са и твойте имена. Това не носи никаква юридическа стойност.

# 41
Бащата на авторката не може ли поне да даде декларация, че е съгласен да носи второто му име.
На мен също не ми е ясно защо го изискват след като това са и твойте имена. Това не носи никаква юридическа стойност.
Бащиното име на детето в тези случаи трябва да съвпада с личното име на майката, с наставка -ов/а или ев/а.  Декларацията установява съгласието на дядото, което се изисква по закон, за да носи детето неговото лично име, като свое презиме.

Закон за гражданската регистрация
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.

# 42
Да, защото точно така е името на сина ми,само, че при мен имаше малко други неща.
Не мога да рабера защо закона изисква такава декларация, след като това е и моето /второ име и фамилия/. Една майка на кого да си нарече детето око името и е особено. е, виждала съм и друг случай, при който майката не искаше името на баща си. Но? Просто не мога да разбера мотивите на закона. Да оставим случай при която една маика искаше второто име на детето да е цяло, ами такива  фамилии които завършват на ...ски

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 23:18 от Снежа63

# 43
Снежи, мотивите на законодателя, че имената на децата се формират съобразно имената на родителите /презиме - производно на личното, фамилно име - или бащиното или фамилното име на съответния родител/, и по принцип не следва да има изключения.
Ще го обясня с пример:
Приемаме, че ти се казваш Снежана Иванова Петрова и имаш син, роден извън брак и неприпознат от биологичен родител.
Правилото: /ал.1 на чл. 15/ синът ти може да се казва:
1. Димитър Снежанов Иванов;
2. Димитър Снежанов Петров;
Снежанов е неговото бащино име, образувано от твоето лично. Така, както второ име на дете родено в брак или припознато, може да бъде само личното име на бащата. Това е правилото.
Но името Снежанов не звучи добре като второ име. Законодателят ти дава възможност, да поискаш съгласието на баща си и да запишеш детето по следният начин:
Димитър Иванов Петров.
Детето ти обаче не е син на твоят баща Иван, и затова законодателят изисква той да даде съгласието си, да ползваш неговото лично име, като бащино на своето дете. Това е в разрез с правилото презимето на детето да е или личното име на бащата, или личното име на майката. Реално твоето дете ще носи такива имена, все едно ти е брат или сестра, а много дядовци може и да не са съгласни с такова положение. Може дядото да счита, че неговото име ще носят само децата му, и не може да бъде лишен от правото да откаже.
Това са мотивите на законодателя. Хубави или лоши, трябва да се съобразим с тях.   
Извинявай ако съм ти досадила, сигурна съм, че положенията са ти ясни, но може да послужат и на някой друг.

# 44
Хърмаяни, не си ми досадила, но не виждам мотив, личностен дядото да си дава съгласието след като по закон аз нося неговото име.

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 13:17 от Снежа63

Общи условия

Активация на акаунт