(Био) зеленчукова градина 5

• 71 460
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Куркума, с тоя план за работа направо ме сдуха.  Crazy

# 571
Куркума, с тоя план за работа направо ме сдуха.  Crazy

и мен!
Куркума, к'ъв план за лехите, бре човек?!
Иде зима - дъбови маси, отрупани с есенните плодове, искрящо червено вино, тъъънко нарязан суджук, вълнуваща погледа пазва Embarassed
Пропуква мешето в оджака както спомени се усмихват във форум Hug

# 572
  • Пазете Гор
Трайте бре, стягам новобранците! Wink

За суджука е добре да се изчака, топло е през деня. Аз си отожих поръчката за след 15-ти, ще вземам тука от касапина местен. Два пръта съм предвидил...  Като говорехме за качета - там е добре да се "насЪлне" гръбна сланина.

Пригответе подправъчна смес: млени сухи люти чушлета, кимион, черен пипер, сминдух, сладък червен пипер, чубрица. Колкото се може повече подправки да са домашни, собствени. Аз 'га виках "да сушим..."? WinkНа пропорции горе-долу по равно. Нарязаната на дъска сланинка с кожа се ръси с тая смесчица. Препечете вчерашен хляб, сипете си бобец...

Забравих да кажа, че сега се сече дрян за сапове. Изсушава се вътре и напролет се потяга инвентарчето. Наздраве!

# 573
Аз пък правих план, че и го преправях няколко пъти, добре, че е дълга зимата, има време за още размисли  hahaha

# 574
Благодаря за посрещането, мили съфорумци.  Hug
Притежаваме парцел около 600 кв. м. с неголяма, симпатична вила. Всичко това е наследство от моя баща, но за парцела и овошките се грижим аз и моят съпруг. Наскоро направихме есенно разкопаване, и засадихме чесън и лук няколко лехи, като им сложихме и тор.
На парцела имаме сливи - стенлей, ябълки, череши, круши, дюли, смокини, праскови и кайсии. Имаме също така и асма, за която съпругът ми се грижи, като за малко дете.  Simple Smile   Засаждаме ранни картофи, боб, домати, краставици и чушки. Не съм си и представяла, че ще дойде време, в което ще се занимавам толкова усърдно със земеделие, но съдба  Wink.
Всяка есен правим разкопаване на мястото, наторяваме го и го чистим от камъни. В началото на март месец разкопаваме наново за ранна сеитба, кастрим клоните от овошките и ги торим отново. Правим около 4-5 пръскания с препарати по асмата и дърветата.
За сега толкова. Радвам се, че ви открих. Ще се включвам когато имам време, но ще ви чета и препрочитам всеки ден.

Последна редакция: чт, 04 ное 2010, 08:01 от koki1

# 575
Не съм си и представяла, че ще дойде време, в което ще се занимавам толкова усърдно със земеделие, но съдба  Wink.

Коки, и аз така  Laughing

# 576
За разглеждане,докато пиете следобедното кафе.... kaffeetrmker_2
Докоснете дървото...
http://international.stockfood.com/results.asp?txtkeys=Wooden%20vat
ПС.На един от есенните панаири ,дърводелец-стругар  оформи дървено ножче за масълце на моето момиченце,като шпатулка.
Кога се оформят пътеките?Уж съм 50 кила,ама си тежа на мястото..земята поддава под мен...и после ..не се копае... #Crazy
ПС.Куркума-и сланинка в зелева чорба става... Heart Eyes

# 577
Че каква работа имаш върху обърнатото? Като обърнах там, дето ще са балучките и спанака, ги посях, посадих, и продължих с дупето към вратата. Като свърших, си почистих бела от пръстта, и туй беше.
През зимат с всичко си хапвам шпиковани или пушени свински бузи. Миналата година седем.

# 578
И моята земя е твърда, трудна за обработка, Веселче. Балучките и чесъна сея така-върху подготвената дълга леха слагам дъска, стъпвам върху нея и бода. Много мразя да видя стъпки всред лехата, някак немарливо ми изглежда. А така, с дъската, тежестта е разпределена равномерно и притъпкването е по-малко.
Но има и друга практика. Тъй като лука и чесъна от студа се избутват на повърхността на лехата, някои стопани нарочно притъпкват след сеене с крака, за да го предотвратят. И накрая ръсят с пепел от печката.
Сланината първо се изкисва в студена вода и чист сняг, ако има такъв. Така се обезкървява. Реди се в съд, като между редовете се слага толкова сол, "че да се отпечата котешка стъпка", както казват старите хора. Вълк, сподели технологията на пушените бузи, ако са домашно производство, а не магазинско.

# 579
Магазинско са. Прилича на бекон, но на доста по-ниска цена. Това, като си поприпечеш филийки и отгоре резенчета пушено, може и с боб, може и с леща. даже само с туршия може да си го ядеш.

# 580
Привет на всички!
Веселче, мисля, че няма да успеем да оформим настрани декоративно тая ябълка, защото вече е пораснала доста, но ще резнем централния клон и другите около него на едно ниво, точно над къщичката за птици, която поставихме с децата. Аз, освен дюлята, и ябълката спасих от цялостно изкореняване, защото половинката искаше да ги изкорени и да сеем нови, но сега децата могат да се катерят по нея и т.н.
Куркума, благодаря за рецептата, ще се отчета като го направя и опитам (може би зелевата ти чорба става лилава от цвеклото). Докладвам като новобранец, че съм сяла само ягоди и луковични цветя, подготвила съм си много кофички от кисело мляко за разсад, оформила съм лехите и предстои да сея лук и чесън. Имам намерение да посея касис и арония. Ще купуваме прасе и се надявам да направим сланинка и бузи и наденичка...........................напълни ми се устата.  chef  
Много ми е приятно в този форум!

# 581
  • густо майна Филибето
Куркума, твоите постинги са много нахъсващи и авторитетни, не спирай да ни побутваш Hug Пък аз си мислех, че с марулката съм приключила със сеенето, а то виж колко неща можело още Grinning
Веселче,благодаря, изпих си кафенцето с кеф Wink Манголда ми е на гъсто, защото представа нямах какво ще излезе от него, дори не знаех че се яде Blush Сях го за красота , семената ги поръчах чак от АнглияJoy

# 582
Да, Вълк, и аз ги открих, и наистина са на тънка цена. Поне съм сигурна, че е от истинско месо, а не като колбасите...
leidi_l , аз също ще сея арония. Изкопала съм дупките, но чакам за разсада. Имам идеята да я оформя като жив плет, това дали е възможно? Търпи ли оформяне с ножицата аронията? И дали ще ражда?
Люб, впечатляващи манголди! Достойни са за цветната леха! Остави ги да презимуват, а напролет, като направят семена, може да ми метнеш през Балкана Simple Smile

# 583
http://maleva.snimka.bg/flowers/moite-cvetya.312635.21300135
Това е ябълката, преди да сложим къщичката. Всъщност където свършва снимката, май дотам ще я отрежем - пък каквото стане. Ако стане грозно - ще посея някаква лиана да се увива около стеблото и ще го направя декоративно....ще видим.

# 584
  • густо майна Филибето
Ana.Ivanova , моята арония е малък/още/ храст, роди на втората година. Доколкото разбрах дървовидната форма е присадка върху офика.
За манголда няма проблем, само да презимува и цъфне Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт