Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 82 089
  • 759
  •   1
Отговори
# 210
  • sofia
vallinna, аз обмислям да заведа на консултация големия си син. Сега е първи клас, но имам някои съмнения за дислексия.
Имам колежка, чието дете е 6 клас и е с дислексия. Често си говорим с нея и от нея знам, че предпочита да прочете урока на детето (за разказвателните предмети), отколкото да се мъчи. И от раз го запомня. Дислексиците могат да ползват удължено време за изпити и тестове - нейното дете се възползва от това.
Повечето са доста сръчни в ръцете и имат много други умения. Наблягай на качествата, които носят положителни емоции на детето, хвали дори и малките успехи и не се шашкай от "лошите" резултати в училище.

# 211
  • София
vesi1, ще напиша как е минал тестът ни в неделя, за да решиш дали да се обърнеш към същия специалист или да търсиш друг.
Преди 2 месеца й виках, като не се справя, на моменти си мислех, че е тъпа. Особено когато обясняваш и като че ли разбира, а утре сякаш нищо такова не е имало.  Трябва да има ранна превенция на тия неща и началните педагози да минат един обучителен курс с оглед да разпознават симптомите и да насочват родителите навреме към специалисти. Все пак грешките на децата ни са пред очите им постоянно, биха могли да ни наведат на мисълта, че детето страда, а не , че е тъпо и не внимава в час.

Последна редакция: пт, 04 фев 2011, 15:36 от vallinna

# 212
  • София и там където не се пуши

А също и това дали такива деца трябва да ходят в помощни училища?

НЕ. Може след като се установи дислексията и се даде документ за това в училище - имат как да го нарека съвет от определен брой учители, които се грижат за такива деца, взимат решения за това как може да им се помогне,  като дори  е забранено да им се пишат двойки.

Учението не го мислете. Работете с децата, при нас мъжът ми работи и се справя добре. Дори на Бъдни вечер му се пада късмет - учение и той заявява - още 7 години .  Joy Joy Joy

На първа страница съм написала къде се поставя тази диагноза . Мисля, че при Ментешев си е най-добре  .

# 213
Дори , аз не съм дискектик .. и се уча и сега не мога да си простя някои научени неща, които не приложих, в пактиката си.
Аз знам , едно - човек идва тук с някаква ва мисия,
А ако живота му даде дислектици - само да знае , че има късмет!
Трудно , да! Но докато учат
Няма такива ЧОВЕЦИ!

# 214
Здравейте, дочух , че има промяна в Закона или правилника относно матурите и кандидатстването на деца с дислексия. Има ли някой информация, аз ще продължа да търся.

# 215
pan-mar мога да подскажа да търсиш в наредбата за Обучение деца със СОП.

# 216
  • София

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … 2009_deca_SOP.pdf

Това ли е наредбата? А някъде формулирано ли е дислексията специално като СОП ли се възприема? Ама официално - черно на бяло, щото само ние си го знаем със сигурност, че е СОП, и още как... Wink

# 217
Абе, уж са ни са СОП децата, но не съвсем. Казаха ми ,че е в Закона,но не съм сигурна. Утре ще продължа търсенето!

# 218
Би следвало да са със СОП - в това няма нищо лошо. Просто обучението им е по-спесифично, аз това го разбирам. Моето е с говорно нарушение, ама като се умори така заеква, че и дума не може да изкара и има обучителни трудности. А иначе имат права да им се осигури психолог, и каквото там е нужно, но не го взима психоложката, но и това може да стане някой ден. Мисля си ние родителите като ги подкрепяме и това си е вид помощ.

А знам като четяща мама Ваня да се включи, защото това за матурите тя го изкара на гърба си.

# 219
Здравейте!
В закона за общите зрелостни матури има наредба:
5. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2007 г., в сила от 14.09.2007 г.; изм. и доп., бр. 79 от
2008 г., в сила от 09.09.2008 г.) изисква от директорите на училищата в региона
предложения за квестори, за учители консултанти по чужд език и за
зрелостниците със специални образователни потребности и за оценители -
правоспособни учители по съответния учебен предмет, които го преподават
към момента на подаване на предложението, като сред тях следва да има и
педагози, владеещи брайл или жестомимика;

И въпреки тази новост, в РИО варна ми трябваше час разговор да мога да убедя, че дъщеря ми има нужда от този специалист.
И тогава, изплюха камъчето, че в самия им сървър на МОН, има за коя диагноза какъв специалист трябва. Просто, все още докато ние не търсим не става.  #Crazy newsm78

Също, като подавате молба за зрелостните изпити, в самото училище, в нея трябва да е посочено, че ученикът е със СОП и да има придружаващ документ за това. Peace

# 220
Пускам едно тематично изследване на политиките в сферата
на ученето през целия живот за деца и възрастни
с дислексия в шест страни членки на Европейския съюз

http://bgremonti.com/drugi/Dyslexia_policies_BG.doc

Повдигнала съм темата и във фейсбук на стената на г-н Сергей Игнатов

http://www.facebook.com/profile.php?id=1177280390&ref=hpbday … atov/248654950920

# 221
мили майки моля ви за помощ моя син ще стане на 11г.март месец в четвърти клас е но още не успява да чете и да пише ходихме по психолози има дислексия дисграфия въобще чудо голямо сме аз не издържам повече да го гледам как се мъчи не ни отпуснаха ресурсен защото от нашето у-ще само ние се съгласихме че нашия син има проблеми ..моля посъветвайте ме да го преместим в у-ще в което ще го научат на четмо и писмо или на някакви уроци при човек който е работил с такива деца или да го пращам в някаква специална занималня ..нямам възможности финансови но каквото мога ще направя за него

# 222
Здравейте мили мамчета,до сега само четях,вече искам и аз да споделя болката си.Имам син Йоан 1 клас е с дислексия,ходим вече при Оля и виждам добри резолтати.Но проблема ми са децата в класа.Тормозят го,чупят и взимат вещите му,нагробяват го,наричат го неграмотник и какво ли още не.Той много страда,седи сам на чин,защото никой неиска да седи до него,често плаче след училище.Няма приятели и от това много страда.
На много от вас тук се възхищавам,как се оправяте с децата си.Мен много ме боли и сякъш нямам сили да му помогна.Какво да му кажа за приятелите и неприятелите? Нямам идея как да го науча да говори с тях?
Много съм объркана.
Исках просто да ви се представим ,аз и Йоан.

# 223
MARETI премести го в друго училище. В първи клас по всяко време можеш.

# 224
Дори , независиммо от училището , нали сме писали тук , че децата ни страдат от неразбиране... Първо дали да не поговори с госпожата?

Общи условия

Активация на акаунт