Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-17

• 57 021
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
Ето ти пресен случай       http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=42704

Мисля,че те интересува от ЗЗШОС наредба №4,но мисля,че тя ти забраняма да вдигаш шум в този час. Rolling Eyes
жалко,че още от сега започват проблемите със съседите.Гледай да се разбереш с добро с тях. Peace
Ето я наредбата
http://www.bais-bg.com/docs/1.pdf

# 106
Вчера имахме среща с Подобна фирма, ето малко цифри:
1. Термопомпа за 200кв отопляема площ, без охлаждане - 7000Е
2. С охлаждане около 1500Е отгоре.
3. Проучвателна дейност - 200Е.
4. Имаме кладенец, който ако евентуално има дебит, ок. Ако не се изгражда система вода-земя - около 2000E.
5. За район където няма много вода, сонда до към 80м - цените започват от 20 000лв.
6. Бойлер - 2000Е
7. Годишен разход на ток за тази система - 1000лв

Равносметката: изплащане на системата 15-20г. Спрямо отопление само на газ, без да включвам солара като инсталация.
Е, независим си... но с тези пари може да направиш доста неща сега за къщата... пък след 15-20г кой знае  Wink

Забравих и аз, mds, galana's, моля дайте видимост/пароли и на мен, не успях да отворя снимките ви  Wink

Lara, разбирам че не ти е приятно, но няма как да е приятно и за съседите  Wink

# 107
Оххх леле....дааа май не ни е по стандарта хич ама...може би ме впечатли сумата от 15-17000 в офертата ама не ми мина през ум ,че е базова цена  Whistling
Оставам за сега на вашия вариант Mr. Green

# 108
Вчера имахме среща с Подобна фирма, ето малко цифри:
1. Термопомпа за 200кв отопляема площ, без охлаждане - 7000Е
2. С охлаждане около 1500Е отгоре.
3. Проучвателна дейност - 200Е.
4. Имаме кладенец, който ако евентуално има дебит, ок. Ако не се изгражда система вода-земя - около 2000E.
5. За район където няма много вода, сонда до към 80м - цените започват от 20 000лв.
6. Бойлер - 2000Е

Равносметката: изплащане на системата 15-20г. Спрямо отопление само на газ, без да включвам солара като инсталация.
Е, независим си... но с тези пари може да направиш доста неща сега за къщата... пък след 15-20г кой знае  Wink

Забравих и аз, mds, galana's, моля дайте видимост/пароли и на мен, не успях да отворя снимките ви  Wink

Lara, разбирам че не ти е приятно, но няма как да е приятно и за съседите  Wink

Ами явно сте попаднали на големи скъпчии. Термопомпата не е нещо особено - компресори се правят от 70-80 години. Моята беше за 6400 лв за 400 м2 отопляема площ. Бойлера е български, 200 литра за около 700 лв. с една серпентина. Сондажа е правен преди това, беше около 1500 лв. Потопяемата помпа - 500 лв. Самата отоплителна инсталация е нещо което не може да се избегне, какъвто и да е източника - около 20 000 лв общо - към 1800 м тръби на водно подово, термостати, 3 циркулационни помпи, колектори и т.н.

20 000 за 80 м сондаж също е крайно надута цена според мен. Мой приятел нямаше достатъчно вода, затова прави термпомпа затворен тип, т.е. фреона се върти в тръбите поставени във вертикални сондажи. В тоя случай са нужни доста метри, при него 100 метра за 10 кВ отоплителна мощност. Струваше му около 7000 лева общо за 3 сондажа по около 35 метра всеки, сумарно 100.

# 109
  • София
Radenia, благодаря, ще прегледам довечера наредбата, че е много дълга.

Rени, работата е там, че с тях сме съседи от много години и винаги гледат да се заяждат с нас за такива неща. От тяхна страна шума е доста по-висок, защото имат 2 ТИР-а, които сутрин вдигат въздух на улицата пред нас, също така чупят тротоарите с тях, понеже улицата е тясна, имат пункт за изкупуване на цветни метали, където постоянно се реже с флексове, идват камиони да товарят и така нататък...
Просто са злобни хора, които винаги ще подават разни жалби срещу нас.

Аз не се чудя как да им пазя тишина, тъй като и те не я пазят. Мен ме интересува законно ли е в работни дни да си коват майсторите и да наливат бетон.

# 110
лелеее, изтръпнах, това е най-лошата част от всичко значи...
Борете се тогава, въпреки вятърните мелници  Peace

BobyB, отоплителната инсталация изобщо не е включена, това си е отделно и си е толкова, знам  Wink

Сигурно си прав, но не сме срещали цени като описаните от теб, а все подобни. Преполагам не фирма е правила инсталцията ти или, би ли споделил и това  Wink

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 16:34 от Rени

# 111

BobyB, отоплителната инсталация изобщо не е включена, това си е отделно и си е толкова, знам  Wink

Сигурно си прав, но не сме срещали цени като описаните от теб, а все подобни. Преполагам не фирма е правила инсталцията ти или, би ли споделил и това  Wink

Фирма прави инсталацията без самата термопомпа - Клима Консулт. А термопомпата взех от Коликовски - Геосолар. Той прави само термопомпи, не се занимава с инсталации. Сондажа правих преди това.

# 112

Фирма прави инсталацията без самата термопомпа - Клима Консулт. А термопомпата взех от Коликовски - Геосолар. Той прави само термопомпи, не се занимава с инсталации. Сондажа правих преди това.
Много Благодаря за инфото  Hug Сега ако кажеш и коя година това  Blush

# 113

Много Благодаря за инфото  Hug Сега ако кажеш и коя година това  Blush

2008-2009та
Цените и сега са горе долу същите, може и по-евтини да са някои неща.

# 114
20 000 за 80 м сондаж също е крайно надута цена според мен. Мой приятел нямаше достатъчно вода, затова прави термпомпа затворен тип, т.е. фреона се върти в тръбите поставени във вертикални сондажи. В тоя случай са нужни доста метри, при него 100 метра за 10 кВ отоплителна мощност. Струваше му около 7000 лева общо за 3 сондажа по около 35 метра всеки, сумарно 100.
а тази сметка е повече дори от това, което ни казаха... сонда е за тези, които нямат двор за вертикална сонда

2008-2009 си е направо вчера   Wink

и последно, доволен?! разходи?!

# 115
а тази сметка е повече дори от това, което ни казаха... сонда е за тези, които нямат двор за вертикална сонда

2008-2009 си е направо вчера   Wink

и последно, доволен?! разходи?!

Още не живеем там, следващата зима ще е истинската първа. Миналата само се поддържаше около 12-15 градуса вътре - към 150-200 лв ток на месец. Видя ми се доста и изключих отоплението, само оставих водата да се върти по тръбите с циркулационните помпи. Под 4 градуса не падна вътре, дори при -15 навън.
Имаш предвид нямат двор за хоризонтални серпентини. Той имаше според мен достатъчно, но не искаше, щяли да му навредят на дърветата.

# 116
. Под 4 градуса не падна вътре, дори при -15 навън.

е, то това е идеята на геотермалното, но при нас няма как  - скали, високо, няма дебит, неоправдано скъпо би излязло.

# 117
. Под 4 градуса не падна вътре, дори при -15 навън.

е, то това е идеята на геотермалното, но при нас няма как  - скали, високо, няма дебит, неоправдано скъпо би излязло.

Имам предвид температурата в стаите без никакво отопление. Няма общо с начина на отопление.

# 118
  • густо майна Филибето

Лелее, ако е така, защо ми е тази термопомпа, свързана с толкова разходи newsm78

# 119
наистина си е сравнително скъпо геотермалното откъдето и да го погледнеш - доста по-оправдано е за големи обекти като хотели, където би било различно.

Общи условия

Активация на акаунт