Съкратена лятна ваканция

• 18 105
  • 393
  •   1
Отговори
# 60
Раздвоена съм, като раздвоението ми идва единствено от гледна точка на септемврийската ни почивка (с изключение на тази година, обикновено ходим точно по това време на море). Иначе от гледна точка на децата съм ЗА. Дъщеря ми порасна и вече не ми се налага да й търся непрекъснат контрол и забавления, но имам спомен какъв кошмар и изваждане беше от 1 до 4 клас (нямаме живи баби и дядовци). Съгласна съм, че през годината децата се уморяват и малко допълнителна почивка няма да им дойде в повече. Доколкото виждам и дългата лятна ваканция доскучава - дъщеря ми, която далеч не е пример за ученолюбие, наскоро сама каза, че вече не би имала нищо против да тръгне на училище Wink Освен това, пак самата тя ми заяви, без дори да я питам, че нищо не помнела от математиката и трябвало да попрегледа нещо преди входящите нива ooooh!  И последно, както вече многократно е писано, в Европа учебната година започва от 1 септември, с което милиони хора са свикнали, т.е. не е непосилно бреме.

Европа , Европа , Европа защо всеки сравнява България с европа в европа учениците имат по 4,5 учебни часа на ден и то във по-елитните училища , аз съм от нпмг и 9 клас имам зим мат, зим инф и доп немски , почти всеки ден съм от 7 и 30 до 3 и 30 , в европа се избира между биология , физика , история и химия тук сичко ти го дават и всеки ден по 7 часа на ден , в Европа тези 4,5 учебни часа винаги някой е физкултута , изобразително или музика , тук можеш да имаш всичките разказвателни във един ден , когато българските училища станат по европеиските стандарти и са със европеиска учебна програма тогава може да се говоро за промяна на ваканциите.  Crossing Arms

# 61
  • Варна
Ваканцията си е идеална сега няма нужда от съкращаване.

# 62
Европа , Европа , Европа защо всеки сравнява България с европа в европа учениците имат по 4,5 учебни часа на ден и то във по-елитните училища , аз съм от нпмг и 9 клас имам зим мат, зим инф и доп немски , почти всеки ден съм от 7 и 30 до 3 и 30 , в европа се избира между биология , физика , история и химия тук сичко ти го дават и всеки ден по 7 часа на ден , в Европа тези 4,5 учебни часа винаги някой е физкултута , изобразително или музика , тук можеш да имаш всичките разказвателни във един ден , когато българските училища станат по европеиските стандарти и са със европеиска учебна програма тогава може да се говоро за промяна на ваканциите.  Crossing Arms

Още часове ти трябват, мила. По-скоро явно доста си пропуснала.

По темата - нямам против децата да имат по-къса лятна ваканция, за сметка на повече почивки през годината.  Peace Но предпочитам да завършват по-късно, от колкото да започват на първи септември. Защото тази учебна година още след Великден много се отпуснаха, а май месец беше една безкрайна поредица от неучебни дни.  ooooh!

# 63
... И последно, както вече многократно е писано, в Европа учебната година започва от 1 септември, с което милиони хора са свикнали, т.е. не е непосилно бреме.

Във Франция пък училищата почиват всяка сряда, дай да го въведем и тук, защото не е непосилно бреме? Thinking
Всяка страна си има определени ваканции и учебни години и не виждам причина да се променят ей така за спорта ...

Пак опираме до това, че тези, които сте против, нямате ученици - или поне така мисля, поправете ме, ако греша.

Каква е връзката? Аз също съм била ученик, през зимните ваканции стоях затворена при баба ми, и да излезе човек колко време ще изкара навън 1-2 часа, после пак сврян в стаята. Ваканциите бяха предостатъчно, за да не ми тежи, а излишния материал с кофа да го ринеш, като не могат да го усвоят за периода, да изрежат излишното.

# 64
  • Ямбол
... Не искам да им се реже от лятото пък Crossing Arms
И нямаш нищо против да взимат по два урока на час и да нямат някои упражнения за затвърждаване?

# 65
  • София
Вярно, май месец, някакъв кошмар беше! Тъкмо почнат и се настроят - почивни дни и пак се отпуснат.  ooooh!

Човече, връзката е, че трябва да видиш първо как на децата им понася училището и ваканциите и така ще можеш от първа ръка да прецениш  дали има нужда от допълнителни ваканции Simple Smile

# 66
  • Стара Загора
Абсолютно съм против!!!!! Naughty NaughtyТези деца ,които няма с какво да ги занимават през лятото няма да има и какво да правят през зимната ваканция /ако въобще я увеличат/. Децата трябва да почиват защото са достатъчно натоварени през учебната година. Лошото е,че когато нещо се предложи и не минава много време и го приемат.

# 67
  • Ямбол
...
Каква е връзката? Аз също съм била ученик...
Връзката е, че сега да си ученик е различно от когато ти си била ученик. Програмите вече много се различават, има повече и по-силни вируси, които поразяват масово, не чистят улиците от сняг и все ни изненадва зимата. Преди беше нормално нещо от уроците да се изреже, сега ги карат да си преструктурират материала, като един и същи материал трябва да се вземе за по-малко време.
Едно време аз помня, че зимната ваканция беше поне 2 седмици след Нова година, а сега рядко става 10 дни между Коледа и Нова година и така до април-май, когато има още една седмица и това е.

# 68
  • Стара Загора
Много е права Лиляна трява да си родител на дете ,което вече ходи на училище за да си наясно ,че това с намалянето на ваканцията е поредната глупост.

# 69
  • София
Мери, не е намаляване, а преразпределяне на дните по-равномерно през годината. Не мислиш ли, че е по-нормално така?

# 70
В хипотетичните междусрочни ваканции могат да се правят един куп организирани неща, освен да се виси вкъщи пред компютъра (неорганизираните според предпочитанията, да не изброявам Simple Smile): Зелени училища, които сега нямам представа защо са в учебно време, като на тях изобщо не се учи; Работа в къщи, изпълнение на проекти, по-творчески задания; Организиране на занимания по училищни проекти - езикови, информационни технологии и пр. Спорт!!! Много важно, постоянно се пропуска в програмите.
Хайде, че се размечтах.
Много ясно, че може и без интелектуални натоварвания, нали е ваканция.
В същата тази Европа обаче доста от ваканциите се дават за да могат децата (по-големите) да се подготвят за наближаващи изпити.  Wink. Никол, срядата е само наполовина почивен.
За въпросния месец май смятам да пусна писмо до Министерството.  ooooh!

# 71
Връзката е, че сега да си ученик е различно от когато ти си била ученик. Програмите вече много се различават, има повече и по-силни вируси, които поразяват масово, не чистят улиците от сняг и все ни изненадва зимата ...

Неразчистените улици си остават проблем, защото повечето родители драпат до занималнята, които в някои случаи е по-далеч от училището.
Да олекотят програмата, щом е непосилна, няма да ги правим всички учени или да приключва учебната година 2 седмици по-късно.

... Никол, срядата е само наполовина почивен.
...

Сигурна ли си? От мои роднини там го знам, гледам, че има и тема в чужбинския - неучебен си е http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=384562.0;all

# 72
  • дълбоката провинция
Лично аз, предпочитам да имам по-равномерно натоварване на раб. режим, вместо голямо натоварване + голяма отпуска, предпочитам в най-студените зимни дни да си стоя на топло вкъщи и да не мръзна по спирки, да не вкоченясвам докато стигна до раб. място, а там да ми се налага да работя с палто и ръкавици.
Това бих искала и за детето си...

# 73
  • Ямбол
....
Да олекотят програмата, щом е непосилна, няма да ги правим всички учени или да приключва учебната година 2 седмици по-късно.
...
Да, това е логично и може да се помисли и в тази посока. Но едва ли ще махнат нещо, напротив, наблюденията са ми, че добавят.

# 74
  • София
Хубава работа, ама българска!
Защото родителите не могат да се справят със задачата да откъснат децата си от бездействието и моловете, дай сега да им съкращаваме ваканцията! И защо още? За да могат да ходят на ски зимата? Чунким повечето хора могат да си позволят пособно забавление! На децата пак ще им е скучно, ако си скучаят по принцип. Поне лятото могат да играят в градинките и парковете, а през зимата какво да правят, да се тъпчат пак в моловете или да джапат из кишата на непочистените улици, градинки и паркове?

Фортуна, ти като работник имаш правото да си планираш отпуската и да я вземаш на порции, а не наведнъж! Ако ще е за пътуване, колкото е неприятно зимата в студа, толкова е неприятно и лете в жегата.

Общи условия

Активация на акаунт