Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 14

• 94 340
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
Бамби, според мен нямат никакво право да изискват епикризата от теб. Питала съм нашата педиатърка за това, а тя беше изрична, е само за наше знание.
Разбери какви ги е намислила директорката и действай. Успех!

ТаняМГ, проблем с изказа също ли е признак?

# 346
момичета здравейте
не съм ви чела отдавна, днес се опитвам да наваксам но за сега безупешно , последните седмици ми бяха лоши, завъртях се отново в спиралата на депресията покрай новото диагностиране на сина ни за ресурсното подпомагане. Тъкмо имах въпроси към вас но докато набързо прелиствах темата видях че сте обсъждали много неща които ме интересуват в момента затова се връщам да ви чета по внимателно. ако нещо не ми е ясно ще питам.

Преди това в продължение на разговора за ПЕКСа исках да споделя че започнахме по съвет на терапевтката да го ползаме картинките и в тоалетната по комплексни причини , казано в резюме от това научаваме много  - самостоятелност следвайки инструкции, нови думи и глаголи ( в съчетание съответно ) , последователността от действия за да може по лесно да се справя в градината.Ако се интересувате мога да споделя опит от това как се справяме и какви трудности срещнахме, как се преодоляват те , както и картинки .

# 347
Бамби, и аз съм на мнение, че не трябва да даваш епикризата щом детето няма нужда от ресурсно подпомагане. Това е личен документ, лекарска тайна. Освен това по всички правила тя е неактуална. Диагностицирането се прави веднъж в годината, а пък за ТЕЛК напр. искат епикриза не по стара от 6м от датата на явяване пред комисията. Това последното ти го казвам просто за информация.

Ре ге, аз бих искала да прочета какво правите с ПЕКС. Канех се да ги въведа, обаче си останах само с каненето Embarassed

Оля, явно родителите са намерили цаката за влизане в градина без ред. Аз много пъти съм писала за логопедичната група, в която ходи Криси. Децата там вече са 21 по списък, ходят 19. Разбрах, че и другите групи са препълнени. Единствената ми спирачка да не подам писмен сигнал в общината за нарушението в броя на децата е, че госпожата ми каза, че им ги изпращат от общината и също така съм сигурна, че идеално говорещите деца имат подходящ логопедичен статус. Далеч съм от мисълта, че някой от общината ще ходи да проверява в реално време какви са логопедичните проблеми на децата там и дори да направят проверка тя ще е по документи, които както вече казах най-вероятно са изрядни.
С вятърни мелници не ми се бори, имам си битки много. Работата е там, че ползата за Криси от ходенето там клони към 0, а много се надявах на подкрепа от тяхна страна.  Tired

# 348
  • Бургас
Относно детските градини - странно , при нас постоянно ги отклоняват от логопедичната група и ги насочват към масова с ресурсно подпомагане. Като тайната мисъл е, че за специалната група децата са с четири пъти по-голяма издръжка. В момента в групата на дъщеря ми са 4 деца, като ходят три, четвъртото го чакат. Това си има и добри страни, защото имат повече внимание от специалистите, но пък през зимния сезон е съвсем нормално да са болни всичките дори. Съответно съществуването и виси на косъм.
Бамби , и аз не мисля, че имат право а ти изискват епикриза.

_re_ge - сподели за Пекс, всякакъв опит е много полезен  Peace

# 349
  • София
ТаняМГ, проблем с изказа също ли е признак?

Аз разглеждам сензорната интеграция като по-начално умение. Сензорната интеграция трябва да се е случила в началото на проговарянето. Ако има дисфункция, то се отразява и на говора и психическото възприемане като последващи умения. Но не съм задълбавала много в теория. По-скоро водещо при разбирането ми беше, че детето трябва да има всички невербални умения, каквото едно средно статистическо дете. Ако някъде много го е страх или отказва, бавно и полека се търси начин.

Ето един тест - http://217.145.87.150/?q=node/340

И в този линк няколко последователни постове има повече подробности - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.msg14773165#msg14773165

А историята, която ни написа Оля ми трябваше няколко часа да я асимилирам, как се сещат тези хора. Sad Е има кой да ги подсеща.

Darkviolet, преди време познавах една директорка, която взимаше подкупи, а на учителките казваше, че са се обадили от общината за детето. Няма да каже на колежката си "Аз взех под масата..." Най-вероятно си е тяхно решението да препълват групите. Но наистина децата се нуждаят от цялото ни време, защото са молко хората, които си мърдат пръста. Най-важно е отношението към детето, то не се променя с връзки и натиск от общината.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 09:35 от TanyaMG

# 350
  • София
Изненадах де от поста на Оля.Как не се сещат тези родители, че могат да дръпнат дявола за опашката по този начин.На мен преди години ми предложиха да изкарам на детето си документ за инвалидност и да го представя в общината за да ползвам предимство при кандидатстването ни за общинско жилище.Мишо още беше бебе тогава и не знаех, че има проблеми.Но категорично отказах да си изкарвам болно детето за да не дорпам рогатия където не трябва.То пак ме стигна де, ама ако му бях извадила предварително такъв документ щях цял живот да се обвинявам за това.

А относно другото детенце имащо нужда от интегриране - не мога да разбера като го извеждат от клас как точно го интегрират извън учебната среда - сред какво го интегрира между 4 стени в ресурсния кабнет  ooooh!.Масова практика е това  Sad.

# 351
  • София
Аз въобще се чудя за диагнозите, дали е важно да са точно поставени. Признавам си, че в началото ме беше  страх да не сложат прибързана диагноза на детето.  Ето преди малко, какво видях в темата за Трудно проговарящите деца, за дете на 3 год и 3 месеца :
И аз да се отчета, ходихме при Топалова, каза че не може да даде точна диагноза и трябва да се виждаме периодично през 3, 4 месеца или да отида в София. Написа ни генерализирано разстройство на развитието за ЛКК-то.

"Генерализирано разстройство в развитието" е сериозна диагноза, предполага ТЕЛК,  защо го пишат така само за ЛКК. Явно детето има някакво изоставане, но все пак и време да навакса.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 14:58 от TanyaMG

# 352
Moмичета, здравейте!
Влизам само да ви представя снимков материал от провелата се на 21-ви кампания "Майки и приятели на деца аутисти - трябва да чуете за нашите деца".
Всичко беше страхотно! Подкрепиха ни много известни личности и медии.
Само дано албумът е видим за всички:
http://www.facebook.com/album.php?aid=22006&id=1000011997791 … 436523&ref=mf

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 23:26 от Calathea

# 353
  • sofia
Calathea, мисля че това е правилния линк -
http://www.facebook.com/album.php?aid=22006&id=1000011997791 … 436523&ref=mf

# 354
Благодаря ти, КиФла, от сърце, поправих се.
И за да не е спам, ще добавя, че събитието уважиха Графа, Деян от Д2, София Георгиева (която посвети песен специално за майките на деца с аутизъм), Ники Кънчев, Део, Гала, фотографът Ангел Коцев, Аксиния, министърът на образованието Игнатов, личният съветник на Бойки Борисов...
Ще се спра до тук, защото със сигурност ще пропусна някой.
Ето я и песента на София, изпята специално за нас:
http://w.vbox7.com/play:4e7dffdd

# 355
  • София
Момичета, гледах отразяването на кампанията. Сигурна съм, че е стъпка обществото да приеме децата с аутизъм! Нека децата да са по-щастливи и приети. Hug
Между другото видях снимки на един мой приятел, който изглежда се чувстваше добре на концерта. А знам родителите му с какво свито сърце са го довели. Спомням си, че и на другият концерт децата се чувстваха добре.  Даже сега ми хрумва, че може и децата да присъстват на някакви репетиции преди концерти. Въобще музикта е голям стимул за тях. Не рок музиката, но съм сигурна, че може да се подбере подходяща за тях.

# 356
Искам да попитам мами от Варна къде записват децата си на училище?

# 357
  • Реъкйавик
отбивам се само да кажа едно здравей.
кампаниата ви е страхотна много се радвам 4е сте се органзирали дано пове4е хора ви 4уят и откликнат по положителн на4ин.
аз ве4е работя с едно детенце аутист. моят хубавец е в 3 клас голям умник е но и тук има проблеми въпреки 4е са от друг характер.
до скоро... поздрави Валя

# 358
Валя,

Моля те, нахвърляй само какви са проблемите при вас- 1..2...3...

И моят маймун е в 3 клас, за мене е най- умният младеж и за нищо на света не бих искала да е друг....

След откриването на изложбата и концерта, по случай Кампанията за информираноста за аутизма, която действително прерастна в Национална, ми каза "Много говориш за аутизъм напоследък и ми омръзна..."
Simple Smile

# 359
  • Реъкйавик
значи моят син на поседък показва агресивно държание и ние сме насрочени отново към тестове за АД=ХД. иначе проблемите с училището са бееееееееееезкрйннии ама  #2gunfire  #2gunfire въпреки че на заседанията ходя с инспектори от социални грижи и адвокат пак това тъпо училище си прави каквото си знае.
иначе моя си върви с наборчетата и си го бива по всичко. аз на времето имах повече проблеи с здравата ми дъщеря че я мързеше да чете.  Grinning
ама зареждам пушките и стрелям без предупреждение.... амаха
 #2gunfire #2gunfire
п.с. ние казахме на моя тази година че е аутист.... и той се чуди, чуди, докато най накрая осъзна как стоят нещтата. хи хии

Общи условия

Активация на акаунт