Съкратена лятна ваканция

• 18 042
  • 393
  •   1
Отговори
# 330
Аз все още съм против.
Изчетох цялата тема много внимателно и няколко неща ми направиха впечатление.
Значи първо родителите, които се оплакват от липса на време да гледат децата си през дългата лятна ваканция.Остави, че когато решите да имате деца винаги я има мисълта, че тези деца ще имат нужда от надзор поне в първите 10-11 години.Но мога ли да попитам с какво ще ви олесни, когато през зимата има още две ваканции от по една седмица?Какво, тогава ще е по-лесно да си вземете отпуски или да намерите кой да ги гледа ли?Истината е, че аз имам голяма дъщеря, сега ще е 9-ти клас и вече нямам подобен проблем, но когато беше по-мъничка търсехме варианти.В крайна сметка проблема е наш и ние трябва да го разрешим без това да засяга детето.
После мен не ме интересува колко ще пести този или онзи от парно за сметка на моето дете.Ще намери друг начин да пести.А и без това не е като сега да хвърлят кой знае колко средства.Много често в най-големите студове зимата поне по думите на дъщеря ми, а аз съм много склонна да вярвам, децата стоят в клас с якета.
Пък и какво, нека в големи студове децата да са във ваканция, да стоят затворени вкъщи, а когато е топло отново да са затворени в горещите класни стаи.Да, гениално.  Laughing
И последно-децата са много натоварени и много се изморяват, това мога да го видя и сама.Моето момиче ще учи вече втора година в СГСАГ и я виждам как през цялата година се изморява и натоварва непрекъснато.Когато дойде някоя по-кратка ваканция учителите не ги пускат да си починат, ако това са илюзиите на някои мами с по-мънички дечица.През по-кратките ваканции, дори и зимната и пролетната, които са 11 дена, се дават купища домашни и уроци "за да не се изостава от материала и да не се губи време".Дъщеря ми се напряга дори през почивките по време на учебната година и единствения пориод от време, когато се отпуска и наистина си почива, е лятната ваканция.Някой беше казал, че нищо нямало да им стане на децата, ако учат от 1-ви септември.Да, предполагам, че нищо няма да им стане, освен че присихически ще бъдат по-натоварени и изморени.Но какво пък, нищо особено.  Laughing
И накрая-твърдо против съм някой да пести пари за сметка на моето дете, а и не само на моето.
Поздрави.

# 331
  • София
Уж четох проектозакона, ама нещо не разбрах това с ваканциите.
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите.

Как да го разбирам това?Хем ще се започва на петнайсти септември, хем ще намалят другите ваканции? защото това излиза от смисъла на "за сметка".

# 332
Уж четох проектозакона, ама нещо не разбрах това с ваканциите.
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите.

Как да го разбирам това?Хем ще се започва на петнайсти септември, хем ще намалят другите ваканции? защото това излиза от смисъла на "за сметка".

АссолИ ВилАр не пише "другите", а "други" и въобще не намесва датата 15 септември - според мен е искала да каже, че съкращаването на лятната ваканция ще се компенсира с други (нови) две ваканции от по 7 дни. С поста си тя отговаря на предишен мой пост.

# 333
Гласувах против. Моите аргументи - през лятото има повече възможност за игра на открито, ските са хубав спорт, но скъп; а и по време на т. нар. кратки ваканции "задачките", дадени на децата от училище са повече от свободното им време; а и отпуската е определен брой дни на година - не е за сезон, така че нека си пазим лятото.

Виждам, че аргументите ми са сходни с тези на много от вас, но това е и моето мнение.

# 334
  • Стара Загора
Прочетох темата и продължавам да съм против!!!!

# 335
Против съм,и аз ,и децата,и колежката,и нейните деца,и дори госпожа класната.

# 336
А когато няма баби на разположение,
а няма и средства за гледачки, какво правим тогава ???
Направо не ми се мисли след 2 години  ooooh!

Моите се гледат сами. На 12 и на 7 са. Искам да отбележа, че баткото по никакъв начин не е ангажиран да гледа сестра си. Всеки се спасява сам. И доста добре се оправят. Цяло лято са така. Аз имах само 1 седмица отпуска.  

На мен все повече ми става странно от репликата "няма кой да ми гледа децата"...що пък някой трябва да ви ги гледа? Те са ваши, не на бабите/ гледачките. Знам, че не е като едно време, знам, че всички работят, но все пак...когато всяка втора майка пледира с това кой ще и гледа децата започва да звучи идиотско. Особено се дивя на майки с бебе в къщи и с дете в детската градина...когато дойде време за едномесечно затваряне на градината те най-много вият и недоволстват  ooooh! Ай сиктир пък и безобразие...като са ставали майки да си гледат децата. Ако не им се гледат деца да не раждат.
Изумихте се вече с това гледане. Или ще се гледат сами и няма да ги глезите толкова или някой от родителите няма да ходи на работа известно време и според зависи от заплатата на другия ще живеят добре или зле.

за сведение аз завърших гиманзия на 19, на 20 родих, бях студентка, веднага след това започнах работа...не съм спирала да работя и между другото родих и отгледахме с мъжа ми 2 деца; и при нас няма опция "на село при баба" или баба/ дядо да ги прибират от градина или да ги гледат, когато са болни...вкарвали сме невероятни схеми, но винаги съм сматала за даденост, че аз и баща им трябва да си ги гледаме...въпреки, че и двамата сме порастнали при бабите си

против съм съкращаването на лятната ваканция

# 337
Против - категорично! Моят син е на 12г. , от първи клас си е самостоятелен - в смисъл - сам си ходи на училище, сам се прибира, сам се храни. И всичко това е благодарение на това, че сме сами, далеч от баби и дядовци. Така че, всяко дете може да е самостоятелно. Въпрос на избор на родителите.
Ако му прикачиш една баба от първи клас, после още 10 години ще пищиш, че няма кой да се грижи за детето. Така че на тези, които се оплакват, че няма кой да им гледа децата, мога да им кажа - вината, че децата имат нужда от някой, който да се грижи за тях, когато сте на работа, си е изцяло ваша. И ние сма започвали учебната година на 15.09. Забравихте ли ключа на връзката на вратлето? А в днешно време и мобилни телефони има.
 А колкото до по-дълга зимна ваканция - губят само децата. Ако навън е -10 градуса или вали дъжд и духа вятър, детето ще стои по цял ден на компютъра. Според мен полза в случая ще имат само училищата - спестени средства за отопление през зимата. Губещи са децата ни.

# 338
  • дядовата ръкавичка
Аз пък реших да попитам детето - 8 годишна е. Според мен, даде съвсем смилен отговор - по-добре по-кратка лятна ваканция и няколко почивки през учебната година, защото: "много се изморяваме, а пък като е дълга лятната ваканция се отпускаме" Mr. Green. И въпреки, че моето мнение е обратното, по съвсем егоистични лични подбуди, ще се съобразя с детето ако има общонационално обсъждане ... каквото и да значи това  Thinking.

# 339
  • Sofia
Ами ето - децата да си кажат.

И аз съм за по-равномерно разпределение на почивки в учебното време. И не е задължително удължаването да е за сметка на зимната ваканция. Ако има една есенна и по-дълга пролетна, няма да е толкова лошо.

# 340
Ами ето - децата да си кажат.

И аз съм за по-равномерно разпределение на почивки в учебното време. И не е задължително удължаването да е за сметка на зимната ваканция. Ако има една есенна и по-дълга пролетна, няма да е толкова лошо.

Ами то така почти всеки месец през учебната година ще имат по една ваканцийка. Ще се получи така, че тъкмо ще са влезли в крачка и ще са се стегнали и мобилизирали и хайде - почивка. Особено по-малките ученици много трудно след ваканции се мобилизират - нужно е поне седмица. Освен това един клас е от 25-30 деца. Представяте ли си какъв ужас ще са за учителите тези чести ваканции и почивки. Да, нашите деца не са такива, те учат и не забравят нищо през ваканциите. Но мислите ли, че 25 деца и всички са като нашите?
А нашите ваканции как бяха, помните ли? Друг е въпроса, че учебния материал в днешно време е натоварен с доста безсмислици. И ако се прибавят и родителските амбиции.... По мое мнение е необходимо оптимизиране на учебния материал и реформа в цялата образователна система. А не да умуваме кога да почиват децата ни.

# 341
Продължавам да съм против! И моето дете никой не ми го е гледал - справяли сме се сами! И продължаваме! И без това се побъркват от учени през кратките ваканции! Хайде няма нужда да ги затваряме! Сега като е топло не мога да го прибера до 22часа! Играят си на улицата и отмарят!

# 342
Аз пък реших да попитам детето - 8 годишна е.

И аз питах моята 8 годишна. В отговор само ме погледна в стил "Мама нещо май  превърта".  Laughing

# 343
И аз питах - Против е и детето! Каза не искам да стоя зимата затворен в къщи! Искам да съм свободен лятото! И без това от тази година е до 30.06

# 344
Твърдо съм ПРОТИВ скъсяването на лятната ваканция. Питах и децата, погледнаха ме сякаш съм извънземно.
Не виждам никаква логика в това да се отнема от почивката през хубавото и топло време, а зорлем да ги караме да "почиват" насред зимната виелица, когато и денят е по-къс, а и вариантите за игра навън са доста ограничени. Това, че щяло да се пести от отопление на училищата, направо ме втрещи. Що за идиотска логика, що за болен мозък може да сътвори подобен довод в полза на подобна идея! Значи, готино е да освободим държавата от отговорността и финансовото бреме да отоплява класните стаи, а да натоварим домакинствата с тази задача. Ами да - когато децата стоят вкъщи през зимата, ще се наложи да се отопляват жилищата /познавам доста хора, които сутрин си изключват отоплението и го пускат чак вечер, когато се събере цялото семейство/. Ако родителите искат децата им да са на въздух и да вършат нещо по-смислено от висенето пред компютъра/телевизора, то ще трябва да плащат доста по-скъпи почивки по ски-курортите, ведно и със скъпото удоволствие да се карат ски.
 Аз лично не се сещам какво точно може да прави един човек, ако не е скиор, през ваканция/отпуска през зимата. Да се пързаля с шейна? Да кара зимни кънки? И колко точно време би могъл да се лъзга по снега в студа - два часа, пет часа, цял ден?
Спомням си, че като бях дете, най-омразната ми и скучна ваканция беше именно зимната. Никъде не ходехме, стоях по цял ден вкъщи сама /и двамата ми родители работеха/ и четях книги /защото друго нямаше/.
Крайно време е зимната и пролетната ваканция да се отделят от официалните празници - те са си почивни дни за целия народ /имам предвид Коледните  и Великденски почивни дни/. Това е все едно тези празници да се броят за отпуска за работещите хора. Ваканциите трябва да са извън почивните дни и да са по десет дни, но това да не става за сметка на лятната ваканция.
Ама пък тогава ще вреснат от министерството, че няма да има време да се предаде материала - е, значи трябва да се реорганизира учебния материал. Толкова излишни неща се учат, че съм направо удивена. Учебниците са пълни с толкова много излишна и никому ненужна информация, че важните факти се стопяват и накрая децата не знаят ни история, ни химия, ни биология, ни математика, ни български език, ни дявол! Ето това е важното нещо, на което да се обърне внимание и да се реогранизира, а не да се краде от почивката на децата и от семейния бюджет на и без друго отънелия джоб на българското семейство.
Предложението за започване на училище от 01.09. е поредното лицемерно и прикрито намерение за ограбване на българина!
Вместо директорите на училищата да се чудят как да уплътнят работния ден на учителите през ваканциите, то е време да се помисли за дежурства от тяхна страна, които да са свързани с работа с децата. Да има градски лагери към всяко училище и преподавателите да бъдат ангажирани в отглеждането на децата до седми клас чрез извънкласни форми на обучение. Така или иначе учителите "ходят на работа" през лятото. И какво правят по цял ден? Търкат плочките по коридорите, или боядисват класните стаи. Страхотно! Е, не е ли по-добре да работят с деца, които са останали в града/селото, а не са зачислени на отглеждане при някоя баба? В извънкласния модел на общуване има много плюсове - децата виждат под различен ъгъл преподавателите си, преподавателите пък имат уникалния шанс да опознаят учениците си, да вникнат в начина им на мислене, да се сближат с тях и да си дадат сметка кое дете от какво има нужда, да изградят различен модел на преподаване чрез индивидуален подход към всеки ученик. Защото, съгласете се, особено след четвърти клас, когато за всеки предмет има различен преподавател и този преподавател влиза в един клас два-три пъти седмично за по 45 мин., как той би могъл да опознае учениците си?
Ето такива мисли ми се въртят в главата. За успешността на подобна идея съдя от опита, който имам с моите деца и т.нар. "лятна занималня", която в нашето училище е платена и се провежда от учителите от занималнята /която и през учебната година е платена/, но децата ми ходят там по собствено желание и нямат търпение да се съберат със съучениците си в неформална обстановка, където освен че играят на двора под надзора на учителите, но и имат часове за самоподготовка - четат книгите, които са им за ваканцията, правят по някое тестче под формата на игра-състезание, поприпомнят си материала, някоя диктовчица, някое съчиненийце и т.н. Но когато тези упражнения не са свързани с оценяване в учебно време, определено им доставят удоволствие и не им тежат.
Ако аз реша да им направя някоя диктовка по време на ваканцията, моите биха ме линчували. НО в "лятното училище" се надпреварват да се изявят. Ако случайно дръзна да отида да ги взема по-рано от края на  работното време на лятното училище, направо се сърдят, тръшкат и отказват да тръгнат с мен, докато не видят гърба на учителката.
Та какво пречи подобно "лятно училище" да бъде организирано и провеждано от техните учители?

И в заключение още веднъж ще кажа: ПРОТИВ съм намаляването на лятната ваканция за сметка на тези през учебната година!

Общи условия

Активация на акаунт