Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 82 058
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
  • София и там където не се пуши
Аз по радиото съм се включвала. Ама някакси по телевизията да показвам дете - не ми се ще.
И нали съм трудна по приказките и аз не бих лесно отишла.

# 196
Макар , че ще оспамя темата ще напиша това , което написах в осмокласната тема , за да разберете , че дислектисите са надрасли връсниците си.

Мойто чаве , нали беше болно преди грипната ваканция и не знаехме с каква програма във вторник.
А той е взел  скайп на две момчета , които изобщо не включват, та преди малко говорих с класната да питам за програмата.

Добре , че беше по телофона защото се изчервих. То не бяха хвалби , колко слушал в час , ко,ко се трудел , как няма учител , с които да не се познава и всички викали , ако всички са като него? Blush Embarassed Embarassed
до сега за това дете не бях чувала такива неща.
Аз й казвам:
- Да , но знаете проблема , той компенсира с труд, а и няма приятели?
А класната:
- Няма приятели сред съучениците си , и не търси с тях , затова няма. Но той няма учител , с който да не е на ти , дори се изненадах , че на съвета директораката говори за него , а тя ще има часове с тях в двети клас Shocked
Е, кажете не са ли уникални?

# 197
  • Варна
Може и да се лъжа, но като че ли те се разбират с по- възрасните по- лесно отколкото с връсниците си.

# 198
Не се лъжеш, но сега през годините, като се събираме със съученици, се вижда, колко и те са ме обичали. Просто си ни харесват, говоря за гимназиалния курс. Тези по-малките и те са още бебета и им е трудно да контактуват и на тях самите. Просто възрастта им е такава. Сега е работа на родителите. Правя събирания на РД и каня целия клас. Не идват всички. Повече се разбира с момичетата, по-точно момичетата повече се разбират с него отколкото с останалите. Ама седа и си приказвам с децата и някак си да речем на еди кое си момиче обяснявам, защо така прави момчето. После момичетата им казвам, да не се заяждат толкова с момчетата и на момчетата също, да ама се вижда, че момчетата сега са си по-бебета.

Дори някой като ме видеше и ми се радваше, ми ставаше някак си търсене. Ама и сега съм си чешит.

# 199
    Здравейте, мами! От известно време имам съмнения, че сина ми( 4 клас) е дислексик и сега като се зачетох в тази тема, изпаднах в ужас. Толкова мъки и ядове съм могла да спестя, ако е имало кой да ми каже, че синът ми е с дислекция. Четири години го тормозя, навиквам, обвинявам, че е мързелив.
    Сега се чуствам най-гадната майка на света!
Добре, че ви има! Ще следя всичко написано и още утре ще му запиша час за лекар, да го тестват.

# 200
512, радвам се , но едва ли сме решението..
За да си сигурна заведи го при Мишкин на "П. Евтимий" 59.
Там ще му направи човека тестова и ще знаеш как работиш с детето.
Вярно е , че и аз от тук започнах - Дороти ми каза , това , което аз на теб.
А , вината ... нося си я, но знам , че направих нещо!
Успех Peace

# 201
  • София
Здравейте, имам дете с дислексия. От около 2 месеца ровя из интернет. Попаднах на предаването на Стела Богомилова и позвъних. Определихме час за тест. Гласът по телефона ми хареса. Помогни ми, Господи! Дано е правилното място! Когато казах на госпожата в училище, тя направи такава съжаляваща ме физиономия, че ми идеше да вия като за умряло! Преди това я бях питала поне 5 пъти дали смята, че имаме проблем, но тя не виждаше такъв.
Детето е във втори клас. ВЪПРЕКИ всичко се научи да чете, научи се да смята, в момента я карам да пише таблицата за умножение всеки ден - през цялата грипна ваканция го правеше, докато бях на работа, а са взели само до 3. Пише я цялата, мисля, че числата ги събира. Никога няма да се научи да умножава, така ми се струва поне на мен. Тестовете за края на първия срок са за 3 по всичко. А тя е огорчена и вече разбира, че не се справя. Чета форума и се чудя какво ни чака занапред. Какво ни чака и как ще оцелее това дете? С какво ще си вади хляба? Че тя няма да изкара до 8 клас.... Дано от тази фондация помогнат.

# 202
vallinna успокой се. Всичко с което и помагаш, трябва да го разбере. Това че е три, чудо голямо. Много е важно самочувствието.

Ако искаш, ще ти прехвърля една система за учене по математика.

А това какво ще работи, спокойно, може да вади повече пари от теб. Всичките ми съученици, които бяха по-зле от мен, сега са по оправни в живота.

# 203
vallinna, след като изчела толкова за дислекиците.Поеми дълболкоко въздух , и дори да си амбициозна майка , в което не съмнявам...
И се всушай в детето си , ама само в него!
Всички дислектици са уникални Това не го забравай.
И забележи с какво твоето дете е уникално , аз така направих . И сега и той е доволе и аз не тормозя за лощ успех.
Защото , знам , че след 4 години , дори и да не стане висшист ще се занимава , с това , което му е хоби и му харесва.
И тогава ще докаже , че е уникален!
 Аз знам , че ще справиш!
вече го знаеш, за мен беше трудно да си го призная , осъзная , да започна да говоря.
Ти все пак си тук, добре дошла!

# 204
[quote author=vallinna link=topic=513780.msg17704 Тестовете за края на първия срок са за 3 по всичко. А тя е огорчена и вече разбира, че не се справя. Чета форума и се чудя какво ни чака занапред. Какво ни чака и как ще оцелее това дете? С какво ще си вади хляба? Че тя няма да изкара до 8 клас.... Дано от тази фондация помогнат.
[/quote]Vallinna, само не се отчайвай.Вчера открих тази тема,но от 2ри клас знам, че синът ми има по-различно възприемане на информацията. До тогава побърках цялото семейство с крясъци, викане.Изпадах в истерия от всяка червена чертичка в тестовете и контролните. В един прекрасен момент реших,че трябва да се променя - започнах да гледам на грешките, като информация върху какво трябва да работим. И спрях да викам за ниски оценки. После разбрах, че когато е спокоен работи добре и знае много.Без да знам за проблема, само работейки с детето, открих как да му обяснявам материала, така че да го разбира. Стигнах до там, че отидох при класната и й казах - Да не се занимава с моя син и ако той нещо не е разбрал, аз ще имам грижата да предам урока.
    Сега смята като калкулатор, справя се с математиката, чете нормално, докато се умори - почне ли да обръща звуците, знам, че е време за почивка.Повтарянето на един текст до безкрай за него е загубено време, същото е и с писането. Е, не е отличник, но аз и не искам това от него.

# 205
Гледайте БНТ "Жените" Говорят за дислекция, не че ще чуем нещо ново , де Mr. Green
Който не може има го на видео.
Е как не интересно и нищо ново?
Не се си ли оправят децата с дислексия като се облизвате и плезите пред тях? Поне да бяха поканили някоя от Златките, да се справи и по-добре.
Седи супер нелепо и смешно да се показва псевдо помощ за дислексия в контекста на рекламата, а стана ясно, че в случая субсидията отива там, където работят с детето на служителката, отговаряща за социалните проекти на Виваком и при това Марта Вачкова издъни услужливо приятелката си. Действително гледах видеото на предаването след 24ч., но май не аз се пообърках с часа  #Crazy
Просто предаването си  е за след 24ч. и с червена точка!

# 206
Всъщност, предавенето не само не каза нищо ново, но не каза най-важните неща като чели, като например:
1.Дислектиците всъщност възприемат света по различен начин и мислят с образи , а не с думи.
2. Най-често имат проблеми в общуването.
3.Обикновено са хиперактивни,което още от малки е насочващо за евентуална дислексия.
А що се отнася до смятането, те смятат по някакъв уникален начин. Дъщеря ми умножава , като ползва пръсти, но го прави много по -бързо от мен на ум и за много по големи числа.
Със сигурност преписването е безсмислено, защото мозъкът им "вижда" така нещата , пък ако ще и хиляда пъти да го препишат.

# 207
  • София
Благодаря ви, Dorothy, Роса, 512! Ще ви разкажа как е минал теста в неделя при Стела Богомилова, но за това в понеделник. Искам да споделя предисторията. Момиченцето е във втори клас, почеркът е ужасен. Липсваха елементи от букви. Множество зачерквания и мацаници, понякога зачеркнати верни неща. Основна и повтаряща се грешка - липсват гласните в думите, понякога в една дума - всичките. Проблеми с Й, Ю и Я. Слято писане на предлози и частици. Правене на диктовки и преписи не помага, преписва също грешно, сякаш не вижда някои подробности от текста. Тогава един ден ми светна, че типът на грешките се повтаря и зарових в интернет. Още повече, че госпожата твърдеше, че проблем няма - имало и по-зле от нея в класа. Тогава открих сканирани страници на деца с дислексия и разбрах какво става всъщност. Четох каквото докопах и направихме буквите от пластелин. Само веднъж. Липсващите елементи се появиха. Намислих всякакви хитри методи за обясняване на смятането. Скобите например се превърнаха в къщичка,от която можеш да излезеш само през отговора. Имахме няпредък. но въпреки това изоставаме от останалите деца. Докато те летят, ние пъплим.
Dorothy спомена, че може да прехвърли материал за помощ по математика. Ще съм благодарна на всяка помощ и всеки материал. Разбира се, ще се ходи по уроци и всичко тепърва предстои, но всяка информация е от полза, а и работата вкъщи е главното, защото ходенето по уроци е ограничено във времето, а вкъщи има достатъчно варианти да се работи. Ще ви кажа, за да се посмеете - може да се пише с фломастер по плочките в банята, докато се къпем и да измиваме грешното бързо...

# 208
  • София
Да довърша с това, че детето не бърка ляво с дясно, има прекрасна двигателна култура, ходи на карате (жълт колан), на театрално ателие - много е артистична, запомня дълги роли и се представя добре пред публика... Но по математика и българси е ужасно трудно, тестовете не решава, не винаги осмисля какъв е въпросът, на който трябва да отговаря...
Искам да питам всички с повече опит от мен  - какви са перспективите? А също и това дали такива деца трябва да ходят в помощни училища?
Щастлива съм, че открих това място, защото знам, че майката е тази, която трябва да даде силата и вярата, а вие тук сте Майки с главно М. Много е лесно да си майка, когато всичко е наред.

# 209
  • София
Е как не интересно и нищо ново?
Не се си ли оправят децата с дислексия като се облизвате и плезите пред тях? Поне да бяха поканили някоя от Златките, да се справи и по-добре.
Седи супер нелепо и смешно да се показва псевдо помощ за дислексия в контекста на рекламата, а стана ясно, че в случая субсидията отива там, където работят с детето на служителката, отговаряща за социалните проекти на Виваком и при това Марта Вачкова издъни услужливо приятелката си. Действително гледах видеото на предаването след 24ч., но май не аз се пообърках с часа 
Просто предаването си  е за след 24ч. и с червена точка!

И аз го гледах това предаване, ама в интернет, щото нещо обърках във  времето и го пропуснах, останах озадачена от показаната "помощ", ама нали съм нова, та знам ли....

Общи условия

Активация на акаунт