Как да премахна едно кърмене и трябва ли да се цедя?

• 3 890
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • Карлово
Не е толкова важно името, повечето педиатри са като него.
Този човек изобщо не е педиатър. Прочетете всичките му мнения и с почуда ще откриете какви въпроси задава в една друга тема. Човек, учил някога медицина, би следвало да знае отговорите им.

# 46
onoffon, съжалявам, че си редактирал пост-а си в частта с въпросите, но аз въпреки всичко смятам да отговоря на някои от тях  Peace
1. Дали съм педиатър и защо мисля, че знам повече от тях?
- Не, не съм и слава Богу не мисля, че като цяло знам повече от лекарите. Консултант по кърмене съм и в резултат от обучението ми и информацията, до която имам достъп, виждам, че има педиатри, които не са успяли да осъвременят знанията си в някои области, засягащи кърменето и храненето на бебето като цяло.
2. Защо мразя педиатрите?
- Не ги мразя, напротив! Уважавам всички лекари, на някои и искрено се възхищавам, включително на личната ми лекарка, която споделя твоите представи за хранене на бебетата. Съжалявам, че част от тях не са имали възможост или желание да обновят зананията си, сихронизирайки ги със световния опит. Предполагам не е и лесно човек да приеме, че ученото и практикувано с години вече се е променило, развило се е и се е осъвършенствало с цел по-добра грижа.
3. Защо мисля, че информацията, която имам е достоверна?
- На първо място, защото е получена от педиатър/неонатолог и защото в основата на тази информация стоят стотици, а може би и хиляди страници научни медицински изследвания, под които пък стоят имената на десетки лекари и педиатри. Тази информация заляга в препоръките на СЗО и УНИЦЕФ за изключително кърмене(без прием на други храни, сокове) до 6 месеца, за кърмене поне до година, по възможност и след това и т.н. и т.н., това е и позицията на Американската Педиатрична Академия, както и на всички водещи огранизации в областта на педиатрията, храненето и кърменето. За съжаление България по правило изостава от това официално да приеме съвременните практики и предполагам това в голяма степен допринася за объркването сред част от педиатрите.
Ще се съглася с теб, обаче, че благодарене на свободата на словото в интернет, много хора рискуват своето и на други здраве, раздавайки и приемайки съвети по медицински въпроси, факт, който ме кара само да съжалявам.
И накрая, по темата с пилорната стеноза и другите вреди от нощното кърмене - мисля, че е хубаво да не забравяме, че храненето на новородените не е измслено от медицината, дори не от хората - всички бозайници кърмят и след това захранват малките си без часовник и мензура с милилитри, без кантарче и чаени лъжички, без стъклени ботилки с гумени накрайници за "оводняване" през нощта. Хората са кърмили и са били кърмени още преди да станат хора, просто няма как това да е опасно, дори и да се случва по н-пъти всяка нощ. Няма как да сме оцеляли като вид тогава, когато и хората са били кърмени така, както и всички други бозайници. Това е, което аз знам и мога да го подкрепя с научни изследвания.
onoffon, с цялото ми уважение, ако имаш достоверна научна информация в подкрепа на препоръките и твърденията, които споменаваш, моля, сподели я с нас като цитираш източниците си. Предварително ти благодаря!

# 47
Самата аз съм голям привърженик на кърменето и още кърмя. Но не съм една от майките, писали тук, според които млякото 'трябва' да е основната храна до 1 г. Наясно съм какво пише по разни научни статии, но и логиката ми подсказва и опитът ми показа, че от кърма/АМ ОСНОВНО между 6 и 12 месеца детето НЕ се засища и това кореспондира на друга четена литература, според която след 8 или 10 месеца (не помня точно) млякото само по себе си не е пълноценна храна, а трябва да е в добавка към твърдата храна. Аз си захраних на 5 месеца (щях и на 6, но се наложи поради ужасни запеци) и мнооого бавно и постепенно започнах да махам по някое кърмене докато преди 4 седмици минахме на веднъж на ден. Нормално си е на тази възраст. Ами ако майката не иска да кърми с години? И не иска да дава по много АМ, защото като мен е съвсем убеден в достойнствата му? Да, във храненията до годинката трябва да има нещо млечно или от животински произход (сиреч протеини), но не е задължително това да е кърма или АМ  Naughty Има и сирене, кашкавал, кис. мляко, месо и т.н. Така че моето мнение е, че на 7 месеца вече спокоооойно можеш да заместиш и повече от едно кърмения, камо ли за едно нощно, за което питаш.  Peace Hug Колкото до изцеждането - не не се изжеждай! Simple Smile Гърдите сами се регулират с времето! Wink

# 48
Води се по детето и няма да сбъркаш Simple Smile Ако е готово да се откаже от нощното кърмене, ще стане лесно премахването му. Но ако е гладно - няма смисъл да го лишаваш от тези калории. Понеже не съм нито педиатър, нито консултант, си гледам бебето по инстинкти и усет. Но все пак като става дума за кърмене и хранене, определено се обръщам за съвет към консултантите и досега резултатът винаги е добър.
9-месечното ми бебе е основно на кърма по негово желание. Не иска големи количества друга храна. Има интерес и хапва, но по малко. Не му меря порциите и не му пресмятам желязото, не храня насила. Смятам, че то достатъчно добре усеща от какво има нужда и ако имаше нужда от жълтък, щеше да го яде с охота. С попара и кисел не ми е и хрмвало да го тъпча - това е бебе, не циганска торба.

# 49
onoffon, за съжаление, твоето мнение напълно съвпада с това на малоумните нищожества (разбирай - педиатри с дипломи, издадени преди десетилетия, които след като са се снабдили с въпросните книжки монотонно и необратимо затъпяват, без да актуализират знанията си в областта) - наистина е жалко, че огромна част от БГ педиатрите са такива. Много жалко! Не ти прави чест да си един от тях (хипотетично).

Разбира се че ще вярвам на информацията, с която се снабдявам чрез интернет - защото тя е от "първа ръка", например официалните публикации на СЗО. Те са много препоръчителни и за БГ педиатрите! Прочети ги и ще останеш изненадан в каква заблуда си ...

# 50
Откога наистина СЗО твори закони, които и да са хармонизирани с американското право, че и да противоречат на Конституцията и Първата поправка за свобода на словото?

Ако беше така, нямаше да има книги от автори като Кевин Трудо (Kevin Trudeau) за алтернативна медицина, които използват термини, дават насоки за диагноза, че и съвети за лечение.

Onoffon може и да е педиатър, може и да има опит и практика, но наистина му липсва нещо в четенето с разбиране и критичното мислене. Поне това показват постингите.

Един съвет: прави се така. Не се казва "Ти си идиот, затова мнението ти е грешно". Това е Ad Hominem. Но винаги може да кажеш: поради ето тези причини мнението ти е грешно, което ме навежда на мисълта, че си идиот. Да, палаво и неласкаво поведение, но поне аргументирано.

Колкото до млякото- ключът в него не са само протеините, а и мазнините. С пюре от тиквички не се гради мозък...затова и кърменето е важно и е хубаво да не се ограничава в първата годинка и да не се заменя с по-некачествени храни.

# 51
onoffon тъй като виждам, че четете, а и сам използвате СЗО като барометър за достоверност на информацията ви призовавам да прочетете следните документи, издададени от СЗО възоснова на техни най-нови проучвания и изледвания в областта на храненето на бебета и малки деца:

1. Towards Healthier Mothers, Children and Families: a nutrition gu … ty health workers

2. Infant and Young Child Feeding Counselling: An Integrated Course

3. Complementary Feeding - Family foods for breastfed children

4. Infant and young child feeding - Model Chapter for textbooks for … lth professionals

5. Guiding Principles  for Complementary Feeding of the Breastfed Child

Както ще видите, ако си направите труда да прочетете, всички тези издания са насочени именно към медицински персонал, за какъвто вие се обявихте. Дано са от полза на вас, а от там и на вашето дете и пациенти. bowuu

Последна редакция: чт, 19 авг 2010, 18:22 от ♥Juju♥

# 52
Леле какъв скандал се вихри тук. Недейти хора, авторката вече сигурно отдавна е наясно какво да прави Simple Smile Създайте друга тема и се карайте там, щом ви се занимава.  newsm78 

# 53
onoffon, за съжаление, твоето мнение напълно съвпада с това на малоумните нищожества (разбирай - педиатри с дипломи, издадени преди десетилетия, които след като са се снабдили с въпросните книжки монотонно и необратимо затъпяват, без да актуализират знанията си в областта) - наистина е жалко, че огромна част от БГ педиатрите са такива. Много жалко! Не ти прави чест да си един от тях (хипотетично).

Изключително недостойно( да не исползвам други думи) изказване Shocked. Не можах да се въздържа. Това са хората, които всеки ден лекуват децата ни! Що за човек трябва да си , за да използваш подобни епитети за човек, който утре може да спаси детето ти( да не дава Господ)?!
Едната ни педиатърка е от старата школа. Не натрапва мнението си за захранването, но ако я попиташ, ще каже този рефрен, който анатемосваме тук- сокче от 3 м , плодово пюре след това и т.н.Това на пречи да бъде невероятен диагностик и терапевт. И по всеобщо мнение- един от най-добрите педиатри в града.

# 54
Що за човек трябва да си , за да използваш подобни епитети за човек, който утре може да спаси детето ти( да не дава Господ)?!

Или пък да не успее да спаси детето ми, да не дава Господ! Аз за съжаление от собствения си опит съм се уверила, че не са никак малко некъдърните педиатри, и ако към настоящия момент дъщеря ми е жива - това е щур късмет че поредният преглед беше при нормален, адекватен педиатър!

Едната ни педиатърка е от старата школа. Не натрапва мнението си за захранването, но ако я попиташ, ще каже този рефрен, който анатемосваме тук- сокче от 3 м , плодово пюре след това и т.н.Това на пречи да бъде невероятен диагностик и терапевт. И по всеобщо мнение- един от най-добрите педиатри в града.

Да - първо със съветите си си осигурява пациенти за в бъдеще, пък после ги лекува ефективно ... ами да й пляскаме с ръчички!

# 55
Понякога замисляте ли се какви глупости пишете? Би ли ми обяснила каква е връзката между ранното захранване и всички остри състояния в детска възраст? Особено във възрастта 0-3г., когато една пневмония може да се развие и за часове.

# 56

Изключително недостойно( да не исползвам други думи) изказване Shocked. Не можах да се въздържа. Това са хората, които всеки ден лекуват децата ни! Що за човек трябва да си , за да използваш подобни епитети за човек, който утре може да спаси детето ти( да не дава Господ)?!

Прочети първо писанията на въпросния "педиатър" Wink

# 57
Никъде в поста си не подкрепям написаното от въпросния потребител, но наистина не проумявам как една майка може да обобщи за педиатрите "малоумни нищожества"!
Или ти също се присъединяваш към тази безумна квалификация?

# 58
Не, не се присъединявам към ничии квалификации-каквото имам да казвам-го правя директно.
Леко останах с впечатлението, че не си прочела дебатите Peace

Последна редакция: пт, 20 авг 2010, 00:49 от MTV

# 59
Понякога замисляте ли се какви глупости пишете? Би ли ми обяснила каква е връзката между ранното захранване и всички остри състояния в детска възраст? Особено във възрастта 0-3г., когато една пневмония може да се развие и за часове.

Ами например тежко стомашно разстройство, обезводняване (което може първоначално да не забележи майката) и СМЪРТ включително, примерно на 1-месечно бебе! Или дори само един болничен престой и системи - то и това не е малко.

Да не обяснявам, че една навлечена алергия след години може да допринесе за острото състояние "анафилактичен шок", което пак може да завърши със смърт - този път от рязко и неконтролируемо падане на кръвното налягане.

Общи условия

Активация на акаунт