Пазаруваме за ОКТОМВРИЙЧЕ всички - дрешки, мебели, колички!

• 24 402
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
Запис и от мен.Мен също ме гледат на ехограф всеки месец по жк и не съм си плащала допълнително.Но аз ходя и при друг лекар на частно,този при когото ще раждам и там също ме гледат на ехо. задължително.
Момичета незнам как е при вас,но аз умирам от болки в ребрата.Доки каза,че е от бебо.Усещам и някаква тежест ниско долу от време на време,като да ми се пика,но когато отида нищо няма.Възможно ли е да е от натиска на бебето newsm78

# 31
Здравейте Hug!
Аз бях тази сутрин на ЖК, гледа ме на ехограф, и слуша тонове, бебка е добре 1100 гр. До сега всеки път ме гледат на ехограф и ми назначават изследвания по касата без да доплащам, за болничния платих еднократно 200 лв, за този не съм плащала , о е много уредено  и сега ме провериха кога изтича и ми казаха да точно кога да отида за продължението ,за да няма прекъсване...изобщо съм много доволна от огранизацията като цяло.
Аз нали се гласих да пътуваме за морето днес, даже снощи и багажа подготвих,но лекарката ми ми каза,че по-добре да се откажа,че не се отразява добре дългия път при положение че имам и контракции /каза че до 10 неболезнени е ОК на този етап от бременността/,но тя определено смята  че дългото пътуване оказва недобро влияние и така... сега съм си вкъщи сама, малката и мъжа ми заминаха ,ще си дойдат в понеделник и ми е едно мъчно  Cry... и празно...

# 32
Здравейте и от мен Simple Smile

По повод кърменето - искам да споделя и моя опит, може да е от полза за мамита, които искат ( наистина искат ) да кърмят. И аз съм на мнение, че който иска да кърми ще направи всичко възможно да следва този естествен процес на природата и слушайки сърцето си. Разбира се, когато говоря не включвам редки изключения, като стрес след раждане, на което се дължи спирането на кърмата.
Когато се роди нашата принцеса още на следващия ден усетих в гърдите невероятно напрежение. Бяха ми се подули двойно и имах чувството, че щяха да се пръснат. Беше ми тръгнала коластрата ( доколкото си спомням тя ми беше 4-5 дни. Тя е първото мляко, което тръгва от гърдите и е страшно полезна. Има жълтеникав, плътен цвят. През този един ден малката ядеше хуманата от родилното. Казах си ето вече ще дам ценното на детето. Доведоха ми я и казаха да сложим бебето на гърда/зърно и да държим 5-10 мин. и след това да дадем шишето с хумана, което винаги слагаха в подвижното креватче, с цел бебето да не остане гладно. Какво се случи: слагам аз на гърда, но като за първи път на бебето да суче от гърда ( изисква повече сукане, за да пусне, а не като при шишето) , ту се въртеше, ту уж засуче, не знаех поело ли е или не и накрая дадох шишето и тя си сучеше от него, което ме наведе на мисълта, че не яла от мен. Аз съм човек, за който няма невъзможни неща. Когато искам нещо правя абсолютно всичко възможно да го постигна, за което много ми помага моя вътрешен глас. Казах си, какво ще правя с тези напращели гърди ( не исках да развия мастит или да я хвърлям в мивката), с тази ценна коластра, като това дете не ще да суче. Категорично бях решила, че детето ми кърмя до една година, като задължително ще я захраня с коластрата. Лекарите не ми помогнаха особено със съвети, за тях беше важно на да се научиш и да кърмиш детето си, а когато те изписват бебето да тежи повече.  Реших да поема нещата в свои ръце, доверявайки се на моя вътрешен глас и на моята решителност.
На следващото хранене, когато я доведоха им казах да махнат шишето от легълцето и да не носят повече хумана, защото кърмата ми е тръгнала от доста време. Бяха уплашени, как така съм решила да постъпя и за да си вържат гащите ме накараха да подпиша, че по собствено желание съм отказала хуманата. Сложих малката на гърда и пак като предния път ту суче, ту се върти и така. Не знаех поела ли е или не ( защото като се родят между 10-20 мл. им е достатъчно), но като минаха 15 мин. я сложих в креватчето. Не плачеше, беше спокойна и заспа. Само, че гърдите ми бяха страшно твърди и болезнени. Казаха ми, че имам доста кърма и за да не развия мастит трябва да започна да се цедя, за да ги освободя, но не много, а малко, за да не провокирам по-голямо производство, защото тогава не беше нужно. Бях си купила помпа на Авент (ръчна), но не ми вършеше работа. Помпите работят на принципа да теглят с вакум, а не с натиск на каналите. Дърпаше ми зърното до кръв, но пускаше само малко капки ( Може и да е това, че имам доста големи гърди, не знам ( чаша Е )). Започнах цедене с ръце, показаха ми лекарките. И Слава Богу стана. Започна да ми става жал, че хвърлям коластра в мивката. На следващото хранене малката сучеше по-добре, на следващото още по-добре и така всичко тръгна нормално. Всяка сутрин мереха бебетата. След първия опитен ден на кърмене почти не беше наддала за разлика от останалите бебета в стаята, но това не ме отказа да спра. След два дни беше наддала повече от останалите. Когато ми спря напрежението в гърдите спрях да се цедя. Едно време са учили всички жени да се цедят, за да може когато расте детето да има мляко. Сметнах това правило за неправилно. Човешкият организъм е нещо съвършено. Когато детето започне да суче повече то изсмуква абсолютно всичко  от гърдата, а преди това е сукало по-малко. По този начин организма разбира, че е нужна повече кърма и започва да произвежда още на следващото хранене повече. На същия принцип и може да намалява кърмата. При мен от голямо значение да имам много кърма се оказа водата. По принцип не закусвам. Ям чак към 13-14 часа и вода чак тогава пиех. Случи се следното ( към 3-4 месец): сутрешно и обедно кърмене супер, но следобедно вечерно слабо. Иначе след 14ч. си хапвах доста. Започнах да пия вода още от ставането. От едно хранене до следващо, което при моята дъщеря беше 4 часа, пиех по 1,5 - 2 литра вода. И всичко се оправи, даже преливах от кърма.
Много ми е неприятно, че масово ( разбира се, че винаги има изключения) лекарите подтикват майката да храни с изкуствено мляко. Да, знам как ги спонсорират от фармацевтичните  и други компании, за да предписват техни консумативи, но нали все пак трябва да мислим за това да има здраво поколение. Масово се опитват и в повечето случай успяват да накарат  майката да си мисли, че няма достатъчно кърма, че детето не наддава достатъчно, както е по таблица и така. Майката започва смесено хранене - кърма и хумана и след 1-2 месеца максимум, кърмата отпада и остава изкуственото. Така се случи с една моя позната. Кърмеше си перфектно с първото. С второто също имаше кърма, но детето не беше като останалите. Беше се метнало на нея - слабичко, иначе здраво, не плаче. Но лекарката я посъветва няколко пъти да започне дохранване с изкуст. мляко и така кърменето след месец отпадна. Детето и до ден днешен е доста слабичко.
Кърмих до една година. Вярвам, че и с второто ще е по същия начин.
Споделих моя опит с цел да помогна на мамита, които имат нужда Hug
Накрая да обобщя от моя опит: за да имаме кърма е нужно: Спокойствие, Огромно желание, Силна воля, Често сучене, Много вода и Храна

За книгите - прочетох две уникални за мен книги : Истината за вредните стоки  и  Нахрани ме правилно!Как?  от серия най-важната книга за родителя. Не искам да давам насока във вашето мислене, само да споделя, че много ми допаднаха и се стараем да ги спазваме максимално, защото сме видели, че има резултат, не само при детето, но и при нас.

Прекрасен ден ви желая Peace
bobinka85 - с първата бременност и мен много ме боляха ребрата. Предполагам, че това е защото се разширяват за први път. Сама можеш да провериш това, като преди да родиш си премериш подгръдната обиколка и след като родиш след 3-4 месеца, ще видиш разликата. Това, което те натиска долу е от бебето. При мен често бебето ме човърка точно там и ми е много неприятно.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 14:08 от biko

# 33
Цоп в новата, прекрасна темичка, благодарности за нея!   bouquet

Klleo прекрасни дрешки, да си ги носите със здраве!   bouquet Аз мисля да пазаруваме като излезна в 45-дневния болничен, намислила съм да посетим тъй наречената бебешка борса на Дияна и Ники (поне така мисля, че се казваше), която се намира под моста Чавдар и ако ми харесат нещата да напазарувам основните работи от списъка.
Reni Vo аз излизам в болничен от 17-ти август, гинекологът който те гледа по ЖК ти го издава като го вписва в амбулаторна карта или както е при мен в случая в старите ми зелени картони (че и аз имам два) и ти издава някакво направление за раждане №7 мисля че беше  newsm78 ама не съм много сигурна.
Noel моите тонове ги слушаха и в 6-ти и 7-ми месец.
И аз ходя и на частно и по ЗК, но на мен ми казаха, че по ЗК имам право на 3 ехографа - за установяване на бременността, в 5-ти месец и в 9-ти, ще видим, ще питам на 17-ти като отида за болничния. Частното си ми е в Шейново където ще раждам, там доктора си ме гледа на ехограф всеки месец.
bobinka 85 всичко, което изпитваш го има и при мен, доки ми обясни, че болките в ребрата са защото бебо е много високо.
Лек ден на всички, аз бягам да помагам на мъжо доколкото мога в ремонта.  Hug

# 34
Noel и моите тонове не са ги слушали още, но предполагам,че следващият път ще ги слушат. И аз поизчистих и се скапах чесно казано и сега отивам да полегна Hug Дано се разхлади по-късно. Лек ден! Hug

# 35
Момичета, ако знаете как ме е яд, че не успях да дойда на срещата. Бяхме на една вила и не успях да се върна, да не говорим, че и бях изключила, че деня е сряда! Чак не ми се гледат снимки (ама ще ги видя де)! Предполагам, че добре сте си изкарали. Hug

Ще се опитам да ви изчета.
Иначе бях на съдов хирург и ми каза, че препоръчва цезарово сечение. не знам дали да ходя на друг сега,какво да правя  newsm78

# 36
  • София
И ние още не сме слушали тонове. Ще имам ЖК на 25 август, лекарката каза, че тогава ще започнем да слушаме (пада се 2 дни преди да вляза в 8-ми месец).
Ох, и аз искам да избягам в гората някъде, жегата е убийствена. А сега с настинката и вентилатор не смея да си пусна...
Смехоранке, аз не готвя сега  Simple Smile Сърце не ми дава да включа фурната или котлона. Идеи нямам, ама съвсем никакви, а имам двама мъже у нас  newsm78 Изцедих си два лимона, смесих ги с мед и вода и сега ги съблазнявам с домашна лимонада  hahaha
Ще ти пратя една идейка (любима моя) на лични.

Бебз още не се обажда... какво ли стана с това момиче  newsm78

# 37
Здравейте   bouquet

Момичета не ви ли е много рано за тонове  newsm78 - аз съм в 36 г.с. и ми ги мериха тази седмица за първи път, а и на повечето мами от нашата тема ,също им казаха ,че след 35-36 г.с. започва меренето. Разбира се има и изключения,но само когато е по лекарска преценка. Не се притеснявайте .

# 38
Reni_Vo , mama Ma  направо съм възмутена от това 200 лв. за болничен Shocked Това е подсъдимо и се казва изнудване, болничните се издават безплатно и не струва нищо нито на здравното заведение което ви ги издава, нито на здравната каса.Единствено НОИ ги отпечатва и следи за тяхното правилно издаване и изплащане!
И аз така си мислих за ехографа, зависи от лекаря!
Книга не съм си купувала още, само списания мама, 9 - месеца и подобни такива

# 39
Момичета - относно слушането на тонове - ами моят лекар всеки път ми пуска сърчицето да го слушаме и ми казва колко удара в минута - пулс. За това ли "следене" говорите или за нещо по-специално? Да знам ... да питам доктора другата седмица на прегледа ...

# 40
Наистина bebbz я няма още, а мина доста време  Thinking

# 41
Забравих да питам - ще ходите ли на прожекцията в Евросинема утре - за кърменето?
Мисля да ходя, от 17 часа нали? Но не съм 100% сигурна че ми е доста натоварена програмата за утре, искам да ида и на сутрешната лекция за кърменето.
Иначе аз съм с очила и огромен корем - така ще ме познаеш  Mr. Green ако искаш мога да ти дам жсм на лични.

Понеже препоръчвате книги за бебета, аз да си пусна моята - Близо до бебето, на една съфорумка от големия ми син  Laughing http://www.book.store.bg/p21259/blizo-do-bebeto-vasilena-dotkova.html

Днешната лекция доста ме разстрои и най-вече как се изказа за "раждането" ми - добре че не съм получила незнам си какво - ако някой се сеща какъв беше терминът да ми го каже плз.

А и добре дошли на всички нови мами!  bouquet (аз докато се включа и те много нови мами  Simple Smile

Диданка  Hug сега прочетох историята ти, много ми стана мъчно и се радвам че е имало хепиенд! записах си съветите ти, дано не стигна до там, аз по-скоро страдах от "недостиг" но никога не се знае какво може да те сполети.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 15:50 от Мунка

# 42
  • София
Здравейте,

аз се прибрах след лекцията, днес беше интересна и след малко отивам да вземам мъжа и да отиваме в Стара Загора за детенцето.

На ЖК като ходя всеки месец лекарката ми мери кръвно, килограми, размери на корема и гледа бебето на ехограф и всичко това в ДКЦ и по ЗК, за болнични също нямам проблеми само и казвам първия път и след това тя си следи и не плащам и за болничния нито 1лев. За запис на тонове ще ходя в Окръжна от началото на септември поне така ми каза лекарката при която ще раждам.

# 43
  • София
"Близо до бебето" също е разкошна книга, присъединявам се към препоръката  Peace

# 44
Момичета - относно слушането на тонове - ами моят лекар всеки път ми пуска сърчицето да го слушаме и ми казва колко удара в минута - пулс. За това ли "следене" говорите или за нещо по-специално? Да знам ... да питам доктора другата седмица на прегледа ...

Принципно "запис на тонове" е - лягаш на една кошетка, през корема ти минават едни въжета с пласмасови накрайници,свързани с една машинка. в рамките на около 20 -25 минути лежиш и се записва сърчицето на бебчо и дали имаш контракции. после ги дават на лекар да ги " разчете" . в общи линии е, като ЕКГ  на бебето ( то си е точно екг де) , а това дето го пускат на ехографа за няколко секунди си е пак пулса и сърчицето на бебчо,ама не им дава яснота всичко ли е на ред,защото е много кратко. Акушерката в Шейново ми каза,че под 20 минути запис не е сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт