Трябва ли да учим бебето да ходи хванато за ръчички?!

• 11 838
  • 64
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!Трябва ли според вас да уча малкия да ходи хванат за ръчички,ще помогне ли с нещо това във връзка с прохождането?Притеснявам се защото той прави няколко крачки и си сяда на дупето,не иска,пък други бебета на нашите месеци го правят.Иначе на 9 месеца се изправи сам и прави опити да обикаля в креватчето,също и пълзи вече.Дали да се притеснявам за това?Благодаря ви.

# 1
отговорът е не, не се притеснявай. всяко дете е индивидуално, така че кога ще реши да ходи сам си е негова работа. аз междудругото не се сещам за бебе около мен, което да е проходило само, без да бъде държано за ръчички преди това... племенника ми проходи на година и половина самостоятелно, на 1г. и 1-2 месеца - за ръчички, така че по-малко се вглеждай в околните деца и остави твоето да си се развива както му се иска  Peace и да, според мен му помагай и го хващай за ръцете, най-малкото така ще му е по-интересно и забавно, отколкото само да пълзи  Wink

# 2
Не, не трябва! Може би само навън, но е още мъничък. Слагай го вкъщи на пода. Той ще започне сам да се изправя, хванат за мебелите, после и ще проходи. Всяко дете се развива  различно. Едни прохождат на 9, а други - на 18 мес. 

# 3
  • Бургас
Щом не иска не го насилвай.

# 4
  • София
На по-късен етап да. В момента мисля, че не е задължително. Когато реши само ще се отпусне.

# 5
Моят съвет е да не сравняваш детето си с другите, моята дъщеря никога не иска да я държа за ръка, нито преди да проходи, нито сега.

# 6
  • Враца
Пълзенето е много полезно за развитието на мускулатурата и гръбначния стълб. Децата сами усещат кога могат да се изправят на крака и това става постепенно. Когато той се почувства по-сигурен може и да му хареса да го водиш за ръчички. Но щом не иска, не го прави. Обезопаси стаята и го пускай свободно да пълзи.

# 7
Моето дете беше на 10 месеца като започна да ходи като я държа за ръчичките.Но го прави защото тя иска.Аз не я насилвам за нищо. Понякога си ходи само с паяка,но в повечето случаи започва да мрънка за да я изкарам от проходилката и да ходим из апартамента. Ако детето не иска,значи не е готово.Ако насилваш нещата само ще забавиш още повече процеса.

# 8
Ако само иска да ходи - да. Иначе не, няма смисъл да се насилват нещата. Дъщеря ми проходи сама на година и 2 месеца, вкъщи не съм я карала да ходи, сама се местеше от мебел на мебел. Вън съм я разхождала, защото не искаше да стои в количката, когато не я возя Peace

# 9
  • София
благодаря за бързите отговори!той има огромно желание да седи прав и постянно да се хваща за нещо да става.И във връзка с пълзенето да попитам?Вкъщи сме с балатум,забелязвам,че като пълзи и тупне настрани май му е малко твърдо.Дали ще свикне или трябва да осигуриме някакви килими или друго?

# 10
Ще свикне! Ние сме с паркет -още по-твърдо. А навън какво ще правите?  Laughing Hug

# 11
И ние сме с паркет.Спокойно ще се научи сам да се пази Hug.

# 12
Не се притяснявaй.Той е още сaмо нa 10м Peace
Моятa никогa не е ходелa зa ръкa или с помощни средствa.От 8 месе4нa се изпрaвяше и прaвеше 'рaзходки' в леглото си Peace след товa обикaляше подпирaйки се нa мебелите.И от рaз си тръгнa сaмa.Нямaме и 5мин дa вися нaд нея и дa я държa зa ръцете Peace
Пусни го по мебелите,може би не му е комфортно дa го държиш.
Зa пълзенето-ние тaкa и не се нaу4ихме дa пълзим.Не съм слaгaлa нищо.В холa имaме един мaлък килим и тя основно тaм се подвизaвaше,но и нa пaркетa и текaротa си ходеше подпрянa зa стените

# 13
  • Враца
Ние в хола имаме килим, в останалите стаи паркет и теракот. Абе по-добре си е на килими, особено в началото. Иначе то е ясно, че ще се научи да се пази. Въпроса е да не се удари сериозно докато се научи. Ако имаш възможност, ще е по-добре да сложиш едно килимче някъде и там да му оставиш играчки. Сега моята дъщеря като магаренце се въргаля по килима и много обича.

# 14
Всяко дете е с индивидуална готовност за ходене. Моята Рада още не е проходила, но аз не съм се притеснила и не я сравнявам с връстниците и. Всичко следва естествения си ход.
От гледна точка на воденето за ръчички, когато беше на 10 месеца изобщо не съм го правила. Сега понякога виждам, че изявява желание да я водя. Тогава го правя. Усетя ли, че иска да друсне на мързеливото си дупе, не я насилвам повече. Рано е да се притесняваш и лоша услуга ти прави това, че сравняваш с "напредналите" наборчета. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт