Болоня и Флоренция- може и още нещо

• 103 535
  • 777
  •   1
Отговори
# 435
На излизане от летището в ляво имало гише, на което продавали по 20 евро,

Има гише за автобусните билети Болоня - Флоренция със сигурност, ние така пътувахме. Точно така, преди да излезете  вляво се пада гишето, има си надпис, няма как да не го забележите. Само внимавайте, ние щяхме да изтървем автобуса - почти не се вижда надписа на фирмата на автобуса.Стане ли време за вашия автобус , гледайте внимателно, или най - добре - питайте...
Не си купувайте по интернет, за да не го изпуснете - всичко се случва с полета.При нас имаше много свободни места в автобуса.

# 436
# 437
Ние си резервирахме самолетни билети до Болоня за 4 април. Ще направим 4 нощувки. Мислим да отидем директно до Флоренция и там да останем 3 дни. Като в единия ден да отидем до Пиза. Последната нощувка да е в Болоня. Това е на първо четене. Радвам се, че тук човек може да научи много- ще изчета всичко и тогава ще резервираме нощувките. Може да ни дойде друга идея. Но сте безценни с всички съвети, особено за пътуването от град в град.

# 438
 Здравейте,летим на 17.02 и от Болоня вземаме дирекния шатъл за Флоренция .Взехме си апартамент-аз,дъщерята и приятелка,смятам да си вземем фиренцекард за да ползваме - безплатните билети за член на семейството до 18г.,wi-fi и транспорта.Там ще сме четири нощувки,като смятаме да валидираме картата по-късно за да направим на третия ден екскурзия с влак до Венеция /дано да успеем  Laughing/.Петият ден ще се моткаме в Болоня, докато стане време за полета в 20,30 . Само не разбрах,  дали за дъщерята се закупува резервация в Уфици/ някъде четох това/, и знае ли някой кога да закупя билети за влака за Венеция предварително или на място предвид различните цени ,които намирам?

# 439
Ако си купите билети за Венеция на място, ще са доста скъпи
купете ги предварително 
сайтът е http://www.trenitalia.com/

# 440
купете ги предварително  
Цените на място са същите, като в сайта. Просто предварително си проверете часовете с по-ниска цена. Освен ако няма някакви специални промоции.
На някой може да му е от полза - от летището в Болоня до центъра се придвижвахме с такси 18-19 евро в посока. Т.е ако сте 3ма е на сметка.

# 441
купете ги предварително  
Цените на място са същите, като в сайта. Просто предварително си проверете часовете с по-ниска цена. Освен ако няма някакви специални промоции.
На някой може да му е от полза - от летището в Болоня до центъра се придвижвахме с такси 18-19 евро в посока. Т.е ако сте 3ма е на сметка.

Цената е същата за регионалните влакове. Предполагам, че Брадли говори за високоскоростните, които са най-изгодни закупени възможно най-рано. От Флоренция до Венеция за един ден се ходи само с високоскоростните влакове, с регионалните се пътува много дълго.

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 06:00 от Смърфиетка

# 442
 Ами да - не знам за бързите, с регионалният Болоня Венеция пътя е с ~30 мин по-дълъг, а цената поне вчера беше поне 2пъти и по-вече по-висока.  Peace

За да съм по-точна - с бързия влак - 1,25ч. Болоня - Венеция, цена 32 евро на човек, регионалният 2 ч - цена 12,15 евро на човек. Всички билети си купувахме на място. Единствено във Венеция, вътре срещу входа на гарата има гише, което се оказа че е туристическо бюро и плащаш +1 евро ако ги купиш от там. Но може и от машините от пред, а мисля че от вън в ляво от гарата  имаше и официалните гишета за билети.

Еднодневната карта за вапорето е 20 евро на човек - може да се използва и за ходене до Мурано/ Бурано, единичен билет 7,50 евро в посока.

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 10:47 от mi6i

# 443
Само 30 мин? Много странно... При условие, че високоскоростните се движат с около 160-180 км/час, а пък регионалните спират на всяка паланка... Когато ние го правихме, ако с високоскоростния беше 2 часа, то с другите беше 4 часа и половина.

Редактирам:
от сайта на трениталия:
дата: 19.02.2016
Флоренция - Венеция - Флоренция

- Високоскоростен влак - 2:05 часа, най-евтина цена цена - 29 евро на човек в посока в зависимост кой влак се избере
 - Регионален - 4:31 часа, две смени, цена - 19,75 на човек на посока
 - Комбиниран между двата: 2:48 часа, една смяна, най-евтина цена на човек на пососка - 26,15 евро в зависимост каква е цената на високоскоростния влак в момента на закупуване на билета

В сайта на трениталия всеки може да прецени кой влак му върши работа. Peace Но от личен опит (нееднократен), цената от 29 евро на 19-ти вече ще е поне двойна, докато тази на регионалния ще е същата. Но ако ще се пътува 9 часа в двете посоки и ще се правят 4 смени на влакове, не виждам смисъл да се ходи до Венеция, то няма да остане време нещо да се види. Да не забравяме, че във Венеция си трябва и карта за вапоретките, която май последно беше 18 евро на човек.

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 01:19 от Смърфиетка

# 444
От Болоня може с регионален, но от Флоренция пътят е много

# 445
  • Варна
ако приемем , че в един ден полезното време е 14 часа за пътя Болоня - Венеция - Болоня ще загубите около половината , докато други много интересни градове като Пиза и Сиена са съвсем близо.И въобще прекрасните градове в Италия са десетки и въпреки огромното желание да се види повече и повече от едно отиване , за 5 дни е невъзможно.Аз съм още доникъде , а съм ходил поне 20 пъти.Оставете Венеция и прекрасните градове около нея за друго пътуване Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 фев 2016, 07:55 от peterky2002

# 446
От Болоня може с регионален, но от Флоренция пътят е много

Моята информация е от Болоня Peace  Но пък ако разликата в пътя/цената е толкова голяма, може тези на които им предстои да си променят плана, така че да е оптимално пътуването, като време и цена Wink

# 447
 Благодаря на всички  Hug ,аз гледах на italotreno за 25 на човек като се надявам да намеря и намаление ,тъй като има някакъв промо код .Просто искахме различна атмосфера и затова избрахме Венеция,а не Сиена  ,разсъждавах и над идеята за кола под наем ,но трябва да търся паркинг ,такса на магистрала ,бензин ... ooooh!

# 448
Благодарение на мненията, публикувани тук сама организирах и вчера успешно се завърнахме от четиридневно пътуване до Болоня и Флоренция. Ще опиша накратко начина, по който пътуването се осъществи и няколко неща, които тук не съм прочела преди това.
Пътувахме с Уиз до Болоня, късен полет в сряда, от летището взехме такси до хотела, които беше в централната част на Болоня /Centrale, намерих го  чрез Букикнг /, таксито беше 16 евро с бакшиша. Вечеряхме в Тратория наблизо по препоръка на хотела, цената на вечерята за двама възрастни и две деца за четири порции паста, по чаша вино и вода със сервиз и обслужване, заедно с отстъпка /заради това, че ни пращат от хотела/ излезе около 50 евро.
На следващия ден обиколихме Болоня. Старата част на града спокойно се разглежда  за един ден, интересни за нас бяха площада с  катедралата Сейнт Петронио /прекрасна е и от вътре/, кулата, на чиито връх се изкачихме, макар изкачването да беше предизвикателство, но гледката си заслужаваше. Интересни са малките улички около площада, има навсякъде много хубави кафенета и магазинчета. Следвахме картата на TripAdvasorq както и съветите и коментарите на хората от TripAdvasor както за местата за посещения, така и за  местата за похапване и не бяхме подведени /това важи и за Флоренция/. Само от Музея на историята на Болоня бяхме разочаровани доста. 
На следващата сутрин хванахме експресния влак от Болоня Централе за Флоренция, пътят е 35 минути. Билетите резервирах седмица по рано  онлайн и бяха според мен доста скъпи – двама възрастни и две деца в една посока 50 евро, като това беше към тази дата почти най-ниската цена. Тук във форума бях чела, за по ниски цени, може би има такива, ако се резервира по-рано.
Билетите закупени он лайн не се валидират, само се носят разпечатани от потвърждението, изпратено по електронната поща, кондукторът във влака проверява кодът на тях. Не са ни искали лични карти или паспорти, макар билетите да посочват поименно пътниците.
От централната гара във Флоренция вървяхме пеша до апартамента, които наехме чрез Букинг, намираше се близо до площад Данте и до там са 10-12 минути пеша.
За Флоренция много се е писало тук, мога на дълго да разказвам. Без да се влиза в музеите се обикаля спокойно за два дни цялата централна част.  От Музеите Посетихме Уфици и Двореца Пити, за които бях закупила онлайн билети преди това.  За двореца Пити нямаше абсолютно никаква опашка /ден петък/, дори и вътре имаше не много посетители. В двореца има колекции от злато, порцелани, стая с костюми, много портрети и бюстове. Никъде почти обаче няма  описания на английски, само на италиански, няма и аудио гайд, така че всъщност малко разбираш какво точно гледаш, ако не си подготвен предварително. Градините Боболи, които са зад двореца Пити са много красиви, дори и през зимата.  За Уфици в събота още от рано сутринта се позаформя опашка за влизане, но ако си с предварителна онлайн резервация не чакаш много /10-12 минути/ за влизане, отделно има опашка за закупуване на билети. Вътре е пълно със шедьоври на изкуството и ако някой има голям интерес и един ден ще му е малко да разгледа всичко вътре. Децата определено бързо загубиха интерес и „разгледахме“ цялата галерия за 3 часа. За разлика от двореца Пити, тук има описания на английски, както и аудио гайд, които за мен винаги е полезен, на цена 6 евро на човек или 10 евро за двама /едно устройство с две слушалки/
Другият музей, които посетихме е Дворецът на Медичите, които е разочароващо малък и според мен не си струва цената за вход. Нямаше и много желаещи да го посетят. Галерията на Академията не я посетихме, но в Неделя минахме покрай нея и опашката беше внушителна. Принципно забелязах, че за неделя не се продават онлайн резервации за билети, но всички галерии и музей работеха.
За мен най-интересно е самото обикаляне по уличките с най-различните магазинчета, лакомствата и кафенетата – те са навсякъде, както и пицариите, тратории и барове. Може да се хапне прясно изпечено парче пица или сандвич с местни колбаси „на крак“ за 3-5 евро или да се седне в заведение – всеки както предпочита и каквито възможности има, градът предлага на всекиго, по много от това, което иска… Сладоледът не може да бъде подминат – много е и на всякъде, цената му също варира – около големите забележителности е по-скъп, а в по-отдалечените улички – с малко- по-евтина цена.
Вечер до много късно има хора по улиците, дори в началото на февруари беше пълно с туристи.
Ако трябва да сравня катедралите на Флоренция с тези в Рим, флорентинските  отвън може и да се по-внушителни, но отвътре не са толкова пищни като в Рим.  Освен това лошо впечатление ми направи, че като цяло не са достъпни целодневно за всички, както е в Рим, ами има такси за разглеждането им или ограничения за достъпа на туристи.
Това е в общи линии, ако някой има да пита нещо - ще отговарям. Само да добавя, че и на двете гари – и във Флоренция, и във Болоня можеш да си оставиш куфара на гарата срещу 6 евро за 4 часа, след 4 часа се плаща допълнително по 1 евро.

# 449
fiestina, много полезен разказ. Ние сме на 4,5, и 6 април във Флоренция и на 7 в Болоня. Още не сме резервирали нощувките, харесали сме апартаменти и довечера мислим да резервираме.

zen, а би ли споделила в кой сайт си резервирахте апартамент? Може да има  нещо по-различно, да погледна преди да резервираме.

Общи условия

Активация на акаунт