Машина за хляб-34 част

• 84 294
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
Цитат
Хляб с айрян на  Полин (за машинки до 1 кг)
айрян   мл   260
яйца (по-малки)   2 бр   
захар (непълни)   1.5 с.л.   
сол      0.7с.л.
краве масло   56 гр   
бяло брашно   500 гр
суха мая          5гр

Здравейте!

Присъединявам се към темата, от ок. 2 седмици съм притежателка на машина за хляб. Иска ми се да пробвам хляба с айрян, но не мога да разбера пропорцията за солта newsm78

Поздрави

# 121
Цитат
Хляб с айрян на  Полин (за машинки до 1 кг)
айрян   мл   260
яйца (по-малки)   2 бр   
захар (непълни)   1.5 с.л.   
сол      0.7с.л.
краве масло   56 гр   
бяло брашно   500 гр
суха мая          5гр

Здравейте!
Присъединявам се към темата, от ок. 2 седмици съм притежателка на машина за хляб. Иска ми се да пробвам хляба с айрян, но не мога да разбера пропорцията за солта newsm78
Поздрави

Рецептата просто е трансформирана за съответния грамаж, затова така се е получило Simple Smile
Та 0,7 с.л. е повече от 1/2 ама по-малко от цяла с.л.  Mr. Green Общо взето.. зависи как го обичате.. Аз винаги намалям солта в рецептите малко, че хич не обичам солено..
Затова пък моите колежки яко се оплакват, че им било безсолно .. че съм им правила и с 3 ч.л. Simple Smile

# 122
  • До хладилника, който обичам
0,7 с.л. = 2/3 с.л.

# 123
Сега извадих от фурната това хлебче с айран, но с пълнозърнесто и бяло брашно 2 към 1 (поради липса на повече бяло). Ухае божествено  Flutter нямам търпение да го нападна... Аз също слагам малко сол.

# 124
0,7 > 2/3  Mr. Green Laughing
по-скоро 5/7 или 9/13  Blush

# 125
  • До хладилника, който обичам
Да, 9/13 е чудесна мярка Mr. Green

# 126
Е да не би пък като пише 56г краве масло, да мерите точно толкова Crazy? 1-2-3-5г повече или по-малко не е фатално ако сложите Peace
Или пък яйце и половина за намалената рецепта Crazy....
Понеже отдавна не съм го правила този хляб, а чета коментарите, че много се надува и "тръгва" - опитайте за оригиналната рецепта да сложите само 2 яйца, а за намалената 1 Peace. И да са по-малки Peace

# 127
Най-хубавото ръжено брашно за мен е на мелница Балван. В кафяв плик е и май само тази мелница работи с ръж в България. Но откакто затвориха диетичния магазин до нас, не го намирам никъде.  Rolling Eyes

Брашната на тази мелница ги има в Хит.

# 128
В и р д ж и н и я - за светъл хляб - съдържа:
ръжено брашно, пресована пшеница, ленено семе, царевичен грис, червено просо, овесени ядки, печена соя, сусамено семе, ечемичени ядки, просо печено, малцовано пшенично брашно, ензими от пшенично брашно

К о л о р а д о - за тъмен хляб - съдържа:
ръжено брашно, пресована пшеница, царевичен грис, малц, ленено семе, ечемичени люспи, сусамено семе, препечен соев грис, печено просо, червено просо, малцовано пшенично брашно, ензими от пшенично брашно

Тъй, цената за тез миксове е 3.85 лв/кг.
Ако решите - пишете на лични да се разберем къде да ги нося Simple Smile

Между другото, са подходящи и за бисквитки и сладкиши. Утре ще добавя рецепти  Hug

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 19:19 от duhi_puhi

# 129
да ви питам нещо - мъжа ми държи да яде ръжен хляб, ще ми препоръчате ли хубаво ръжено брашно, че това на Техра  Sick
и аз на Техра не харесвам смеските, а и с тия подобрители....не виждам смисъл да си правя аз хляба като пак е блъскан с какво ли не. Най-хубавото ръжено брашно за мен е на мелница Балван. В кафяв плик е и май само тази мелница работи с ръж в България. Но откакто затвориха диетичния магазин до нас, не го намирам никъде.  Rolling Eyes

Трещерица, това да не е типово брашно?

Не знам, не посмях да взема.

# 130
Момичета, здравейте! Моля за помощ. Със сигурност някъде сте го обсъждали това, но само с търсачката не мога да намеря нужните отговори. Имам машина Мулинекс от почти 1 месец. Много сме доволни, след този вкус магазинните хлябове не ни се ядат. Но понякога при същата ( основна ) рецепта, същите продукти, отвътре не е достатъчно изпечен, понякога даже е леко тестяно. Не знам, аз ли греша някъде, или машината има дефект. Ползвам предимно основната рецепта, другите съм ги опитвала, те ми са най-тестяни и сега не смея да пробвам друго. Брашното ми е много хубаво, маята - суха на д-р Йоткер, всичко меря с ел. везна. Извинявайте за дългия пост, много разчитам на вашата помощ.

# 131
Ето от мен една рецепта за бисквитки  Hug

Многозърнести бисквити

Пшенично брашно тип 500 - 350 гр.
Многозърнест микс - 150 гр.
Кавява захар финно смляна - 275 гр.
Масло - 250 гр.
Яйца - 1 бр.
Сол - 1 ч.л.
Сода бикарбонат - 2 ч.л. / аз съм слагала и почти цяло пакетче бакпулвер при липса на сода

Ако искате бисквитките да станат по-пухкави, може да добавите и на върха на лъжичката суха мая Simple Smile

Бъркат се в машината, оформят се на ръка - може и с точилка, ама има много семена и като се режат скърцат  Mr. Green .. пък и изглеждат по-ефектно като се оформят по-грубо Simple Smile
Може да се намажат с яйце отгоре и да се декорират със кафява захар, слънчоглед, мак или каквото ви се сети въображението Simple Smile
Пекат се около 15тина мин. на 200 градуса.

Сега търся да намеря един орехов хляб, който правихме и ще го пусна и него  Hug

# 132
  • София
Момичета, здравейте! Моля за помощ. Със сигурност някъде сте го обсъждали това, но само с търсачката не мога да намеря нужните отговори. Имам машина Мулинекс от почти 1 месец. Много сме доволни, след този вкус магазинните хлябове не ни се ядат. Но понякога при същата ( основна ) рецепта, същите продукти, отвътре не е достатъчно изпечен, понякога даже е леко тестяно. Не знам, аз ли греша някъде, или машината има дефект. Ползвам предимно основната рецепта, другите съм ги опитвала, те ми са най-тестяни и сега не смея да пробвам друго. Брашното ми е много хубаво, маята - суха на д-р Йоткер, всичко меря с ел. везна. Извинявайте за дългия пост, много разчитам на вашата помощ.

Не пропускайте да настройвате цвета на кората и теглото на хляба при пускането на машината. По подразбиране машината при включване приема най-ниските стойности и така има вероятност ако печете хляб с по-голям обем времето за печене да не е това което трябва.

# 133
Но понякога при същата ( основна ) рецепта, същите продукти, отвътре не е достатъчно изпечен, понякога даже е леко тестяно. Не знам, аз ли греша някъде, или машината има дефект. Ползвам предимно основната рецепта, другите съм ги опитвала, те ми са най-тестяни и сега не смея да пробвам друго. Брашното ми е много хубаво, маята - суха на д-р Йоткер, всичко меря с ел. везна.
Сигурна ли си, че брашното е много хубаво? Какво ползваш?
Следиш ли всеки път какво става с тестото, за да добавиш при необходимост мъничко вода или допълнително брашно?
Спазваш ли програмата за съответния грамаж?

# 134
благодаря ви за отговорите, момичета. Да, следя за настройките и програмата за коричката е винаги за най-силно изпичане, но като се замисля, дали не пропускам за грамажа, мисля, че беше за 1 кг винаги . Брашното мъжът ми го купува в 5-кг разфасовки от склад на познати. Мисля, че беше "Мела", в момента не мога да проверя. А след изпичане го държа още 1 час "на топла фурна". На мъжа ми хлябът му харесва и така и казва, че според него е добре, така че ми се струва, че нещо дребно трябва да се доизкусури. Днес ще видя, дали наистина настройките не са перманентно за по-малък грамаж.

Общи условия

Активация на акаунт