За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 32

• 38 571
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • Географският център на България-Габрово
Ама то се отделя от костите и затова майка ми твърди че аз си въобразявам,дели се на едни конци,но ако се опиташ да го прегризеш напречно се оказва трудно и после дъвчеш,дъвчеш едва го преглъщам.Аз на месото не съм изобщо фен.Ям някои неща но рядко.Домашното го опитвам и като не ми харесва и него не ям.Но ми е чудно как купеното става крехко и бутчета и всичко а това - не.

Възможно е при заколването на животното то да се е стегнало и по този начин месото му остава жилаво.Друг начин също може да бъде когато се пуска вряла вода за да може да се махне перушината.Ако водата е много-много вряла по същият начин се стяга месото и каквото и да го правиш си остава на конци и жилаво.Затова водата не трябва да бъде вряла а поносимо топла.

# 61
как се реже най-лесно блат за торта на две
веднъж пробвах с конец , но не стана

# 62
  • забравих си мисълта...
как се реже най-лесно блат за торта на две
веднъж пробвах с конец , но не стана

Ако ми беше поръчала, едва ли щях, да снимам точно днес. Снимах ето този уред. Но още се чудя, дали, да го купя, че то торти правя може би, два пъти в годината и не знам, дали си струва, да ми заема място. Иначе аз режа с ножа, но не много дълбоко по цялата окръжност, като по този начин си очертавам къде ще режа и после поставям едната ръка върху блата и притискам леко и отново режа с ножа, до половината като същевременно леко въртя блата. Дано съм обяснила добре.

# 63
и аз правя торти веднъж на две години Laughing

сега правя торта Сахер, дето питах за рецептата й и се чудя как да я срежа, обаче незнам дали ми се е получило,защото още не съм рязала блата
в рецептата, която избрах, пишеше да се разтопи шоколада на водна баня - аз го разстопих,но стана някак си твърд, а не течен, както очаквах
освен тово пишеше да се разбие маслото и захарта на пяна, което също не можах дза постигна - разстопих необходимото количество масло, изсипах захарта и като започнах да разбивам стана нещо като захарни трохи,  а не крем...наложи се да досипя малко вода, за да стане нещо като крем
а и за капак - не можах да разбия белтъците на пяна, станаха като пенлив сок
а, и в рецептата нямаше бакпулвер - аз също не сложих и съжалявам, получи се много малък и сплескан блат
май нищо няма да направя, язък за продуктите

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 20:38 от tuly

# 64
  • In a surreal moment!
С къдрав нож за хляб режа хоризонтален канал в блата, като движа блата и внимавам да е равномерно. В този канал поставям тънък конец, кръстосвам двата края - левия край в дясната ръка, десния в лявата и леко изтеглям двете си ръце настрани. Вижда се как конеца се движи в блата и го реже. Всичко това става за секунди, без усилие и при най-мекия блат. Дано си ме разбрала.

# 65
благодаря,разбрах и двете ви  bouquet

# 66
Възможно е при заколването на животното то да се е стегнало и по този начин месото му остава жилаво.Друг начин също може да бъде когато се пуска вряла вода за да може да се махне перушината.Ако водата е много-много вряла по същият начин се стяга месото и каквото и да го правиш си остава на конци и жилаво.Затова водата не трябва да бъде вряла а поносимо топла.
Ауу това е много ценен съвет,благодаря ти Hug Мисля че точно тези грешки се допускат.

# 67
Ама то се отделя от костите и затова майка ми твърди че аз си въобразявам,дели се на едни конци,но ако се опиташ да го прегризеш напречно се оказва трудно и после дъвчеш,дъвчеш едва го преглъщам.Аз на месото не съм изобщо фен.Ям някои неща но рядко.Домашното го опитвам и като не ми харесва и него не ям.Но ми е чудно как купеното става крехко и бутчета и всичко а това - не.

Дуниа, ако поставиш пиле във много, много вряла вода, то няма да стане жилаво, нито ще има време да се стегне, просто щке му окапе всичката кожа, заедно с перушината, защотоще се препари.
Ако го сложиш в поносимо топла вода, то няма да се *попари*, следствие на което перушината няма да може да се оскубе нормално, а се къса с кожа.
Вярвай ми, не знам колко пилета съм прибрала без кожи, при все, че обичам пилешка кожа и точно затова се научих да ги попарвам както трябва - водата е вряла, изключена не повече от 5 до 10 мин. Т.е. никакво време да се охлажда. Но пилето се попарва за точно определено време, ако го  поизтървеш малко повече, кожата му отива, ако го извадиш по-рано - става като със студената вода.
Извинявам се, че се отклоних от темата, но това не оказва влияние на пилето. За друго животно не знам, но нямам наблюдения на жилаво месо от стресови ситуации при прибиране на добичетата.

Дес, ще ти го обясня простичко - първо, моя син до преди 4-5 години не ядеше месо, защото му беше жилаво (одъвкваше му се) . Промених начина на приготвяне, колкото и да го варях, падаше от костите но си беше на конци. Започнах да го правя на хапки, да го мариновам, когато  готвя го запържвам толкова, колкото да се запечата и да не му изтичат соковете, което става при варенето на месото.  Сега яде всичко от пилето без шийка, трътка и малката част на крилата. И пържоли всякакви.
Второ и по-важно - домашното месо колкото и да е младо, не е крехко като купеното.
Купеното е от животни, които се гледат в клетки и не ходят; домашните ходят цял ден.
Купените се хранят с комбинирани фуражи с добавки витамини, минерали, от които растат ударно. Домашните дори и с комбиниран фураж да са - всичко е с мярка - има доза на лекарства и добавки, които *предписват* още с купването на пилетата/бройлерите, а преди да станат готови за прибиране, те задължително минават на общо зърно, за да се изчистят от тези добавки и лекарства. При тези, които ги отглеждат за месо,  едва ли някой го спазва, защото ще изгуби тегло.
Дори и домашен бройлер да е, пак е с по-стегнато месо от купения бройлер от магазина - говоря дори за охладено, не за замразено месо, там е още по-зле и със замразяването. .

# 68
Eххх супер ценна тема..
Мерси Пеп-чо,очаквах и ти да се изкажеш.Значи да не варим месото така ли?Ако се опече някак или какво?Ти обезкостяваш ли го?Такова нещо не сме правили никога.Все ги вари майка ми и аз се чудя защо Thinking

# 69
Абе когато е за нас както и да е, готвя дори гледам да не го запържвам, но като е за децата  Laughing(дъртите магарета вече де)  - повече на хапки, дори готвено да е.  Обезкостявам и бутчета (горно бутче май се води по магазините пък - плешката) и филето. Начуквам самото месо, не да се изтъни, просто да се начука, както е дебело, да стане по-крехко. Винаги мариновам в  малко лимон, соев сос, зехтин и алкохол, нарязаните хапки.  После - пека, пържа, панирам, виждаш, че често *отчитам* пилешко.
Печено пиле или пилешко - задължително мариновам. Било то в сухи подправки (за ден-два обаче), или с течни намазвам - както на хапките - и пак престоява в хладилника 12 до 24ч. Пилето го цепя на две, за да се изпича добре, задължително под фолио.
За готвене - поставям ги да се запържат пърчетата месо от двете страни, така, е да си сменят цвета, не повече, но достатъчно, да се запечата месот и да му остане вътре сока, т.е. сочността, ако е много-на два пъти втенджерата.  Едва тогава събирам, прибавям зеленчуците и готвя. От доматите се стяга месото, или слагай малко и то в началото на готвенето (след месото) да се задушат добре, едва тогава вода.
Домашно пиле, което не е от бройлерите, каквото и да го правиш, няма да стане крехко, както бройлера. Аз си ги разделям, още като прибирам - тези от местната порода (бавно растящите) отделям за готвене** -  гювеч, супа, за зеле, за ориз, на яхния стават чудесни..
Бройлерите отделно - за печене, за пържене, за пържоли, на хапки вякакви. Обезкостявам филето, горното бутче в момента на прибиране и за да не прибирам кокалаци без месо - тези части заедно с гръбнака ги слагам да се сварят, обезкостявам - има доста мръвчици по тях. Разпределям в пакетчета за по  супа, а бульона наливам в малки бутилки и ползавм, когато ми потрябва - в пъти по-добър е от купените.

# 70
пеп-4o, благодаря за идеите за обработка   bouquet
Дес, майка ти не бърка, и се радвай,че са така жилави пилците - детето ти яде истинска храна, така трябва да изглежда едно истинско, добре гледано пиле. Когато нашите свършат, купувам испански и гръцки - и те са жилави. Тази пихтия, която продават по магазините е пълна с хормони и антибиотици  Peace
Аз пека в плик по час и половина, че и по повече, зависи от реколтата  Crazy
Сега баща ми заколи "новите" малко по-рано, нямат толкова месо,но са значително по-крехки и вкусни.

# 71
  • на втория етаж
и аз правя торти веднъж на две години Laughing

сега правя торта Сахер, дето питах за рецептата й и се чудя как да я срежа, обаче незнам дали ми се е получило,защото още не съм рязала блата
в рецептата, която избрах, пишеше да се разтопи шоколада на водна баня - аз го разстопих,но стана някак си твърд, а не течен, както очаквах
освен тово пишеше да се разбие маслото и захарта на пяна, което също не можах дза постигна - разстопих необходимото количество масло, изсипах захарта и като започнах да разбивам стана нещо като захарни трохи,  а не крем...наложи се да досипя малко вода, за да стане нещо като крем
а и за капак - не можах да разбия белтъците на пяна, станаха като пенлив сок
а, и в рецептата нямаше бакпулвер - аз също не сложих и съжалявам, получи се много малък и сплескан блат
май нищо няма да направя, язък за продуктите

Шоколада може би си го държала малко повече на водна баня и се е пресякъл,сложи ли му малко масло или сметана,или даже с малко олио да капнеш пак става гладък и течен.
 За масления крем маслото не се разтопява,само се оставя на стайна температура да омекне и тогава се бие със захарта.
 Белтъците - някои съветват белтъците да са изстудени +щипка сол,започваш да биеш без захар,като стане бяла пяна,започваш да добавяш по-малко от захарта,докато стане твърд сняг,да се задържа по бъркалките.Има и метод за разбиване белтъци на сняг(за швейцарски меренги),като се загреят на водна баня заедно със захарта,до стопяването и(около 40С) и после се бие.Пак става.
 За блата не знам,каква е рецептата,има и без бакпулвер. Peace

# 72
благодаря ти,знам си аз,че не съм майстор в тортите.....блатът стана един ужасен, глетав като марципанен, а не на трохи....
абе направо провалих се тотално, само заливката е хубава - нали е шоколад, ама и тя е на бучки....
ще си  я купувам тази торта - кво да правя като съм карък и не мога да си я спретна
ето рецептата -  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2164.msg52415.html#msg52415 , тук от темата е....сега из мрежата видях,че има и други рецепти

за шоколада - как се разбира до кога да се държи на водната баня, не знаех, че се пресича и той
за масления крем - разстопих маслото, но вече ще знам

# 73
  • на втория етаж
  Не се се отчайвай,човек така се учи - проба,грешка,докато се получат нещата,никой не се е родил научен. Hug
  За блата сигурно е от белтъците,те внасят в тестото въздух,а щом при теб не са се разбили както трябва и тестото ти е станало глетаво.И ги прибавяш към тестото със шпатула,а не с миксера. Peace PeaceА шоколада държиш на водната баня само да омекне и да се втечни леко,отдръпваш и бъркаш докато се хомогенизира с маслото и стане лъскава смес.

# 74
  • Талант на 2012,2013 г.
Здравейте момичета. Много моля някоя от вас да ми обясни как се готви бамя с телешко... PraynigМоят съпруг има желанието да си хапне, но аз не съм готвила и не знам. Като със зеления фасул ли е? И колко се вари тази бамя? Моля за мааалко помощ.Ще съм ви благодарна... Hug

Общи условия

Активация на акаунт