Съкратена лятна ваканция

• 18 090
  • 393
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Следя темата и виждам, че много от вас са 'против', защото са попитали децата си дали искат да тръгнат на училище на 1/9 или на 15/9 сега, когато децата са в края на ваканцията си. Съответно отговорът е "Не".

Предлагам ви, да попитате децата си отново в началото на месец Ноември - дали биха искали да излязат тогава в една 2 седмична ваканция. Може би отговорите им ще ви изненадат.  Mr. Green

# 286
Точно. Като с питането "Искате ли намаляване на лятната ваканция?", което привършва до тук.

# 287
  • София
Стига де, прекрасно се разбра за какво става въпрос! Няма какво да го увъртаме - едни ги урежда сегашнното положение, на други им е все едно, а трети искат лятната да се намали, а да има някакви вътрегодишни вааканцийки! Нито едните са недочели, нито другите са напредничави или назадниичави! позициите са различни и са взаимноизключващи се! Няма драма!

# 288
  • Ямбол
....
Предлагам ви, да попитате децата си отново в началото на месец Ноември - дали биха искали да излязат тогава в една 2 седмична ваканция. Може би отговорите им ще ви изненадат.  Mr. Green

Точно така. Дори, ако темата беше поставена с въпрос "Удължени/повече ваканции през годината", тогава резултатът в анкетата щеше да е по-различен.

# 289
Няма такова нещо като "Удължени/повече ваканции през годината", защото те не получават нищо като допълнителни почивни дни, а се взима от една наистина ваканция, за да се сложат там някъде като ваканцийка, от която няма и да усетят, че са почивали.
Дано дойде време да го разберете това, ако го приемат.
А и наистина мисля, че трябва да се питат децата - щом като едни са съгласни, а други - не, значи всеки от тях си има аргументите.

# 290
Писах "против", после го изтрих.

Всъщност не е лошо две седмици ваканция да се преместят през зимата. Тогава без друго много им дотежава.

# 291
# 292
  • Ямбол
Харесва ми как завършва статията:
"Не бива да следваме стереотипите просто защото сме свикнали да започваме от 15 септември.

Този аргумент не съответства на XXI век. С подобна стратегия не само не можем да се развиваме, но и не можем да оцеляваме.

Затова стереотипът трябва да се промени, когато има достатъчно аргументи за това. "

# 293
  • София
Харесва ми как завършва статията:
"Затова стереотипът трябва да се промени, когато има достатъчно аргументи за това. "

Какви, всъщност са аргументите? По-малко ще мръзнат по спирките, по-големи икономии за парно, по-малка вероятност да забравят наученото, повече време за други занимания? От всичко това съм съгласна единствено за мръзненето по спирките, това винаги ми е било голям кошмар. Айде, обаче, по тази логика направо да направим голяма зимна ваканция и да премахнем лятната, така изобщо няма да мръзнем, а училищата няма да имат нужда от отопление. А през дългата зимна ваканция който обича лятото ще има време и до Австралия да се разходи  Sunglasses

Това, че децата се изморяват не се дължи на неправилно разпределените ваканции, нито на "трудния" материал, а на неправилно разпределения учебен материал - учебните планове и датите за всяка писмена работа се спускат отгоре, и учителят и децата препускат в галоп през материала, и вместо да отделят повече време за разбирането и усвояването му, те правят тестове всяка седмица.

Да оправят първо програмата, а след това вече да мислят за ваканциите.

# 294
хахаха, много сте смешни...
определете Колко Дълга е Много Дълга ваканция?
Зимната ваканция едва ли ще стане 4 месеца, а лятната да изчезне.Иде реч за преразпределение на едни две седмици!ДВЕ.10 работни дена.И вече е голяма драма, че едва ли не лятна ваканция нямало да има, а само зимна.Преигравате.
За материала-никой не е казал труден материал.По-скоро често е безумен.За моето дете иначе все още Трудно Няма, ма мозъчето му е нова машинка и бачка неотказно.Да видим след години как ще е. Grinning

# 295
     Каквото и да пишем тук е все едно. Не решаваме ние и никой няма да се съобрази с нашите желания. Аз съм против съкращаването на лятната ваканция за сметка на зимна и пролетна. Представете си едно училище като 73 СОУ, 121 СОУ, 2 СОУ, 104 ОУ /вичките в София/, които имат изцяло южно изложение как ще се учи там без климатик до 30 юни и да се започва от 1 септември. Или използването на климатик в жегите няма да е разход на енергия и средства. В статията във вестник "Мониор" е предложено да се ходи на синьо училище от 01 до15.09. Нашата госпожа категорично отказва да пътува някъде с деца и няма нормативна разпоредба, която да я задължи да изпълнява дейности, които на влизат в трудовата й характеретика. А и аз смятам, че който има деца да си ги води на море, планина и екскурзии. Е не всички родители ще имат финансова възможност да си обгрижват по този начин децата, но и не всички родители имат възможнаст да си гледат децата вкъщи и затова търсим начин да съкратим ваканциите, да удължим престоя им в училище и да ги оставяме в полуинтернати, защото целодневното обучение според мен е полуинтернат. В заключение мога да кажа, че никой не ни е задължен затова, че сме станали родители.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 11:16 от pirgana

# 296
Най- лесно е с въвеждането на задълженията, не го мислете просто.    Laughing
Времето от 01.09 е чудесно за учене. До 30.06 така или иначе големите ученици учат. Кофтито е юли и август, тогава са жегите. Но този период никой не го закача и без друго.

# 297
  • sofia
Специално за Германия (понеже имаме в отчетната две мами) - всяка провинция си решава кога да започне. Децата от "нашата" тема започват сега на 13.09, но пък учиха до началото на юли и много често имаха по 1 седмица почивка през учебната година.
Да уточня че става дума за най-малките, за нагоре незнам как е.
Двете ни пък американски мами вече започнаха училище - едната е във Флорида, другата в Чикаго - явно климата не е основен фактор  Simple Smile

Да оправят първо програмата, а след това вече да мислят за ваканциите.
Там е истината....

# 298
  • София
Божкеее, като я прочетох тази статия, направо лошо ми стана! Не мога да повярвам, че точно такивва аргументи са представени като някаква загриженост към децата! Те по-скоро са за срам!

С добри битови условия никой климат не е фактор! Зиме с издуто парно и лете с климатик всякак може!
Преди време гледах един филм за Сибир и едно тамошно обикновено училище, в някакво малко градче. Ами, навън минус не знам колко, децата оттиват навлечени като ескимоси, а в училището има съблекалня, децата се преобличат и си карат в училище по полички и ризки! И това не е София, а насред нищото в Сибир!

# 299
  • София
И на мен ми докиселя от статията, хем подкрепям идеята. Климатични условия, дрън-дрън ярина. В по-студените страни да не ходят хептен на училище децата.

Общи условия

Активация на акаунт