Има ли тук студенти,с възстановени студентски права?Моля за съвет и взаимопощ!

• 31 579
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
В кой университет се случва това?
Струва ми се, че няма нищо общо със закона, това си е някаква измислица на администрацията на университета.
Аз съм с един невзет изпит и вече без права, но изпита няма значение за крайната ми оценка, а правата са ми прекъснати защото се водя завършила семестриално.
Никой не ме кара да взимам допълнителни изпити.
Мога да си взема и този, ако искам, с индивидуален протокол.
И да си напиша дипломната и да си взема тапията, ако искам. Mr. Green
Я провери, че аз си мислех, че е безсрочно, обаче има срок за предаване на дипломната работа след като си семестриално завършил. В ТУ е 5години.

# 16
Да се "похваля",оказа се ,че аз трябва да полагам 18(осемнадесет #Crazy) допълнителни изпита,които ги нямало в моя план на обучение. Mr. Green WhistlingТова означава ,че ще трябва да уча още поне 2 год.,което ще рече,че следването ми става общо 8год.(два пъти повече, от нужното за бакалавър), а аз както се вижда от подписа ми, съм с малко дете,което няма на кого да дам да гледа.
  Междудругото,служител от университетската администрация призна,че нямали никакво законово основание за това... Naughty.Въпросният ,даже попитал ректора какво биха правили,ако някой от студентите, в моето положение си потърси правата и г-н Ректора казал първоначално,че в такъв случай трябва да подаде молба при декана и да му се издаде стара диплома,но после пък се били консултирали със "София"(каквото и да значи това Wink) и оттам им били казали,че не можело.Та сега,който се противял да "се оплачел на министъра".Е, ами това направих -написах жалба до МОН.

# 17
  • София
Струва ми се, че няма нищо общо със закона, това си е някаква измислица на администрацията на университета.
Аз съм с един невзет изпит и вече без права, но изпита няма значение за крайната ми оценка, а правата са ми прекъснати защото се водя завършила семестриално.
Я провери, че аз си мислех, че е безсрочно, обаче има срок за предаване на дипломната работа след като си семестриално завършил. В ТУ е 5години.
Всеки университете си определя това в правилника. В НБУ срокове няма, в СУ - 3години и така...

# 18
Интересна тема newsm78

Имам приятелка която прекъсна, защото забременя.Ако нещата така са се променили трябва да и кажа да побърза, че кой знае още какво ще измислят.
Много добре си отправила жалбата си.Промени ли се нещо в закона и като почне едно тълкуване........леле не могат да се оправят.

# 19
hrista здравей,
би ли ми казала как си възстанови правата за6тото на мен миналата година ми казаха 4е трябва да платя едно дарение и да се явявам на изпита който не съм взела ( проблемния преподавател го нямало ве4е ). ¿Промените за които говори6 от кога са?

# 20
hrista здравей,
би ли ми казала как си възстанови правата за6тото на мен миналата година ми казаха 4е трябва да платя едно дарение и да се явявам на изпита който не съм взела ( проблемния преподавател го нямало ве4е ). ¿Промените за които говори6 от кога са?
В ПУ начините за въстановяване на студ. права са два.Чрез дарение или ,както аз направих,чрез явяване на кандидат-студентски изпит,на който трябва да изкараш поне среден.
   Новият закон е влязъл в сила 2004г.,но тази год завършва първия випуск,приет при обнародването на закона и явно оттук им идват затрудненията.Както правилно е казала мармашотка:"Промени ли се нещо в закона и като почне едно тълкуване........леле не могат да се оправят."  Rolling Eyes Grinning

# 21
Я да питам и аз тука. Възможно ли е да се отложи държавен изпит с болничен?

# 22
Мисля,че може,аз поне съм отлагала(във ВТУ) ,дори без болничен само с молба,но може и да има промени,защо не попиташ инспекторката си как точно става отлагането ?

По темата : Мои колеги изпаднаха в същата ситуация,за подновяване на студентски права им искат някаква някаква огромна сума+17 изпита(при положение,че им беше останал само един от последен курс),в крайна сметка се оказа,че ако кандидатстват отново в друг университет им излиза по-евтино и с по-малко изпити,прилага се академична справка и обикновено те записват в последен курс,плащат 2 такси и изпитите са значително по-малко.
Не знам какво учите,но разгледайте учебните планове за вашите специалности в различните университети,къде има най-малка промяна,колко от изучаваните предмети са различни от вашите,свържете се с декана на факултета(не с инспекторки и секретарки),той ще ви обясни най-добре,може това да е по-добрия вариант.
Успех на всички Peace
Такава глупост е всичко това !

# 23
Мисля,че може,аз поне съм отлагала(във ВТУ) ,дори без болничен само с молба,но може и да има промени,защо не попиташ инспекторката си как точно става отлагането ?

Мерси за информацията!

# 24
* eli *,благодаря! Hug

# 25
  • Пловдив
Всеки университете си определя това в правилника. В НБУ срокове няма, в СУ - 3години и така...
Предполагам, те са едни независими.... Laughing

# 26
hrista, аз съм студентка в ПУ-то! Този септември завършвам ( да се надявам  fingerscrossed )! Приета съм през 2006 год! Моя приятелка влезе същата специалност като моята, само че 2007 и се оказа, че ще държи 3 изпита повече! Освен това дотолкова бяха променили приграмата, че трябваше и кредити да събира, дори и изпитите, макар и при едни същи преподаватели ни бяха различни ( изсквания, практики, брой курсови, реферати и т.н.) . За заварено положение, каквото в случая съм аз - промяна нямаше и аз завърших по старата програма, на старите семестриални такси, със по-малък брой изпити и т.н.! Но когато си прекъснал автоматично губиш тези преференциии трябва да се явяваш на допълнителни изпити и да плащаш на ново семестриални такси  #2gunfire ! Случи се на колежка започнала с мен, но прекъсна заради бременност!

А колкото до инспекторки - не знам в кой факултет си, но предполагам, че ти е ясно, че никой никаква няма да я свърши, за да помогне, няма на кой да се оплачеш и общо взето безгласна буква! Ако можеш провери има ли задочна форма на обучение за специалността ти и евентуално се прехвърли! Просто няма друг начин!

Успех   bouquet !

# 27
Записвам се да следя темата, че и на мен ми престои възстановяване на студентски права в ПУ. Лошо ми стана, като чета за какво става въпрос.
Имам един въпрос, някой ако знае да ми каже дали има значение преди колко години си загубил студентските си права, че аз трябваше да се дипломирам 2002  Embarassed

# 28

Имам един въпрос, някой ако знае да ми каже дали има значение преди колко години си загубил студентските си права, че аз трябваше да се дипломирам 2002  Embarassed
   Доколкото знам,няма значение.Аз пък трябваше да завърша 2001г. Rolling Eyes  Embarassed Mr. Green
    MaP4eLa,успех на ДИ! Peace

# 29
Забравих да добавя,това с липсата на бланки за стари дипломи е пълна глупост,кредитната система е въведена 2006 или 2007,съвсем нормално е (както беше в моя случай) да се дипломираш семестриално 2005, а държавните да си ги вземеш в срока на дадения университет,тогава какво ще кажат,че няма бланки ли ? Аз съм с нова диплома с холограмен стикер и всички екстри,макар че съм по старата програма без кредити,просто са предвидени и такива бланки.Ако трябва да им я занеса в ПУ за мостра ? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт