Машина за хляб-34 част

• 84 383
  • 729
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
От евтиното кауфландско брашно пека хляб поне 3-4 месеца и провали нямам - надига си се нормално хляба, втасва добре, не се рони, вкусен е Peace Само го гледайте за гъгрици (поне половинката ми каза, че малката бубка, която изпълзя от торбата, където беше, е гъгрица) - не знам дали е било случайно, както и дали е от брашното или от Кауфланд Peace

Пробвах и двете смески на Духи Пухи и са чудесни (само малките кръгли твърди топченца, дето остават доста твърди, ни идват в повече, ама ще го преживеем Laughing). Черната ми идва... прекалено черна Mr. Green и започнах да слагам по-малко от нея - на 450 грама брашно добавям 50 грама от нея - става чуден, бухнал, ароматен черен хляб  bouquet Преди малко изпекох малки хлебчета тип възелчета с добавка от двете смески - станаха чудни Wink

# 391
  • USA
Здравейте Heart Eyes!
Реших да направя един бял хляб най-накрая, само да пробвам. Рецептата я взех от книжката. Всичко беше наред, но не ми хареса вкуса. Прилича точно на американските питки за хамбургери. Моля ви, дайте рецепта за бял хляб, който да е като нашия български Praynig.

# 392
  • София
Здравейте Heart Eyes!
Реших да направя един бял хляб най-накрая, само да пробвам. Рецептата я взех от книжката. Всичко беше наред, но не ми хареса вкуса. Прилича точно на американските питки за хамбургери. Моля ви, дайте рецепта за бял хляб, който да е като нашия български Praynig.

Е то нищо специално няма на нашия хляб. Вода, 1 с.л. олио, 1 ч.л. сол (аз сега по топлото време я дигам на 1 с.л.) и брашно за не много меко тесто. Маята е ясна отделно в топла вода с 1 ч.л. захар и малко брашно да стане като кексово тесто и после я прибавяш за омесване.

Пробвай тая рецептата с айряна тя го докарва досущ като домашен хляб.

# 393
  • Paris, France
Ердинч, тук са много популярни машините за паста, особено електрическите, защото с ръчна сам човек трудно работи - хем тестото да държи, хем да върти, хем да поддържа и издърпва готовия продукт не е лесно. Има и подобни за кухи макарони:

http://christhummm.canalblog.com/archives/2009/03/28/13170802.html

Ако някой помни, имаше едно време в БГ едни перални Рига и към тях се прикрепяше устройство за цедене на дрехите, като руло. Та, през него точеха и кори, и то с прилични размери. В тези перални варяха и ракия.

я вижте кво намерих кат се хойкам насам натам из нета

една две стари рецепти за хляб и квас, дал може се пригоди кат за машина  newsm78

Ми що да не се пригоди newsm78. Една ока ябълки и 2 оки брашно........ Една ока е около 1200 грама. За индустриална машина, умножаваме по 100 и готово  hahaha, за нашите, делим на 6, да речем, и става 200 грама ябълки и 800 грама брашно, което, за повечето машини си е множко.... 400 гр брашно и 100 грама ябълки пък е малко..... 600 грама брашно и 150 гр ябълки е бомба. Вода - разбрах, че ТХ не е от голямо значение, ябълките и те пускат вода, абе, колкото поеме. За закваската съм пас. Моите закваски ги отглеждат децата и са правени само от брашно и вода, едната е ръжена, другата от пълнозърнесто, без захар, сол, стафиди, фурми и подобни. Нямам представа тази дали ще стане. Баба правеше подобна със счукан нахут (соя) и нещо друго и вряла вода и май ставаше за 2 дни, ама пусто я нямаме никъде записана, и майка я търси. Аз пробвах да направя от нахутено брашно, нищо не стана, така си мухляса. Ще я пробвам тази като успея да преизчисля мерните единици. Фунтове трици, галони - трябва да разберем първо за какви галони и фунтове става дума, че има английски и американски. Помня, че в БГ под галон разбираха около 4 литра. Фунт newsm78, ако е английски е 454гр. Един драм е 3 грама. Ще я прегледам пак, че сега ме мързи и ще я преизчисля, обещавам. Приятен Рамадан и спорна година!  bouquet

алис, макаронени изделия от италиански тип само от брашна или грис от твърда пшеница се правят. дядо хаджия беше писал, че в БГ не е така и се правят от другата, не знам. Брашното от твърда пшеница е с повече глутен и е по-подходящо за дълго престояване в тесто, като квасено, например. Поема много вода и после хлябът е мек много дълго време. Аз сместа за катми я оставям да втасва поне 18 часа. После се топят в устата.

maimun77 а с какво брашно я правиш? чела съм за това което описваш, много фин, като хляб за хамбургери ако се сложи брашно за сладкиши. Тук има такова, тип 45 (450), и понеже е много евтино, често е по-евтино и от същото 55, хората го вземат и мислят, че е по-грубо от това 55 (550). Ако просто искаш хубав бял хляб, те съветвам, на първо време да си купиш готови смески, от тези, за които само се добавя вода (евентуално зехтин или масло). Има такива за чябата, фокачио, тесто за пица и те са най близо до вкуса на нашия бял хляб. Даже няма нужда да се пресяват, не че може, защото има и мая вътре. При нас тези на Лидъл и Алди са много хубави, не зная марките там, където си. Имам позната, която хляб, в машина или извън, не може да направи, винаги го вади като камък. Слага много брашно. С тези смески успя  Laughing и хлябът и е съвсем приличен.

Hug

# 394
по точно ставаше въпрос за хляба, newsm78  а за кваса или закваската  пробвал съм неколко пъти всички вариантчета  Thinking
Ердинч, пробва ли да изпечеш в машина хляб, който е само с натурална закваска (и още един въпрос - продължаваш ли да си печеш хляб с натурална закваска)? Рускините прибавят и мая, а така се губи ефектът. Вече съм забравила дали натуралната закваска може да стане толкова силна, че да надигне хляба в хлебопекарна. Имам предвид нормална програма, а да втасва цяла нощ, пък после да го слагам на програма печене..., то си е като да изпечеш хляб във фурната.
Погледнах отново старите рецепти. Беше ми интересно да прочета. Simple Smile Ако опростим нещата - това са три вида хляб - с ориз, с трици и с ябълки. Сега вместо квас ще си сложим мая. Този, който е с ориз може да го пробвам някой ден (имам ориз за оползотворяване). Невена е отговорник за мерните единици.  Simple Smile

# 395
Моля ви, дайте рецепта за бял хляб, който да е като нашия български Praynig.
Много трудна задача.  ooooh! Интересно кой наш хляб ти хареса и искаш да направиш. Ние точно затова си взехме машина, защото нито един хляб не ни харесва - тъмен, ронлив (ако е престоял ден-два), няма вкус. Единственото, за което се сещам е, че може да искаш да не е толкова бухнал. Опитай различни видове мая и намали количеството й до минимум. Сега ползвам една българска суха мая, която не надига толкова много хляба (и аз не харесвам много разбухнал хляб, и гледам все коричка да си отрежа  Wink). Не знам дали и други са установили разликата в хляба, месен с различни видове мая (различни като марка и като тип - суха и жива). От живата мая като че ли ми се получава по-жилав хлябът (особено коричката, щото нали... нея си я ям  Simple Smile).

Вчера опитах украинския козунак на г-жа Стихийно бедствие. Час и 10 минути преди края на програмата се беше надигнал до средата на контейнера и реших да прехвърля в тавичка, за да си довтаса във фурната на 50 градуса. След това увеличих температурата до 180 и го изпекох (а, наръсих със захар). Към края забелязах, че се е разпукнал, но се изпече много добре и има много интересен вкус, само ми е малко захарта (пък и бях свършила стафидите, а само орехи сложих).
В тази връзка имам следния въпрос към тези, които обичат сладък козунак - колко захар може да се сложи на 500-600 г брашно, така че да стане козунак (ако се прекали, няма да се надигне, пробвала съм Simple Smile). В моите рецепти съм стигнала до 150 г захар за това количество брашно. Някой да е пробвал с повече?

Маята е ясна отделно в топла вода с 1 ч.л. захар и малко брашно да стане като кексово тесто и после я прибавяш за омесване.
Дядо Хаджия, дори и когато печеш хляб в машината, оставяш маята да втаса предварително, така ли?

Невена, ето тук Ердинч е дал закваска с нахут.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 10:05 от Анонимен

# 396
Брадата молба към теб!
Що за Духи Пухи и къде го взимаш?
alys имам невинен въпрос към теб!
Защо не си пишеш съобщенията в един пост? Що ги цъкаш 4 поста наред?

# 397

alys имам невинен въпрос към теб!
Защо не си пишеш съобщенията в един пост? Що ги цъкаш 4 поста наред?
Ха-ха, за да улесня отговарящите, евентуално  Laughing и защото ми е по-лесно да цитирам (абе мързел, с други думи, а-а-а, още - защото не съм си доспала  Joy).

Сега ще ме караш, всеки път, като се сетя нещо ново, да редактирам  Laughing (ами, ако не ме прочетеш, пък ми е важно?  Joy). А аз се сещам на час по лъжичка... и така.
Ето, например, какво означава броят публикации под ника ми? Това не е броят мнения, нали? Означа ли това, че някои форумци са пускали повече от хиляда теми?  newsm78

Извинявам се за сутрешния спам.  Blush Преместих всички постове в един.

Последно - някой пробвал ли е козунак с типово брашно и дали ще стане?

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 10:06 от Анонимен

# 398
  • Бургас
Брадата молба към теб!
Що за Духи Пухи и къде го взимаш?
Духито е наша съфорумка Mr. Green и работи с такива смески http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=517604.msg16085093#msg16085093 Беше така добра да ни направи малко разнос по домовете hahaha

Алис, цифрата е броя на постовете ти във форума, но те се броят за такива само в определени подфоруми - навсякъде другаде не се отчитат, така че тук и 1000 поста да имаш, цифрата няма да ти се смени Peace

# 399
Вчера опитах украинския козунак на г-жа Стихийно бедствие. Час и 10 минути преди края на програмата се беше надигнал до средата на контейнера и реших да прехвърля в тавичка, за да си довтаса във фурната на 50 градуса. След това увеличих температурата до 180 и го изпекох (а, наръсих със захар). Към края забелязах, че се е разпукнал, но се изпече много добре и има много интересен вкус, само ми е малко захарта (пък и бях свършила стафидите, а само орехи сложих).
В тази връзка имам следния въпрос към тези, които обичат сладък козунак - колко захар може да се сложи на 500-600 г брашно, така че да стане козунак (ако се прекали, няма да се надигне, пробвала съм Simple Smile). В моите рецепти съм стигнала до 150 г захар за това количество брашно. Някой да е пробвал с повече?
Отговарям ти тук на въпросите които си ми задала и на лични.
1
Цитат
Добавих още малко брашно (освен 550 г, предвидени в рецептата), защото мажеше под лопатките (дали е трябвало да го оставя и да не добавям още брашно?).

Това пишеше в рецептата така че всичко си направила правилно  bouquet
Цитат
Наблюдавайте топката тя трябва да е мека и ластична, но не трябва да се влачи по стените, ако трябва добавете лъжица брашно да стане хубава топка.
2
Цитат
В тази връзка имам следния въпрос към тези, които обичат сладък козунак - колко захар може да се сложи на 500-600 г брашно, така че да стане козунак (ако се прекали, няма да се надигне, пробвала съм ). В моите рецепти съм стигнала до 150 г захар за това количество брашно. Някой да е пробвал с повече?

Захарта прави тестото по тежко и по трудно втасва така че всеки път като добавяш повече захар от колкото указано в рецептата трябва да добавяш и повече мая, но това не винаги е гаранция за добър резултат. Мога да ти предложа алтернатива за моята рецепта, добавяш захар колкото е по рецептата + 1 непълна супена лъжица течен подсладител, ако нямаш тече в 1с.л вода сложи 4 хапчета подсладител.
3 това не беше оформена като въпрос а по скоро като чуденка но пак ще ти отговоря.
Цитат
Час и 10 минути преди края на програмата се беше надигнал до средата на контейнера и реших да прехвърля в тавичка, за да си довтаса във фурната на 50 градуса. След това увеличих температурата до 180 и го изпекох

Първо не съм фен на втасването на 50 градуса във фурната по ред причини които в момента няма да ги изброявам.
По добре да ти дам решение за ситуацията която ти се получи.
Преди всичко надявам се да си изпълнила това което пише в рецептата
Цитат
Млякото го нагрявате да може да се разтопи захарта, разбърквате хубаво и добавяте маслото.
Сместа трябва да е топличка но не е гореща. Изливате я в кофичката на машината.
Добавяте затопляна в микровълновата сладкарска сметана.
Всичко трябва да е леко топло.
Яйцата ги разбъркайте малко и също ги добавете в кофичката.
Ако все пак не успя да втаса козунака на време (всички знаем че това зависи от много фактори, температурата на течността, температура на стаята, времетраенето на програмата, маята и сумати други фактори), следващия път когато имаш такава ситуация просто спри програмата и остави козунака да изпълни контейнерчето, ако по някаква причина в стаята ти е студено след като спреш програмата включи за 2-3 мин (до като се зачерви реотана) на програма изпичане и остави козунака сам да втаса до като изпълни казанчето след това включваш на изпичане и си готова.
Надявам се нищо да не съм пропуснала.
По въпроса за закваската отговорих ти в моята темата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=491452.msg15265069#msg15265069

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 10:40 от г-жа Стихийно бедствие

# 400
Г-жа Стихийно бедствие, благодаря за изчерпателния отговор. Спазих всичко, но явно са ми поизстинали нещата, докато съм смесвала в контейнера. Мислех да направя както ме съветваш за втасването и изпичането в машината, но беше късно и реших да му дам малко зор във фурната. Когато имаш настроение и време, напиши какво не е удачно при втасването на 50 градуса, моля.
Добавянето на течен подсладител дали няма да промени вкуса, но докато не пробвам, няма как да разбера.
За закваската - прочетох, но там няма бутон за отговор (или не съм видяла), та ще питам тук. Какво количество ябълков сок е нужно (100 мл  newsm78)? За приложението на останалото тесто почти разбрах - за закваска или за хляб. Колко време може да стои в хладилника без захранване (седмица?) и в плик, тенджерка (затворено или да диша)?

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 10:48 от Анонимен

# 401
250мл сок.
закваската сложих в пласмасова кутия, на следващия ден направих втората част.
максимум ми е сидяла закваската 3 дни.

# 402
Някой друг доволен ли е от евтиното брашно в Карфур - на ф-ма Зари? Аз го ползвам от няколко месеца и нямам забележки, но гледам вие нищо не казвате за него.

# 403
250мл сок.
закваската сложих в пласмасова кутия, на следващия ден направих втората част.
максимум ми е сидяла закваската 3 дни.
Сега ми стана ясно. Като се има предвид недългият период на правене на закваската, логично е да не се съхранява дълго. Но съм чела други закваски и реших, че и тази се съхранява (но нещо не ме кефи идеята да се занимавам да я пазя). Ще чакам да узреят хубаво ябълките на село и ще пробвам. Благодаря!
Оказа се, че Карфур ми е много далече (ще си карам със скъпо брашно  Wink).  ooooh!

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 12:46 от Анонимен

# 404
  • Пловдив
Здравейте !  Simple Smile
Имам машината си за хляб почти от година, но не съм пробвала много рецепти . Сега съм се "надъхала " да  експериментирам .  Simple Smile  Вчера правих хляба с айран . Стана страхотен, но толкова се изду , че щеше да избута капака. Иска ми се да го замеся в машината , а да го изпека във фурната. Каква програма да ползвам и кога трябва да го извадя? После колко трябва да втасва ? Трябва ли да го премеся , преди да го оформя на питка ?
Извинявам се , ако е отговаряно на въпросите , но не мога да се ориентирам във всичките теми . Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт