Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 81 824
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/cognitive%20sci … bena_Ignatova.pdf - разлика между ХАДК и Дислексия.

# 616
  • София и там където не се пуши
Разбира се, че сме си супер с ориентацията. А и шофьори страхотни.

# 617
 PraynigМили майки имам дъщеря с дислексия която сега тръгва в 7 ми клас.Проблема ми е че не съм запозната с правата които има дъщеря ми въпреки че е диагностицирана.От комисията ни отказаха помощ от ресурсен учител с довода -" newsm78Ама какъв ресурсен искате като тя има отценки над 4!" #2gunfire #Cussing out Sick #Crazy
Досега съм учила постоянно заедно с нея по всички предмети без природа английски и информатика-това са нещата които и се отдават както и това че рисува страхотно.Просто всичко е страшно трудно и аз наново преподавам всеки един урок а като ти се паднеи учител дето нищо не отбира от проблема -ясна ви е ситуацията .Вече почва да ми писва от неуки и неразбиращи учители които само бели ни правят.Моля дайте насоки  къде да чета за правата и как да се явиме за да извоюваме привигелиите коит би трябвало да имаме по закон.Благодаря ви много предварително.Мислиме да учи компютърен дизайн или компютърна графика .Моля за помощ. Tired

# 618
Това което последно разбрах е че като не изкарат 7 клас изпитите, отиват в общообразователна паралелка и после след 8 кандидатстват във всички техникуми. Там има такива специалности.

# 619
 Вчера чух нещо по радиото / може би Хр. Ботев, не съм сигурна/ за някакъв сайт на сдружение за личностно развитие или нещо подобно   ,че  като се регистрира детето  може да се упражнява на някаква програма -за хиперактивни деца и деца с дислексия. Но тъй като бързахме за училище това просто мина покрай ушите ми а и радиото незнам на коя станция беше. Някой знае ли нещо? Чул ли е ?Предполагам , че това са програми , каквито използват логопедите.

# 620
Намерих асоциация, която има проект да направи такава програма http://www.bapa-bg.org/about.html

# 621
  • София
lilij72 - не знам много за правата (Дороти е тук водеща), но ще ти кажа само за моето дете - то учи компютърна графика в частно училище Образователни технологии. Вече доста писах за него по-назад. Директорът ми препоръча да събера документи, т.к. за матурата тестовете са по-различни за дислектиците и времето е по-дълго.

# 622
Да, видях този сайт, но нещата в него са стари. Може би е готов този софтуер, но къде е достъпен?

# 623
  • София
Здравейте мами,

Дъщеря ми е в предучилищна възраст - догодина тръгва на училище. При завършването на 3-та група в градината се върна разплакана в къщи, че само тя не знае азбуката и госпожата й казала, че трябва да я научи през лятото. Признавам, че не се занимавам особено с нея - при по-голямата ми дъщеря нещата се получаваха без усилия и като че ли от само себе си, а и реших, че Роси просто не е толкова любознателна като нея /не обича да четем приказки, предпочита да играе с куклите/. Тъй като детето ми беше много разстроено и се самоквалифицира като глупаво си поставих за цел да "наваксаме" и отделих повече време от обикновено в ученето на букви и цифри. Така установих, че трудно разпознава буквите и цифрите. Уж ги знае - казва азбуката в поредност почти без грешка и брои до десет, но когато трябва да ги разпознае написани се обърква. И изобщо забелязвам напрежение, когато седнем да учим и започна да я изпитвам - например учили сме 6 и 9, обяснила съм, че едното има опашка отдолу, а другото отгоре и показвайки 6 я питам коя е цифрата, тя след дълго мислене казва 7. ; Това ме накара да се разровя по въпроса с дислексията и открих, че много от нещата, които пише се отнасят и за нас. Роси проходи едва на 10 месеца, без изобщо да пълзи, проговори също много рано,  изключително трудно научи цветовете - жълтото беше русаво или слънчево, синьото беше небесно и т.н., до ден днешен не знае кое е ляво и дясно, кое е горе и долу въпреки постоянните корекции и обяснения от моя страна, няма никаква ориентация за време - кое е утре, кое днес и кое вчера и т.н. Направих два теста, които намерих в интернет и резултатът и от двата беше "заведете детето на специалист за индивидуално тестване". Може ли да ме ориентирате какъв да е този специалист, а ако може да ми кажете и конкретно име ще съм много благодарна.
 Ще се върна назад в темите и ако сте писали ще прочета, но вашите деца как ги диагностицираха? До каква степен може да се разчита на тези тестове? Да си призная тази част ме ужасява. Преди години на по-голямата дъщеря й поставиха диагноза "епилепсия", защото имаше два припадъка без причина /изследванията бяха наред/ и пихме 3 години /въпреки отличните изследвания и липсата на повече припадъци/ лекарства с отвратителни странични последици, след което докторите ни съобщиха с гордост, че вече е излекувана /Слава Богу/, но аз до ден днешен се питам имаше ли наистина такава болест или не. Няма да обяснявам за трудностите, които срещахме със записването в градини и училища щом видеха диагнозата в картона.
Извинявам се, ако постът ми звучи елементарно, но имах нужда да споделя с някой /съпругът ми,  не вижда проблем и приема с ирония страховете ми/.

# 624
PraynigМили майки имам дъщеря с дислексия която сега тръгва в 7 ми клас.Проблема ми е че не съм запозната с правата които има дъщеря ми въпреки че е диагностицирана.От комисията ни отказаха помощ от ресурсен учител с довода -" newsm78Ама какъв ресурсен искате като тя има отценки над 4!" #2gunfire #Cussing out Sick #Crazy
Досега съм учила постоянно заедно с нея по всички предмети без природа английски и информатика-това са нещата които и се отдават както и това че рисува страхотно.Просто всичко е страшно трудно и аз наново преподавам всеки един урок а като ти се паднеи учител дето нищо не отбира от проблема -ясна ви е ситуацията .Вече почва да ми писва от неуки и неразбиращи учители които само бели ни правят.Моля дайте насоки  къде да чета за правата и как да се явиме за да извоюваме привигелиите коит би трябвало да имаме по закон.Благодаря ви много предварително.Мислиме да учи компютърен дизайн или компютърна графика .Моля за помощ. Tired
Здравейте!
Ние миналата година бяхме в седми клас.Опитах се да разбера какви са правата и, но никой не ти дава информация. От училището казваха да отидем в РИО, а от РИО , че трябва да бъде изпратена от училището и като как си представям, че можем ей така да ги занимаваме със себе си. Тъй като ги питах за евентуално тестуване за да се ориентира правилно за училищата, а не да се мъчи с нещо,което не е за нея , ми отговориха ,че нали аз ще я упътя,какво ще сбърка. Най-гадно /нарочно употребявам тази дума /беше изявлението по повод на това, че детето ми все пак има много добър успех и  желание да учи:"Е , нали поне се е научила да чете, какво искате?" Да не говорим ,че първият път като звънах в отдела,дето уж се занимават  деца със СОП ме попитаха дали дислексията е някакво хронично заболяване  Crazy.
Така и не стана  нищо, но детото слава Богу, се справи въпреки, а не благодарение на учителите и учи информатика с разширено изучаване на английски/много я бива с техниката,въпреки че е момиче/.

# 625
 Защо учителите не са запознати с дислексията? Защо трудностиге на деца с дислексия се смятат за "увреждане"? Не е ли ясно, че дете с дислексия - тава значи , че детето има някаква по-скоро дарба ,но ако подхода към него е както към другите " нормални деца" то тази дарба ще бъде убита.

# 626
Защо учителите не са запознати с дислексията? Защо трудностиге на деца с дислексия се смятат за "увреждане"? Не е ли ясно, че дете с дислексия - тава значи , че детето има някаква по-скоро дарба ,но ако подхода към него е както към другите " нормални деца" то тази дарба ще бъде убита.

Защото в училищата останаха предимно възрастни учители над 45- 50г учили се по татово време и всеки различен беше луд! Не мога да се преборя и аз с това и като чуя , че детето ми не добре Ми трябват години да обяснявам що е то. Чух в едно сутрешно предаване тезата  да се махнат старите учители,  а и да дадат път на млади , колко знаят младите е друга тема, Но има такива , които вече 30 години мелят едно и също, на едно също място , станали са глави, старши и нам к'ви си в ейрахията и те колят, те бесят! И  не се напъват да попрочетат някоя и друга новост, а за интернет и технологии при тях -няма да коментирам!!! Една ми сочи само монитор, без компа към него, и гордо ми казва имаме нови ПС - та. Реформата, където и да било започва от хората! От главите им.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 15:56 от Рoсна kитка

# 627
  • Варна
Здравейте!

Не съм писала скоро, но ви чета редовно, радвам се и плача с вас за всеки успех и разочарование!

Искам да пожелая на всички ученици успешна и интересна учебна година! Нека са здрави, спокойни и щастливи и ние с тях!

Нашия юнак е вече 5 клас и положението никак не е розово... Трудно му е да "влезе в час", все нещо е забравил, не чул, не видял, не разбрал, недописал, а написаното е с повече грешки от 1-4 клас... Да не говорим, че "знанията"(в кавички, защото повечето неща ги е учил наизуст) от предните години сякаш са се изпарили... Доста промени се събират - нови учители, нови предмети, нови изисквания. Като прибавим и това, че майка му замина за чужбина и вече е изцяло при нас... Но няма как, ще се борим, както до сега сме се борили - с любов и търпение.
На родистелската среща нямаше удобна възможност да съобщя на новата му класна за дислексията, както и на учителите, които се представиха. Тази седмица ще го направя. Чудя се дали да ходя по отделно при всеки учител или да помоля/разчитам класната да ги уведоми. Ще преценя след срещата с класната как да действам.

# 628
mar4ela5, само да ти кажа, че на входа на училището би трябвало да сложат списък с приемното време на учителите с деца и отделно има с родители. Мисля, че е хубаво с всеки разговор.

# 629
  • Варна
Дороти, благодаря! Както винаги насреща и полезна!   bouquet Heart Eyes

Часовете за консултация с ученици си ги записах. Ще потърся и тези на приемни дни с родители. И аз си мисля, че с всеки по отделно най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт