Какви привилегии имат самотните родители? Какви са нашите права?

• 245 293
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 165
Длъжностното лице по гражданското състояние съставя акта за раждане, след като се удостовери писмено и обяви станалото събитие. Веднага след съставянето на акта за раждане на родителите се издава оригинално удостоверение за раждане.

Мисля че бърка удостовението за раждане с акта за раждане ,да иде в общината и да прегледа акта за раждане .

При припознаване, извършено преди съставяне на акта за раждане, в същия акт се вписват данните на бащата, както и документът, удостоверяващ припознаването при наличие на съгласие на майката. Името на детето се съставя по реда на членове 12 - 14 ЗГР . Когато припознаването се извършва след съставяне на акта за раждане, данните за припознаващия и основанието се вписват в графа "Бележки" на акта за раждане в съответствие със Семейния кодекс.

# 166
Niama dokument za pripoznavane. Predi 10g. v Karlovo e roden sinami v rodilnia dom me popitaha za imeto na bashtata i EGN, sled koeto popalniha dannite. Toi e chujdenec i togava niamashe lichna karta. Takache bez lichna karta popalniha dannite. V takav sluchai moje li da se ospori akta za rajdane i kakvo se pravi za da dokaja bashtenstvoto

# 167
Госпожо първо трябваше да кажете на колко  години е сина ви .Защото такак като сте го написали се разбира ,че това сега се е случило . Ь то е било преди 10г. по друг закон ,затова сте драскали каквото си щете в акта за раждане.
Тава е бил закона за имената на българските граждане отменен през 1999г. от ЗГР
 Тогава 
Когато детето е с неустановено бащинство, собственото име на детето се определя от майката
Дете с неустановено бащинство приема за бащино и фамилно име собственото и фамилното име на майката. Собственото име на майката придобива наставка за мъжко име.
 В едномесечен срок от установяването на произхода по съдебен ред ,чрез припознаване родителите или единият от тях с писмена молба до длъжностното лице по гражданското състояние могат да поискат да се промени собственото име на детето.
Припознаването и тогава се определяше по СК и за това няма промени. Трябвало е да питате ,а не на своя глава да вършите меко казано "глупости"
А защо са написали ей така някакв си баща в акта ще ви кажа  съобразно старото и отдавна отменето право ако детето е с неустановен произод било от двамата или от единия родител се пишаха някакви имена каквито и да е ....че да се поприкрие факта извънбрачно или захвърлено дете....в болницата явно не са били наясно или вие пък сти имали добри познанства .Соари ама...........закона си е закон.
Така ,че и тогава не можеше да впишеш кого да е как да е .
Ако се окаже ,че има грешка ,както вие твърдите това трябва да се поправи има си ред.
Най добре е тоя човек ако не е припознавал никога детето да го направи сега с декларация.

Ако смятате да водите дело първо ще се наложи да се направи поправка в аккта за раждане ....как така сте писали на фантазия господ ви знае

ИСК ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА
Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
За вас тоя срок е изтекъл , за детето още е рано да го предеви.

Така ,че нека тоя ваш баща да го припознава ,това става с декларация и да се приключва.

Последна редакция: сб, 09 дек 2006, 14:04 от donna2

# 168
  • София

Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.

Не е рано да се предяви иск от името на детето. Срокът е до 3 години след пълнолетието- значи 21, а не да чака да навърши 18 и чак тогава да почне да тече 3 годишен срок.
Искът се предявява от майката от името на детето, тъй като тя му е законен представител. Peace

# 169
# 170

Не е рано да се предяви иск от името на детето. Срокът е до 3 години след пълнолетието- значи 21, а не да чака да навърши 18 и чак тогава да почне да тече 3 годишен срок.
Искът се предявява от майката от името на детето, тъй като тя му е законен
представител. Peace

Правилно горе грешката  е моя . Срокът не е изтекъл за детето .
Мисля ,че първо трябва да го оправите тоя акт за раждане ,защото можете да затрудните доста съда.  bouquet

# 171
  • Русе
АБСОЛЮТНО НИКАКВИ-ходене по мъките и то напразно......

# 172
Аз така и не разбрах: самотна майка с 1 дете, която получава майчинство и детски, има ли право на енергийна помощ?

# 173
Аз така и не разбрах: самотна майка с 1 дете, която получава майчинство и детски, има ли право на енергийна помощ?
Ако не получава издръжка, има. Правото й е 186,45 лв. и надвишава 178 лв. /майчинство + детски/. Но ако има издръжка, няма да попадне.

# 174
Не получавам издръжка, не съм водила дела.

# 175
Не получавам издръжка, не съм водила дела.
Ако детето е припознато, трябва да осъдиш бащата за издръжка и тогава можеш да кандидатстваш.

# 176
Това не е вярно ,че задължително трябва да си го осъдила.Като пример ще ти дам моя приятелка с припознато дете ,с бащата се разделиха отдавна ,той си дава пари за детето без да е съден ,няма решение за издръжка.Тя си кандидатства за помощи и така . Не декларира парите ,които е получила на ръка /то и не може ги докажат /,то само това остана заради никаквите  40 лв дето и дава  да няма право на нищо.

# 177
 Какво да ви кажа, освен, че 3 години вече водя борби с държавата да ми издадат ЕГН на детето, самотен наистина родител съм и нямам право на помощи. Това е нашата държава. Трябва да се борим със зъби и нокти за помощи, защото така наречената ни държава ни ги дължи тези пари. Моля ви самотни родители търсете си правата.

# 178
Здравейте,искам и аз да питам нещо.
На 20.12.2006г. мина делото ми по развода и преди няколко дни излезе и решението.
Имам 2 сина-единият на 12г. другият на 5г.
В момента не съм на работа тъй като ме оперираха и като доход имам само присъдената издръжка от 100лв. за 2те деца.Някой има ли представа дали ми се полага нещо от Социала?

# 179
Здравейте,искам и аз да питам нещо.
На 20.12.2006г. мина делото ми по развода и преди няколко дни излезе и решението.
Имам 2 сина-единият на 12г. другият на 5г.
В момента не съм на работа тъй като ме оперираха и като доход имам само присъдената издръжка от 100лв. за 2те деца.Някой има ли представа дали ми се полага нещо от Социала?
Ако имаш повече от шестмесечна регистрация в Бюро по труда, правото ти е в размер 137,50 лв. Дохода ти е 138 лв. /100 лв. издръжка + 38 лв. детски/ и надвишава.
Съжалявам!

Общи условия

Активация на акаунт