Къде да проверя какво стана с приватизационните ми бонове?

• 48 092
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
  • България-Швейцария
Боновите книжки на цялата родА отидоха в:
Приватизационен фонд ПФ "Национален ПФ "Свети Никола"" АД
Промяна в статута Преобразуван в холдинг
Име на холдинга / Новия собственик "Индустриална Холдингова Компания " АД   

Нямат мейл за връзка обаче, само адрес и телефони.
В този случай как, на крака при тях или с инвестиционен посредник?

# 31
Абе слушайте Минзухар и си идете при инвестиционен посредник-той ще ви провери и ще ви каже как стоят нещата, сами е тъпо да го правите, защото първо може нищо да не разберете, второ може да разберете нещо, ама то да е невярно, което е още по неприятно. Много от бившите приватизационни холдинги не са публични дружества и да имате там акции-все едно нищо нямате в общи линии, защото те не са ликвидни, да не говорим, че акциите на доста хора от масовата бяха откраднати през годините, така че достоверна инфо -имате ли акции, къде са в момента, публично ли е дружеството, къето сте ги вложили навремето, можете ли да ги продадете и колко струват в момента можете да получите само от инвестиционен посредник. Само да ви подготвя-при някой може да има развръзка с неочакван край, който загатнах в предишното изречение.

# 32
  • с/у ОколоМръсТното
На цялата ми фамилия са в АКБ"Форес"  

и аз требе да имам малко при тях + Акционер-Фаворит.

На Мултитруп Wink още навремето ги продадох, не много печелившо.
Моят мАж обаче си продаде неговите доста изгодно. 2 от 3-те му предприятия/фабрики бяха супер печеливши.
Сега ако ме питате в конкретика, нищо не помня. Но той все 10 пъти повече от колкото аз (примерно).

# 33
  • България-Швейцария
Още един тъп въпрос Blush - всеки лично ли трябва да си провери при инвестиционния посредник или мога да го направя и аз вместо друг човек?
Защото хич не виждам примерно вуйчо ми на 80 и кусур години да се ориентира сам.
А с инвестиционните бонове на майка ми, която е починала как стоят нещата?
Всичките 6 книжки ги дадохме на едно място, но не са прехвърляни, всеки си е титуляр...

# 34
Ето един инвестиционен посредник http://popkasa.com/site/?act=cms&cid=75
Най-високата такса за проверка в ЦД е 50 лв.

# 35
  • out of space
Аз съм към "Доверие" и периодично ми пращат писма с отчетите.

И какво пише в отчетите? Аз съм към тях, но никога нищо не са ми пращали. Ти получавала ли си дивиденти през последните 10 г.?

За съжаление като пълен идиот не съм се задълбочавала в цифрите, които ми пращат като отчет.

Иначе дивидентите се обявяват в Държавен вестник и в Инвестор.БГ. Акционерът лично трябва да си ги вземе, а ако не го направи- дивидентите просто му се натрупват. Това ми обясни преди малко един колега инвеститор....

# 36
  • София
Натрупват се, но се пазят 5 години. След което дивидента се губи  Peace
CTramell, ако ИП има добра воля могат да ти дадат информация за всеки член на семейството ти.
Преди 3 години работех в един приватизационен фонд. Не сме върнали никого, особено възрастни хора. Дори дивиденти сме давали без нотариална заверка на пълномощното. Просто така решиха шефовете. Беше грехота да искаме заверка при положение, че дивидента е по- малък от таксата при нотариус. Но има бивши фондове, които измислят куп препятствия за акционерите си само и само да се откажат хората да си търсят правата. Crossing Arms

# 37
CTramell, ако е само за проверка може и да го направят за теб от името на друг, но си зависи от посредника. Що се отнася до акции, които са на майка ти и други роднини, които ти също наследяваш, то си има процедура за това, която е доста тромава-първо трябва задължително да  станеш клиент на инв. посредник, след това се минава през процедура за наследяване в Централен депозитар (което е голяма простотия, ама нейсе) и чак когато акциите ти се регистрират на твое име там, може да се разпоредиш с тях. Някои даже се отказват, защото както се досещаш за това има такси, които в някои случаи са с 10-на лева по-ниски отколкото можеш да вземеш като си продадеш акциите (това зависи де-за колко окции става дума, на кое дружество и т.н.), затова започни с проверката. Имай предвид, че това с наследяването не го правят всички посредниц;и, а само тези, които са "регистрационни агенти", а такива има малко, защото е голямо обработване на документи за малко пари и не им се занимава и не всеки ИП е такъв.....

# 38
  • София
    Нашите, на 5 души отидоха в ЗАД Армеец!Изчезнаха безследно и безславно. И стотинка не видяхме.Помогнахме доброволно на някои хора, да си напълнят гушите и джобовете!

# 39
как ще се губят дивиденти, не се ли реинвестират?

# 40
как ще се губят дивиденти, не се ли реинвестират?

Е те ако се реинвестират  се увеличава капитала на дружеството (напр. или се вкарват във фонд Резервен), ама тогава не се раздават дивиденти..... А щом е взето решение за раздаване на дивидент, то парите (дивидентите) са си вече на съответния акционер и за тях си тече давност, ако не се потърсят..... Това важи за тези акционери, които са такива в непублични дружества, или в публични, но не са клиенти на някой инв. последник. Ако си клиент на ИП си ги получаваш по сметка на ИП-то, което после ти ги изплаща ако искаш или си купуваш с тях нови акции (а, Мизи-малко смех да стане-за останалите-дивиденти раздават много малко дружества, а и сумите са смешни)

# 41
да се запиша и аз
и аз имам бонов канижка. към нефтохим-бургас, сега като видях преобразуванието му и цената на акцийте (0.15 лв ) ...... newsm78
май пове4е ще ми струва да дам за да провяри въпросният ИП към момента какво е дереджето, отколкото ако не се занимавам.
еееех Tired

# 42
....сетих се да попитам- някой знае ли какво стана с Лайф Чойс в крайна сметка....май така и не го осъдиха ....? newsm78
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=1495&sectio … id=5&id=00004
това е последната информация, която намирам, а тя е от 2005....

# 43
От Албена Инвест ми отговориха ,че ако си пратя ЕГН ще ми направят справка.Чудя се да им пратя ли ,малко се притесняам да си пращам данните. newsm78

# 44
Аз съм към "Доверие" и периодично ми пращат писма с отчетите.
И аз съм там, но нищо не ми пращат от години. Те не се ли трансформираха или смениха името? Няма ги в списъците на ПФ, дадени с линк. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт