Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 81 903
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
Някой опитвал ли се е изобщо да учи задачи по математика , решени , наизуст. Аз го видях с очите си  #Crazy Shocked

Само заради този труд, нищо , че не ги разбира аз бих му писала не 3 , а 5! А точно тя го отврати от математиката , и не само него. Това е ония учители със Сталинските методи. Да , защото е минало време , го споделям... И пиша и говоря вече сводно свободно за това. даже съм почти сигурна , че ще дойде и момент , когато ще се гордея. GrinningТогава преди години никой , никой освен мен и съпруга ми не знаеше. А да, и зълва ми , която е педагог и ме предупреждаваше , че детето ми не е като другите.  Много дълъг период на мъки извървях аз самата докато приема, свикна да живея, се науча да приема факта , че детето ми различно.
Не исках да ви разплаквам, исках да знаете, че и да остане няма да е края на света.
И както е писала Марги "Нека опазим душите им." Ето това е най - важното, а не дали решава многочлени...уравнения и пр. Аз като решавах и на сън , сега да имам полза от тях? Тц.

# 556
  • София
Роси  Hug
знаете ли - като четях Роси, сякаш аз го бях писала. Точно така - и аз извървях дълъг пат на осъзнаване и след това на приемане. Но социален опит не се предава, той трябва да се преживее лично.
Саш - оценката е израз на знания, НО стандартното образование е за стандартните деца. Тоест тази скала на оценки и образование не е приложима за нашите деца. Аз също натисках детето преди години. Сега съжалявам. Не ме разбирайте криво - искам грамотно и образовано дете.
Но не на всяка цена. Искам спокойно и щастливо дете. Не правете неща, за които после ще се разкайвате (както аз).

# 557
  • София
Да, така е. Аз също вече искам само да е спокойно детето. Радвам се, че има вече начини да се информираме и образоваме за проблемите си и форуми като този, да споделяме и да черпим опит. Съжалявам, че когато вашите деца са били малки не е било така, но мъките, които сте преживели са ви калили и сега е време да се радвате на техните успехи.

Аз също се радвам, че моето дете е едно от малкото с дислексия, които проявяват определени интереси и талант и също че сме открили какво умее и му харесва, та да го стимулираме в тази посока.

В тази връзка да ви се похваля с театралните изяви (Театрална студия Игра) и с концертните (Школа по китара в читалище Денкоглу). Представленията на Студията вече минаха, а утре 14.06.12 от 18:00 е концертът в музея Земята и хората.

Все пак ми се ще да не е неграмотен и затова няма да спра упорито да го натискам да учи и да учи. Сигурна съм, че ще дойде ден, когато ще разбере, че му е било от полза.

margaritavass, естествено винаги ще си повтарям и това кредо

# 558
  • София
Sash  Hug Hug Hug

# 559
  • София
Не само, че минава в 6 клас, а общият успех е "мн. добър" - над 4,50 - няма какво да искам повече. Да не говорим, че като видях някои от оценките си помислих, че по тези предмети може и повече. Така че сега ще си почиваме активно, ако може да попрочетем някои от задължителните произведения няма да е зле и ще чакаме уверено 6 клас.

Пожелавам весела ваканция и приятна почивка на децата, пък защо не и на нас   grinning039

# 560
Браво на детето , Саш. Нека си изкарат една незабравима ваканция. Peace

# 561
Росна китка, Hug! И аз да кажа - все едно аз съм го писала. Моят е малък- трети клас завърши. В първи клас не можеше да чете и не успяваше да записва в клас и пишеше ченгели, а госпожата му шареше тетрадките с червено и пишеше  НЕ СЕ СТАРАЕШ! ПИШЕШ ГРОЗНО! УПРАЖНЯВАЙ СЕ ПОВЕЧЕ! Вие само знаете колко се старае едно такова дете, на нея не можех да й обесня. Говорих с Даниела Бонева, разбрах, това, което вече знаех , набрах въпросната учителка по телефона и повярвай ми аз също не останах незапомнена. В този смисъл, само се моля, Бог да прости на тази учителка - на твоя син, която го е върнала един, че и втори път. Както и учителката на детенце на Sash.

Sash, Hug - чистито и щастливо лято!

Ние също приключихме успешно, благодарение на учителката му в трети клас  и на учителката му в къщи и разбира се на неговите усилия. Това беше най-спокойната година, която съм имала откакто е ученик  и той също. Неоценимо нещо е добрият учител момичета! Тези хора оставят дълбоки следи в душите на децата ни. Искате ли да създадем листа на учителите, чиито имена трябва да се напишат с червени букви, ако не другаде, то поне в този форум. Нека всички майки знаят. Не знам може и да има такава тема, не съм най-редовния четец. Моля поправете ме или кажете мнение. Ако сте съгласни аз ще запиша първите  три учителки в тази листа, на моя син- едната в клас и две прекрасни учителки, които се занимаваха и  учеха с него у дома/едната и до днес/.Благодаря им много . Без тях нямаше да можем да стигнем дотук.    bouquet  bouquet  bouquet

# 562
Приветствам идеята, обаче имам опасението, че списъкът ще се разводни прекалено  newsm78

Аз съм силно притеснена от приближаващия първи клас след една година. Иначе съм с много добри впечатления от ресурсната учителка в градината. Спокойна съм, защото имам обратна връзка, винаги ми се обажда ако има нещо притеснително не само в процеса на обучение, но и в поведението. Работят всеки ден и като цяло виждам напредък. Гледам, че и в обичайната работа в групата детето се е старало. Напредъкът е по-бавен, но го има. Трудно е, детето е различно и го усеща вече и отказва да ходи на градина, направо не искам да си представя какво ще е в училище.

Обмислям варианти за първи клас, ще видим, ще поведем няколко разговора и ще решим

# 563
  • София
Бог да прости на тази учителка - на твоя син, която го е върнала един, че и втори път. Както и учителката на детенце на Sash.

darena, аз нямам оплаквания от учителката, тя проявява разбиране. Заплахата, че ще остане на поправителен и аз също съм я отправяла не един път към него. И всеки път неговото външно проявление на безразличие ме е лъгало, че не му пука. Докато не ми съобщи за едва сдържаните сълзи на радост от заслужената тройка. Може пред нея също да е бил такъв непукист и да я е предизвиквал.

# 564
  • София
Привет момичета   bouquet

Много отдавна не съм писала, но да се включа и аз с добри новини.

Синът ми /2-ри за 3-ти клас е/, мина  и двата теста през ноември м.г., към фондацията на С. Богомилова. Съмненията, че е с изразен дислектичен модел на мислене, се потвърдиха - за негов съученик, също. От училището изпратиха  учителките им на семинар във фондацията и нещата взеха да потръгват.

От наша страна, нищо от планираното за работа с фондацията не се случи, поради множество здравословни проблеми с другите деца. Бебето след Варицела, направи бронхоспазъм, като месеци наред, след болничния престой не можеше да се възстанови напълно - цялото ни внимание беше фокусирано върху него. После и Скарлатина изкараха /не много леко!/ и тримата, така че ученето на големия, мина на заден план.
Извинете, че съм така детайлна, но държа да подчертая факта, че никои, по никакъв начин не се е занимавал със сина ми извън училище.

За моя изненада, първо започнаха с плахи похвали, които приемах, като инцидентни.

Преди беше точно, както darena го е написала:

...В първи клас не можеше да чете и не успяваше да записва в клас и пишеше ченгели, а госпожата му шареше тетрадките с червено и пишеше  НЕ СЕ СТАРАЕШ! ПИШЕШ ГРОЗНО! УПРАЖНЯВАЙ СЕ ПОВЕЧЕ! ...

Докато не смеех да се зарадвам,  детето завърши 2-ри клас, с 2 шестици /по математика и пеене/, като всички останали оценки са 5!

Сега се радвам, ама много! Най-вече защото човекът всичко сам постигна в училище  и доби самочувствие! Минават ми и мисли, как ли ще е догодина - но има време и реших, тогава ще му мислим... ако има проблеми...

ПП. Доста се разчувствах и посмях, на някои негови отговори, на тестовете по Околен свят, ето някои примери, които дълго ще помня:

Въпрос: - Каква ти се пада дъщерята на баба ти ? - Добре, че нямам сестра...
Отговор: - Любимка  Heart Eyes

В: - Как се нарича човек, който прави прически?
О: - Прическьор

В: Как се налича малкото на овца, крава, кокошка
О: Овценце, кравленце, кокошленце  Crazy

Знае, разбира се точните думички, но тези са му се сторили по-правилни  Mr. Green

# 565
  • София
daniabc - истински ме развесели твоето малко-голямо даниабленце...
момичета - много добре са се справили децата Ви. Изключително много се гордейте с тях и ги насърчавайте. Моето дете след 4 клас много рядко е имало 4 по сериозен предмет, а 5 и 6 само по музика, изобразително и т.н.
Така че много, ама много ги насърчавайте и хвалете.
Нека сега си починат и ако прочетат нещо добре, ако не - не им се сърдете. Не забравяйте че дислексията е точно затруднение с четенето. Даже една учителка по литература ми бише казала да не чете книгите а да гледа филмите - образ и звук, точно за тях. Така че каквото можете ги накарайте да го гледат. Въпреки че книгата е най-прекрасното нещо.
Ние имаме още 15 дни до завършване, но оценките по предметите за които ми казва че е оформена - направо ми идва да запея от щастие. Но пу-пу - нека дойде краят на срока.
Росна китка - кажи как е при твоето момче.

# 566
  • София
Синът ми /2-ри за 3-ти клас е/, мина  и двата теста през ноември м.г., към фондацията на С. Богомилова. Съмненията, че е с изразен дислектичен модел на мислене, се потвърдиха - за негов съученик, също.
И мен ме развесели детето, но майка му е на път да ме разплаче.
Дойде да се похвалиш как детето ти с дислектичен модел на мислене се е научило да чете само ли? И то във втори клас? И дори без ти да направиш нищо за да му помогнеш? И как си решава тестовете за 5, а по математика дори и за 6?

Осъзнай се! Тук се пише за деца с дислексия.
Стела Богомилова... ми тя дори не се казва така.

От наша страна, нищо от планираното за работа с фондацията не се случи, поради множество здравословни проблеми с другите деца.
Или поради космическите цени? Или просто защото детето няма нужда от тези неща?

Ако това е реклама на магиите, с които С. Богомилова "лекува" дислексия с 2 теста, тук не им е мястото.

Слагам "лекува" в кавички заради забележката в следващия пост. Иначе на мен в офиса на С.Б. ми казаха, че лекуват (без кавички) дислексия.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 21:41 от Валя*

# 567
Дойде да се похвалиш как детето ти с дислектичен модел на мислене се е научило да чете само ли? И то във втори клас? И дори без ти да направиш нищо за да му помогнеш? И как си решава тестовете за 5, а по математика дори и за 6?

"Дислектичен модел на мислене" или визуален, или холистичен, е много широко понятие. "По-леките"  случаи се справят сами достатъчно добре, особено при правилен учителски подход. Една част от тях, като моето дете, се справят толкова добре, че закъсват чак в седми-осми клас и тогава става страшно... Дислексията не е болест, че да се лекува. Понякога и една малка интервенция в добрата посока може да направи чудеса.
За сведение, моето дете е освиделствено с тежка форма на дислексияна 13 годишна възраст и се научи да чете на 5 години по собствена инициатива. Огромна грешка е да се свежда дислесията до проблеми с четенето. Организацията на материала, ориентацията във времето и пространството, скоростта и прецизността на възприемане и обработка на информацията, особено слуховата информация, са много, много по-важни неща в огрогмата част от случаите.

# 568
  • София
Момичета, аз съм лаик в тази област, защото само чета материали в интернет и книги. Нямам никаква академична подготовка, както и никой никога не ми е обяснявал нещата комплексно.
Но съм съгласна с Валя*, че колкото и да са различни дислектиците, те почти всички имат един общ проблем - образователни проблеми. Те не могат да се справят сами (а понякога и с чужда помощ) със стандартното ни образование.
Маймуна - и моето дете четеше рекламите по магазините в детската градина, но въобще не може да възприема, обработва логически и възпроизвежда прочетен текст. Тя чете от втори клас гладко, но не го възприема. Тя хваща детайли, но не и действието. От там и преразказите са много лоши.
Може и да сте прави, че някой деца се справят отлично в училище ,но при нас не беше така. Напротив - примири се че само тя никога не разбира и никога не може.
Относно Стела - една година моето дете ходи при нея. Тя й създаде страхотна атмосфера, повдигна самочуствието й, на класно по литература, върху най-трудия материял (Илиада) детето само написа текста и получи 4, като учителката на родителската я похвали, че се е справила по-добре от 90 процента от учениците. Да скъпо е, но всички логопеди са ужасно скъпи. Посочете ми добър и евтин логопед.
Но истината е, че дислексията не се лекува, може би както каза Маймуна с правилни методи се отключват нещата. Но кой ще каже за всяко дете индивидуално, коя е правилната интервенция.
Ето и аз отидох при д-р Ментешев (дано не бъркам името), всички са много доволни от него. Ами той почти не ми проговори. Отговаряше едносрично на въпросите ми. Така че мнението ни е субективно и не знаеш кой може да помогне на детето ти.
Някой са къспемтлии и попадат на добри и отдадени педагози, други ходят по мъките - аз съм някъде по средата Simple Smile
хубав ден момичета!

# 569
  • София
margaritavass - Благодаря ти   bouquet

Синът ми /2-ри за 3-ти клас е/, мина  и двата теста през ноември м.г., към фондацията на С. Богомилова. Съмненията, че е с изразен дислектичен модел на мислене, се потвърдиха - за негов съученик, също.
И мен ме развесели детето, но майка му е на път да ме разплаче.

Да, правилно си разбрала, дойдох да се похваля, защото виждам с каква радост се приема в темата всеки малък напредък, независимо от възрастта и степента на дисфункциите при децата.

Мислех, че постващите тук, са разбрали „закачката” със „смешните” думички, но явно не. Да поясня:
За него това са били просто някакви думи /без образ и смисъл/, които е свързал с наскоро взетите умалителни и решил, че е най-правилно да им състави производни.  
Дори беше възмутен, понеже според него би трябвало да напишат „как се казва детето на еди-кое си животно...”, а не „малкото на” – за да отговори правилно.      

Преди да ида да се срамувам в ъгъла – още преди теста, бях убедена, че детето ми е дислектик, на крачка от психиатър /не психолог-това го минахме!/ + ресурсен учител.  За кошмарният първи клас, ще ти пиша на лични/когато ми остане време/, не искам грозните подробности да са обществено достояние – не се срамувам, но може един ден, сина ми да реши да провери, какво пише мама в нета. Поста ми би го наранил, много...

Стела Богомилова... ми тя дори не се казва така.

???
От наша страна, нищо от планираното за работа с фондацията не се случи, поради множество здравословни проблеми с другите деца.
Или поради космическите цени? Или просто защото детето няма нужда от тези неща?

Ако това е реклама на магиите, с които С. Богомилова "лекува" дислексия с 2 теста, тук не им е мястото.

Акцента на по-горния ми пост беше, че детето само е диагностицирано при нея. И непосредствено след това – оставено на мира!
Друго щеше да е, ако бях написала, че фондацията е работила със сина ми известно време и ХОП! – Чудото станало!

Въпросната персона и на мен не ми е никак приятна – впечатленията ми са изцяло от  публичните и изяви, понеже лично не сме се срещали. И преди съм го писала...
Обмислях да запиша час при д-р Ментешев /понеже е И психиатър/, когато казаха, че в училище ще ги тестват от фондацията – възползвах се.

Синът ми отиде на втория „истински” тест с татко си, понеже бебето и сестра му бяха вече с Варицела. Десетина дни по-късно, отново мъжа ми отиде за резултатите /разчитането. И  меко казано, хич не беше очарован, понеже отказали да му дадат копие от тестове /било строго конфидециално!/, както и нормална касова бележка/фактура, различна от жълтото листче с печат на фондацията.

Цените: О, Да! Бива си ги /както и всички останали, тясно свързани с проблематиката/, но логистиката ме спъваше повече, понеже не шофирам ... Спряхме се на най-евтиния вариант, които трябваше да ни даде насоки, как НИЕ да процедираме с детето, а именно покупка на книгата на СБ, с включени две /или 3?/ безплатни консултации.

Още ли звуча, като рекламен агент, под прикритие?

ПП. Всяко дете е с различни потребности, независимо дали е дислектик,  „нормално”/друго.
За мен голямата изненада беше, че когато престанахме да го натискаме – „дръпна” и се успокои. Защото винаги е гледал, да е  залепен за възрастен – нулева инициатива за дори частица самостоятелност, не беше показвал до сега!
Не знам, как ще е догодина и по-нататък – но всячески ще се опитваме да го стимулираме, да свиква сам да се оправя, като го уверяваме, че има подкрепа, дори при грешки или  „грешки”.

Последна редакция: ср, 20 юни 2012, 13:56 от daniabc

Общи условия

Активация на акаунт