Примерна схема за захранване- 28

• 41 125
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Това с бульона за апетит ми го каза и нашата лична, мисля, че е останало отпреди - поне мярнах в една книга, моя връстничка Simple Smile, същата препоръка. Ама не съм го правила.

# 706
Lightning, gundie, ellica11 благодаря ви Hug

# 707
  • на последния етаж
Ако пропусна да накисна ядки предварително (ръжени, ечемичени, овесени), проблем ли е направо да ги сваря преди хранене докато омекнат? Благодаря!

# 708
  • София
Ако пропусна да накисна ядки предварително (ръжени, ечемичени, овесени), проблем ли е направо да ги сваря преди хранене докато омекнат? Благодаря!
Ами аз овесените не ги кисна.Ечемичени и ръжени още не съм пробвала, ама предполагам, че щом овесените са ОК така, то и другите ще станат

# 709
Аз въведох овес- с кашата на Хип, ръж- с ядки, ечемик - с ядки, пшеница с една каша 7 зърна...в тоя ред
Gundie, а ръжените и ечемичените ядки кто овесените ли ги приготвяш?Че аз купих преди няколко дни и още не съм давала.ДАйте идейки за комбиниране на тези ядки?
да, ама е по-добре да ги вариш и киснеш много дълго щото са мнооого твърди и двете

# 710
Направих мусака от настъргани тиквички, жълтък и сирене за малчо - на фурна. Сега обаче почвам да се страхувам дали да му я дам, нали не би трябвало да има проблем с жълтъка понеже не е варен, а печен???

# 711
Направих мусака от настъргани тиквички, жълтък и сирене за малчо - на фурна. Сега обаче почвам да се страхувам дали да му я дам, нали не би трябвало да има проблем с жълтъка понеже не е варен, а печен???
незнам дали има проблем, кога ко сложи, по принцип при варенето трябва да е поне 10 мин.

# 712
от самото начало на печенето - всичко заедно в тавата...

# 713
от самото начало на печенето - всичко заедно в тавата...
ами тогава едва ли щ еима проблем

# 714
Здравейте   Simple Smile
 Аз се включвам с няколко въпроса относно захранването, някои неща са ми пълна мъгла, чета като луда няколко дни , и не мога да намеря точни отговори... затова реших да пиша тук  Laughing
 Моята принцеса започнах да я захранвам на 5 мес (по-точно на 4м. 27д.) със зеленчуци - моркови. Въвеждам всичко на около 5-6 дни. След известно време започнах да давам и следобед плодови пюрета(първо ябълка). Вече е яла доста зеленчуци(морков,картоф,тиква, пащърнак, ориз, царевица, тиквичка,броколи,карфиол). Всичко го приема с удоволствие от самото начало на захранването до сега храна не ми е отказала. Вече на обед яде само пюре, а следобед и давам около 60мл плодово , след което кърма. Всички други хранения са с кърма. В момента тежи точно 9 кг  Laughing дундичка ми е  Heart Eyes
 Добре е да спомена, че тя ми е поспалана и много рано пропусна храненето в 6 сутринта - може би от 3 мес и половина се буди направо към 9 - 9:30 от вечерта, т.е. спи непробудно цяла нощ и имаме 5 хранения дневно. Някои дни прави по-дълги интервали м/у храненията и се е случвало да имаме 4 хранения дневно.
 Та... конкретно към въпросите:
 - Време ли е вече да въвеждам и месни пюрета?
 - А какво ще кажете за жълтъка ?
 - Кога и с какво е най-подходящо да въведа глутена? Някъде четох, че не е хубаво и да закъснявам с въвеждането му и вече много се обърках...
 - Четох, че не е препоръчително да се дава спанак преди 8 мес. , но защо тогава има толкова  пюрета със спанак, които ги дават от 4ти мес. ? Пример: Хипп , Сънвал.
 - Има едно пюре на Хип с картофи, спанак и сметана - дават го от 4ти мес, но мен ме притеснява тази сметана... та в тази връзка кога и какви млечни продукти? Нашата лекарка каза онзи ден, че вече мога да давам сутрин попара със сирене, което аз естествено няма да направя при все че още нито съм дала глутен, нито сирене.... но кога е редно да ги въведа?
 - Трябва ли да започна да давам и сутрин нещо различно от кърма - кога и какво?
 - Кога ще трябва да заместим следобедното хранене изцяло с твърда храна? И какво трябва да се дава тогава, за да е хранително  - каша или пюрета, съдържащи зърнени храни, или нещо друго ?

Ами мисля, че това е за сега.... ако се сетя нещо друго пак ще питам.
 Много ви благодаря предварително, извинявам се за дългия пост, но мисля, че много от вас ще ме разберат каква каша ми е главата в момента  Wink Просто се притеснявам да не избързам с нещо, но и да не закъснея...

# 715
А и още нещо - видях, че в много зеленчукови пюрета на Ганчев има масло ... ?!?!? ... защо? не е ли рано... Кога би могло да се дава масло ?

# 716
Освен ръжени и ечемичени ядки, има и ръжено и ечемичено брашно. Аз с брашна въведох - по-щадящо от ядките мисля, че е.
Бульон никога не съм давала. Супи - най-редовно. То зависи и кой как си нарича "манджите". Като се замисля, за бебе готвиш нещо и после го пасираш. Е, какво си сготвила? И супа, и яхния, и каша да го наречеш, в крайна сметка пак на пюре става.  Laughing

gigiaa, не вярвай много на етикетите на пюретата - водИ се от това какво си въвела и какво планираш да въведеш. Аз според етикетите по половин година изоставах със захраването.  Mr. Green Доста въпроси имаш. Прочети ей тук - http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66 - много от нас са намерили доста полезна информация в този линк. После пак питай, насреща сме.  Hug

# 717
  • вече Пловдив
И аз досега в  чист вид бульон (месен или зеленчуков) не съм давала, а само като добавка в зеленчуково пюре. От както започнах да готвя супички, слагам ако имам малко пилешки (по 2 кубчета).
Може би не беше много правилно, но аз прескочих ръжта и ечемика, когато въвеждах глутена (по Косе Босе се водих). От овесена каша и пюре с овес направо дадох пшеничени сухари и фиде, после и пшеничен хляб. Доста по-късно дадох сухарчета с ръж, а ечемик така и не съм давала досета.
По въпросите на gigiaa - първо не се шашкай, макар че сега ти е тъмна Индия  Wink.
Според Косе Босе месото се въвежда 1 м. след началото на захранването (начало с пуйка, пиле или заек).
Глутен се въвежда най-добре с овесена каша, после ръж, ечемик и пшеница.
Жълтък се дава най-рано на 9 м. (аз го дадох 10 м.)
На много етикети пише "от 3м.", "от 4 м.", но всъщност трябва да се дават доста по-късно - пюретата със спанак са такъв пример. Просто някои съставки са доста тежки за нежното стомахче, или могат да са алерген и т.н.
Маслото е първият млечен продукт, който се въвежда - обикновено около 9 м., следва сирене и едва тогава (ако си въвела глутен) се дава попара.
Следобедна закуска по спомени беше 2 месеца след захранването - обикновено с каша + плод или плодово пюре.
Сутрешна закуска дадох едва към 10 м., точно попара или каша с масло и сирене.

# 718
  • в ябълковата градина
Здравейте, кога се дава патладжан?

# 719
Патладжан
- въвеждане: 8-10 м. или 12-18 м. (различни мнения)
- слаб алерген
- съдържа хистамин: в семките и обвивката (внимание при алергични деца)
- не се консумира в голямо количество от малки деца
- добър, не не незаменим витаминен и минерален състав в детското хранене (калий, калций, вит. A, С)
- средноцелулозен (фибри над 2 г/100 г)
- трудносмилаем (в началото задължително обелен – ципата е несмилаема както при доматите)
- въздейства върху бъбреците и някои други вътрешни органи (при хора със заболявания)
- съдържа соланин (токсичен само в големи количества; в съвременните сортове е в малко количество; концентрира се май-много в презрели патладжани или с кафяви петна по тях; соланин се съдържа в картофите, доматите и чушките)

Общи условия

Активация на акаунт