Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2004, 09:34 ч.

Лактационни кризи

 • 35 116
 • 20
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Лактационни кризи (кризи на кърменето)

В много издания, посветени на въпросите на кърменето се среща такова понятие – лактационна криза. Някои от кърмещите майки, четейки описанието на лактационната криза, радостно възкликват “ето, това е тъкмо като за мен”, а други – обратно, вдигат рамене в недоумение, трети започват да се страхуват, че това е много страшно и обезателно ще им се случи. Какво е това чудовище – лактационната криза, и действително ли е неизбежно?

Лактационна криза е прието да се нарича временното намаляне на продукцията на мляко, което обикновено се случва след установяването на зрялата лактация. Ако се кърми без ограничения на поискване, включително през нощта, тази ситуация винаги се възстановява от самосебе си за 2-7 дена, без каквито и да е специални мерки. Счита се, че лактационните кризи най-често се наблюдават през първите  3-6 седмици от живота на бебето, а след това могат да се повторят на 3, 7, 11 и 12 месеца. В други източници се посочва друга периодичност – около 1,5 месеца. През какъвто и период да настъпват, продължителността им рядко е повече от 6-8 дни, като най-често продължават 3-4 дена.
Съществува и традиционно обяснение на това явление. Изглежда енергийните нужди на детето периодически рязко нарастват и започва да не му стига обичайната порция. Гърдата не успява да догони растежа на бебето.
По-малко традиционно и по-физиологично обяснение свързва такива приливи и отливи с влиянието на смяната на лунните фази върху лактацията.

Как изглежда това? При всеки е различно, но обикновено жената се оплаква от безпокойството на детето и плач по време на кърмене или веднага след него и нарастналия брой кърмения (ако е на поискване). Други се тревожат заради постоянното усещане, че гърдите им са “празни”. Някои майки не забелязват почти никакви изменения в гърдите си, но ги умаря почти непрекъснатото сучене на бебето. “Имам чувство, че бебето ми е забравило, че вече е порастнало, държи се като новородено, макар че вече е на 3 месеца!”
За обикновеното, тъй наречено средностатистическо бебе, лактационните кризи не представляват опасност. Ако жената знае, че такова явление съществува, ако е уверена в способността си да изхрани детето, то тя просто увеличава честотата и продължителността на кърменето. При правилно организирано кърмене повишената сукателна активност на бебето неизбежно ще доведе до увеличаване на обема на изработваното мляко. Просто срока на възстановяване при всички е различен, затова на една майка ще й се наложи да изтърпи всичко на всичко 2 дена, а на друга – всичките 6!

Проблемите започват тогава, когато кърмещата майка не е уверена в правилността на своите действия, съмнява се, че има достатъчно количество мляко. Майките се вълнуват особено силно, ако детето отначало не е наддавало много добре, ако е недоносено, с ниско тегло или неотдавна е боледувало. Когато майката се вълнува, напряга се и драматизира, се нарушава изработването на хормона окситоцин, от който зависи потока мляко. Всичко това обезателно се отразява на състоянието на детето, което започва да се държи още по-неспокойно на гърдата. Получава се порочен кръг, който се затяга още повече, ако се опитват да успокоят бебето с биберон-залъгалка или започват да го дохранват с изкуствено мляко. Бебето, което получава залъгалка или бутилка, стимулира гърдата чрез сукане все по-рядко и по-рядко. Гърдата, която не получава адекватна стимулация, вместо да увеличава производството на мляко, продължава да го намаля. Поради такива неграмотни действия лекият недостатък на мляко много бързо става съществен, и детето действително започва да се нуждае от дохранване.
За да се се случва това, всяка майка трябва да знае какви действия могат да помогнат в тази ситуация, а кои могат да докарат беля.

Първо, при намаляване на количеството мляко, в никой случай не започвайте да дохранвате, да давате други течности или да успокоявате детето с биберон. Възможно е това да е просто лактационна криза и всичко да се оправи от самосебе си. Щом майката започне да се безпокои за това, дали на детето му стига млякото, тя често се старае да му компенсира този недостатък, без да задълбае в обосновката на своите действия. Все пак, само по-честото слагане на гърдата стимулира възстановлението на лактацията, затова никога не бива да се бърза с коригиращи мерки.

Второ, контролирайте дали на бебето му стига кърмата по това, колко пъти пишка, а не се ориентирайте по поведението му. Ако пишка над 12 пъти (на денонощие), няма нужда от никаква корекция в храненето на детето. Бебето въобще не изпитва недостиг на мляко, дразни го и го безпокои нещо друго. Временно намаляване на пишкането на 6-8 пъти за денонощие не вреди на бебето, ако не продължава повече от 3 дни. Слагайте бебето на гърдата по-често и бройте колко пишка. По правило след 3 дни броят пъти, когато пишка, обезателно се увеличава, а ако не се увеличат, може детето временно да се дохранва с лъжичка, но не по-рано от шестия ден (от началото на кризата).

На трето място, за майката трябва да се организира отдих, дори кратковременен. Физическата умора нерядко се явява една от причините за временното намаляване на лактацията и повишената нервозност на детето. Нека някой от близките временно да поеме част от домакинството. Даже мама да не чувства силна умора, почивката във никой случай няма да й попречи. Освободилото се време тя обезателно ще посвети на бебето, за да помогне да се отстрани източникът на напрежение между тях, и детето във всички случаи ще стане по-спокойно.

А може ли да се размине съвсем без тях? Многогодишните наблюдения на сътрудници на нашия център позволяват да се установи такава закономерност. Опитните майки, обучени на успешно кърмене и уверени в стабилността на своята лактация, не страдат от никакви кризи. Не, те също забелязват, че в някакви си там дни млякото им е повече, а в други по-малко, но те винаги имат разумно обяснение за такова поведение на детето. Най-внимателните от тях забелязват, че такива явления най-често са свързани със съвпадението на няколко фактора. Например, над “удачна” фаза на Луната се е наложило генерално почистване на дома. От една страна мама се е преуморила и малко е намалила производството на мляко. От друга, опитвайки се да свърши повече, със закъснение е отговаряла на молбите на бебето, а понякога и просто го е давала на татко да го развлече, в резултат детето не е стимулирало гърдите чрез сукане достатъчно, а освен това му е липсвала мама. Татко дълго е играл с детето и го е преуморил. Ако към това прибавим към това, че влиянието на Луната също е способствало за намаляване на лактацията, нужно ли е да се удивяваме, че на следващия ден мама чувства известен недостиг на мляко. На свой ред бебето обезателно ще отреагира на това и в отговор ще “висне” на гърдите на мама! Това може да се назовава с модната дума “криза”, но причината не е в някакви си там процеси и степени, а в простото стечение на обстоятелствата. Затова грамотната майка се отнася към такова явление спокойно, и обикновено целия следващ ден посвещава на почивка и отделя повече внимание на детето. Буквално след ден-два харномията обикновено се възстановява!

-------------------------------------------------------------------------------------
Това помага
-------------------------------------------------------------------------------------
По-често слагайте детето на гърдата, предлагайте му да суче на всеки час!
Увеличете продължителността на кърменето.
По-често кърмете през нощта.
Пребройте колко пъти пишка, за да не се тревожите.
Отпочинете от домакинската работа.
Обърнете се за подкрепа към близки и роднини.
Обърнете се към консултант по лактация.
-------------------------------------------------------------------------------------
Това не помага
-------------------------------------------------------------------------------------
“Успокоение” на плачещото бебе с биберон-залъгалка.
Даване на вода.
Използването на бутилка, независимо какво се налива в нея.
Дохранване на бебето с изкуствено мляко по-рано от 6 дни от началото на кризата.
Постоянното теглене на детето.
Физическата умора на майката, отсъствие на помощ у дома.
Съмненията на околните дали майката има достатъчно количество мляко.
-------------------------------------------------------------------------------------

Безусловно, на лактацията влияе и физическата умора на майката, и фазите на Луната и нарастващата, или обратно, намаляващата активност на бебето. Възможностите на женската млечна жлеза обикновено са разчетени за такива колебания. Ако капризите на съдбата или времето доведат до това, че няколко колебания се съберат заедно, то резултатът вече ще се забележи.
Чудесно “лекарство” на такива неприятности се явява грамотната организация на кърменето. Неограничено кърмене според нуждите на бебето – това е главната гаранция за възстановяване на нарушеното равновесие. А ако кърменето е организирано с грешки, то лактационната криза е още един повод да започнете да ги поправяте. Обърнете се към консултантите по кърмене и ние обезателно ще ви помогнем.

М. Б. Майорская,  консултант по лактацияпревод от www.rojana.ru

# 1
 • в гората
 • Мнения: 1 485
Много интересна у полезна статия! Благодарности от нас с бебе Калин! Simple Smile

# 2
 • sofia
 • Мнения: 769
Леле Буу, благодаря!
Точно такова обяснение ми трябваше за моментните кризи на моята Калина Grinning .  От къде ги намираш тези статии Grinning ? Ако имаше кой да ми ги дава тези съвети баткото нямаше да се откаше на 5 месеца да се кърми.

# 3
И аз съм ти много благодарна!
Изпитвам ужас от това да не ни се наложи да минем на адаптирано мляко! Наистина спокойствието е най-важно за доброто производство  Grinning
М/у другото много ми харесвате на снимката с дъщеря ти

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 057
И аз благодаря за статията. Изчетох я с интерес. Много от нещата се засичат с моя опит... А попадала ли си на информация кои точно фази на Луната въздействат на лактацията? Може би в някои фази тя се увеличава? (Това просто от любов към теорията Simple Smile)

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
За Луната за първи път в тази статия попаднах. Аз много не си падам по такива обяснения, но пък има много хора, които наистина вярват, че Луната оказва голямо влияние над живота им. Обещавам да потърся повече, а засега мога само да преположа, че се има предвид намаляване/нарастване на кърмата като приливите и отливите, т.е. когато Луната е близо - прилив, като е далече - отлив.

# 6
Нарочно върнах темата, защото смятам,че е много полезна. Ние, моето бебче и аз май сме точно в такава криза. Преди малко дори се разревах, че кърмата ми не му достига и той затова плаче и се дърпа на гърдата ми, а то на милото ми му се спяло. Но наистина чувствам гърдите си много меки, празни, особено вечер. Надявам се с помощта на съветите тук, да продължа да кърмя без проблеми. Между другото, някой пил ли е лактогонен чай?

# 7
 • assenovgrad
 • Мнения: 200
Гостът съм аз...   Simple Smile

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Темата я има и в Библиотеката, която нарочно стои там, че за всеки да е лесно да чете полезни теми  Grinning
Да, много мамчета са го пили, включително и аз. Има вносен и български чай, съставът е еднакъв. Резултатът от него е много добър.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 179
как се казва българският 4ай

# 10
 • assenovgrad
 • Мнения: 200
Каква съм поспалана... Embarassed
Разбирасе, че темата я има в библиотеката, но нали някой трябва да се разрови Rolling Eyes

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Лактогенен чай е при нас в Пловдив. Иначе просто питаш за Чай за кърма - в аптеките знаят за какво иде реч, няма нужда да се притесняваш. По различните градове има различни марки, но съставът е еднакъв. В Пловдив го смесват в аптеката и така без име си го продават, само чай за кърма му казват.

# 12
 • Мнения: 232
Много интересна и полезна статия!
Ще проверя за този ,чаи...от майка ми съм чувала че имам някакви билки които помагат

# 13
 • Мнения: 2 616
Лактогенният чай на Хип не върши ли същата работа? Че по-лесничко се приготвя.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 495
Тук във Варна лактогонен чай има предимно в дрогериите и билковите аптеки.
Ще ви препиша състава му от опаковката: кориандър, резене, мента, копър.
Той е в прозрачно найлонче, отгоре картонен етикет. Лично аз бях много доволна от него.

Общи условия

Активация на акаунт