Машина за хляб-34 част

• 84 373
  • 729
  •   1
Отговори
# 405
yoanna, дай пълна рецепта.
500 гр брашно (180 гр пълнозърнесто и 320 гр бяло)
300 мл вода
лъжичка сол
лъжица захар
2 лъжици зехтин
суха мая Алнатура 9 г (на опаковката пише, че е за 500 гр брашно).

Същата рецепта, ако я направя само с бяло брашно, става добре. С пълнозърнесто обаче не. Сега видях, че на оригиналната рецепта пише една лъжичка суха мая, може би не трябва да гледам какво пише на опаковката на маята? Аз си мислех, че ако е много маята ще бухне твърде много, а моят въобще не бухва. Може ли наистина да е от твърде много мая?

# 406
Пробвах и двете смески на Духи Пухи и са чудесни (само малките кръгли твърди топченца, дето остават доста твърди, ни идват в повече, ама ще го преживеем Laughing). Черната ми идва... прекалено черна Mr. Green и започнах да слагам по-малко от нея - на 450 грама брашно добавям 50 грама от нея - става чуден, бухнал, ароматен черен хляб  bouquet Преди малко изпекох малки хлебчета тип възелчета с добавка от двете смески - станаха чудни Wink

Ето това никога не ми е било ясно: ако е истински черният хляб, той не е бухнал и чуден. Става бая тежичък и сбит. Освен това не е и наполовина толкова черен, колкото е описан  Peace
   Виждам и по магазините същите ментета-черни хлябове /толкова боя са вложили  #Crazy/ , меки като дунапрен.
   Значи излиза, че и тези миксове са нещо подобно  Thinking Не искам да обидя никого, но просто смятам, че само създават търговски вид на хляба.

# 407
  • Русе/София
Здравейте !  Simple Smile
Имам машината си за хляб почти от година, но не съм пробвала много рецепти . Сега съм се "надъхала " да  експериментирам .  Simple Smile  Вчера правих хляба с айран . Стана страхотен, но толкова се изду , че щеше да избута капака. Иска ми се да го замеся в машината , а да го изпека във фурната. Каква програма да ползвам и кога трябва да го извадя? После колко трябва да втасва ? Трябва ли да го премеся , преди да го оформя на питка ?
Извинявам се , ако е отговаряно на въпросите , но не мога да се ориентирам във всичките теми . Simple Smile

Вчера правих питка с тази рецепта.Пуснах програма само тесто,извадих преди да почне втасването.Не съм премесвала.Оформих питката,оставих да втаса и резултата е страхотен.

# 408
  • USA
Ето рецептата, по която правих белия хляб и не ми хареса http://maimun77.snimka.bg/other/drehi.495772.20542480.big .
1 ч. вода
3 1/4 ч. брашно
3 с. л. захар
1 1/2 с.л сухо мляко
1 1/2 ч. л. сол
 2 с. л масло
1 1/2 ч.л. мая

Nevena Virolan, правя с брашно за хляб, а за сладкиши е друго брашното. Не искам с готови смески, искам да знам какво има вътре, та затова, но ще видя по-нататък. Ще пробвам този с айран и ако стане пак такъв, ще купя брашно на друга марка. Всъщност машината я взех за пълнозърнест хляб, а не за бял, но исках само да опитам. Иначе от пълнозърнестите хлябове ми се получава супер и са много вкусни Heart Eyes.

alys, не знаех, че и в Бг хляба на нищо не прилича, но за мен си остава български хубав хляб, този , на който викахме заводски. Кората му е една леко жилава , а вътре еластичен, но не мек като моя, направо като памук Sick. Иначе не стана много бухнал, добре си е , но не е това, което искам.

Редактирам се: Бях писала, че ще попитам фирмата производител на машината ми относно рецептата за шоколадовия кекс, пратих даже снимка и казаха, че тази рецепта е от повече от десет години и досега не са имали оплакване. Единственото, което предполагат е , че съм пропуснала да сложа бакпулвер, но не е така, два пъти го правих и стана кофти, а след като добавих сода се получи newsm78. Както и да е, ще си го правя със сода.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 18:41 от maimun77

# 409
Ето снимки на обещаното черно хлебче със смеските на Духи:

# 410
Алекс1 , станал е мечта
какви са тези смески?

# 411
Алекс1 , станал е мечта
какви са тези смески?

Брадата молба към теб!
Що за Духи Пухи и къде го взимаш?
Духито е наша съфорумка Mr. Green и работи с такива смески http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=517604.msg16085093#msg16085093 Беше така добра да ни направи малко разнос по домовете hahaha

# 412
Пробвах и двете смески на Духи Пухи и са чудесни (само малките кръгли твърди топченца, дето остават доста твърди, ни идват в повече, ама ще го преживеем Laughing). Черната ми идва... прекалено черна Mr. Green и започнах да слагам по-малко от нея - на 450 грама брашно добавям 50 грама от нея - става чуден, бухнал, ароматен черен хляб  bouquet Преди малко изпекох малки хлебчета тип възелчета с добавка от двете смески - станаха чудни Wink

Ето това никога не ми е било ясно: ако е истински черният хляб, той не е бухнал и чуден. Става бая тежичък и сбит. Освен това не е и наполовина толкова черен, колкото е описан  Peace
   Виждам и по магазините същите ментета-черни хлябове /толкова боя са вложили  #Crazy/ , меки като дунапрен.
   Значи излиза, че и тези миксове са нещо подобно  Thinking Не искам да обидя никого, но просто смятам, че само създават търговски вид на хляба.
А ти какво разбираш под "черен хляб"?
Това което се получава е многозърнест хляб.. Цветът му е черен, защото съдържа малцов екстракт - което придава и леко карамелен вкус на хляба..
А ако хлабът се прави САМО с ръжено брашно примерно и на това казваш черен хляб - тогава няма как да е бухнал Simple Smile
Гарантирам, че няма никаква боя .. просто няма как в Холандия да пуснат нещо на пазара, в което има оцветител, особено в смес за хляб..
В България го правят редовно.. за съжаление.. това от "кухнята" ..

Между другото си имам вече моя си фурнааааааааа ляляяяя... Мъничка, вертикална, с 1 бъркалка.. Ама голяма ще ми дойде в повечко  Laughing
Оня ден си забързах една от една мома хангличанка.. и на мъжоците тука вече 3 хляба им пекох.. близат си пръстите и цъкат  Crazy Mr. Green
На тамън долу сега се пече с маслини..
Остава и да си я замъкна до БГто.. че леко вече ми идва свръх багажа и усещам как ще ме свалят от самолета  Joy

# 413
Духи Пухи миличка писах ти на  лични, би ли ми казала по какъв начин мога да се здобия с такива смески.

# 414
Духи Пухи миличка писах ти на  лични, би ли ми казала по какъв начин мога да се здобия с такива смески.
Отговорих  Embarassed

# 415
# 416
duhi_puhi   , пиши и на мен как да си взема смески Peace

# 417
  • Варна
yoanna, дай пълна рецепта.
500 гр брашно (180 гр пълнозърнесто и 320 гр бяло)
300 мл вода
лъжичка сол
лъжица захар
2 лъжици зехтин
суха мая Алнатура 9 г (на опаковката пише, че е за 500 гр брашно).

Същата рецепта, ако я направя само с бяло брашно, става добре. С пълнозърнесто обаче не. Сега видях, че на оригиналната рецепта пише една лъжичка суха мая, може би не трябва да гледам какво пише на опаковката на маята? Аз си мислех, че ако е много маята ще бухне твърде много, а моят въобще не бухва. Може ли наистина да е от твърде много мая?
Според мен слагаш много мая и хляба превтасва. Следващия път си сложи колкото е по рецепта, т.е. 1ч.л. Винаги слагам мая колкото е по рецепта, макар на пакетчето да пише, че е за 500гр. брашно. Реално 1 пакетче ползвам за около 1кг. брашно(даже и малко повече) като си направя груби сметки. Провал не съм имала  Peace.

# 418
Извинявам се ,ако вече е пускана рецепта,но не намерих-искам да направя чесново хлебче ,но предпочитам изпитана рецепта. Blush

# 419
  • Paris, France
Привет на всички хлебари и пекари,

Алекс1, страхотен хляб! Браво! Много добре изглежда.

алис, обичам те  Hug.   bouquet за нахутената закваска. Само се чудя колко дребно счукан трябва да е нахута newsm78, на четвъртинки или по-дребно?????? и дали ще стане да го счукам я хартиена торба с дървения чук за пържоли.

Ердинч, ако четеш, много, ама много благодаря за рецептата и снимките на нахутената мая. Толкова отдавна я търсех. Грешката ми е, че не съм пробвала на български  Embarassed. Търсех и на английски, френски, гръцки, какви ли не езици, даже хлебари съм питала.   bouquet

Ето рецептата, по която правих белия хляб и не ми хареса http://maimun77.snimka.bg/other/drehi.495772.20542480.big .
1 ч. вода
3 1/4 ч. брашно
3 с. л. захар
1 1/2 с.л сухо мляко
1 1/2 ч. л. сол
 2 с. л масло
1 1/2 ч.л. мая

Nevena Virolan, правя с брашно за хляб, а за сладкиши е друго брашното. Не искам с готови смески, искам да знам какво има вътре, та затова, но ще видя по-нататък. Ще пробвам този с айран и ако стане пак такъв, ще купя брашно на друга марка. Всъщност машината я взех за пълнозърнест хляб, а не за бял, но исках само да опитам. Иначе от пълнозърнестите хлябове ми се получава супер и са много вкусни Heart Eyes.

alys, не знаех, че и в Бг хляба на нищо не прилича, но за мен си остава български хубав хляб, този , на който викахме заводски. Кората му е една леко жилава , а вътре еластичен, но не мек като моя, направо като памук Sick. Иначе не стана много бухнал, добре си е , но не е това, което искам.

Погледнах хляба. Още от пръв поглед се вижда, че е сух, ронлив, сбит, с мнодо плътна, дебела и прегоряла кора. Започвам от кората. Лъскава, такава каквато я искаш, като на "заводския хляб" от сорта на Добруджа се постига с навлажняване на повърхността и ако напръскаш с малко вода отгоре, може би ще се получи. Но, само отгоре ще се получи. В машина е невъзможно, повтарям, невъзможно долната и странични кори да станат такива. Постига се във фурна с парата, която образуваш чрез наливане на вряла вода в тава под хляба преди слагането във фурната.

Продуктите - от рецептата е видно, че си сложила 1 чаша вода на 4 чаши сухи продукти (маслото се брои като сух продукт. Това ти дава ТХ от 25. ТХ е съотношението на % течности към % твърди съставки. Аз меся белия хляб на 75. Не съм и чувала за машина, която да има ТХ под 50. За хлебното тесто е по-добре да е по-меко, отколкото да е по-гъсто. Професионалните хлебари месят белия хляб поне на 70, обикновено на 80, някои стигат до 100. Ние не сме професионални, но е абсурд от 1 чаша вода и 4 твърди продукти да изпечеш читав хляб. Поне още една чаша вода ще трябва.

масло- бих го махнала изцяло и бих го заменила с олио или зехтин, особено ако искаш лъскав хляб.

захар - прекалено много е. 3 супени лъжици е в пъти повече и от декстрозата в смеските, която не е по лоша от захарта, чисто биохимически казано. Това прави кората на хляба ти като кора на козунак - суха, прегоряла и сбита.

Тук има доста рецепти. Моят съвет е да разгледаш снимки и да направиш хляб по рецепта, която е дала резултата, който търсиш. Аз харесвам селския тип хляб - с набрашнена твътда кора и правя предимно такъв. Ако го харесаш:

http://inona.snimka.bg/family/hlyab.487439.18016354

http://inona.snimka.bg/family/hlyab.487439.18016370

Нямам снимка на разрез, но отвътре е долу-горе такъв, като изключим оцветяването от маслините:

http://inona.snimka.bg/family/hlyab.487439.18268394

http://inona.snimka.bg/family/hlyab.487439.18268395

За готовите смески - на етикета си пише какво и по колко има вътре. Най-лошото в хляба е маята, защото не разгражда всичко до смилаеми и усвояеми за човека неща. Ако правиш със закваска, добре. Ако не, готовите смески могат да се окажат много по-полезни. Не съдържат нищо вредно, което ние сами не добавяме при правенето  Peace. Даже в някои има аскорбинова киселина, което си е витамин Ц. Е, разгражда се при обработката, но не е вредно.

yoanna, и аз мисля, че маята е много. Това количество е за втасване на 500 гр брашно за един час. Ако преседява в топла машина 2-3 часа?????? Ако седи в тестото 2 часа, намаляваш двойно, за 3 часа - четворно. Защо? Защото маята всеки час се удвоява. Така ако ще втасваш за час слагаш обичайната доза, но ако е за повече, намаляваш експонентно. За 6-7 часа е необходимо да се сложи една шестнайста от количеството. Не знам разбираемо ли го обясних.

Общи условия

Активация на акаунт