Съкратена лятна ваканция

• 18 034
  • 393
  •   1
Отговори
# 345
Вместо директорите на училищата да се чудят как да уплътнят работния ден на учителите през ваканциите, то е време да се помисли за дежурства от тяхна страна, които да са свързани с работа с децата. Да има градски лагери към всяко училище и преподавателите да бъдат ангажирани в отглеждането на децата до седми клас чрез извънкласни форми на обучение. Така или иначе учителите "ходят на работа" през лятото. И какво правят по цял ден? Търкат плочките по коридорите, или боядисват класните стаи. Страхотно! Е, не е ли по-добре да работят с деца, които са останали в града/селото, а не са зачислени на отглеждане при някоя баба? В извънкласния модел на общуване има много плюсове - децата виждат под различен ъгъл преподавателите си, преподавателите пък имат уникалния шанс да опознаят учениците си, да вникнат в начина им на мислене, да се сближат с тях и да си дадат сметка кое дете от какво има нужда, да изградят различен модел на преподаване чрез индивидуален подход към всеки ученик. Защото, съгласете се, особено след четвърти клас, когато за всеки предмет има различен преподавател и този преподавател влиза в един клас два-три пъти седмично за по 45 мин., как той би могъл да опознае учениците си?

Това е страхотно  Peace, но аз го виждам само в хубавите си сънища. За съжаление.

# 346
baibibi   smile3501
по-добре няма какво и как да се каже  Peace за съжаление обаче наистина ще го видим само в хубавите си сънища  Sick

# 347
  • Варна
Вместо директорите на училищата да се чудят как да уплътнят работния ден на учителите през ваканциите, то е време да се помисли за дежурства от тяхна страна, които да са свързани с работа с децата. Да има градски лагери към всяко училище и преподавателите да бъдат ангажирани в отглеждането на децата до седми клас чрез извънкласни форми на обучение. Така или иначе учителите "ходят на работа" през лятото. И какво правят по цял ден? Търкат плочките по коридорите, или боядисват класните стаи. Страхотно! Е, не е ли по-добре да работят с деца, които са останали в града/селото, а не са зачислени на отглеждане при някоя баба? В извънкласния модел на общуване има много плюсове - децата виждат под различен ъгъл преподавателите си, преподавателите пък имат уникалния шанс да опознаят учениците си, да вникнат в начина им на мислене, да се сближат с тях и да си дадат сметка кое дете от какво има нужда, да изградят различен модел на преподаване чрез индивидуален подход към всеки ученик. Защото, съгласете се, особено след четвърти клас, когато за всеки предмет има различен преподавател и този преподавател влиза в един клас два-три пъти седмично за по 45 мин., как той би могъл да опознае учениците си?

Това е страхотно  Peace, но аз го виждам само в хубавите си сънища. За съжаление.
И аз така.

# 348
Хубавото според анкетата е, че поне няма много безразлични. Нищо, че ЗА и Против са почти равен процент, важното е, че има някакво конкретно мнение.

# 349
само в хубавите сънища казвате? не и ако министерството вместо да се чуди каква поредна глупост да предложи, задължи директорите да организират извънкласни занимания през лятото. но нали някой във въпросното министерство трябва да си размърда мозъка и да избере не най-простите варианти за демонстриране на дейност..... с една заповед до директорите на начални и основни училища още следващото лято може да се организират летни занимални- хем и учителите няма да скучаят по време на дежурство.

# 350
Да се задължи някой нещо е лесно, да се финансира е трудността.    Laughing
То занимания и аз ще организирам иначе.
Колко учители остават дежурни през лятната ваканция в един и същ период от време? А за колко деца ще трябва да се грижат? С какво ще ги занимават, като се вземе предвид, че училищата масово притежават един двор, класни стаи и салон /побиращ 30 деца/? Като добавим и честите ремонти през лятната ваканция най- вече на сградите.
Не че нещо, но то и пожеланията за Васильовден не са иначе лоши.

# 351
  • Ямбол
Ама вие наистина навлязохте в сферата на фантазиите.
Учителите дават дежурства лятно време, но не са заети с преподавателска дейност. За часовете им си имат хорариум, който се изчерпва в учебно време. За да има учители и за летни занимания, ще трябва да се плаща допълнително или да се наемат допълнително учители или така наречените възпитатели, които са за занималните.
Освен това учителите имат полагаем годишен отпуск, който трябва да изчистват, ако имат натрупан, което води пак до допълнително финансиране, ако някой трябва да дежури и не си ползва отпуска.
Малко така не се ли чувствате неподготвени преди да избълвате поредната глупост за учителите, директорите и министерството?

А какво му е лошото да се пести? Аз предпочитам да пестят от парно, отколкото да пестят от кадри и да тъпчат паралелките с по 40 и повече ученици.

# 352
Ето - засегнахме лятното спокойствие на учителката и тя скочи  ooooh!
Ми те не искат децата ни, а ние им ги навираме зорлем. Абе да вземат да си стоят вкъщи все във ваканция, а даскалите да си взимат заплати от дежурства само.
Верно само на сънища ще го докараме. На никой не му е зор за децата!

# 353
Хубаво, аз не съм пък учителка. И аз имам да мисля два броя през ваканцията, т.е. "арадисва" ми някой да се нагъбри и да се погрижи заради мен. На мен поне отговорете. Как виждате финансирането и организирането на идеята?
Кой човек ще иска чужди деца по време на отпуската си или по време, когато е освободен от такъв ангажимент, без допълнително заплащане? Аз, например, откровено не бих поела. Съмнявам се и за най- алтруистичните майки да го направят. В противен случай що да не предложим дежурещи родители?

# 354
знам ли, от доста години се въртя в сферата на училищата, образованието и т.н. и много неща научих за това време.... няма да споря с майките, които не са били вътре в нещата, само казвам, че има начини и те не са толкова сложни, за организиране на децата през лятото. парите за заплатите са все пак от училищния бюджет и мислите ли, че на директорите им е все едно дали ще плащат за клатене на крака по цял ден и пиене на кафе или за някаква свършена работа? не става въпрос да се отнема от отпуската на учителите, но доста учители с малко отпуска са принудени да висят в училищата без работа- повярвайте, много е изморително да се чудиш какво да правиш по цял ден:-)
не че много ми се иска да му хрумнат такива идеи на министъра де- в момента частната ми лятна занималня се развива много добре, а ако направят подобни и в училищата- познайте дали ще имаме толкова деца в частната или родителите ще предпочетат да не плащат....

# 355
benissima, колко деца поемаш в занималнята си и каква е таксата? С какво ги занимаваш? На каква възраст са?

# 356
  • Ямбол
парите за заплатите са все пак от училищния бюджет и мислите ли, че на директорите им е все едно дали ще плащат за клатене на крака по цял ден и пиене на кафе или за някаква свършена работа?
...
Ти пак си знаеш твоето. Явно не е било достатъчно присъствието ти в образователната система. За каква работа говориш? Ако е преподавателска или организиране на занималня  - трябва друго назначение, което пак ще се поема от училищния делегиран бюджет, но ще е в повече, защото ще се плаща допълнително. Не така и не по този начин може да се уплътнява работно време на учител.

# 357
няма да се заяждам с лиляна- нека си мисли, че нещата не търпят промяна. в отговор на запитването на Judy- броят на децата варираше цяло лято в зависимост от отпуските на родители, баби, дядовци и т.н. общо взето юни е най-натоварено- бяха 2 групи с по около 15 деца. различни занимания- игри най-вече, защото е лято все пак, всяка седмица поне по едно посещение на басейн /много се радват на басейна, някои само заради това искат да ходят/, подготовка за училище /по-големите четат книжки, решават задачи, правят диктовки, а по-малките, които ще са първи клас- се занимават с писане на елементи, букви, цифри, приказки/. възраст на децата- от 5г. до 10г., с професионални учителки /аз лично само отвреме навреме замествам някоя от учителките, но рядко/. таксата беше 80лв за цял ден и 40лв за половин- храна не е включена в цената....
та от моя скромен опит мога да кажа, че подобно лятно училище не е мисия невъзможна за държавните училища. ако се амбицирам достатъчно и реша да кандидатствам на конкурс за директор в училище- ще се опитам да го докажа и на практика, но това вече е в сферата на добрите пожелания. разбира се, с инертни кадри в образованието няма как да стане, но затова пък има много млади учители, на които, представете си, им се работи... дотук обаче спирам с мислите си за образованието, за да не дразня излишно някои хора във форума

# 358
  • София
А аз, като четох последния и други постове за лятно училище се замислих, щом деццата лятото на занималня или в училище ще решават задачи и ще пишат елементи, ще четат книги (а защо там, а не вкъщи?), за какво изобщо им е тази ваканция? Че то си е все едно учебната година никога не свършва!

# 359
Как виждате финансирането и организирането на идеята?

Е как ще намерят пари за безумието - предучилищна от 5 годишна възраст, а за учениците не намират.
Що за идиотизъм 5 годишни деца да се подготвят за училище две години предварително.
След някоя година и от яслата ще започва предучилищната  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт