Ваксини - Дискусия за вредата от тях (тема 11)

• 37 816
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Grinning
Тина Киркова - сегашното АГ "Св. София" в София (но не това на Мазнейкова).

# 526
Само в заплашващи живота детето ситуации могат да не го пуснат.Това не вклучва обикновена жьлтеница или аб терапия.Става вьпрос за тежко сьстояние,което трябва да се поддьржа с апаратура и много лекарства.
Вьв всички други ситуации можете да напуснете болницата на минутата,в която решите ,че искате да го направите.

Цитат
но не знам по закон дали можеш да си вземеш детето току така от болница
Разбира се,че можеш.Но е вьпрос на време да променят законите и децата открито да бьдат обявени като собственост на дьржавата.В момента това се крие.

# 527
Крис, специално за теб, цитирам ти Конституцията на РБ:

Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

# 528
Гадост Sad....
Но Конституцията е над законите, нали така?

# 529
Гадост Sad....
Но Конституцията е над законите, нали така?

Да

# 530
За заплащането на сума, равностойна на пътека (не става ясно коя, обаче), при отказ от ваксини има писано в ценоразписа на Шейново Rolling Eyes.
Следя се там и искам там да родя, но този въпрос още не съм повдигала. Понеделник ще ми е Денят.

Това вместо запис.

# 531
Крис, специално за теб, цитирам ти Конституцията на РБ:

Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.

Благодаря ти Стелт.
Това означава ли,че един мусюлманин,живеещ в БГ и практикуващ религията си може да бьде принуден по бг конституция да се ваксинира с ваксина,която сьдьржа свински вещества? (защото има такива ваксини).
В сьщото време по конституция децата не могат да бьдат дискриминирани за раса,религия,пол и тн.
Нямам го в момента,но ти го беше слагала преди време тук.

# 532
Има много двусмислици и вратички в законите.

# 533
Това означава ли,че един мусюлманин,живеещ в БГ и практикуващ религията си може да бьде принуден по бг конституция да се ваксинира с ваксина,която сьдьржа свински вещества? (защото има такива ваксини).
По принцип не може. Но е длъжен да се ваксинира. Ще му предложат ваксина без свински вещества. Още по-добре - няма да е по касата и ще трябва да си плати.

За заплащането на сума, равностойна на пътека (не става ясно коя, обаче), при отказ от ваксини има писано в ценоразписа на Шейново Rolling Eyes.
Следя се там и искам там да родя, но този въпрос още не съм повдигала. Понеделник ще ми е Денят.
Това вместо запис.

Става дума за пътеката за детето. ЗК не изплаща пътеката на болницата, ако не е изпълнена цялата. Т.е. при отказ да ваксинираш, болницата няма да си получи парите и затова искат ти да я платиш. Тук някой каза, че пътеката била 100 лева. Аз лично, бих ги платила. От разправии в този случай няма смисъл Peace
Предполагам, че държиш на лекар, работещ в Шейново. Иначе там бебетата са отделно от майките и ако не искаш да го ваксинира някой "по погрешка". Трябва да си
много ясна още преди раждането. Аз бих занесла декларация, за да си знаят.

# 534
Аз раждах в  Окръжна болница в София и отказах ваксините.  Родих в 10,50 ч., дадоха ми бебето в 2 часа следобяд, попитах на кой да кажа, че не искам да слагат ваксини на бебето и ми казаха на сутрешната визитация. Понеже бебето си беше непрекъснато при мен, не се притеснявах, че ще му бият ваксина. На сутрешната визитация казах, че не желая да го ваксинират - изгледахаме малко странно, обясниха ми колко лека е противохепатитната ваксина и колко добре се приемала от бебетата, но аз твърдо отказах. Написаха в картона, че отказвам ваксините и ме накараха да се подпиша.Аз щастлива си отдъхнах,всичко мина без разправии. Но щастието не трая дълго - имах неблагоразумието да отида до тоалетна, когато спящото ми бебе се разрева. И като излязох учудена,  защо след като така хубаво спеше, сега реве, една ухилена сестра го беше гушнала и каза "Противохепатитната ваксинка". Просто ченето ми падна от изненада, вдигнах един хубав скандал, тя се разрева, после идваха сумати лекари да ме питат защо,аджеба, отказвам ваксините. След скандала идваха за всичко да ме питат, даже и за смяната на памперса, обаче след дъжд качулка - ваксината е в бебето ми. Мъжът ми беше решил да я уволнява тази сестра, която не била разбрала,че отказвам ваксините, но на мен ми стана жал, че ще остане без работа.
Та идеята ми е в Окръжна няма проблем с отказа на ваксини, но трябва да следите някоя заблудена сестра да не набоде бебето. Напишете на един лист " Да не се ваксинира и го залепете на легълцето", за да сте напълно спокойни и да няма неразбрали сестри. Не съм плащала нищо за отказа от ваксини.
Извинявам се за дългия пост!

Последна редакция: сб, 25 сеп 2010, 15:42 от smile1

# 535
Смайл, разтреперах се след твоя пост........
(няма ред и комуникация в нашите болници....пък и не само там Tired)

# 536
...една ухилена сестра го беше гушнала и каза "Противохепатитната ваксинка"...
Shocked
Аз се питам дали биха скрили направена ваксина (БЦЖ малко трудно, но противохепатитна ми се струва съвсем възможно.).
Не конкретно в тази болница, а по принцип медицински лица, които са извършили манипулация, за която нямат съгласието на пациента.

# 537
Агнешка, наистина държа на лекар, но това не ми намаля тревогите. Всъщност колкото повече чета, по-зле ми става и започвам да се колебая и чудя дали изборът ми е правилен Sad.
За парите си права - не са много, въпросната пътека /грижи за здраво новородено/ е 110лв.; то и за раждането да поискат пак не са много повече. Но е нередно. Нарушаващо правата ни, това си мислех. Имаме право да откажем дадена процедура, в случая част от общите грижи; отказът е писмен, т.е. черно на бяло е, че случката не е поради немарливост на медицинските лица. Пътеката е изпълнена; не цялата, но поради отказ на пациента. Именно заради това ми се струва, че ЗК няма на какво отгоре да откаже да заплати на ЛЗ. Ако не е изпълнена по вина на лекарите - да, в правото си са да откажат, но в конкретния случай нарушават правата на пациента. Дори да има някакво недоразумение (защото явно на места няма нужда да се заплаща пътеката от здравно осигурения) между конкретно ЛЗ и ЗК, то си е между тях - не следва да намесват нас.
Доста смотано го написах, но се надявам да се разбира Embarassed.
Както и да е, ако това е единствения вариант - той ще е. Но отстрани погледнато, някой ни се подиграва, а ние се примиряваме, защото не ни струва скъпо Rolling Eyes.

Смайл, съжалявам за случката! За медицинската сестра... Много си мила.

# 538
Visible, казусът е сериозен. Имаме право да откажем коя да е процедура, но не и ваксина. По закон ваксините са задължителни. Това е нарушение на човешките права, но към момента правно така стои въпросът и в този смисъл, ЗК нищо не нарушава.  Батакът, който произлиза от това е още по-голям и включва ЗК, социални помощи, образование...Отделно изискванията на ЗК са безумни - ако дете ходи на рехабилитация 10 дни и на 8-ия се разболее и пропусне 2 процедури, касата не изплаща пътеката на болницата и родителят трябва да я плати...ако откаже, следващия месец няма да го вземат за рехабилитация...ей такива безумия има в нашето мило отечество Shocked

Тъй като нещата не са решими в кратък срок, а при раждане ти си на тяхна територия, трябва да обмислиш добре кои битки да поемеш и кой да "платиш" с оглед на това ти и бебето да се чувствате добре. Иначе съм напълно съгласна с  това за примиряването, което не ни струва скъпо Sad

# 539
... ти и бебето да се чувствате добре
Може би това ме натъжава най-много. Че ни изстискват, защото знаят, че ще направим всичко за здравето ни.

Права си за всичко написано. Но аз по-скоро исках да се отнеса към отношенията ЗК-ЛЗ и това, че нас не бива да намесват в тях. Ти отказваш ваксина, която е задължителна и могат да те глобят; това, че ЗК не заплаща нещо на ЛЗ е техен проблем - ти си здравно осигурена и каквото е било нужно си платила предварително.
Това, че в Шейново се заплаща, а в Окръжна не ми мирише на... попълване на дупки в бюджета. И добър болничен мениджмънт в български условия, от друга страна. Tired
Може да изперкулясвам от хормоните, но наистина това беше първата ми мисъл.
И явно се почувствах длъжна да я споделя Blush.

Общи условия

Активация на акаунт