20 кг червени чушки
3 буркана готово доматено пюре (от 750 гр)
6 кг сини домати (по-меки)
1 бутилка олио
1/4 кг сол (но може да се променя според вкуса)
1/2 кг захар (пак според вкуса)
Червените чушки се изтърбушват и се опичат, сините домати също се пекат. Беля се и се мелят в чашинка (ние ползваме едновремешните машинки за мелене на кайма ако ги помните). Смляните чушки и сини домати се объркват добре с доматеното пюре и се добавя олиото. Слага се на огъня леко да се попрепържи (докато олиото излезе на повърхността). Всичко се разбърква добре и се добавят солта и захарта постепенно, като се опитва, за да се достигне търсения вкус. Лютеницата се пълни в бурканчета и се стерилизира за 15-20 минути.
Иначе да се похваля, че вчера правих хляба с айрян на Полина и стана страхотен (приближава се до вкуса на една питка с масло и яйца, която знам от свекърва ми). На мен ми отиде малко повече брашно, сложих 500 гр бяло и може би около 50-80 гр типово, добавях на око според консистенцията на топката при месенето. Сега, имам въпроси обаче Хлябът изглежда като количество е за 1000 гр, аз на тази програма го и пуснах, но се наду адски много, опря ми в прозорчето отгоре, а машината ми е за хляб до 1500 гр. Въпросът ми е дали следващия път да го пека на програма за 1500 гр и какво би станало, ако реша да увелича съставките за количество за хляб от 1500 гр, някой пробвал ли е? Пекох на програма за бял хляб, която е основна, някой ползвал ли е друга програма с тази рецепта?
Иначе ето го хляба, но нямам снимка на разрез, тъй като го носих на обяд в свекърва ми (вътрешността беше мекичка и пухкава и леко на конци).