Болоня и Флоренция- може и още нещо

• 103 621
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • София
noshtna_ptica добре завърнала се Hug
Надявам се "приключението" с Уфици да не ви е помрачило цялостното впечатление от града.
Според мен италианците не са много любезни и възпитани люде,за съжаление.
Споделям! Но и аз да живея сред такива тълпи от туристи целогодишно сигурно няма да съм много любезна. И редовно като си поръчвах кафе, примерно, ме поправяха и ми казваха поръчката на италиански.  Laughing

# 181
Само се допълвам,че впечатленията ми от италианците в ролята им на туристи ooooh! предимно.

# 182
И аз да се включа в темата.
Ние бяхме март със сестра ми в Болоня-две нощувки и Флоренция-също две.Пътувахме с евтините Уизеър.
Останах очарована от Болоня,може би защото очакванията ми за там бяха малки,а тези за Флоренция големи,но е факт,че се влюбих в атмосферата на този град.
Хотелът ни беше в близост до центъра на града и стигахме пеш до там за 10-15мин.През деня обикаляхме много,качихме се и на кулата,за да видим града от високо-оранжево-керемидения цвят преобладава,докато във Флоренция е по-скоро жълтия.Вечер хапвахме пица или спагети в една пицария близо до хотела.Цените бяха като в нашите пицарии.
Във Флоренция има повече неща да се видят,галерии,университети и т.н. Тук също се качихме за гледка от високо.Не ме грабна толкова.Градът беше пълен със туристи,имаше и доста улични търговци.Друга причина да не съм възхитена може би е времето.Единият ден валя леден дъжд и беше ужасно студено,та може това да ми е повлияло на възприятията.Цените там обаче бяха доста по-високи от тези в Болоня,както на хотелите,така и на храната и напитките.

# 183
  • Габрово
Здравейте момичета, в началото на февруари аз и семейството ми ще пътуваме с Wizzair до Болоня и от там мислим да отидем до Флоренция. Ще съм благодарна ако някои се включи с инфо за транспорта от летището до центъра, съответно между двата града. Погледнах в http://www.trenitalia.com и се чудя дали да правя предварителна резервация - дори гледам, че има промоция за семеен билет. Но ако нещо закъснее полета? Колко време ще ние необходимо за придвижване от летището до гарата? Благодаря за всяка споделена информация

# 184
Здравейте момичета, в началото на февруари аз и семейството ми ще пътуваме с Wizzair до Болоня и от там мислим да отидем до Флоренция. Ще съм благодарна ако някои се включи с инфо за транспорта от летището до центъра, съответно между двата града. Погледнах в http://www.trenitalia.com и се чудя дали да правя предварителна резервация - дори гледам, че има промоция за семеен билет. Но ако нещо закъснее полета? Колко време ще ние необходимо за придвижване от летището до гарата? Благодаря за всяка споделена информация
Има рейс от летището до гарата в Болоня - 20-тина минути отнема да стигнеш от едното място на другото.
http://www.tper.it/content/linea-blq-aeroporto-stazione-centrale … airportENGstation

Ние си бяхме дали доста аванс в случай на закъснение и съответно бая киснахме на гарата. Гарата обаче е огромна и ако сте на по-далечен перон ще ви трябва време.

От Болоня до Флоренция ползвахме влак, който почти изцяло вървеше през тунели. За 30-40 минути стигнахме до Флоренция. Там вижте къде ще спите и проверете на коя гара да слезнете и съотверно - спира ли там влакът.

# 185

Ако сте 3-4 човека е по-добре да хванете такси вместо автобуса. 20-на минути е пътуването. Цената на автобуса е 5 евро на човек, а на таксито до гарата или хотел в близост до нея е 15-17 евро. Ако искате да пътувате с високоскоростните влкове до Болоня (35 минути е пътя), трябва задължително да ги купиш предварително, защото на самия ден цената е много висока. Билетите за тези влакове са с фиксирана дата и час и не могат да се сменят. Влакът спира само на централната гара във Флоренция - Мария Новела. Ако се страхуваш от евентуално закъснение на самолета, не купувай за тези влакове, а на място от автоматите за билети за регионалните такива. Тяхната цена не се променя и не са с фиксиран час и дата. Само не забравайте да ги валидирате преди да се качите на влака на едни жълти машинки на самия перон. С тях обаче се пътува по-дълго, май около час и половина до два часа.  Peace

Копирам си поста от темата само за Болоня, може и тук да е полезен:
Скрит текст:
Мога да препоръчам хотела в Болоня - http://www.hotelholidaybologna.com/ - типичен малък тризвезден хотел, чист, в стаите има всичко необходимо, закуската е много хубава, локацията му е идеална, както за разглеждане на града, така и за ж.п.гарата. Всяка вечер се хранихме в Pizzeria Ristorante Il Portico, препоръчвам с двете ръце - много вкусно е всичко, но още се облизвам при спомена за прекрасното ризото с морски дарове. Намира се на 100-на метра от хотела на Via Augusto Righi, 11.
От летището до хотела и в двете посоки използвахме такси, цената беше 15 евро на посока. При трима човека цената е като на автобусите, но пък удобството е несравнимо.
Първият ден разгледахме Болоня, пристигнахме в 8 сутринта в хотела, оставихме куфарите и тръгнахме по еднодневния маршрут, за който Зорница сподели. Следобяд се прибрахме да починем малко, че жегата беше много голяма и в късния следобед отидохме до Сан Лука с такси. Излезе ни 15 евро в двете посоки, като шофьорът ни изчака там. Като видях стълбите и свят ми се зави, не мисля, че бих могла да ги изкача в тази жега.
Втори ден  - Флоренция, трети ден - Венеция. Бях купила много изгодно билетите за високоскорстните   влакове близо два месеца по-рано. Пътувахме удобно, бързо, нямаха закъснение. Няма нужда да казвам, че жегата и тълпите от туристи и на двете места доста ни умориха, но не се отказахме от последния план и 4-ия ден отидохме във Верона. Този път пътувахме с обикновените влакове, нямаше закъснение, но в единия климатика не работеше и не се дишаше. Чистотата беше под всякаква критика. Но за час и половина пътуване се преживява. Верона много ни хареса, много китно градче.
Летяхме с Уиз еър, никакви забележки към тях, бяха перфектни във всяко отношение.

В нея сега видях, че цената за автобуса е вече 6 евро и има автобуси на всеки 15 минути след 7 сутринта.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 22:17 от Смърфиетка

# 186
  • Габрово
Благодаря на всички за отговорите. Ние сме 5 човека. Какво мислите за този шатъл http://www.appenninoshuttle.it/
- цена 19 евро добре ли е? Ще си спестим ходене до централна гара.

# 187
Благодаря на всички за отговорите. Ние сме 5 човека. Какво мислите за този шатъл http://www.appenninoshuttle.it/
- цена 19 евро добре ли е? Ще си спестим ходене до централна гара.

Ако това е цена от летището на Болоня до Флоренция - изглежда доста атрактивно. Като време обаче, че ви отнеме доста повече от влак.

# 188
Аххххх...... Записвам се в темата, защото си мечтая за едно пътуване до Флоренция....  Heart Eyes

Мисля си за майските празници, нещо за 2-3 дни само, но сега не е ясно какво ще се случи с отпуските, а има и други фактори. Ех...

# 189
Здравейте момичета Едно въпросче- на какво разстояние се намира ж. п. гарата в Болоня до площад 20 септември

# 190
Здравейте момичета Едно въпросче- на какво разстояние се намира ж. п. гарата в Болоня до площад 20 септември

Почти едно срещу друго са.

# 191
Благодаря ти, тинки!

# 192
Тъй като нашето едноседмично семейно пътуване наближава, започнах да организирам детайлите.
Освен Болоня и Флоренция ще обиколим още из Тоскана. Интересуват ме нещо конкретно по наемането на рент а кар в Италия. Тъй като ще сме с деца на 6г и 9г, дали има законови изисквания децата да са на седалки и дали от фирмите за рент а кар предлагат седалки под наем.

Дано да съм уцелила правилното място да си задам въпроса Simple Smile

# 193
Бени, доколкото знам се изискат столчета. Като тръгнеш да резервираш има допълнителни опции срещу заплащане и едната е столче.

Ние резервирахме от тук:

http://www.rentalcars.com/, като на място(от фирмата доставчик) ще вземем и застраховка за нулиране на самоучастието.

# 194
  • Milano
Значи, според чл. 172 от Пътния закон (ли ще се води Mr. Green, Кодиче делла страда) деца под 12г. и под 150 см трябва да използват столчета.

Ако не са навършили 12г., но са над 150 см може без столче.

Но за обществен превоз (таксита, автобуси и т.н.) и коли под наем е разрешено  пътуването без столче, ако до детето има поне един възрастен над 16г. и задължително на задната седалка.

Естествено, че колите под наем имат столчета, трябва да се поръчат в момента на резервацията.

Погледнах на АВИС, най-евтините са 18 евро.

От гледна точка на сигурността на децата бих взела.

Общи условия

Активация на акаунт