? към младите шофьори(КИ) - 6

• 40 629
  • 715
  •   1
Отговори
# 570
Голям проблем ми е това ,че въобще не мога да разбера на къде върви колата назад .Някой може ли да ме ориентира с посоката на въртене на волана ,как се мести колата,когато е включена задна скорост..И аз се нареждам за съвети при паркиране .

Споко де, всички сме чертали траектории като побъркани, та да установим на къде аджеба ни отива колата  Laughing По принцип най-добре е да се научиш при паркиране на зад/маневра на зад да полазваш огледала. Е аз съм се научила да се обръщам, успоредно пък ми е само на огледала. Както и да е, има си един лесен трик, аз съм го споделяла тук. За да се ориентираш най-лесно си завърташ главата в посоката в която искаш да отиде колата и въртиш волана натам на където ти е погледа. Например: тротоарът ти се пада отдясно, обръщаш си главата надясно, погледът ти сочи съответно надясно и въртиш волана в тази посока - и отиваш до тротоара  Whistling. Това е в началото, после не се замисляш. Но да, в самото начало са големите траектории.  Mr. Green Даже в момента не мога да асимилирам как съм се чудила на нещо подобно като то е елементарно, ама да ми бяха казали в началните маневри, че са елементарни щях да подпаля.

Така и така драснах пост, ще ви напиша теоретично как става успоредното паркиране (пак е писано, ама кой знае в коя тема и къде точно, пък щом имаме нови попълнения...  Flutter).

1. Изравнявате се успоредно с предната кола, като между вас разстоянието не трябва да е голямо, по-малко от метър да е.
2. Давате назад и в момента, в който задницата на предната кола е достигнала задния ви десен прозорец навъртате волана до пълен десен
3. Продължавате да давате назад, колата вече влиза в мястото за паркиране, а междувременно гледате лявото странично огледало.
4. Когато в това огледало видите цялата предница на задната кола, т.е. двата фара на задната кола, изправяте волана, като продължавате да давате назад.
5. Ако има нужда донамествате с лека маневра напред и назад и това е.

Разбира се първо преценявате дали има място да влезе колата ви, а самата маневра става на полусъединител  Peace

# 571
  • област Варна
а самата маневра става на полусъединител  Peace

Това уточнение винаги ми е било много странно. Кой прави маневри със скорост от 1 до 5 км/ч на "цял" съединител?

# 572
  • София
А аз да си отговоря на въпроса от снощи Mr. Green

В КАТ вече всичко е спокойно, за половин час си получих новата шофьорска книжка. Вече съм една от вас:)

# 573
 treisy ,благодаря ти мила ,сега ще си разпечатам указанията   и слизам долу на паркинга да тренирам!  bouquet  bouquet

# 574
Е аз няма чак да ги разпечатам, ама ще потренирам  Peace

# 575
  • при него
А аз да си отговоря на въпроса от снощи Mr. Green

В КАТ вече всичко е спокойно, за половин час си получих новата шофьорска книжка. Вече съм една от вас:)

Честито! Леко и безаварийно!

# 576
а самата маневра става на полусъединител  Peace

Това уточнение винаги ми е било много странно. Кой прави маневри със скорост от 1 до 5 км/ч на "цял" съединител?

Става, става...ама трудно. Онзи ден бяхме на полигон, тестваме състезателни коли, дрифтове, абе кеф си правим, та ми показваха какво значи майсторско паркиране, не ща да ти казвам как заби колата точно на успоредно, между две коли и на каква скорост се случи това. Изобщо дума да не става за полусъединител  baby_neutral

По същество - някои хора изобщо не са учени да паркират, дори веднъж, така че е важно това уточнение, предвид че може изобщо и да не са знаят как и защо. Като се замислиш малко, ще разбереш защо се уточнява  Wink Не мога да знам всеки до къде е учен и учен ли е изобщо. Обикновено поне 1-2 пъти се показва как, но лично аз съм показвала на приятелка, която изобщо не натисна полусъединител докато даваше назад и не защото забрави, а защото не знаеше, че трябва...сега по-ясно ли е?  Peace

# 577
  • област Варна
Просто ми е странно как можеш да караш с 1 км/ч без да си на полусъединител, особено пък ако си с дизел (там нали точно на полусъединител и без газ се потегля?). Ами по баир на горе как тръгват? Чудно ми е, че може на някой на курс да не са му обяснявали що е то полусъединител и как да държиш колата на място без да натискаш спирачката. Явно аз съм била при доста добри инструктори, че и след изпита  Laughing
А какъв мерак имам да се начуа да дрифтя  Mr. Green ама първо с моята кола не мога (въпреки, че и това е измислено вече), второ - май няма да ми дойде скоро времето, предвид предстоящите събития.

# 578
Просто ми е странно как можеш да караш с 1 км/ч без да си на полусъединител, особено пък ако си с дизел (там нали точно на полусъединител и без газ се потегля?). Ами по баир на горе как тръгват? Чудно ми е, че може на някой на курс да не са му обяснявали що е то полусъединител и как да държиш колата на място без да натискаш спирачката.

Ами не е с 1км/ч., а с доста над 1. Тя- treisy- го е обяснила.
А това и мен ме заинтригува със задържането на колата без спирачка. Би ли обяснила за какво става дума?

# 579
Хм, а аз сега си купих дизел, какво значи тръгване на полусъединител  newsm78 Тръгва си нормално

# 580
Хм, а аз сега си купих дизел, какво значи тръгване на полусъединител  newsm78 Тръгва си нормално

На полусъединител значи точно това, което чуваш - отпускаш съединителя докато се задвижи колата, но не докрай.

# 581
  • област Варна
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ на дизел се потегля без подаване на газ, поне мен така са ме учили, а на бензин успоредно с изтеглянето на съединителя се подава газ, т.е. на полусъединител си потегля колата сама, а при бензина трябва и газ да се подаде (това на равно или по нанадолнище, по баир и на дизела му трябва газ, въпреки, че аз и моята бензинка съм я подкарвала яваш яваш по баира нагоре без газ.)
na_ga има един момент при изтеглянето на съединителя, точно преди да отлепи, в който ако го задържиш колата се застопорява на едно място без да има нужда да натискаш спирачката. treisy може би ще може да го обясни технически, аз го знам как става на практика.
Става въпрос когато колата е на скорост, като е изключена от скорост естествено си ползваш спирачката, друг вариант няма  Laughing

# 582
Оф, айде като за идиот, значи започвам да отпускам съединителя и кога подавам газ, когато отлепи, или когато е потеглила вече?  newsm78

# 583
  • област Варна
Значи мен така са ме учили. Дизел - тръгваш да изтегляш съединителя, в един момент колата потегля и задържаш в това положение 3-4 секунди и тогава подаваш газ и доотпускаш съединителя, пак плавно не със ряз, със ряз от втора нататък като решиш да се правиш на състезател, т.е. да сменяш бързо скоростите и да ги изредиш от първа до пета за сто метра.
Бензин - успоредно левия ти крак отпуска съединителя, а десния натиска газта, пак плавно - това за начинаещи, после може и гуми да въртиш  Joy

# 584
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙, Дизела може да потегли и на полусъединител, но трябва да усетиш кога точно да подадеш газ. Ако се забавиш малко и отлепиш повече съединителя, ще си угасне без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт