The Amber Plan - за издирване на изчезнало дете.

• 11 470
  • 105
  •   1
Отговори
# 75
Вълк, има ли развитие по темата или интерес от медии, организации? Ако не на национално, поне на локално ниво?

Снощи хванах репортаж за нова система, която ще е е различна от Амбър. Носи името и е в памет на дете аутист.
http://masonallenmedlamfoundation.webs.com/
Заедно с Take Me Home в момента разработват нова система за създаване на база данни, отнасяща се специално до хора с увреждания, специфични нужди

Ето повече и за Take Me Home
http://www.autism-society.org/site/PageServer?pagename=research_ … dsound_takemehome
http://www.sd-autism.org/takeMeHome.html

# 76
Не, Кейси. по един - двама на ден си включват в групата. Ако имаш регистрация и време, сложи тия линкове на стената на групата ипазкажи с по две-три изречения за какво става въпрос.
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=151740208185984

# 77
Как се казва групата?
Не мога да я открия.
Открих  я, искам да ви питам какъв е пътя да за да се инициира създаването на такъв план? Може би някоя неправителствена организация, медия, които да предизвикат дискусия,   доведаждащи до ангжимент от страна на МВР или който там може да наложи тази инциатива.

# 78
Видях Вълк и явно няма отзвук

Кажи ми, ако примерно се работи, в Разград , да се направи такава база данни за деца и възрастни, които са по-трудно контактни, с проблеми и т.н. от кой трябва да дойде разрешението? От кмета, началника на полицията или министъра?
Нужен е елементарен софтуер за качване и поддържане на данни (снимка, физически характеристики, състояни на съответното дете или възрастен, лице за контакти) който може да бъде и разработен безвъзмездно. И добра воля от страна на полицията, да събере тези данни и да ги използва при нужда. Това, най общо казано, правят от полицията в Пенсакола. На доброволни начала, безплатно, всеки желаещ може да включи свой близък в системата. Примерно, често възрастни хора с проблеми се губят, без дори близките им да подозират, ако полицай попадне на такъв случай и възрастният човек е затруднен с комуникацията, най-лесно е по описание да бъде открит евентуално в тази база данни. Или дете аутист само на улицата...
Нашите полицаи оборудвани ли са с компютри в колите?
Едва ли би струвало много като изпълнение, особено ако е на местно ниво. Малко пари за поддръжка все ще се намерят от дарения или някой може да я върши на доброволни начала.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 16:52 от Кейси

# 79
Кейси, нашите полицаи не са оборудвани с компютри в колите си.
           нашите полицаи не са оборудвани с компютри.
           нашите следователи или инспектори - каквито там се водят, на са оборудвани с компютри, мъкнат си собствените лаптопи.
Идеята бе когато се изгуби човек, дете, старец, когато бъде отвлечен, да бъдат информирани максимален брой хора - всеки оператор на всичките си доброволци да изпрати смс, по всички светлинни табла, по всичките канали на телевизията, излъчване у нас - абсолютно синхронно и периодично. Радиата също. Да няма начин това дете, възрастен, да мръднае някъде, без да бъде разпознат и полицията информирана.

# 80
Вълк, ясна ми е първоначалната идея. Но е ясно и, че колкото по-мащабна е, толкова е по-трудно изпълнима в нашите условия, защото трябват пари, а тях ги няма. Няма и кой да ги дари. Няма ги и стабилните неправителствени организации.

Но пък, ти знаеш колко е трудно и ежеминутно отговорно да се грижиш за дете. Колко възрастни ей така се лутат из улиците. Все ми се струва, че регионално една такава идея е много лесно изпълнима.

# 81
Яд ме е че има европейски пари за неща, които не са ни най належащи - на тях се гледая като на ничии пари. Ей тъй, паднали отгоре.
В квартала ни построиха европейски кенеф преди две години. От два месеца работи и има персонал - двама души. Аз съм абсолютно сигерен, че двама души не са го ползвали, освен персонала. Никой от съкварталците ми, 29 жилищни блока, не би си дал стотинките. Ама ей тъй - такава програма имало, тоя проект минал, това построили.
Нищо не сплотява така хора, нация, като колективното усилие. Гледам филми - в други страни полицаите са приятели на хората, помагат им, и обратно - хората съдействат на полицията. Дори само с подадени сигнали.
Ми не е така тука. Аз като видя ченге и шофирам, си мисля за какво ще ме глоби. Не ми е приятно да го виждам. Последния път отнесоха десет кинта, че не носех у себе си застрахователната полица. Ами като ще нося тая полица, за какъв чеп имам стикер на стъклото и още едно документче?

# 82
Вълк, проблемът е не че нямат полицаите компютри. Проблемът е че всеки върви навел главата и изобщо няма мисъл в нея,
че е ненормално 3-5-7 годишно дете да се разхожда само примерно в 19 ч. вечелта в краен квартал. Просто ще си подмине. Никой, дори и полицаите нямат на идея да се взират в лицата и да сравняват, ако има публикувана снимка някъде. Полиция без общество е една голяма "0"!!! Това е - проблемът е в нас най-напред!!!  Peace

# 83
И хипер - мега нова техника да имат полицаите , резултата ще е същият  Naughty Когато Веско изчезна , мир на праха му , полицаите ми паднаха още толкова в очите . Раздавахме и лепяхме брошури , а те се скупчили 5 човека и ни се подиграват ! Обикаляхме квартали , влизахме в гета , а те се скрили на 500м от нас и се страхуваха да влезнат с нас , сакън ще ги нападнат вътре  #Cussing out Всички, които се бяхме организирали да претърсваме райони поддържахме връзка по между си и при сигнал се ориентирахме към съответното място . Мисля , че в такива моменти , дори и да няма модерна техника , добър успех може да се постигне с желязна организация и повече доброволци .

# 84
Вълк, проблемът е не че нямат полицаите компютри. Проблемът е че всеки върви навел главата и изобщо няма мисъл в нея,
че е ненормално 3-5-7 годишно дете да се разхожда само примерно в 19 ч. вечелта в краен квартал. Просто ще си подмине. Никой, дори и полицаите нямат на идея да се взират в лицата и да сравняват, ако има публикувана снимка някъде. Полиция без общество е една голяма "0"!!! Това е - проблемът е в нас най-напред!!!  Peace

Абсолютно съм съгласна Peace

# 85
  • София
Включих се в групата и я споделих с приятели. Не мисля обаче, че това ще помогне особено с каквото и да било. Една птичка пролет не прави, за съжаление  Confused

# 86
По-назад в темата някой пусна линк към статия  която казваше ,че правителството измислило да направи такава програма и у нас.
Някой чул ли е нещо по-съществено?

# 87
Лошото е, че в този сайт постната информация очевидно не се проверява.  Confused
Вчера им писах за изчезнало преди 15 години детенце от приятелско семейство. Тогава детето беше на 7 годинки.
За съжаление нито помня точната дата, нито дори година и съм го написала - че годината, която посочвам е само условна /защото се изисква от системата/. По стечение на обстоятелствата не мога да се обадя на родителите и да ги попитам. Нямам им координатите. Майка ми контактуваше с тях, а тя почина.
И сега в сайта излиза дата на изчезване на детето, която е неправилна!
Мисля, че децата на 7 годинки изчезнали без следа не са толкова много. Може да се провери в МВР за повече инфо. Очевидно от този сайт нямат връзка с МВР. Публикува се постнатия от потребителя текст, както си е, без изменения. Не звучи сериозно. Утре някои лапета могат да почнат да се кодошат едно с друго и да си постват снимките в сайта като изчезнали. Thinking

Сега ще ги помоля да изтрият информацията за детето, защото е заблуждаваща. Реагирах прибързано вчера - чух за сайта и веднага им писах. Но не трябваше.

Чак сега забелязах коментара Ви тук. Една от целите на Lipsva.com е да даде възможност на роднини на изчезнали да ги обявяват за издирване в мрежата. За жалост информацията от полицията е ограничена, а понякога въобще не обявяват изчезнали в медиите. Регистърът може да поправи това. Наистина се разчита много на доблестта на хората, но всяко съобщение се проверява за достоверност - търси се информация от полиция, медии, други съобщения в мрежата и прочие. Откакто започна да се пише повече в медиите за проекта, зачестиха злоупотребите и се наложи да не одобряваме доста съобщения, които очевидно бяха фалшиви или с недостатъчно информация.

В случая, за който говорите, открих съобщение на страницата на Интерпол и попълних по-точни данни. В други такива случаи се взима информация от медиите, които са взимали интервюта на роднини или директно успяваме да се свържем с техни приятели.

Системата на Lipsva в никакъв не е перфектна, но се вижда, че имаме нужда от нещо такова. Целта й не е да стане "регистъра" за безследно изчезнали, а да подтикне хората да очакват от МВР нещо подобно - с отворени данни, с подобна информация, с такава интеграция със социалните мрежи и прочие. Да, нямаме пряка връзка с МВР, въпреки, че от самото начало работя в тази насока. Дано да се случи в скоро време.

# 88
Тоя случай е показателен за издирвателните мероприятия, които е провела полицията - никакви.
http://www.dnes.bg/crime/2011/01/28/policiiata-diri-izcheznala-j … vrachansko.109936
http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-hiredin-7992596
А ето какво изготвя полицията в Холандия и какво излъчват медиите при издирване -
http://www.youtube.com/watch?v=3SHcIUrQAI8&feature=player_embedded

# 89
По-назад в темата някой пусна линк към статия  която казваше ,че правителството измислило да направи такава програма и у нас.
Някой чул ли е нещо по-съществено?

За жалост още не. Имаше доста идеи, но що се отнася до издирването на хора - още нищо. Идеята за MMS-и до такситата пропадна. Също и тази за билбордове с въртяща се информация. Дори не се публикува информация на едно централно място, а на 40+ различни бюлетина, страници с новини и прочие. Следя ги всички всяка седмица заради Lipsva и често се случва дори там да не се обяви случай - преценката била изцяло на детектива. Научаваме от фейса или от мейл като ни пишат. Такъв е случая с момичето изчезнало преди 2 седмици в Добрич.

Сега разговарям с две комисии за борба с трафика на хора - едната в Съвета на Европа, а другата в Европейската Комисия. Имаме такава комисия и в България, но не отговарят на никакъв контакт. В щатите има общодържавна дирекция за издирване на хора и идентифициране на тела. В Италия всички такива инициативи май са частни, като най-голямата е на телевизия. Събирам информация за подобни примери по света и ще събера добрите практики в създаването на такива организации на едно място. Дано да чукне по главата на някой чиновник всичко това.

@Вълк - За Моника, нали? Да, доста са се раздействали там, но за жалост никакъв успех.

Общи условия

Активация на акаунт