Съкратена лятна ваканция

• 18 068
  • 393
  •   1
Отговори
# 45

Е, и на север почнаха на някои места. Но пък коледната ваканция е повече от 2 седмици, през ноември почиват 4-5 дни накуп, великденската е пак повече от седмица. Има резон и като план го одобрявам. Но и за мен не е проблем, кой ще ми гледа децата.

Тук ваканциите около Коледа и Нова година, великденската и пролетната са прилично големи, родителите и без това реват, че нямат отпуски тогава, а сега и още ще им се струпа ...
Всяка държава си има особености, в България август и началото на септември си е традиционно отпускарски сезон, много промени ще донесе подобно нещо, дано не се приеме Tired

# 46
Никол, така го виждаш сега, обаче, когато започне училището и различната натовареност на София, ще погледнеш нещата и от друга гледна точка, не само летни отпуски.
Все си мисля, че колкото ще облекчи някои родители, още повече, ще помогне на децата.
 Но, то не само това плаче за промяна, де. Като начало, могат да понамалят кг на раниците.

# 47
Твърдо съм за започване на първи септември за сметка на две едноседмични ваканции през ноември и март да кажем.
През годината децата се уморяват, а през дългата ваканция- отегчават.

Точно така  Peace
Имам чувството, че против са хора, които нямат още ученици и нямат идея колко много се изморяват децата през учебната година - страшно е! Особено когато са първа смяна и започват в 7:20  Rolling Eyes
Да,а тия 15 дни по-рано хич няма да ги уморяват.
Ама хайде да се уточним нещо. Едно дете,независимо на колко години е,докато е ученик си изгражда някакъв режим и се научава да си ляга по-рано,защото на другия ден е на даскало. Като висят до 100 часа пред компа,дори да имат по няколко къси ваканции допълнително през учебната година,това само им нарушава режима. А се отекчават,когато няма кой да се занимава с тях....щото...нали Whistling

# 48
Може и да не облекчат уморяването, но току виж, облекчили някои безумни учебни планове и нормативи. Което пък, все пак ще облекчи уморяването донякъде. Не гледайте само от гледна точка на големи ученици.

Гледайки нашия учебен календар, като изключим големите ваканции, няма месец, в който да не се почива поне един доп. петък или понеделник (така се получава дълъг уикенд) или и двата (и то, без да се отучва в събота). Не са толкова национални особености, нито учителите ги мързи.

Последна редакция: пн, 30 авг 2010, 01:00 от Кейси

# 49
Кейси, на мен не ми е чак такъв проблем, че ще си променим почивките, но тези промени не се правят за доброто на децата ни. Ти сериозно ли си го помисли? 90% от децата ученици на мои колеги и приятели познай къде са през тези ваканции - в занимални. И колкото и да се учи по-малко там, пак си е нещо като училище, сутрин ставаш като за училище, цял ден си там, имат доста неща под формата на домашни (от училище), никой не ги оставя да си почиват. За съжаление, не мисля, че ще усетят почивките през тези отпуски, просто учебната година ще се удължи с 2 седмици.

За ваканциите - че то и тук е така. Коледната за миналата година беше 11 дни, пролетната също 11 дни, това са си почти по 2 седмици почивка, м/у сроковете 3 дни, има и други неучебни дни покрай разни празници, първокласниците имаха и още 4 дни през ноември, т.е. и тук не са чак толкова малко ...

По-напред в темата се пошегувах за парното, но явно това е причината, сега го открих  Shocked

"Учебната година да започва на 1 септември, като зимната ваканция бъде удължена, за да се пести от парно. "
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/obrazovanie_i_kultu … odina_1_septemvri

Явно господинът няма никаква идея, че децата и вирусите пак са заедно, но не в училищните стаи, а в частните занимални, на родителите ще им излезе по-евтино да платят парното на училището, щом това му е проблема ...

# 50
  • дълбоката провинция
През изминалата 2009-2010 учебна година многото грипни и бедствени ваканции наложиха два пъти преструктуриране на учебния материал, сбиването му, пропускане на упражнения и лабораторни. От тази гледна точка, предпочитам учебната година да започва в края на август или началото на септември, да са предвидени  дни за непредвидени ваканции, а не цяла лятна ваканция да наваксваме пропуснатите упражнения.

Защо учебната година да не е по-дълга и с повече ваканции?!... Никога няма всички да са доволни, а и по презумция сме настроени към всяко нещо негативно.

Хубаво е да се играе през лятото, но представете си 8-9-10-годишно дете във виелиците как се добира до училище, а там му казват, че няма да се учи и трябва да се върне вкъщи, представете си как се обръща училищен автобус с деца, защото пътищата не са почистени...

Може би трябва да има някакво право на избор - общините или училищата да решават кога да започват уч. година (според района, според възможностите на общината и пр.).

И да, много от непредвидените ваканции са точно за да се пести от отопление...

# 51

Защо учебната година да не е по-дълга и с повече ваканции?!... Никога няма всички да са доволни, а и по презумция сме настроени към всяко нещо негативно.

Защото според мен е по-добре детето да рита топка, да кара колело, дори да се се мотае в парка на чист въздух през все още летните дни/ н-лото на септември/, отколкото да се зомбира пред компютъра през влажно и дъждовно време.Икономиите, щом са за сметка на децата-не мога да ги приема.

# 52
  • Ямбол
Но така или иначе има през зимата 10-15, че понякога и повече дни, в които децата си стоят вкъщи извънредно, заради грип или тежка зимна обстановка. Това непредвидено време се наваксва трудно - за сметка на съкратени упражнения и препускане с по два урока на час.
Е, в крайна сметка - пак децата имат две седмици повече през зимата, но сбито и удвоено учебно съдържание. Това може да се избегне точно с двете седмици през септември, които не са чак толкова фатални. Топка, колело и игри пак може да се прилагат след учебно време, в началото уроците не са толкова тежки и домашните не големи.
Ама какво ли се обяснявам, повечето гледат на тях да им е удобно, за децата не се замислят, както и какво показва практиката дотук.

# 53
Най-добре нон-стоп да са ангажирани децата с нещо,че да не пречат на родителите си. Ако могат от училище да ги пращат в спящ вариант вкъщи най-добре ще е.

Това е истинският проблем!

Какви са тези отпуски по 3 месеца бе?Пьрво взимат пари от Дьржавата за платен год.отпуск+пари от незаконен труд по време на този отпуск. #2gunfire

Хайде по-спокойно. Който завижда на учителските отпуски / които въобще не са 3 месеца / , да става учител. А незаконен труд няма. Откъде го измисли това велико понятие?!

Не се замисляте кой ще гледа децата през зимата? Ами то е едно и също - лято или зима, няма кой да ги гледа...

# 54
Аз съм за, от 24-30 май до 15 сеп. е ужасно дълго време, предполагам че по-малките, които не могат да са сами по цял ден навън умират от скука и основно са пред ТВ или комп. Предпочитам повече почивки разпределени през годината.

# 55
Против съм. И ми омръзна, шепа активисти да решават, какво ще става с децата на България. Достатъчно са натоварени с излишен учебен материал. Нека си имат и ваканциите.

# 56
  • out of space
Ски, чист въздух по балканите, Ерика. Не прах и вируси в класната стая, в която вече тъпчат 35+ деца.
Ама заради морето на Ерика и заради "няма кой да ми го гледа" са против много хора. Нищо, че за децата ще е по-добре през годината да са по-балансирани почивките и малко повече и по-дълги.

Достатъчно ходят по Балкана и на ски. Колкото до класната стая- дечицата са 20, а прах и вируси (чукам на дърво) не сме усетили.

Всеки си преценява за себе си, Лиляна  Simple Smile

# 57
  • София
Пак опираме до това, че тези, които сте против, нямате ученици - или поне така мисля, поправете ме, ако греша.
Детето ми има идеален режим, не стои до 100 часа на компа, както някой нагоре беше казал. Ходи си детето на карате, учи си, играе си, в 9 часа е в леглото.
Само че - това не пречи след Коледа и преди априлската ваканция да се съсипе от умора.
Не ме интересува нито на правителството зора за пари за парно, нито на кой родител кой ще му гледа детето - искам моето да не е като парцал и да не проспива първите 1-2 часа.

# 58
Раздвоена съм, като раздвоението ми идва единствено от гледна точка на септемврийската ни почивка (с изключение на тази година, обикновено ходим точно по това време на море). Иначе от гледна точка на децата съм ЗА. Дъщеря ми порасна и вече не ми се налага да й търся непрекъснат контрол и забавления, но имам спомен какъв кошмар и изваждане беше от 1 до 4 клас (нямаме живи баби и дядовци). Съгласна съм, че през годината децата се уморяват и малко допълнителна почивка няма да им дойде в повече. Доколкото виждам и дългата лятна ваканция доскучава - дъщеря ми, която далеч не е пример за ученолюбие, наскоро сама каза, че вече не би имала нищо против да тръгне на училище Wink Освен това, пак самата тя ми заяви, без дори да я питам, че нищо не помнела от математиката и трябвало да попрегледа нещо преди входящите нива ooooh!  И последно, както вече многократно е писано, в Европа учебната година започва от 1 септември, с което милиони хора са свикнали, т.е. не е непосилно бреме.

# 59
  • out of space
Пак опираме до това, че тези, които сте против, нямате ученици - или поне така мисля, поправете ме, ако греша.

Каката сега ще е 3ти клас, малкия до година първи. Не искам да им се реже от лятото пък Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт