Моля за съвет и странично мнение.

• 1 154
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
     Здравейте, мами. Чета Ви редовно и понеже на въпросите които ме вълнуват в момента, се надявам да получа отговор от майки на дечица с различни проблеми, си позволявам да пусна отделна тема.
Конкретно в момента ме интересува дали някой от вас е постъпвал в болница при проф.Симеонов, за изследване? Правили ли сте ЯМР, чрез него? И освен на генетична консултация при него, дали мога да разчитам на нещо по конкретно като диагноза или евентуално ако пуснем генетични изследвания и се получат резултати тогава? Ама как го написах само  Simple Smile Става въпрос за това, че малкия лежа в болницата заради бронхит преди два месеца, викаха го и него за консултация тъй като малкия има изоставане и малформативни изменения и той даде някакви предполагаеми синдроми, като иска да отидем за изследвания при него. Каза също, че искал да правиме ЯМР и аз се вързах най-вече заради това, но като звънях да питам кога да отидем питах директно какви пари ще ми трябват, тъй като преди това беше споменал, че се плаща за анестезиолог и контраст, той първо си поиска за прегледа при него 60лв. и евентуално ако искаме да направим ЯМР ще трябва да платим, в същото време да носим и талон № 7. Та не разбрах каква е практиката в болницата, и той като лекар ли се явява или просто посредник?  newsm78
      Чудя се дали няма да е по-добре да направим изследването на др.място пък може и с направление да минем, а за генетична консултация да потърсим друг генетик.
       Опитвам се да бъда максимално кратка, но сигурно пропускам нещо, затова ето още малко подробности.
       Малкият е изписан от родилното със съмнения за малформативни изменения, в генетиката са правени ТФЕ, кариограма,ехо на бъбреци и кръвни изследвания --- всичките нормални. Водя го на рехабилитация и мнението на неврологът е , че е нещо генетично., но отхвърли предположенията за вродена мускулна дистрофия и миопатия които бяха от 4-ти километър, но и диагноза не са му поставили въпреки, че вече е на 1г. и 9м.
Нещо се заплетох с обясненията, но в момента най съществените ни проблеми са че не ходи сам, няма ясни думички, но пък всичко разбира и знае,контактен е, изпълнява команди, ниско тегло, и огромен проблем с яденето(не е ли на лъжица и пасирано или АМ в биба - не се допуска до устата)
Приемам всякакви съвети и препоръки относно лекари и изследвания които може би пропускам, но аз не съм медицинско лице и няма как само с четене да предположа каква консултация да правим и от къде е това изоставане, тъй като до сега не е поставена конкретна диагноза, че даже мен ме питаха каква диагноза искам.   #Crazy  #Crazy  #Crazy  Sick

# 1
Писах ти  на лични.

# 2
  • Анкх-Морпорк
Ако неврологът е Христова, тя си праща редовно на генетик.
И ми се струва, че онова, което убягва на невролозите, по подразбиране се праща на генетик, макар че може и да не е за там, щото примерно при нас се оказа аутистично разстройство.
Честно казано, има някои моменти, в които диагнозата нищо не помага, т.е. грижите за детето се налагат от конкретните му нужди - рехабилитатор, логопед, психолог, независимо каква е диагнозата.
Този Симеонов хем иска направления, хем иска и пари, ние сме ходили в болницата, уж генетични изследвания, ама направиха кръвна картина и стандартни изсл. на урината, и пратиха детето на кардиолог, където нямаше заболяване, но Симеонов си беше наумил един синдром.
Тук имаше едни теми и се оказа, че много хора са дали пари от порядъка на хиляда лева за изследвания в чужбина, които или не са дошли, или са се бавили прекалено много.
По мое мнение, направете си ЯМР с направление на друго място и  се съветвайте с други генетици. Примерно д-р Кременски. Тинчева също ни е консултирала и не помогна особено. Да беше казала поне, че деца с Пиер Робен аномалия имат висок риск от задушаване и ядат със сонда, поради големи трудности с храненето, щеше да е спестила на детето аспирационна пневмония и много гладни експерименти, направени от колегите й.
Също така много се изненада, че водим двумесечно бебе на логопед. Ние го водехме не за говорен дефект, а за хранителна терапия, защото докторите никак не са наясно ка се хранят деца с проблеми в храненето, но логопедите са наясно.
Относно вашето хранене с пасирани неща - и то е за хранителна терапия с логопед. Ще ти пратя кооординати.

# 3
Здравей! Ние сме били на преглед при проф. Симеонов /Кременски искаше и той да види детето, защото нищо не се откриваше Rolling Eyes /, около час бяхме при него, разказваш всичко, казва евентуални предположения, като в нашия случай просто нищо конкретно, прегледа детенце,  накара ни да погледнем, че очичките били по-раздалечени, а ние не виждахме изобщо такова нещо Rolling Eyes /а малкия е мн. нежно, красиво детеце, "картинчо" му викт бабите, демек изписан като картинка Laughing/ , видя му се и по високо небцето, над което можело да се помисли описа целия разговор и струваше 60 лв. Искаше да постъпим за няколко дена, за да се вземе проба за ново днк изследване, което щеше да започне да се прави в бг след наколко месеца, хромозомно изсл., ЕЕГ и евентуално ЯМР /не каза дали ще струват нещо, по-скоро мислех, че иска да постъпим, за да минат по пътека Thinking/, но ни се бяха насъбрали няколко приема по болници и просто при положение, че нямаше нещо конкретно-нямаше кой да ме вкара в болница, още повече, че веднага се обадих на невролога ни, разказах всичко, отхвърли теориите за небцето/било му любимо?/ и очичките, каза, че ЕЕГ-то и ЯМР не са "работа на Симеонов", а за хромозомното мислеше, че няма да има нещо , но като ми беше влезнало вече в главата-аз вече настоях за него, нали лудва човек  Crazy  Та направихме всичко едно по едно без да влизаме в болница и понеже резултатите бяха ок-повече не сме се виждали със Симеонов. Имах доверие на невролога ни, а той като че ли му нямаше много-много newsm78
"Също така много се изненада, че водим двумесечно бебе на логопед. Ние го водехме не за говорен дефект, а за хранителна терапия, защото докторите никак не са наясно ка се хранят деца с проблеми в храненето, но логопедите са наясно."
 newsm10
Ние също имаме проблеми с храненето подобни на вашите и ходим на логопед - благодарение на това вече е мн. по-лесно!

Дано съм била полезна Hug

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 02:22 от dspasova

# 4
  • София
Благодаря момичета,     bouquet   bouquet   bouquet .Страхотни сте  Hug .
Явно както в повечето случаи първоначалното ми решение се оказва правилно, но защо ли за поведен път се съмнявам и се питам дали не бъркам! Както писах, професора вече си даде предположенията (Кабуки или Job syndrome) та от прегледа при него не се надявам на нещо ново, но и аз като  dspasova  останах с впечатлението, че при постъпване при него ще направим безплатен ЯМР, нооооо  newsm78 ще се наложи да търся друг начин. Иначе единия от предполагаемите синдроми ни пасва много точно по описателни белези (дълги мигли, извити вежди, ниско разположени уши и т.н), но за щастие от по сериозните проблеми характеризиращи синдрома за сега са само ниското тегло и крипторхизма и дано само те си останат. За генетични изследвания мисля да потърся Кременски, да чуя и неговото мнение и тогава ще го мисля.
       Между другото ми споменаха за добър генетик в Пловдив, но освен че се казва Иванов, друго не казаха.Моля ако някой се сеща за кого става дума и има координати да ми ги даде.
       Понеже сте ми обърнали специално внимание за логопед, трябва да кажа, че на малкия му е правена хранителна терапия без особен резултат. - Налагаше се аз да го гушна и да държа здраво и  докато той пищи неистово, логопедката да прави масажите.  Иначе проблема с храненето, при него е по-скоро на предпочитание, ако е гладен и е минал достатъчно дълъг период от време ще яде , но реши ли край не можеш и лъжичка повече да му набуташ. Като цяло яде всичко, но задължително пасирано. За гризане нещо ако дам, не се допуска до устата, а ако му набутам нещо на сила си го вади сам..Не мога да го излъжа с каквото и да е.

Честно казано, има някои моменти, в които диагнозата нищо не помага, т.е. грижите за детето се налагат от конкретните му нужди - рехабилитатор, логопед, психолог, независимо каква е диагнозата.

firebird , и аз съм стигнала до този извод, но ми се искаше по някакъв начин нещата да се изяснят с евентуална диагноза и затова напирам за ЯМР, въпреки че много ме е страх как ще го понесе. А се притеснявам и да не пропускаме нещо. За рехабилитацията то е ясно, че продължаваме. В момента го чакам да проходи, пак когато стане.

# 5
  • варна
 То ако се гледат извити мигли и вежди, на половината деца ще им се намери синдром.И крипторхизмът също е доста разпространен,дори при деца без проблеми в развитието. Моят син отговаря на един от синдромите и то с основните критерии,но въпреки това не съм се занимавала да го изследвам, вижда ми се безмислено. ЯМР може да си направите и на друго място.
 От това ,което си написала ,моя страничен поглед е че вероятно имате СИД и затова храненето  е толкова трудно, а и може и моторни проблеми да има по същата причина. Ето темата ,в която има информация http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.0
 Ние също правим хранителна терапия и имахме трудно хранене, аз мисля че терапията трябва да се продължи докато даде резултати , а не да се прекъсва след месец примерно ,защото не е дала. Ако трябва може да се промени ,според това което детето понася . Доста дълго трябва да се занимаеш с храненето за да се промени нещо ,не става веднага.
  Не зная дали само масажи на устата е включвала терапията ви ,трябва да се прави и сензорна интеграция - постепенно да се намали чувствителността към различните дразнители или да се увеличи, ако я няма.
 А след катое решил че е нахранен, е безмислено да го караш да яде още, това само влошава нещата.Помага при нас също той да взема храна с ръце и да ни храни, обикновено след няколко дни я опитва и той.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 11:49 от orhid

# 6
  • Анкх-Морпорк
Почвам да си мисля, че този професор не  е наред. За моя син беше много разочарован, че няма крипторхизъм, и ме попита поне 10 пъти сигурна ли съм, че не е имал при раждането и около годинката да е изчезнал, макар че ако се оправи сам, не знам дали се води крипторхизъм... И като му казвах, че не е имал крипторхизъм изобщо, много се мръщеше. Това с веждите и миглите ми идва в повече...

За хранителната терапия - синът ми изобщо не е имал масажи с четка, той след операцията и сондите не позволява да му се бърка в устата.
Имам предвид начина, по който го хранехме, за да се научи да дъвче.
На година и 4 мес ядеше само пасирано, след два-три месеца ядеше всичко, и можеше да дъвче и месо, ядеше пилешка пържола, като си я държеше с ръка, без да се реже.
Ако искаш, ще ти напиша какво правех.
Хранех го странично, кашичките му ги давах не на езика, а в бузката. С лъжицата, която трябва да е без странични ръбове, се натиска езика, завърта се леко настрани и храната отива в едната или другата бузка, трябва да я излееш отвън на венеца. Детето се опитва да мести храната с език. Първо се дават пасирани неща, после - по-гъсти пасирани - по-гъсто картофено пюре, примерно. После му даваш парченца картоф. Пак така отстрани на венеца. Никога не се дава пасирано, смесено с парчета, защото тогава детето се дави. Ако са парченца, се дават само те и го оставяш да върти парчето из устата си, докато се смачка или размекне от слюнката. Редуваш лява и дясна бузка и даваш следващи парченца. За начало - лесни неща, като варен картоф, попара, банан, варен морков.Като почне да ги смакчва по-бързо, даваш по-големи и от по-трудна за дъвчене храна.

# 7
на Владко Христова му направи безплатен ЯМР като платихме 90 лв само за пълна анастезия с касова бележка към Токуда
като процедурата е някъде към 40 дни първо невролога иска от здравната каса направление за ЯМР те обикновенно не отказват тъй като невролога има право на определен брой такива и той иска основателно те в рамките на определено време ву отговарят и след още известно време имате направление за ЯМР както казах това са около 40 дни и в деня на ЯМР сутринта детето го приспива анастезиолог придружава го и така после го събужда и като излезе ЯМР доктора го разчита и го дават на пациента и той после може да си го показва още на когото си иска и този ЯМР на главата става дума нали на всички е ясно си важи завинаги в смисъл не може днес да е такъв утре онакъв по презумция изключая разбира се някаква голяма травма на главата която на практика физически да промени нещата ....

Общи условия

Активация на акаунт