Турската кухня *4*

  • 223 981
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 422
Суха мащерка, Пина   bouquet
Пина, онзи ден като четох как как си правила су бюрек, полудях докато не намерих да опитам туй чудо, ама то верно много вкусно.Но не се наемам да си правя сама корите.
Аз питам за какво се ползва, защото тоя кекик ги видях в три магазина и предположих, че в Турция се използва често. Катоходя в голям ще отделя повече внимание на подправките, предполагам там ще намеря риган и босилек.
И лимонтузо не съм мяркала, че аз сега събирам къща. Взех едни пакетчета на д-р Йоткер, които ми приличаха на бакпулвер/kabartma li e?/, но се оказа, че са само сода бикарбонат.

# 391
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Суха мащерка и аз да ти благодаря за превода,   bouquet че сега съм фен на един турски супермаркет тук до нас. Имат невероятни неща и доста често си пазарувам вече от там. Точно вчера се чудех кое, какво ще да е. За някои неща се сетих по вида им и по малкото турски думи, които знам, но има някои, които не мога да разбера, какво точно са.


# 392
  • Мнения: 2 201
Суха мащерка, Пина   bouquet
Пина, онзи ден като четох как как си правила су бюрек, полудях докато не намерих да опитам туй чудо, ама то верно много вкусно.Но не се наемам да си правя сама корите.
Аз питам за какво се ползва, защото тоя кекик ги видях в три магазина и предположих, че в Турция се използва често. Катоходя в голям ще отделя повече внимание на подправките, предполагам там ще намеря риган и босилек.
И лимонтузо не съм мяркала, че аз сега събирам къща. Взех едни пакетчета на д-р Йоткер, които ми приличаха на бакпулвер/kabartma li e?/, но се оказа, че са само сода бикарбонат.

Бакпулвер е kabartma tozu, ако не се лъжа сода е karbonat tozu или само karbonat. Лимон тозу е limon tozu  Laughing

Venetta  Hug ако кажеш, че в този супер маркет има кори за баница от турските няма да говоря с теб  Crossing Arms

# 393
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Venetta   Hug ако кажеш, че в този супер маркет има кори за баница от турските няма да говоря с теб  Crossing Arms

От които поискаш и колкото ти душа иска. Ти защо мислиш в последно време правя такива вкусни, омайващи, неустоими и т.н. баници . А ако знаеш колко доброволни жертви има на моите готварски опити, няма да повярваш просто. Кой каза, че австрийците не обичали нашата кухня Wink. Много от тях посещават с удоволствие турските ресторанти. Ние сме почитатели на два тук, които в момента имат невероятно добри готвачи.

# 394
  • Мнения: 74
Приготвих тия дни Хашлама, стана много вкусна, ето и рецептата :


                       ХАШЛАМА


 Нужните продукти са:
1 малко агнешко бутче, или пък овче или шилешко, или телешко месо,
1 голяма глава лук,
2 моркова,
1 голям картоф,
сол и черен пипер на вкус,
1 лимон,
1 жълтък,
1 с.л. брашно.

Сварявам месото в тенджера под налягане, заедно с  картофа, морковите и лука, нарязани на много големи парчета. Прибавям солчица и черен пипер- може няколко цели зърна. Дотук  се е получил   
Курбан от югоизточна България - там се сервира така, като бистра супа с месо, дори зеленчуците не се сервират, слагат се само за аромат. Най-често се приготвя от овче месо и в моите спомени беше задължителната гозба и за сватби и за погребения, и за тържества  всякакви.... В Турция обаче се приготвя от телешко, овче или агнешко месо, и се прибавя една застройчица - уж простичка, а вкуса наистина става съвсем различен, богат и плътен....Просто стават две съвсем различни супи. Всъщност в Турция това се води по-скоро основно ястие.
Приготвям си застройката от сока от лимона, жълтъка и  брашънцето. Прибавям към бульона при непрекъснато бъркане.Клоква за минута  и махам от огъня.
Нека има повечко сос - той е най-вкусен!
Сервира се гореща!
А има и друг начин  - яхнете метлата до Истанбул и хапнете от оригинала....
повече - прочетете в блога:
http://colourmagicp.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

# 395
  • Мнения: 668
Моля  Praynig ако някой знае как се приготвя турски кадаиф с шам фъстък и от къде може да се снабди човек със суров кадаиф - предполагам, че той е нужен.  newsm78

# 396
  • Мнения: 262
 newsm10 супер сте
това вместо записче, щото като реша да надникна в темичката за някоя рецепта я търся ли търся

# 397
  • Мнения: 4
Моля  Praynig ако някой знае как се приготвя турски кадаиф с шам фъстък и от къде може да се снабди човек със суров кадаиф - предполагам, че той е нужен.  newsm78
Здравей,миличка.
За рецепта не мога да ти помогна, но ако си от София мога да ти кажа , че суров кадаиф аз купувам от арабските магазини на женски пазар.И аз ще чакам за рецептата.

# 398
  • Мнения: 4
Моля  Praynig ако някой знае как се приготвя турски кадаиф с шам фъстък и от къде може да се снабди човек със суров кадаиф - предполагам, че той е нужен.  newsm78
Здравей,миличка.
За рецепта не мога да ти помогна, но ако си от София мога да ти кажа , че суров кадаиф аз купувам от арабските магазини на женски пазар.И аз ще чакам за рецептата.
Заинтригува ме и потърсих в турските сайтове.Ето какво намерих:Fıstıklı Tel Kadayıf 
 Yazar: yasin | Tarih : 17 Ağustos 2010 | Etiketler : fıstıklı tel kadayıf, tel kadayıf Hazırlanışı:

Şekeri 3 bardak su ile 10 dk. kaynatın. Limon suyunuda ilave edip ocağı kapatın. Soğuması için bekletin. Kadayıfı elinizle ovalayarak tel tel yapın. Tereyağını eritip kadayıfın üzerine dökün. 5 dk. yağ ile kadayıfı yoğurun. Tepsiyi yağlayıp kadayıfın yarısını tepsiye alıp elinizle kuvvetlice bastırarak yerleştirin. İçine fıstığın 2/3 serpiştirin. Kalan kadayıfı yine bastırarak üzerine yerleştirin. 175 Derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin. Kadayıfı çıkartıp sıcak sıcak üzerine soğuk şerbeti dökün. Kalan fıstıklarla süsleyin.

10 KİŞİLİK

Malzemeler:

500 gr. Tel kadayıf
200 gr. Tereyağı
2 su bardağı dövülmüş şam fıstığı
3 Su bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı limon suyu

www.harikatarifler.com/fistikli-tel-kadayif

Fıstıklı Kadayıf


» Yapılışı
Malzeme
1 kg. çiğ tel kadayıf
200 gr. antep fıstığı içi
250 gr. sade yağ
1,5 kg. şeker
70 gr. su

Tarifi
Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üzerine fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde tepsiye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Tepsi fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü pişirilen kadayıfın başka bir tepsi ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonra sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.

Şerbetin hazırlanması;
1,5 kg. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

www.gaziantep.net/mutfak/kadayif.htm

# 399
  • Мнения: 2 201
Моля  Praynig ако някой знае как се приготвя турски кадаиф с шам фъстък и от къде може да се снабди човек със суров кадаиф - предполагам, че той е нужен.  newsm78
Здравей,миличка.
За рецепта не мога да ти помогна, но ако си от София мога да ти кажа , че суров кадаиф аз купувам от арабските магазини на женски пазар.И аз ще чакам за рецептата.

Къде точно има? Аз съм купувала кадаиф от Самоводската чаршия (Велико Търново) но е малко различен Simple Smile

# 400
  • Мнения: 234
не мога да не  се похваля с новите си поачи и да се присъединя към вас Simple Smile
готвя с удоволствие турските рецепти, че са ми в кръвта- мога да помагам с преводчетата колкото мога и ако търсите нещо да помагам за добра рецепта. Видях че доста неща сте стогвили ями  Laughing

zeytin acma- маслинови ачма


поача със сирене


тестото е идеално просто нямам думи, пукави поочи станаха, ако искате да са хрупкави трябва да прибавите 1 с.л оцет, но аз ги предпочитам пухкави и мекички - важното е месенето поне 10 минути хубаво и силно месене




Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 23:20 от lux

# 401
  • Мнения: 234
Момичета, може ли да ми преведете тази рецепта. Гугъл ми превежда продуктите, но начина на приготвяне така ми го превежда,че почти нищо не разбрах . А много ме съблазняват тези кифлички!

http://mutfakca.blogspot.com/2008/11/tarnl-minik-rekler.html




наскоро намерих тази рецепта http://mennonitegirlscancook.blogspot.com/2009/05/butterflies.html
мисля че е много по добра за тези кифлички

# 402
  • Мнения: 293
lux, благодаря! Ще се опитам да ги направя! 

# 403
  • Мнения: 668
Моля  Praynig ако някой знае как се приготвя турски кадаиф с шам фъстък и от къде може да се снабди човек със суров кадаиф - предполагам, че той е нужен.  newsm78
Здравей,миличка.
За рецепта не мога да ти помогна, но ако си от София мога да ти кажа , че суров кадаиф аз купувам от арабските магазини на женски пазар.И аз ще чакам за рецептата.
Заинтригува ме и потърсих в турските сайтове.Ето какво намерих:Fıstıklı Tel Kadayıf  
 Yazar: yasin | Tarih : 17 Ağustos 2010 | Etiketler : fıstıklı tel kadayıf, tel kadayıf Hazırlanışı:

Şekeri 3 bardak su ile 10 dk. kaynatın. Limon suyunuda ilave edip ocağı kapatın. Soğuması için bekletin. Kadayıfı elinizle ovalayarak tel tel yapın. Tereyağını eritip kadayıfın üzerine dökün. 5 dk. yağ ile kadayıfı yoğurun. Tepsiyi yağlayıp kadayıfın yarısını tepsiye alıp elinizle kuvvetlice bastırarak yerleştirin. İçine fıstığın 2/3 serpiştirin. Kalan kadayıfı yine bastırarak üzerine yerleştirin. 175 Derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin. Kadayıfı çıkartıp sıcak sıcak üzerine soğuk şerbeti dökün. Kalan fıstıklarla süsleyin.

10 KİŞİLİK

Malzemeler:

500 gr. Tel kadayıf
200 gr. Tereyağı
2 su bardağı dövülmüş şam fıstığı
3 Su bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı limon suyu

www.harikatarifler.com/fistikli-tel-kadayif

Fıstıklı Kadayıf


» Yapılışı
Malzeme
1 kg. çiğ tel kadayıf
200 gr. antep fıstığı içi
250 gr. sade yağ
1,5 kg. şeker
70 gr. su

Tarifi
Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üzerine fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde tepsiye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Tepsi fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü pişirilen kadayıfın başka bir tepsi ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonra sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.

Şerbetin hazırlanması;
1,5 kg. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

www.gaziantep.net/mutfak/kadayif.htm

Много ти благодаря gyulche11. Страхотна си.
Къде точно се намират тези магазинчета, моля за малко повече информация Praynig newsm78

Дали някой може да преведе рецептите... и тогава ще настане едно заслаждане  Whistling Whistling Whistling

# 404
  • Мнения: 4
Здравейте момичета.
Единия магазин се намира срещу сергиите със зеленчуци/вътре продават и други хранитлни продукти и наргилета в едната част/.Попитайте ги за суров кадаиф.Другите са по Цар Самуил/така мисля,че се казва улицата/ в посока към Мария Луиза.Надявам се да бъда полезна.
RoniBonboni ще преведа рецеп тите и ще ги публикувам, но като ги прочетох разликата с обикновения кадаиф е,че вместо орехи се слага шам фъстък

Общи условия

Активация на акаунт