Съкратена лятна ваканция

• 18 137
  • 393
  •   1
Отговори
# 195
  • При хората, които обичам
Хайде стига вече с това, че ни пречат децата или ги мразим. Това не е и не може да е аргумент.
Аз домашни през ваканциите не съм видяла, а не е като да не упражнявам контрол. Домашни има от петък за понеделник, дай сега и тях да не дават госпожите, защото мамината сладка трябва да си почива. После си оплюваме брадите, че учителите не били взискателни и гледали работата си през пръсти. Кое от двете - не поглеждат децата и не им пука дали ще научат нещо или се опитват да вкарат все пак поне нещичко в главите им?

П.П. От 30 май до 15 септември са 3 месеца и половина. За първокласниците пък си е почти 4 месеца.
От 15 юни до 15 септември са 3 месеца.
От 30 юни до 15 септември са 2 месеца и половина.
Какво стана? Ваканция от 2 месеца май няма. Идва по-дълга някак.

# 196
аз съм за по-дълга  зимна ваканция,в поледиците по добре децата ми да си са в вкъщи.

# 197
  • София
Категорично подкрепям.

Едно време децата са се връщали късно в училище, защото активно са участвали в прибирането на реколтата. Било е нормално учебната година да започне дори октомври. След Кирил и Методий са ги разпускали пак поради тази причина.
Харесвам английската образователна система. Там учат до 22 юли и започват през първия понеделник на септември. През годината имат много почивки от по 2-3 дена и в никакъв случай не ги затрупват с такъв обем от информация.

Ти кога за последно си гледала физическата карта на света? Случайно да ти е направило впечатление, че Великобритания е доста по на север от България? А случайно да си обърнала внимание, че обичайните температури там в разгара на лятото, през юли месец, в Лондон, например са между 14 и 24 градуса? Хаде сега и задачка: какви са обичайните температури през месец юли и август в България?

Хайде, преди да обясняваш колко хубава им е системата, направИ сметка как ти изглежда да натъпчеш децата по нашенско в класните стаи до почти края на юли! Не може да казваш ей така, че онзи модел бил хубав, та хайде и ние, юруш на маслините, без да се прави сметка дали е подходящ за нашите климатични условия!

# 198
  • София
Де Ваня,
Нищо й няма на ваканцията от два месеца и половина - три месеца!
Колкото до домашните, не говорим за текущите такива, а за специалните, които се дават специално за ваканциите или празничните дни! Те са абсолютно ненужни, защото ваканцията и празниците са дадени за почивка, а не за наваксване на непреподаден и неусвоен материал през учебните дни! Не може ваканциите и празниците да са буфер, който да поема тези проблеми!

А на децата ще им остава нещичко в главите, ако програмата е по-олекотена откъм засипване с ненужна фактология по предметите, а също и като методите на преподаване и затвърждаване на материала станат по-човешки! Ако аз сега те накарам да научиш цялата Енциклопедия Британика, нищо няма да направиш, но ако ти кажа да научиш опрелелени неща от нея, ще се справиш и ще ти остане нещо в главата.

# 199
Вярно че не изчетох внимателно всичките 14 страници по темата, но ако може някой от застъпницити на идеята за по-кратка лятна ваканция по-синтезирано да обясни какъв и е точно недостатъкът на сегашната - до 15 септември. Защото досега всичко бях чувала за (по-скоро против) българското образование, но не и това. Благодаря предварително.

Колкото до домашните - имахме такива за абслолютно всеки почивен ден. Не от петък за понеделник само.

# 200
  • Пловдив
Тъй като много се говори за училищната система на запад, я някой да обясни там каква им е програмата? В колко започват сутрин? Какви предмети учат? И ред други подобни въпроси. Пък след това нека се сравняваме с тези страни.

# 201

П.П. От 30 май до 15 септември са 3 месеца и половина. За първокласниците пък си е почти 4 месеца.
От 15 юни до 15 септември са 3 месеца.
От 30 юни до 15 септември са 2 месеца и половина.
Какво стана? Ваканция от 2 месеца май няма. Идва по-дълга някак.
Не всички ученици са първокласници. Какво да кажем за тези, които учат до 30 юни?

# 202
  • При хората, които обичам
Олеле, ама наистина се хващате за всяка дума.
1. За домашните. Въпрос на организация на учителя е, явно. Да не искате да кажете, че след като ваканциите на дъщеря ми са били без домашни, то тя не владее материала за 3 клас? Ами заповядайте да видим.
2. Тези, които учат до 30 юни, пак имат време за почивка. Не забравяйте, че това вече не са 10 годишните хлапета. Това са деца по на 16 години, които вече могат да работят. По кодекс годишният отпуск е 20 работни дни. Това е 1 календарен месец. След като говорим за тежкия и непосилен труд, който полагат децата ни в училище, то ето на - до 1 септември имат двойно повече отпуска.

# 203
Тъй като много се говори за училищната система на запад, я някой да обясни там каква им е програмата? В колко започват сутрин? Какви предмети учат? И ред други подобни въпроси. Пък след това нека се сравняваме с тези страни.

Преди 5 години (синът ми беше 2-ри клас) дете от класа ни замина с родителите си в Америка и писал на класната р-ка писма, в които споделил, че се чувства като вундеркинд между съучениците си, а таблицата за умножение се изучавала чак в 7-ми клас. Ние понеже сме "по-учени" тук, та я изтеглиха във втори клас и успоредно с това се учи и деление.
Не знам дали е така, но това ни го каза учителката тогава.

# 204
  • Бу-у-урга-а-ас
Ти кога за последно си гледала физическата карта на света? Случайно да ти е направило впечатление, че Великобритания е доста по на север от България? А случайно да си обърнала внимание, че обичайните температури там в разгара на лятото, през юли месец, в Лондон, например са между 14 и 24 градуса? Хаде сега и задачка: какви са обичайните температури през месец юли и август в България?

А ти случайно да знаеш колко градуса е в момента в Лас Вегас, щото и там вече учебната година започна още миналата седмица. И аз имах подобни доводи на твоите, но ги преосмислих. В друга подобна тема се включиха и майки от Испания, които потвърдиха, че и там ваканцията е по-къса от нашата.

# 205
  • София
Да ти кажа честно, Лас Вегас и Испания са съвсем друг свят, съвсем друг стандарт, съвсем други традиции! Едва ли само защото при тях е по определен начин, за нас трябва да се отнася същото.  Преосмисляйки нещата, мисля че мен нашенската лятна ваканция напълно ме устройва. Промяната й ще е все едно някой човек, който има сериозни здравословни кожни проблеми, да бъде посъветван да си слага фон дьо тен, вместо да получи лечение! Та, и с ваканцията ще е същата работа!

# 206
Около 37-38 е в момента и във Флорида, влажност 90%, учат 2-ра седмица вече. Но...на климатици.  Simple Smile

# 207
  • София
Аха, а в Канада сигурно и отоплението в училищата е добре, а не се икономисва!  Peace
Абе, мани, мани! Битието също си казва думата! Зимата в училище правят икономии на паарно заради сметките, по улиците не може сутрин да се стъпи от лед, а лятноо време децата ще изпукат от жега, а ако се сложат климатици ще са от тези, дървените, дето ако имаш късмет да си най-близо, ти замръзва всичко!
А зимата през ваканцията и празниците като спрат изцяло парното за по седмица и повече, сградите така изстиват, че после децата умират от студ още една седмица. вече започвам да си мисля, че изобщо трябва още да се съкрати учебната година И заради проблемите през зимата. Защото има проблеми с отоплението, няма децата да пукат от жега в началото на септември!

# 208
Е, то и училищните автобуси са ни безплатни. И закуската.
Но, данъците са 4-цифрени.

# 209
  • София
То, и тук не ни е по-евтино, защото си плащаме кеш много неща, нищо че и данъци се плащат! Ама, ти знаеш сигурно - транспорт, храна, доброзорни учебни помагала, , учебници, разни консумативи и други неща за училището иили класната стая, извънклесни занимания, уроци... Peace
На мен просто ми е писнало от половинчати козметични промени през посследните 20 години! Това, от което има нужда е стабилност, пък макар и с недостатъци на системата! Не може почти през година-две да се започват някакви промени, а да не се довършват!

Общи условия

Активация на акаунт