Машина за хляб-34 част

• 84 347
  • 729
  •   1
Отговори
# 480
Може ли да ми кажете откъде да си купя ръжено брашно - цяла седмица търся и не мога да намеря.
А може ли да ми обясните какво е меласа, откъде се купува и има ли нещо специфично при използването и?
Купих си една книжка с рецепти за хляб в хлебопекарна, та там често се среща в рецептите, а аз за пръв път чувам за такова нещо:)

# 481
Може ли да ми кажете откъде да си купя ръжено брашно - цяла седмица търся и не мога да намеря.
А може ли да ми обясните какво е меласа, откъде се купува и има ли нещо специфично при използването и?
Купих си една книжка с рецепти за хляб в хлебопекарна, та там често се среща в рецептите, а аз за пръв път чувам за такова нещо:)
Ръжено брашно на Техра има в магазините Европа и Била (и вероятно в други подобни вериги). Ако обаче можете да препоръчате място, откъдето да се купи на едро и на по-сносна цена, се нареждам на опашката за отговор.
Меласа - виж http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=438 и http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0

А малц може ли да се купи някъде в бг?

# 482
Много ти благодаря Hug

# 483
  • София
Дядо Хаджия, може би остана с впечатлението, че искам някакъв специален хляб, не, искам като нашия българския. Казвам като нашия, защото тукашния е първо сладък, второ не може да се топи в супа(не че ще го топя, само давам за пример) и трето докарва ми малко на козунак, един мек е вътре, като стисна филийката даже побелява и така си остава, а българския е с малко по-жилава вътрешност.
...

Невена май ти е отговорила - трябва ти нормален натурален естествен хляб така както са го правили бабите от едно време без абсолютно нито една съвременна добавка. Ще гониш малко по-твърдо тесто за по голяма плътност. Прочети все пак в блога на темата въпросите и отговорите.

...
Мъжът ми също като теб най-много харесва заводския, но най-вече заради кората. Такава кора обаче мога да я докарам, ако пека в печката, а не в машината.
...

Я сподели твоята технология да видя дали е същата, която аз знам.

...
...

Меласата е остатъчен продукт от производството на захар. Мисля, че може да се намери в по-голямите хипермаркети и в диетичните магазини. Може да се замести със същото количество глюкоза.

# 484
  • Paris, France
маймун,

Прясното мляко, финото брашно, сметаната се слагат за да направят хляба фин, мек и топящ се. Този хляб във Франция се яде само под формата на тост, англотата си го харесват такъв. За хляба, които искаш да постигнеш, брашно, вода, мая и сол. Малко захар по желание, но не повече от 2 пъти теглото на солта. Захарта, в големи количества, разваля кората, която искаш да постигнеш. Олио, малко до 2-3 супени лъжици може. Яйцата, особено белтъка, втвърдяват хляба и биха ти били от полза евентуално. Глутеновото съдържание не е от значение, ако и по онова време хлябът да беше от твърда пшеница май, ама не съм сигурна.

Дядо хаджия, ако не те мързи, сподели с две думи как правиш кората. Аз такава я постигам във добре загрята фурна, на 220°, защото в студена съхне. 10 мин след вкарването във фурна отварям и пръскам с вода, затварям и намалявам на 160°. Мажа хляба с белтък и вода. чела съм за белтък+мляко. Може и цяло яйце, но тогава става жълта.

# 485
  • София
маймун,
... Захарта, в големи количества, разваля кората, която искаш да постигнеш.
...
Глутеновото съдържание не е от значение, ако и по онова време хлябът да беше от твърда пшеница май, ама не съм сигурна.

Дядо хаджия, ако не те мързи, сподели с две думи как правиш кората.
...

То зависи какво разбираме под това, че захарта разваля кората. В някои случаи тя "карамелизира" кората.

За глутена може и да спорим ако искаш  Laughing ама да си кажа че ако той е по малко хляба не може да бухне много и става по-плътен.

За кората ми по същия начин. Голяма играчка е щото аз тука съм си приспособил един пулверизатор (от тоя за цветята) и го пръскам нали. Ама това когато ми дойде настроението иначе те моите нямат много претенции за кората.

# 486
  • Paris, France
Хей, питам за пореден път: в закваската с нахут, нахутът колко дребно трябва да се счука???? че ми дойде музата да я правя.

маймун,
... Захарта, в големи количества, разваля кората, която искаш да постигнеш.
...
Глутеновото съдържание не е от значение, ако и по онова време хлябът да беше от твърда пшеница май, ама не съм сигурна.

Дядо хаджия, ако не те мързи, сподели с две думи как правиш кората.
...

То зависи какво разбираме под това, че захарта разваля кората. В някои случаи тя "карамелизира" кората.

За глутена може и да спорим ако искаш  Laughing ама да си кажа че ако той е по малко хляба не може да бухне много и става по-плътен.

За кората ми по същия начин. Голяма играчка е щото аз тука съм си приспособил един пулверизатор (от тоя за цветята) и го пръскам нали. Ама това когато ми дойде настроението иначе те моите нямат много претенции за кората.

Като писах, че захарта в големи количества разваля кората имах предвид кората, която маймун иска да постигне, не по принцип разбира се.

За глутена няма смисъл да спорим. Аз обожавам глутен. За какво мислиш влача торби с грис? Бием път до извън града за глутеново брашно. То няма равно. Но! Не мисля, че е от значение за хляба, който маймун иска да приготвя. Съдържанието на глутен в обикновеното брашно е предостатъчно за този хляб (заводския). Той не е от бухналите хлябове, никак даже, седи плосък и гладък, с 2 или три разреза, които бяха и те гладки или поне така го помня. И аз с пулверизатора hahaha, но моите не държат на кората. Обичат багети, обаче.

# 487
Ето табличката с времената на програмите към машините Мулинекс (тук програма 9 е за машините тип Moulinex OW 5000 XXL. Останалите програми са същите и при машините с багети. За другите нямам представа как е).
Оставих я голяма, за да се чете. Като картинка става огромна и ще я пусна като линк.
http://i062.radikal.ru/1009/54/9cb67ae45fc7.jpg
Книжката не е в мене, а сканирах копие. След седмица, ако не забравя, ще сканирам от самата книжка или ако имам време, ще набера табличката, за да е по-четливо.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 14:25 от Анонимен

# 488
  • София
Ето табличката с времената на програмите към машините Мулинекс (тук програма 9 е за машините тип Moulinex OW 5000 XXL. Останалите програми са същите и при машините с багети. За другите нямам представа как е).
Оставих я голяма, за да се чете. Като картинка става огромна и ще я пусна като линк.
Книжката не е в мене, а сканирах копие. След седмица, ако не забравя, ще сканирам от самата книжка или ако имам време, ще набера табличката, за да е по-четливо.  Simple Smile

Значи не трябва да имаме проблеми кога идва времето за печене. Гледаме таблицата виждаме колко време ще пече и дебнем дисплея, когато оставащото време там съврадне с времето за печене значи всички останали процедури за приключили.

В тази моя таблица в края съм посочил общото време на месене и втасване, което също може да те ориентира. Така че не я набирай таблицата, аз вече съм го направил.

# 489
здравейте,

за да не се рони хляба, за да се получи по дъвчеща консистенция на вътрешната част на хляба(еластичност) требе по дълго втасване със по малко мая, намалете си общото количество мая, по международни стандарти знае се че в обикновения хляб количеството на маята спрямо общото количество на брашното трябва да е между 1 и 1,5 процента
(може да пробвате комбинация от закваска + малко мая или опитайте с прясна мая),

илии, требе да използвате машината само за месене и да почнете да приготвяте всичко на ръка със закваска и да печете в печка  Thinking

вътрешността на хлябовете приготвени в машина предимно са със консистенция на кекс(по ронливи), това се дължи на:

*неправилен избор на продуктите(продукти с лошо качество)
*грешка в рецептата(неправилни пропорции, много мая, много вода и т,н,)
* късо втасване, бързо втасване, не-втасване
*печенето почва от студено или по точно хляба в машината почва да се пече в незагрята обстановка
*неконтролируема обстановка на влажността в камерата
*недостатъци на самата машина
и тн,

опитайте рецептата на Селянина Ердинч Хляба Селски , и непременно на френска програма

в моята рецепта процента на маята е към 0.7-0.8(аз съм пробвал много пъти с юва, мисля че може и с оная френската)

успех
 Hug

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 15:41 от Ердинч

# 490
Книжката не е в мене, а сканирах копие. След седмица, ако не забравя, ще сканирам от самата книжка или ако имам време, ще набера табличката, за да е по-четливо.  Simple Smile

Значи не трябва да имаме проблеми кога идва времето за печене. Гледаме таблицата виждаме колко време ще пече и дебнем дисплея, когато оставащото време там съврадне с времето за печене значи всички останали процедури за приключили.

В тази моя таблица в края съм посочил общото време на месене и втасване, което също може да те ориентира. Така че не я набирай таблицата, аз вече съм го направил.
Има малко разминаване в двете таблици и някои неточности (все дреболии като цяло). Хареса ми компактността на таблицата и реших да си я принтирам, но това ще стане след корекциите. Благодаря за положения труд.   bouquet
Ето я таблицата след корекциите (не всички са забележими).

Правили ли сте австралийския хляб и може ли рецептата? Нещо не ми се получи и се зачудих дали набухвателят е мая или бакпулвер, но не ми се експериментира.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 18:49 от Анонимен

# 491

Не само таймера си работи.
Аз прекъснах програмата, изчаках ги да втасат и ги изпекох. Но не се отказвам, ако някой ми даде съвет ще съм му много благодарна.
В книжката към машината на стр. 85 и стр. 86 е обяснението. Ако не го намериш, ето някои по-важни моменти.
Месенето и втасването на тестото във ваничката продължават 1 час и 21 минути общо. След това светлинният индикатор започва да мига (и машината издава звуков сигнал). Това е моментът, когато трябва да извадиш ваничката (винаги изключвай машината от щепсела, когато слагаш или изваждаш ваничката, тя си помни докъде е стигнала, а после си я включи пак). Оформят се багетите (преди това четирите топки тесто се оставяли да почиват 5 минути), слагат се във формичките на кошничката за багети, слагаш си я вътре в машината и отново натискаш бутона Старт/Стоп. Паузата, през която оформяш багетите, е един час и ако пресрочиш времето, машината ще се рестартира и процесът ще се прекъсне (не, че не можеш да си изпечеш багетките във фурната..., ама нали идеята е да се използва програмата и машината). Точно тази програма реших да пробвам в началото на хлебопеченето и се оказа, че нещо не е наред, защото на дисплея се изписа друго време (за багетите е от 2:07 до 2:14, в зависимост от грамажа) и се усетих, че няма да станат багети (машината отиде на сервиз, а аз 20 дни умрях от нетърпение).

Благодаря ти за отговора.
Извинявам се, че чак сега виждам това, но бях на гости при мама и сега не мога да ви изчета/това много ме радва/.
Май си права. Аз изчаках да омеси тестото,после спря да меси и аз чакам чакам 10-20 мин. нищо, а то е трябвало още да изчакам, че да втасат веднъж и тогава да оформя, така ли, правилно ли разбирам. А сед оформянето и поставянето им във формата, пак ли втасват?

# 492
Аз изчаках да омеси тестото,после спря да меси и аз чакам чакам 10-20 мин. нищо, а то е трябвало още да изчакам, че да втасат веднъж и тогава да оформя, така ли, правилно ли разбирам. А сед оформянето и поставянето им във формата, пак ли втасват?
Почвам отначало, явно не съм успяла с обяснението.
Слагаш си продуктите. Пускаш машината. Засичаш си 1 час и 21 минути, като през това време не пипаш машината. Като мине този 1 час и 21 минути, индикаторът започва да мига, отваряш машината, вадиш контейнера (ваничката) с тестото, изваждаш го, оформяш си багетите. За оформяне на багетите е предвиден точно един час. Слагаш ги в кошничката, в която ще се пекат (имаш такава с 4 формички). Поставяш кошничката в машината и натискаш бутона Старт/Стоп. Машината си продължава и като свърши, можеш да хапваш. Simple Smile В програмата е предвидено само едно втасване и то влиза в първоначалното време от 1 час и 21 минути. Нещо не я одобрих като цяло тази програма - много мънички багетки, малко и изобщо ми изглежда като играчка. Не съм доволна и как се изпичат в машината. Може би е хубаво да втасат малко преди да сложиш кошничката в машината, но то си става цала история... (само виж да не пресрочиш 60-те минути пауза на машината, след това време тя се рестартира и ще трябва сама да си прецениш как да ги печеш)
ВАЖНО: винаги изключвай машината от щепсела, когато слагаш или изваждаш ваничката, тя си помни докъде е стигнала, а после си я включваш пак. Моята така си я развалих - без да изключа машината от напрежението, реших да вадя ваничката и даде ГРЕШКА и отиде на сервиз. За да не вадя щепсела, включила съм я към един разклонител с копче и само включвам и изключвам копчето.

П.П. Извинявам се за подробния пост (може да е досадно).  Blush

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 18:51 от Анонимен

# 493
  • USA
Благодаря на всички включили се със съвети за бял хляб  bouquet! Ще направя тези дни, само чакам да се изяде предния Laughing
.
Nevena Virolan , имам въпрос към теб, на 5 чаши брашно какво количество заквакса ми трябва? И другия ми въпрос е: мога ли  докато направя истинска, готова закваска да я захранвам  не със 100мл. вода и 100 брашно, а например с 50 вода и 50 брашно? След като съм заделила в хладилника готова , смятам че може с какво да е количество да се захрани, но сега докато я правя newsm78? Благодаря предварително  bouquet!

# 494
За съжаление ни то меласа ни то малц не съм намерила в БГ, а търсих доста.
Малц може да се вземе от бирената фабрика ако имаш връзки.
Цитат
Меласата е остатъчен продукт от производството на захар. Мисля, че може да се намери в по-голямите хипермаркети и в диетичните магазини. Може да се замести със същото количество глюкоза.
Дядо Хаджия надявам се да си опитвал това което твърдиш, защото в руските форуми изрично питах дали е възможна замяната на тези продукти и ми отговвориха че не е.

Общи условия

Активация на акаунт