Турската кухня *4*

  • 224 685
  • 761
  •   1
Отговори
# 120
  • Истанбул
  • Мнения: 332
Ерединч,да знаеш ,че ти завидях хем за професията ,хем за това ,че ще ходиш в Газиантеб.Много хубав град,много хубава туристическа и кулинарна дестинация.Пред очите ми още се реят зелените пирамиди от смлян антебски фъстък и мириса на хубава ,качествена баклава.

# 121
  • Мнения: 2 201
Виж и баклавата на Суха мащерка, много е хубава и много добре е обяснено как се прави. Понеже някои снимки не се виждат, погледни и ТУК. Айля е същото момиче.  bouquet

labrех, нея рецепта съдържа кисело мляко и ефекта на вкуса е различен, в истинската баклава няма кисело мляко, по точно не се препоръчва


 Peace горната рецепта съм я правила и с прясно мляко.
Но с прясно мляко стана малко странна, глетава и по-трудна за точене.
На вкус също не ми харесва(до колкото може да се каже, че харесвам изобщо баклава..  Cry )

Когато на мен ми казаха горната рецепта ми обясниха, че киселото мляко се слага за да се получи хрупкавост при точените кори.
В рецептата която си дал има и оцет което мисля пак е за хрупкавост или?  Simple Smile

# 122
  • Мнения: 11 743
Не, оцета в качеството си на киселина заздравява глутеновия скелет на тестото и го прави по- еластично - може да се точи до по- тънко без да се къса. За същата цел се ползва и аскорбинова киселина.
За хрупкавост може да е содата бикарбонат, ама киселото мляко едва ли  Thinking

Сега зажадувах да ги опитам тия газиантепски баклави, ама много далече.  Sad

# 123
  • Мнения: 22 867
Виж и баклавата на Суха мащерка, много е хубава и много добре е обяснено как се прави. Понеже някои снимки не се виждат, погледни и ТУК. Айля е същото момиче.  bouquet

labrех, нея рецепта съдържа кисело мляко и ефекта на вкуса е различен, в истинската баклава няма кисело мляко, по точно не се препоръчва

Ердинч, сигурно си прав за баклавата, просто тази на Суха мащерка (Айля ми хареваше повече Peace  bouquet) е страхотна, това от опит, пък и мисля, че пишеше, че е турска рецепта, затова я дадох. Иначе в Турция не съм ходила, нищо от вкусотиите, които показвате не съм опитвала. Но в главата ми е останал спомен от дребните години, които прекарвах при баба и дядо в Ловеч. В съседство живееха турци, баба им шиеше, дядо не знам какво имаше с тях, но си ходеха по къщите, та аз само дебнех дядо да тръгне към тях и бързо след него – винаги ме черпеха с някакви страхотни вкусотии. Grinning Сега дори конкретно не знам и какво е било, но съм запомнила, че ми беше много вкусно и сладко, а баба все ми казваше, че е срамота да се мъкна така у хората като просякинче. Та затова надничам в турската темичка и правя някои неща, харесват ми. Peace

# 124
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Извинявайте, че се намесвам в темата ви, но много е вкусна и неустоима.  Аз съм голяма почитателка на турската кухня и ви следя  с удоволствие.
Ще си позволя да кажа нещо само за така наречения на немски Fenchel или както вие го наричате Fennel, че това е  растителен вид от рода Foeniculum от семейството на Apiaceae.Този зеленчук е известен вече в почти целия свят, ползва се също като подправка и билка. Fenchel съдържа етерични масла, киселини, минерална сол, витамини A,B и C.
Медът от Fenchel (сироп от Fenchel + мед + масло от Fenchel) е един традиционен домашен медикамент против настинки. Особено при децата се прилага при стомашно-чревни проблеми и също при проблеми с бъбреците. Това растение има успокояващо действие при децата.
В индийската кухня се ползва особено вечер за освежаване на устата като се ползва следната смес  Green Mukhwas, a sugar-coated spice mix, mainly fennel.
 
Аз лично си умирам за салата от него. Много ми е вкусна с кисело мляко.

Извинявайте ако съм ви досадила.

# 125
  • Мнения: 6 243
На мен лично си ми беше интересно, мерси, венета.

Сега, аз не съм филолог, но чета доста по сайтове на английски за манджи. Там fennel е както копъра, семето от копър, така и резенео, за което писа Кайги. На момичето, дето писа по-горе, какво са й донесли, не знам, може би е сушен копър - просто от цялото "фенел"-ово семейство, това най-често се намира и продава пакетирано.

А за шафрана, стана ми интересно, защо им е на турците да продават индийски, като си имат собствен, световноизвестен шавфан от Сафранболу??? Сигурно оня не е толкоз скъп, знам ли  newsm78

# 126
  • Мнения: 1 934
Венета, а ти корена ли ядеш на салата?

# 127
  • Истанбул
  • Мнения: 332
Да ви отговоря Hint safranı oзначава зердечал=zerdeçal-ili na латински Curcuma longa.

# 128
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Венета, а ти корена ли ядеш на салата?

Clivia, ами самата луковица. Fenchel / Салата

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 16:01 от Venetta

# 129
  • Мнения: 1 934
Да, така си и мислех.
   Между впрочем в Бг никой не яде луковицата. Само българи, които са били в чужбина знаят, че е ядлива  Simple Smile

# 130
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Clivia, обичам много копър и затова може би и ми допадна салатата. Прибавям още малко черен пипер, градинска чубрица и чесън става просто мечта Simple Smile. За някои няма, да е може би толкова вкусна, но аз често вечерям с нея + филийка хляб разбира се Simple Smile.

# 131
  • Мнения: 383
Сега зажадувах да ги опитам тия газиантепски баклави, ама много далече.  Sad

pina, лесно е, има възможност за online поръчка, във Анкара пък купувам предимно от тука

Цитат
просто тази на Суха мащерка (Айля ми хареваше повече Peace  bouquet) е страхотна, това от опит, пък и мисля, че пишеше, че е турска рецепта, затова я дадох.

labrex,   bouquet няма проблем , мойто беше само допълнение   Hug,

Цитат
завидях хем за професията ,хем за това ,че ще ходиш в Газиантеб
haksev, между другото, аз близо 20години обикалям из Анадола, много съм "патил", много, "малко" видял  newsm78, множко ял и  малко преял Mr. Green

и за да не спамя, пускам рецепта която мяза на качамак  Hug

Куймак / Гуймак (Мъхлама) Kuymak (Mıhlama)
характерно е за черноморието

Продукти:
- 1чч царевично брашно,
- 100г домашно краве масло,
- 150г  настърган кашкавал (в оригиналната рецепта ползва се специално сирене характерно за Трабзон)
- 1чч гореща вода.

Разтапяме кравето масло в тенджера. След като се разтопи маслото прибавяме царевичното брашно, следва малко пържене докато порозовее брашното. Прибавяме горещата вода и продължаваме да печем, след като почне да се сгъстява прибавяме кашкавала и печем близо още 5-6 минути(може да смените 50% от количеството на кашкавала със бяло сирене). Прибавяме сол на вкус, сервира се веднага и препоръчвам хляб със хрупкава коричка.
 
да ви е сладко.


Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 13:44 от Ердинч

# 132
  • Varna
  • Мнения: 2 605
ЕРДИНЧ,
Благодаря,  bouquet Много вкусно звучаща рецепта, и много лесно за правене. Само да видя как ще се справя със кашкавала. Не съм опитвала от този Трабзонския, за да сравня нещо подобно във България newsm78 за да направя тази рецепта.

# 133
  • Мнения: 1 934
Ердинч рецептата звучи и изглежда великолепно  Simple Smile Задължително ще я опитам.

# 134
  • Мнения: 1 934
Някой ще се смили ли да даде 2 рецепти- 1. за пияз /нещо като салат с боб ли е/ и 2. за кумпир /как точно се приготвят тези картофи/?    bouquet

Опа, нещо изскочи от гугъла за пияз

   http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=318694

Общи условия

Активация на акаунт