Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 14

• 94 355
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Райка, а от тази държавна лаборатория, като видяха толкова висок резултат на алуминии не ви ли насочиха към лекар от болницата по токсикология. От аварията в Унгария сега се заслушвам за алуминия и казват, че изчистването му е за 1 година. Т.е при вас алуминият постоянно се набавя от някъде, за да е с такива високи стойности. Направи ми впечатление, че на сайта има и други резултати на деца, пак с нива около 10-11. Само на мен ли ми се струва странно, но да вземем пример с кръвна картина, ако един от показателите ми е 2 пъти над нормата веднага ще ме изпратят на хематолог. Може би токсиколог би се заел да даде съвет. Защо не изпратиш писмо до 24 часа, рубриката в която питат доктори в петък и да видим дали ще направят консултация. Ясно ми е, че вие ако решите да направите такава ще ви струва разходи до Сф и частен прием. Не може ли един вестник да се заинтересува, защо децата имат алуминии 2 пъти над нормата.

За другото преценката ми е само от това, което виждам от тази страница - http://www.holista-clinics.com/orthomolecularmedicine/orthomolecularmedicine.htm . Този сироп е с голяма надценка, съпоставен по публикувано съдържание с подобни продукти. Също притеснителното е, че никъде не се вижда името на Швейцарската фирма производител, дали има разрешително за продажба в Швейцария и ЕС и дали се внася с разрешително у нас. Но все пак хората могат да си имат и фирмени тайни. Важно е след 2-3 години дали ще има доволни от тях.

А за диетата - Не е толкова трудно да премахнеш отровите от менюто на детето, дори не се нарича диета, а здравословно хранене и много хора го правят. Пак е по-добре от нищо. Дъщеря ми не е на диета, като видя, че другите ядат зрънчо и казвам да отидем да се поразходим, или да си вземе 1 шепа, или купувам пуканки. Тя вече сама разказва, кое е вредно, но в началото и двамата с баща й се обединихме. Имаше 2 дни рев на всяка сергия и разбра, че няма да има. Като беше по-малка изхвърлях без тя да види в един плик по-голяма част от съдържанието и тя си мислеше, че го е изяла. Рождени дни няма всеки ден в градината, най-много 20 дни да са. Соковете от кутия ще ги замените с вода, и без това те развалят зъбите. Много хора използват буклук-храната, за да си осигурят 30 мин. пребиваване в кафене. Ако е на 10 дни веднъж не е чак толкова вредно, но ако е всеки ден, децата се увреждат от това. Саламите, с техните червени оцветители, май точно на базата на алуминии, са много вредни. Може да се направи руло от мляно месо и зеленчуци и да режеш за сандвичи. Май и стандарта Стара планина няма от алуминиевите червенини. Машина за хляб и цялото семейстов да ядете един и същи хляб. Ако 6 дни ядете домашен хляб, на 7 мия купен, пак е по-добре. И ако пробваш за 3-4 месеца сама ще се убедиш в резултата.

Всичко има в БГ мама - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.0 , полезна изглежда темата. Сега нямам време да я чета, но предполагам, че ще отговори на въпроси къде са тежките метали и как ежедневно се тровим.

Последна редакция: нд, 10 окт 2010, 17:50 от TanyaMG

# 316
# 317
благодаря на всички ами от самата лаборатория ни казаха че Алуминий е висок че за деца е до 5
така принципно и аз съм скрила отровите и или съм ги намалила до минимум не купувам не давам ако откачи от някъде какво да се прави салами никакви не ядде гледам да не яде / не купувам/ чипсове зрънчо и други такива отвреме навреме откача по някоя вафла Морени много ги обича и пие мляко от кутии Мегле / като мляко с какао/ иначе от пакетче са ми много съмнителни
хляб да изяжда максимум 2филийки на ден
гледам да му давам готвена храна от мен като готвя само с пилешко бяло месо ....
плодове не иска да яде лятото ядеши домати сега не ги харесва ... те са и скапани де ...
кроасани такива тестени също съм ограничила до минимум ....
явно както се коментираше нашите деца просто не изхвърлят тежките метали и те се складират....
любопитно ми е но не ми се подлагат всичките си деца на експерименти да видя на другите две които не са засегнати от проблема какви са им стойностите всичките ядат едно дишат едно в една среда живеят ....
незнам какво да кажа .........
Икея благодаря за линка но аз как да преценя кое по колко и как да се дава .... попитах лекарката ЛЛ когато получих резултата за тежките метали тя ми каза свържи се с токсиколог ....
искам да кажа че от нас родителите се иска да навръзваме нещата както и преди казах няма кой да погледне комплексно ..... всичко е на парче ... примерно "Не говори" - Ноотропил Дуробиоон
неспокоен - успокоително
ако има проблеми със стомаха - лекарства
често се разболява - антибиотици
никой не гледа че това са частите от едно цяло .....
а може ли детето да се натовари с 5-6 лекарства то тогава как ще се държи и нашите деца като опитни зайчета ги третираме ....  да видим това дали ще подейства онова много добро било ..... но как да го оставиш без нищо като на никой ни му  пука .... имаш си проблеми ..... ами какво от това

# 318
Здравей Райка, с теб се засякохме на ПЕКС обучението юли месец тази година, исках да те попитам дали започнахте да работите с Владко с пекс картите? Искам и да ти отговоря на въпроса относно ортомолекулярния комплекс който предлагат в Холиста. Преди  1 година и половина ние посещавахме този център с дъщеря ми и бяхме първите които го поръчахме заедно с още няколко майки, но тогава беше значително по-евтин /платихме 200лв/, но за съжаление не видяхме някакъв особен резултат. Самия комплекс представлява гранули които се вземат първоначално по 1 кафена лъжичка и се увеличава до 1 чаена лъжичка, като идеята им е след като влязат в съприкосновение със стомаха във влажната среда да увеличат многократно обема си и да полепнат по стените на стомаха и да останат максимално дълго в него за да може да се извлекат веществата които уж изтеглят тежките метали. Дъщеря ми също не говори, но тя е доста по-голяма от твоето детенце и едва напоследък забелязвам да се появяват първите срички, които според мен се дължат на двете нива звукостимулация които изкарахме, защото тя започна да разбира сложна реч, а всички логопеди са на мнение че едно дете има вероятен шанс да проговори чак когато започне да разбира самата реч. Моят съвет е да не възлагаш големи надежди на този комплекс, а доколкото разбрах и от останалите родители, никой не е видял някаква значителна промяна след приема му. Ние изследвахме тогава само наличието на живак и олово, като живака ни беше 0,029 (при референтни граници 0,00 - 0,03), а оловото 0,6 (за деца нормата е до 0,48) - взето от 1 мл. кръв. Консултанта от Холиста каза че предстои отваряне на Лаборатория, мисля холандска близо до центъра на ул. Пирин, но оттогава не съм ходила и нямам информация.

# 319
Здравей Бернадет
помня те
аз не съм работила с ПЕКС като система но лятото му вкарах картите като запознаване с картинки и от три да ми дава която искам - може го , Владко разбира вече перфектно сложна реч и изпълнява всичко леко са се увеличили и думите които ползва но той все още казва само водещата дума в изречението без да прави изречение. Като му предложа от две три картинки примерно с храни какво да ти сготвя и той избира това което иска обикновенно от там показва макароните или пък картофи а и когато ги иска той започва да казва "монки монки" - макаронки или токки - което е картофки ... и предпочетох да говори макар и с грешки от колкото да се научи да носи картинки
по повод използването на подпомогнатата комуникация много добре върви когато го карам да прави нещо ново .... да му подбутна ръкато от отзад за да започне да прави нещото...
а този от Холиста твърди че деца говорят активно ... ще пробваме цената за нас е 235 лв ... ти ми сподели нещо преди да си тръгнеш от обучението .... "как си с това за което ми се похвали"
може да ми пишеш на лични

# 320
аз не съм работила с ПЕКС като система но лятото му вкарах картите като запознаване с картинки и от три да ми дава която искам - може го , Владко разбира вече перфектно сложна реч и изпълнява всичко леко са се увеличили и думите които ползва но той все още казва само водещата дума в изречението без да прави изречение. Като му предложа от две три картинки примерно с храни какво да ти сготвя и той избира това което иска обикновенно от там показва макароните или пък картофи а и когато ги иска той започва да казва "монки монки" - макаронки или токки - което е картофки ... и предпочетох да говори макар и с грешки от колкото да се научи да носи картинки

Райка тук нашата терапевтка би сметнала че е грешно. НЕ е правилно както разбрах да му предлагаш ТИ картонче а той да те търси с дадената конструкция. Целта на пекса е да научи детето да показва това което иска И на други персони, а не само на близки които го разбират само ако си мръдне веждата. Освен това както ни каза терапевтката на първа страница на ПЕКС тетрадката стои само "тоалета", евентуално водата  и "аз искам". Другото е вътре и той си го търси за да го намери. Конструкциите пък било то и най прости трябва да се спазват : картинка на "Аз искам" и това което иска - примерно солета. Ако не го направи а те дърпа за крака с неразбираеми звуци значи с правиш на Неразбрала. Ако обаче донесе пекс конструкцията - молиш да я прочете, ако не желае просто даваш каквото иска. Мислех да пиша и затова как преставаме да ползваме дадена конструкция но се сетих че Владко не ги повтаря- значи това отпада. нашата терапевтка каза ч еима невербални които работя по пекс но отказват да повтарят. така че просто си правят изреченията с картинки.

# 321
Ре Де  "да знам всичко което си написала е така , но аз така и не успях да въведа ПЕКС-а "
остана си ми само началото и това е след това го захвърлихме и не го ползваме
уж бях много мотивирана а незнам какво ми стана ....
вероятно като не работи с него професионалист и той да ме тегли а аз да следвам ..... затова на практика се отказах .... не напълно но за сега да кажа съм го прибрала в шкафа

# 322
Autism Bulgarian mothers кани всички на изложба- концерт на "Майки и приятели на деца- аутисти- Трябва да чуете за нашите деца", който ще се състои на 20 Октомври от 18.30 часа в София Лайф Клуб ( в подлеза на НДК, до фонтаните)!

А ето и майките, участвали във фотосесията "Майки и приятелина деца- аутисти "Майки и приятели на деца- аутисти- Трябва да чуете за нашите деца", целяща чрез повишаване нивото на информираност на българското общество относно състоянието Аутизъм, повишаване качеството на живот на аутистичните личности и техните семейства:

http://www.youtube.com/watch?v=7Ba5K_2Tz1s

# 323
Синът на инициаторката на Световната Кампания Autism mothers, за когото споделя, че винаги е залагала много на трудотерапията и от видеото се вижда много добър резултат:
http://www.youtube.com/watch?v=A89b49Nt_Ec&NR=1

# 324
Здравей те мили майчета.........
Ще си позволя да пиша във вашата тема отново,и ще Ви помоля за съвет.
Първо да разкажа последния месец и половина как се развиха нещата при нас.Накратко да припомня за нас,Вики е на 2г 2месеца.
Притесненията ми за нея започнаха още ранната пролет когато забелязах,че тя тотално спря да използва думичките с които боравеше,постепенно и други неща в поведението и ми се набиваха в очите.
Август месец Вики тръгна на градина,като чели тя свикна с идеята е трябва да ходи,но не и с децата и игрите, и най вече с авторитета на лелките,стана много нервна и стереотипите се засилиха.Ходи един месец,и я спрях.
Записах час в Св.Никола и за Бера в Йсул.
В Пумпелина минахме също на консултация,там сме със СИД.Работим с прекрасно момиче вече месец,в началото 5 пъти в седмицата по 30 минути, вече 3 по 1 час.Вики бързо се привърза и с готовност изпълнява и играе с логопед-ката,разбира се имат и конфликти newsm50 и сълзи,но Вики отива пак,и тръшва вратата под носът ми.
Резултатите от берата са че чуваме всичко на 100%.
Покрай берата,алерголог откри,че Вики има атопичен дерматит.Докторът явно тясно е специализирал защото изкара характеристика на децата страдащи от този дерматит която на 90% се покрива с характера на Вики засега.
В Св.Никола заключиха разстройство на психичното развитие,честно казано от там освен,че избиха думата аутизъм за сега от главата ми,нищо не научих.
Препоръчват работа с логопед и включване в малки групи с деца,когато попитах каде в София по държавен път се случват тези неща и какви права има детето ми сега вдигнаха рамене.
Тук са и моите първи въпроси,има ли смисъл да вадя ТЕЛК,РЕЛК даже не знам какво се води,каде и по какъв начин и къде мога да запиша Вики на занимания.
Аз напуснах работа защото според специалистите Вики трябва да пропусне яслата и една година да се подготвя за градина, но това идва към 600-800 лв на месец ако ходим на частно.
И последен въпрос за сега,нужна ли е консултация с невролог,знам че може би е загуба на време и надежда, но отговора на психиатъра  "причините за състоянието не могат да се уточнят''  не ми харесва.

# 325
v.i.k.i ,

В Св. Никола на 99% от децата от аутистичния спектър поставят диагноза "Генерализирано разтсройство на психичното развитие", не ти ли казаха, че за аутизъм става въпрос?

Държавен логопед няма къде да намериш. Логопедите от държавните центрове не работят с деца със СОП, защото децата със СОП са на ресусрно подпомагане. Логопедите и психолозите от Ресурсните центрове не работят с децата със СОП, защото тяхната функця жила само да диагностицират в началото на всяка учебна година в детска градина или училище и в края на годината- да правят заключение.

Явно детето ти се нуждае от системна работа с логопед и психолог-поне веднъж на 2 дни. Около 30- 35 лв. е цената на услугата за 35 минутен час.

ТЕЛК е добре да си извадиш, защото детето ти така или иначе се нуждае от придружител- факт е, че напускаш работа, за да си до него 24 часа в денонощието. Ще получаваш 168 лв. месечна помощ по чл. 8Д от закона за семейните помощи за деца ( като родител на дете с увреждане до 18 г.) и интеграционни добавки за обучение, диетично хранене, транспорт и телекомуникационни услуги, общо около 36 лв. + двойни детски, които ще трябва да си разпределиш така, че да ти стиугнат за около 20 часа логопд и поне 15 психолог за месеца. Детето ти е малко, така че няма да можеш да кандидатстваш за личен асистент по програмата "Асистент за независим живот".
Добре дошла в бг!

Сег се борим да се създаде социално- здравен фонд, който да работи по модел на здравната каса и месечните терапии-ресусра, с който разполагаме в бг- логопед и психолог, да се поемат от Фонда.

# 326
Здравей Kezaja, погледнах пак в нашата диагноза пише само "разстройство на психичното развитие" не знам дали думата генерализирано играе роля.Признавам,че когато обсъждахме крайната диагноза за момента,психиатърката каза,че при Вики нещата са поправими и може да навакса това звучеше толкова обнадеждаващо,че дори не се сетих да попитам за аутизъм.
 Да зле е положението от към държавна помощ,а и да измислят нещо за по малките деца.Даже ми беше казано,че ако искам държавен логопед да работи с детето ми,трябва да я спра от частния.

# 327
Здравей Kezaja, погледнах пак в нашата диагноза пише само "разстройство на психичното развитие" не знам дали думата генерализирано играе роля.
   И при нас пише същото.Когато ни  издадоха диагнозата,имаше коментар: "принципно може да се говори за Аутизъм....".Но понеже видяха потенциал в детето ,са решили засега да напишат само "разстройство на психичното развитие".
   От Пумпелина също имаме заключение - СИД.  Rolling Eyes

Разбрах ,обаче, че с такава диагноза(от Св.Никола) няма смисъл да се кандидатства за ТЕЛК.   33uu

# 328
  • Стара Загора
v.i.k.i ,
Държавен логопед няма къде да намериш. Логопедите от държавните центрове не работят с деца със СОП, защото децата със СОП са на ресусрно подпомагане. Логопедите и психолозите от Ресурсните центрове не работят с децата със СОП, защото тяхната функця жила само да диагностицират в началото на всяка учебна година в детска градина или училище и в края на годината- да правят заключение.
Сег се борим да се създаде социално- здравен фонд, който да работи по модел на здравната каса и месечните терапии-ресусра, с който разполагаме в бг- логопед и психолог, да се поемат от Фонда.

v.i.k.i, моята дъщеря вече 4-та година посещава логопед и психолог в Ресурсния център - напълно безплатно. За да започне посещения там беше необходимо: молба от родителя, психологичен и логопедичен статус, и Протокол от ЛЛК. Явихме се на комисия, която се организира в определени дни в РЦ и всяка година, за да продължи да ходи там подавам молба и подновявам протокола от ЛЛК.
Желая ви успех и бърз напредък.

Kezaja, дано усилията на всички нас доведат до промяна на отношението на държавата към нашите деца, а също и до промяна в мисленето на хората. Искрено пожелавам, когато децата ни пораснат да не ги гледат като "полезни изкопаеми".

# 329
  • София
v.i.k.i , моята дъщеря беше със СИД от Пумпелина и при консултация  от Свети Никола на 3,5 години - разстройство в експресивната реч. Много неща можеш да направиш ти и с помощ на специалистите. Възрастта й 2,2 години е голям шанс за вас. Всички способи за ранно развитие на детето, игри, клипове ще са ви от помощ. Щом ходите 3 пъти в Пумпелина, искай и от там да ти дават домашни и указания. За малки групи за социализация, напиши в гоогле "група за игра" и ще ти излязат няколко. Добре е да се присъединиш с детето.

Няма държавна логопедична помощ за тази възраст, за ресурсно подпомагане трябва да сте в държавно заведение. Но може би е и по-добре като гледам как си гледат работата през пръсти. Възможно е да те подведат, че работят нещо с детето, а да отбиват номер и само да ти казват "такова си е детето". И да изпуснете най-доброто време до 4-6 годишна възраст.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 00:00 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт