Машина за хляб-34 част

• 84 350
  • 729
  •   1
Отговори
# 465
  • София

А на каква програма се прави козунака? Дали ще стане хубав, ако не се вади, за да се оплита, а се остави на програмата за месене и печене? Аз съм с машина Мулинекс, тази с багетите.
Благодаря ви предварително!

Пак ще стане нещо ама по скоро сладък хляб. Специфична особеност на козунака са конците, а те без сплитане и разтягане на ръка няма как да станат.

Програмата трябва да е тази, която има повече месене. При козунака се иска месене, месене и пак месене за да се развие хубаво глутена. А той пък като му туриш там захар и мазнини по трудно се развива.

# 466
yoanna, дай пълна рецепта.
500 гр брашно (180 гр пълнозърнесто и 320 гр бяло)
300 мл вода
лъжичка сол
лъжица захар
2 лъжици зехтин
суха мая Алнатура 9 г (на опаковката пише, че е за 500 гр брашно).

Същата рецепта, ако я направя само с бяло брашно, става добре. С пълнозърнесто обаче не. Сега видях, че на оригиналната рецепта пише една лъжичка суха мая, може би не трябва да гледам какво пише на опаковката на маята? Аз си мислех, че ако е много маята ще бухне твърде много, а моят въобще не бухва. Може ли наистина да е от твърде много мая?
Не съм ползвала този вид мая, но опитай с по-малко. Много съм доволна от мерителната лъжичка, която върви комплект към машините Мулинекс. Дори за по-голям хляб (720 г брашно и 400 мл течност) слагам 1 1/4 чаена мерителна лъжичка.

Ето рецептата, по която правих белия хляб и не ми хареса http://maimun77.snimka.bg/other/drehi.495772.20542480.big .
1 ч. вода
3 1/4 ч. брашно
3 с. л. захар
1 1/2 с.л сухо мляко
1 1/2 ч. л. сол
 2 с. л масло
1 1/2 ч.л. мая
maimun77, в машина за хляб трудно ще стане хляб, който да прилича на заводския (от едно време). Имам приятелки, които също не харесват белия хляб от машините. Ако превърна в грамове, то излиза, че на около 390-400 г брашно си сложила около 200-220 мл вода. Това по моите разчети е добре, но за всеки случай наблюдавай тестото, няколко минути след замесване (ти може и да си го гледаш, де) - да става на хубава топка. Захарта определено е много. Бих сложила 1/2 супена (мерителна) лъжичка захар. Но щом си харесваш пълнозърнест, не се занимавай с бял хляб (в Добруджата има повече трици, така че към бялото брашно трябва да добавиш трици и вероятно ще се доближиш към вкуса, който търсиш.

А на каква програма се прави козунака? Дали ще стане хубав, ако не се вади, за да се оплита, а се остави на програмата за месене и печене? Аз съм с машина Мулинекс, тази с багетите.
Благодаря ви предварително!
Пробвала съм (същата машина имам) и не съм доволна от резултата. Обаче, ако преди да почне печенето, го извадиш, сплетеш, оставиш в тавичка (тавички) да втасва и си го изпечеш във фурната, става много добре. Дори сплетен, печен в машината трудно става хубав. Досега съм видяла снимките на две майсторки и да, евала за козунаците, печени в машина - едната е г-жа Стихийно бедствие, а другата е Стефани (не знам дали пише тук, показвала е в all.bg). С други думи, трябва по-специален усет към тези неща.

П.П. Много интересни неща сте изписали, не успявам да прочета. По инерция си подкарах отговорите в различни постове, жалко, че няма бутон Изтрий.  Blush

Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 23:24 от Анонимен

# 467
# 468
Дядо хаджия, Alys, благодаря   bouquet! А как да разбера кога е свършило месенето и втасването, и започва печенето  Embarassed!
Те всички програми са толкова особени, почва бъркане, спира, пак почва,  ooooh!!
Ако може ориентировъчно да ми кажете след колко време да го извадя тестото, че с тези малките около мен дебненето хич не ми се отдава  #Crazy!

# 469
Дядо хаджия, Alys, благодаря   bouquet! А как да разбера кога е свършило месенето и втасването, и започва печенето  Embarassed!
Те всички програми са толкова особени, почва бъркане, спира, пак почва,  ooooh!!
Ако може ориентировъчно да ми кажете след колко време да го извадя тестото, че с тези малките около мен дебненето хич не ми се отдава  #Crazy!
В зависимост от грамажа, който си избрала, пече 1:00, 1:05 и 1:10 часа, но можеш да го извадиш и по-рано, преди последното втасване, т.е. два часа преди края на програмата (аз си слагам аларма, защото иначе ще забравя).

# 470
  • Paris, France
Напиши рецептата да се пробваме! Аз не зная как се преизчислява. Помня, че като си написах първата рецепта, едно момиче тук ми каза колко е в грамове.

1 1/8 чаша вода,2 1/2 суп.лъж.сухо мляко,2 1/2 с.л. олио,2 с.л. захар,1 1/4 ч.л. сол,3 чаши брашно и 1 1/4 ч.л мая. Този път се получи хляба ама не се наду до горе и си мисля че това е за 700 гр хляб.Как да преизчисля за 900 гр хляб,че нямам рецепти в книжката за различните грамажи

Ходих в кухнята да тегля и меря  hahaha. Намерих и тази дискусия в нета, която може да ти е полезна:

http://www.mamaibebe.com/forum/viewtopic.php?t=988

Имай предвид, че написаното от мене е приблизително и значение за теглото на сухите продукти има големината на гранулите и не само  Mr. Green. За маята се озорвам, защото аз работя със суха и не знам колко би тежала такова количество мека мая, затова ти слагам въпросителна и ще помоля да се включат и други. Сложих приблизитално 8гр за маята, но тя е важна и не ми вярвай!

1 1/8 чаша вода                         225гр
2 1/2 суп.лъж.сухо мляко            38 гр
2 1/2 с.л. олио                             40 гр
2 с.л. захар                                  46 гр
1 1/4 ч.л. сол                                 7 гр
3 чаши брашно                           470 гр
1 1/4 ч.л мая?????                          8  гр    

Според мене тестото е около 830-840 гр. Ако машината ти е до 900 грама е безсмислено да увеличаваш продуктите. Ако е до 1250 - 1600 може. Успех.

маймун, погледнах книжките на предлаганите от Зожируши машини и моделите. И на тази:

http://www.zojirushi.com/ourproducts/breadmakers/bb_cec20.html

Видях, че има програма "sourdough starter". Твоята няма ли? А програмируема ли е? За толкова пари няма каква друга да е според мене Laughing. Този, новия модел е програмируем, в смисъл можеш сама да си нагласяш времената за месене, втасване итн. Хлябът със закваска е като хляба с мая - слагаш продукти по харесана от тебе рецепта и вместо мая тупваш закваска в реда, в който по-горе съм обяснила. Закваската замества маята. Слага се между 10 и 20 процента от теглото на брашното в закваска (но се пресмята и количеството брашно в закваската) Например, ако закваската ти е 50/50 брашно/вода, слагаш за хляб с:

500гр брашно - между 100 и 200 грама закваска
 750гр брашно - между 150 и 300 грама закваска
1000гр брашно -между  200 и 400 грама закваска

Съветвам те, преди да започнеш да квасиш, да усвоиш добре правенето на тесто с мая и тогава да започнеш с квас, защото е пипкаво и изисква внимание дълго време. Разучи я машината, пробвай с доста по-течно тесто и виж как ще се получи!

Като стабилизираш ТХ - защото поетата вода зависи от влажност, температура, дали ви е твърда или мека водата, надморска височина, даже изолация на машината, ще можеш даже да си направиш закваска с ТХ на машината и да я ползуваш направо, без да променяш консистенцията на тестото. Така е по-лесно.

славина, в книжката са описани програмите и продължителността им. Виж колко е печенето на дадена програма и като остане толкова + 5-10 минути, вадиш. Продължителността на печене зависи от грамажа и програмата.

Hug

# 471
  • USA
Nevena Virolan, олеее  ooooh!, аз не знаех, че "sourdough starter" означава със закваска Embarassed  Laughing, мислех си ,че е някакво си тукашно кисело тесто Joy. Моята машина е същата. Ами и да я гледам и да не я, все тая, нищо не разбирам, но пък последия ми хляб още при месенето се стричваше и се виждаше, че няма да се получи. Та като имам още няколко провала и ще ми стане ясно. А машината нали има възможност да се програмира 3 рецепти и едната ще я направя със закваска, естествено като разуча всичко. Благодаря ти  bouquet!
alys   bouquet, и на мен хляба ми сладнеше доста, но това за тук е нормално, но пък моя мъж го хареса и иска само такъв, той не си пада много по здравословното хранене. Като му правя на него бял, ще експериментирам и се надявам да го докарам като българския, пък дори и да не е "заводски", а селски Laughing.

дядо хаджия   bouquet.

Nevena Virolan, ето тук е почти като на моята книжка, ами май не е натурална закваска, гледам, че навсякъде се добавя мая. http://www.zojirushi.com/servicesupport/manuals/manual_pdf/bb_cec20.pdf

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 00:47 от maimun77

# 472
  • София

Ми виж сега - то на моята книжка нали бяха дали там хората разпределението на времето по процеси. Виж и при теб дали няма такава.

Всъщност ти за козунака ли ме питаш как да го месиш. Щото ако е за него не ти трябва готова програма - повярвай ми - козунак се пече най добре във фурна. Ако искаш в блога ми съм писал как се приготвя козунак с машина и после изпичане във фурна (май и в блога на темата ме накараха да пиша)

Сега да се поразровя по нататък че май нещо ми се мерна.
Така...

А да за заводския хляб да не търся надолу постовете, че ми се спи вече. Какво точно гоните на заводския че да го измислим. Нали знаете няма невъзможни неща.

# 473
  • USA
дядо хаджия, аз бях за заводския хляб Grinning. Не държа да е точно същия, но за мен това си е истинския хляб и този, който го правеха на село. Кората за мен няма значение, лъскава или не, но вътрешността е хубава. Искам нещо подобно, спомням си, че когато топяхме в манджичка, не се разпадаше както този тук, но все пак ще пробвам и този с айран и ще пиша дали ми харесва.

# 474
  • София
дядо хаджия, аз бях за заводския хляб Grinning. Не държа да е точно същия, но за мен това си е истинския хляб и този, който го правеха на село. Кората за мен няма значение, лъскава или не, но вътрешността е хубава. Искам нещо подобно, спомням си, че когато топяхме в манджичка, не се разпадаше както този тук, но все пак ще пробвам и този с айран и ще пиша дали ми харесва.

Да разбирам че търсим по голяма плътност на средата на хляба - така ли ? Щото аз имам отговор и за цвета на кората ама не съм сигурен дали може да се докара в машина.

# 475
  • Paris, France
маймун, разгледах книжката. Значи, това, което тази машина прави, не е точно натуралната закваска с лактобацили, бактерии и гъби, нищо, че го наричат така. За такава закваска са нужни дни и няма начин тя да бъде направена за 2 часа. Това, което твоята машина прави е най-сходно с италианската бига или френския пулиш. Бига и пулиш са преферментации с мая (бирена, хлебна, домашна или както искаш), имащи за цел да подпомогнат развитието на гъбите и бацилите и да подобрят качествата на тестото, в случая на бигата - порозност на кората а на пулиша - разтегливостта на тестото. Друг вид предферментация е размесването на мачта с вода, захар, брашно, мляко и други, което е популярно в БГ. Пулиша и бигата са без сол, мазнина и захар, които биха попречили за експонентното повдигане. Машината ти прави, така нареченото "тесто-майка". Аз съм правила бига за чабата, когато меся ръчно, но не и тесто в машина по този начин, моята и няма.

Аз бих се въздържала да ползувам тази програма преди да разуча и направя хляб с отлични параметри на обикновените програми.

Онзи хляб с маслините, дето е в албума беше правен с бига. Издържа 4-5 дена за разлика от същия купешки.  Hug

За купешкия хляб - в него едва ли са слагали айрян а и айрянът доста изфинва консистенцията. Олио "Бисер" му е майката Joy И повечко вода. И по-малко мая. Интересно дядо хаджия какво ще каже по въпроса.

# 476
  • USA
Дядо Хаджия, може би остана с впечатлението, че искам някакъв специален хляб, не, искам като нашия българския. Казвам като нашия, защото тукашния е първо сладък, второ не може да се топи в супа(не че ще го топя, само давам за пример) и трето докарва ми малко на козунак, един мек е вътре, като стисна филийката даже побелява и така си остава, а българския е с малко по-жилава вътрешност. Ето картинки: като нашия, като техния, така изглежда като се среже, побелял и смачкан . Може би тук рецептите във форума са си нашенски, но аз направих с рецепта от книжката ми и си беше американски тип. Ще пробвам тукашни рецепти и ако не ми харесва, тогава ще пиша и обясня.
Nevena Virolan , благодаря за обяснението, стана ми ясно. Аз няма да пробвам тази програма, а ще си направя такава като взема от тук рецепта с натурална закваска и следвам всички стъпки с месенето, втасването и печене. Ако не се получи, здраве да е, ще пробвам Grinning.

Моята машина я купих по-скоро заради кексовете, разни кифлички да правя, но не и за хляб. Преди купувахме 1 хляб на 10 дни, а сега през 2-3 дни правя уж да пробвам, че го и ям даже Laughing.

# 477
  • София
maimun77 , такъв хляб като при вас става по мои наблюдения, когато се прави със суха мляко. На мен първите опити от книжката ми бяха с такова и хляба ми се получаваше като твоя на снимките. Аз също не харесвам такъв. Най-често правя хляба с кисело мляко и вода, масло или зехтин. Когато правя хляб със старо тесто, става един такъв тежък отвътре, плътен, като нашенски козунак, на хубави конци. Сега съм си заделила от вчера и ще правя днес такъв. Мъжът ми също като теб най-много харесва заводския, но най-вече заради кората. Такава кора обаче мога да я докарам, ако пека в печката, а не в машината. Аз излишно време нямам.  Simple Smile Виж, вътрешността на хляба със старо тесто много му хареса.  Peace

# 478
маймун защо не опиташ със селския хляб на Ердинч  newsm78 .В къщи правя или него или този с айрян на Полина.

# 479
Когато правя хляб със старо тесто, става един такъв тежък отвътре, плътен, като нашенски козунак, на хубави конци. Сега съм си заделила от вчера и ще правя днес такъв.
Петя, какво означава старо тесто и че си заделила от вчера?

Към книжките на Мулинекс с багети няма таблица с времената, учудващо, но е факт. Когато реших да си купя още една машина (за село), но без багети, се оказа, че има. Разликата е в 9-та програма (при едните машини е за багети, а при другите... не помня, не я ползвам  Blush). Ще пусна таблицата, но трябва или да сканирам, или ще снимам, полезно нещо е. Обаче почвам да си мечтая за програмируема машина.

Интересен сайт е Paneo, има го разработен на няколко езика, аз избирам руски (мисля, че към Мулинекс машините има реклама към този сайт). Има рецепти за Мулинекс, мерки за чаена и супена лъжица, някои въпроси и отговори, свързани с мая и т.н. Ето примерен линк http://www2.club-paneo.com/ru_ru/recipe-_-M_3855-2.html, а мерките са тук.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 11:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт