The Amber Plan - за издирване на изчезнало дете.

• 11 443
  • 105
  •   1
Отговори
Днес по новините по БТВ говориха за изчезналото 11-годишно момиченце в Гърция. Споменаха, че е задействана система за оповестяване и план Амбър, за издирване на изчезнали деца. Прилага ли се в страните, в които живеете, този план? Какво знаете за него? Преведете нещо на български - малко, синтезирано. След това може да помислим за прилагането му у нас и да помолим модератор да премести темата в Клюкарника или Ншите деца.
Планът е бил прилаган десетина пъти във Франция, откъдето си правя извода, че може да се ползва и у нас. Ако мислиш да действаш в тази насока, помоли майките от чужбинския да ти ударят едно рамо.

Знам, че форумът се следи щателно от всички медии, мисля, че са ни задължени за куп предавания и новини, сътворени на наш гръб. Могат да върнат жеста, ако желаят, като раздухат малко този случай. Лято е, жега и скука. Стига изсмукани от пръстите новини, дайте да използваме дупката и да сътворим нещо полезно, а?
Утре може вашето дете да се нуждае от помощ... Няма застраховател, който да ни гарантира имунитет. Нито толкова пари на света, които да върнат един детски живот.

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 20:37 от Вълкът с дълъг ник

# 1
Не съм чувала за такъв план Embarassed И на мен ще ми е интересно да науча нещо по въпроса Peace

# 2
  • Plovdiv->Toronto
Амбер алерт или тревога се обявява веднага при подозрение за отвличане на дете тук в Канада. По всички телевизии, радио, електронни табла и т.н. непрекъснато се дава информация за детето, ако се знае непо и за този който го е отвлякъл - име, описание, номер на колата ... Пожарникари, полицаи и доброволци които се абонират получават имейл и смс.
Информацията тече на банер отдолу по тв дори да има филм, а на новинарските канали съобщават новини директно.
Най-полезно е че изписват всичко и на светещите табла по магистралите и съобщават през 5 мин по радиоканалите, така са проследени най-много деца - просто ги виждат съседни коли и се обаждат в полициата.

# 3

Благодаря, Ели.
Сравнението не е в наша полза. Нека и други разкажат.

# 4
  • Там,където се събуждам щастлива.
Това е сайта в Холандия:
http://www.amberalertnederland.nl/Default.aspx?lang=nl

Трябва да се регистрираш, за да получаваш съобщенията. Гледам едно предаване за изчезнали хора и доста често споменават за намирането на дете благодарение на това. Мисля, че се изписва и по таблата на магистралите, но най-сигурно е със смс да достигне информацията до хората.

# 5
Не съм чувала до сега за тази програма за търсене на хора. Но това, което прочетох за нея, е че е наречена на името на 9-годишната Амбер Хагерман, която е отвлечена в Техсас, САЩ през 1996г.
Съсед дава описание на похитителя, започва търсене, чрез радио, телевизия, но въпреки че е намерено тялото на убитото дете, не е открит убиецът.
От тогава при отвличане на дете се работи по тази програма за бързо реагиране.

Но тук в Люксембург не съм чувала да се използва, но и не се сещам за отвлечено дете напоследък...

# 6
  • Там,където се събуждам щастлива.

Но тук в Люксембург не съм чувала да се използва, но и не се сещам за отвлечено дете напоследък...

За съжаление, тук има много бащи, които отвличат децата си след развод / раздяла ( става въпрос за майка холандка, а бащата е мюсюлманин).

# 7
Amber alert, идва от името на отвлечено в Тексас момиченце,  в Канада /и щатите/ не се обявява винаги, когато има изчезнало дете. Случаят трябва да отговаря на определени критерии - един от които е да има описание на заподозряно превозно средство.
Миналата година имаше доста разгорещени дебати относно колко ефективна е тази система - покрай случая на изчезването от училище на 8 годишно момиченце. В нейния случай на родителите е отказано да се подаде този тип тревога. Намериха тялото след месеци. Много тъжно...

# 8
  • Boston, MA
Амбър алърт съм виждала няколко пъти, доколкото съвсем лаишки мога да преценя, ми се струва, че работи много добре, ключово е да се реагира веднага. Понякога става въпрос за деца, които са отвлечени от бащите си след развод.

В Щатите обаче на вътрешен полет можеш да се качиш с произволно дете до 2 год, без да искат никакви документи, това винаги ми се е струвало безумно. Изобщо ми се струва пълна лудост бунтуването срещу това да имаш ИД и да ти го проверяват, ама хайде, друга тема е това.

# 9
  • E-CLM & CH-VD
Швейцария - Условията за да се задейства са: да има подозрения, че става въпрос за отвличане, а не просто отсъствие; животът или физическата цялост на жертвата са в опасност; да има някакви конкретни елементи, позволяващи локализирането на детето или заподозрения; да става въпрос за малолетен; родителите на жертвата трябва да дадат съгласие за активиране на оповестяването. След като е изпълнено това, някой със съдебни правомощия се свързва с защитена база; създава кратко и точно официално съобщение, със снимка, и цялостно описание на детето; потвърждава информацията и се изпраща на всички медии, пращат се мейл и/или смс/ммс на абонираните за списъка, във всички страници се активира поп-ъп с информацията. Ролята на медиите е: пресагенциите разпространяват официални съобщения; телевизиите предават на интервали съобщението; радиата пускат съобщение на всеки 15 минути; по гарите се пуска съобщение; информацията излиза и на пътните табла.

Испания - в момента се водят дебати за промяна на закона, тъй като по сега действащия, подобен план се задейства чак след 24-48 часа, и зависи и от възрастта на детето. Не се задейства веднага, ако е петък срещу събота и става въпрос за неприбрал се навреме тийнейджър например. Предложението е да се въведе алерта Амбър. Иначе търсенето е като навсякъде - текат информационни бюлетини с данните на изчезналото дете, снимка и кратки подробности около изчезването, информация по светлинните пана по пътищата, по радио и телевизия. В момента има номер, на кой се съобщава за изчезнало дете - 116000.

# 10
 В София изчезнаха две момчета аутисти. Второто се намери, след малко повече от денонощие, живо и здраво, от полицаи. Но за първото, Веиско, отне доста време, и го намериха удавен. Мина докъм седмица, докато се задействат доброволци - разлепяха листовки с портрета му и данни по спирки, стълбове и дървета. Отне доста време. Само някои от телевизите съобщаваха, и то само във вечерния информационен блок.
В Гърция са се задействали за изчезналото момиченце, без да ставав въпрос за отвличане. Уловиха изнасилвача и убиеца, но детето е мъртво. Мир на праха му.
Идеята е на как Сийка по-скоро, да окажем натиск това да се внедри и у нас.

# 11
Преди няколко месеца, чух за първи път за Амбер.
Тук в Холандия изчезна 12 год.момиче. Намериха го дни по-късно, заровено в градината на съседа.
Ужасна история. Тогава си спомням имаше критики, че не са използвали ефективно точно този Амбер план.
Трябвало е по-бързо да реагират.

# 12
Аз подкрепям внедряването на Amber Plan  в нашата страна. Границите ни станаха твърде отворени и ценностната ни система твърде се промени.

# 13
Защо до сега не е въведен този план в БГ не ми е ясно. Само може да е от полза използването му, защото в случаите на отвлечено дете всичко  зависи от бързината и начина на търсене.
Не по-малко важни са и действията на обществото, до колко адекватна е реакцията и помощта при търсенето.

# 14
Гледала съм по телевизията разни предавания, в които се споменава тази Амбър тревога за САЩ, но не съм чула да я има тук.

Общи условия

Активация на акаунт