The Amber Plan - за издирване на изчезнало дете.

• 11 453
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
  • Германия
В Германия нямало кой да поеме и поддържа hotline за такова нещо, иначе на хартия го има този план. А миналата седмица беше поредният случай на убито дете...от приятел на майката.

# 16
И в Австрия не съм чувала zа такъв план. Може и да го има някъде на хартия, но със сигурност не се прилага. В последните години имаше доста случаи на иzчеzнали деца и щеше да се чуе ако някой ги иzдирваше чреz такава система.

Господ да паzи децата ни! Praynig Че като ви чета така и с Амбер и беz Амбер, май в повечето случаи раzвръzката е трагична...  Cry

# 17
Виждала съм Амбър алерт на магистралата. Има описание не на детето, а на колата. Винаги се оглеждам за такава кола.  Американски новини не гледам, може би затова не съм виждала алерт по телевизията.

Във Флорида имат и сребърен алерт, за възрастни хора с деменция, които са излезли да шофират.

# 18
  • Варна
В Щатите и аз съм го виждала. Надявам се и тук да стане така. Дори и това за възрастните хора е доста хубава програма.

Вълкът има право. Веско можеше да е още жив...

# 19
  • Там,където се събуждам щастлива.
Преди няколко месеца, чух за първи път за Амбер.
Тук в Холандия изчезна 12 год.момиче. Намериха го дни по-късно, заровено в градината на съседа.
Ужасна история. Тогава си спомням имаше критики, че не са използвали ефективно точно този Амбер план.
Трябвало е по-бързо да реагират.

Само да доуточня, че критиките бяха основно към полицията тогава. Момичето е говорело по телефона с майка си, когато съседа е позвънил. Въпреки това не бяха започнали разпитите веднага сред съседите ( за съжаление, момичето веднага е било убито, така че е нямало много време за реагиране)

# 20
Добре,де, само финансовата част ли е пречка за въвеждането и използването на този план newsm78

Вълк, във България въобще предлагано ли е да се въведе този план, или е било отхвърлено прилагането му?
Знам, че имаше някаква организация на родителите с изчезнали деца, те не се ли опитват да действат по въпроса newsm78

# 21
Това не ми е известно. У нас няма много светлинни табла. Но при случаи на изчезнали деца бе действано късно, и бе направено недостатъчно. Изчезнали възрастни хора също има. Мисля към 01.09 да направя група във фейсбук с линк към тая тема. Ако придобие масовост, медиите ще ни забележат. Ако не - после ще му мислим.
Не мисля, че ще затрудни кой-знае колко мобилните да пратят по един СМС на абонатите си. Всеки месец ми напомнят, че фактурата ми е готова. С телевизиите ще е малко по-трудно сякаш.
Но местните кабеларки, действащи на територията на изчезнало дете биха могли да го възприемат като реклама, да пускат банери. Един вид, Богоугодно дело.

# 22
Намирам идеята да се търси съдействието на електронните медии за много добра.
 Телевизиите са единственото ефективно средство, защото телевизия зяпат по цял ден хиляди хора. Много повече са пред телевизорите от колкото в градския транспорт или пък четат  писан текст.
Радиото също е добър вариант.
Сигурно трябва да има начин поне обществената телевизия, каквато е БНТ, да съобщава такава информация, все пак това е в услуга на обществото.

# 23
Малко съм скептична, то един телефон 112 не тръгна като хората.... Twisted Evil

# 24
Това не ми е известно. У нас няма много светлинни табла. Но при случаи на изчезнали деца бе действано късно, и бе направено недостатъчно. Изчезнали възрастни хора също има. Мисля към 01.09 да направя група във фейсбук с линк към тая тема. Ако придобие масовост, медиите ще ни забележат. Ако не - после ще му мислим.
Не мисля, че ще затрудни кой-знае колко мобилните да пратят по един СМС на абонатите си. Всеки месец ми напомнят, че фактурата ми е готова. С телевизиите ще е малко по-трудно сякаш.
Но местните кабеларки, действащи на територията на изчезнало дете биха могли да го възприемат като реклама, да пускат банери. Един вид, Богоугодно дело.

Това е много добра идея. Аз ще подкрепя, покани ме, имаш ме във Фбука.

Мисля, че трябва и да се опитате да говорите с полиция и медии, срещи си направете и се пробвайте да прокарате идеята, може би като някакъв пилотен проект първо, примерно само в един град? Едва ли ще е много скъпо, ако се разпределят равномерно разходите между бюджета на полицията, медиите и мобилните оператори. Според мен ще има желаещи, кой не иска да казва, че помага да се намерят изчезнали деца?

Можете да си направите 1-2 страници с потенциален ефект на такъв план. Примерно снимка на изчезнало дете, липсва от еди кога си, ако имахме Амбер Алерт, вече щяхме да сме я намерили. Мисля, че ще впечатли хората това.

# 25
Информация за Гърция:

AMBER ALERT HELLAS- абонати на мобилните оператори COSMOTE, VODAFONE, WIND се регистрират с SMS тлф 1056 (0,10€/SMS), след което получават потвърдителен SMS. В случай на активиране на AMBER ALERT HELLAS всеки регистриран получава описание на изчезналото дете. В системата участват 41 организации в Гърция – 11 министерства, летище „Е. Венизелос” – Атина , летище „Македония” в Солун, летище”Никос Казандзакис”-Ираклио на остров Крит, атинското метро, въздухоплавателни компании, радиа, интернет-портали, телевизии – те прекъсват програмите си за представяне на информация/данни за изчезналото дете. В издирването се включват и доброволни организации - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ.
В Гърция програмата е въведена официално на 26 май 2007 – Световния ден на изчезналите деца. Подготовката за въвеждане на програмата е отнела една година. Идеята е инициирана от организацията ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ- "Усмивката на детето".
Определението „изчезнало дете” се отнася до деца, чиито родители нямат връзка с детето и то е:
-на малка възраст;
-има признаци, че детето е в опасност;
-има подозрения за отвличане;
-има доказателства за отвличане от чуждо лице (под „чуждо” при някои обстоятелства може да се разбира и роднина);
-има доказателства, че детето е в опасност
-когато детето е със сериозни здравословни проблеми.
През 2008 г. и 2009 г. в Гърция са открити 90% от изчезналите деца.

AMBER ALERT- Εξαφάνισ  … #953;ού

Последна редакция: пт, 27 авг 2010, 15:38 от Lana26

# 26
Амбер алерт или тревога се обявява веднага при подозрение за отвличане на дете тук в Канада. По всички телевизии, радио, електронни табла и т.н. непрекъснато се дава информация за детето, ако се знае непо и за този който го е отвлякъл - име, описание, номер на колата ... Пожарникари, полицаи и доброволци които се абонират получават имейл и смс.
Информацията тече на банер отдолу по тв дори да има филм, а на новинарските канали съобщават новини директно.
Най-полезно е че изписват всичко и на светещите табла по магистралите и съобщават през 5 мин по радиоканалите, така са проследени най-много деца - просто ги виждат съседни коли и се обаждат в полициата.
Чета и не вярвам. Shocked
Не вярвам ,че нещо може да е толкова просто и лесно приложимо.
Къде сме ние,къде са те Thinking

# 27
Днес по новините по БТВ говориха за изчезналото 11-годишно модератор да премести темата в Клюкарника или Ншите деца.

Не е ли време темата да се премести? Мисля, че много хора не влизат тук.

# 28
Направих група, дано да ви давам правилно линк http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=151740208185984&ref=mf
Искрено се надявам, че ако стане голяма, ще се заговори по медиите, ще се направи каквото трябва.
Ще помоля модераторите да я преместят, обаче се чудя къде - в Нашите деца, или Клюкарник.

Благодаря на всички майки от чужбина, които се включиха!  bouquet

Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 23:36 от Вълкът с дълъг ник

# 29
Ето линк, който праща директно в групата:

http://www.facebook.com/group.php?gid=151740208185984

Общи условия

Активация на акаунт